Wegdromen op de Malediven

Yaxa Reizen

Reis mee naar de Malediven, een betoverende archipel van maar liefst 1190 eilanden in de Indische Oceaan. De archipel is voornamelijk bekend om de paradijselijke atollen met witte palmenstranden en het helderblauwe zeewater. Dit is dan ook de uitgelezen plek om tot rust te komen en optimaal te relaxen. Even helemaal niets! Activiteiten spelen zich vaak af in de prachtige heldere zee die op sommige plekken mooier is dan boven de zeespiegel. U kunt er onder andere vissen, windsurfen, zeilen, snorkelen, duiken en waterskiën. Laat u heerlijk verwennen met een massage in een van de mooiste resorts ter wereld of kijk uw ogen uit onder water. Ultiem genieten doet u op de Malediven!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Malediven

Ligging

700 km ten zuidwesten van Sri Lanka, in de Indische Oceaan, liggen de 1190 eilanden die samen de Malediven vormen. Deze eilandengroep is verspreid over een gebied van 90.000 km² waarvan maar 298 km² vaste land is. Slechts 202 van de 1190 eilanden zijn bewoond door de ongeveer 400.000 inwoners. De Malediven staan vooral bekend om haar prachtige witte stranden en unieke onderwaterwereld.

Tijdsverschil

Gedurende de wintertijd kent de eilandengroep een tijdsverschil van 3 uur later. In de zomertijd bedraagt dit verschil 4 uur.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan de Malediven is het van belang dat u in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort wat na terugkomst nog minimaal 6 maanden na vertrek geldig is. Het is niet nodig om een speciaal visum aan te vragen voor een bezoek aan de Malediven. Bij aankomst ontvangt u een stempel in het paspoort en met deze stempel heeft u een vergunning voor 30 dagen voor verblijf op de Malediven. Mocht u langer willen blijven, dan is het mogelijk om het verblijf te verlengen met 60 dagen. Als u de Malediven verlaat, dan dient u $10 te betalen op de luchthaven. Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit dan kunt u het beste contact opnemen met het consulaat van de Malediven in Brussel:

Clos Des Genets 17
1325 Brussel
Tel: 0032 10689212

Mocht u contact op willen nemen met de Nederlandse ambassade dan kunt u bellen met de Nederlandse ambassade in Colombo, Sri Lanka: 00 11 - 2510200.

Taal

De officiële taal van de Malediven is het Dhivehi. Deze taal is een mix van Arabisch, Urdu en Hindi. De lokale bevolking en het personeel dat werkzaam is in de winkels, restaurants en hotels spreken goed Engels.

Klimaat

De Malediven kent een tropisch klimaat met temperaturen van rond de 30 graden. Daarnaast waait er vaak een verkoelende wind die het klimaat erg aangenaam maakt. De Malediven zijn het hele jaar door te bezoeken en zijn ideaal voor een zon, zee en strand vakantie. Ook het zeewater heeft het hele jaar een aangename temperatuur, zo rond de 28 graden. Het gehele jaar door vinden er moesson periodes plaats in de vorm van korte, maar krachtige, regenbuien.

Beste reistijd

Het toeristische hoogseizoen is van december tot en met april, tijdens de droge periode. Van april tot en met oktober vindt de natte, moesson, periode plaats. Vanaf januari tot en met maart is de beste periode om de Malediven te bezoeken. Ook voor duikers en snorkelaars is dit de meest geschikte periode, de zee biedt dan de beste omstandigheden door de rustige heldere zee.

Valuta

Op de Malediven wordt er betaald met de Maledivische Rufiyaa (MRV). Hoewel de Maledivische Rufiyaa de officiële munteenheid is kan men er alleen mee betalen in de hoofdstad Malé. Op de rest van de eilanden in resorts, restaurants en winkels betaalt men met de Amerikaanse Dollars die ook worden gezien als wettig betaalmiddel.

Betalingsmogelijkheden

Het is mogelijk om te betalen met uw pinpas (Maestro en Cirrus) en creditcard (Visa, Mastercard en American Express). Betalingen in de resorts worden vaak op rekening gezet en aan het einde van het verblijf afgerekend in Amerikaanse Dollars. Zorg wel voor wat contante Amerikaanse Dollars of Rufiyaa voor fooien en eventuele souvenirs. Voor de meest actuele wisselkoersen kunt u terecht op wisselkoers.nl.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren) of via telefonisch contact met uw bank. Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u ten alle tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse vluchten naar de Malediven. Vaak wordt er een overstap gemaakt in Dubai, Abu Dhabi of Colombo (Sri Lanka). De enige luchthaven van de Malediven bevindt zich in de hoofdstad Malé. Vanuit hier gaan taxi’s, boten, helikopters en watervliegtuigen die u naar uw eindbestemming brengen. De afstanden op de verschillende eilanden zijn erg klein en daarom is vervoer geen enkel probleem. De meeste eilanden kunnen prima te voet worden verkend en u zult, op de hoofdstad Malé na, hier nauwelijks auto’s vinden. Op de eilanden rijden geen bussen en treinen.

Elektriciteit

De voltage is 230 volt. Het type stopcontact is hetzelfde als in Nederland, maar om verrassingen te voorkomen is het aan te raden om een verloopstekker (reisstekker) mee te nemen.

Communicatie

U kunt te allen tijde beschikking hebben tot het mobiele netwerk op de Malediven. Wees wel op uw hoede voor de hoge kosten van mobiel verkeer van- en naar Nederland. Raadpleeg uw mobiele provider voor de kosten en mogelijkheden voor telefoneren met uw mobiele telefoon op de Malediven. In de resorts en hotels kunt u goed gebruik maken van de internet diensten en er is vaak ook wifi beschikbaar. In de hoofdstad Malé zijn er enkele internetcafés te vinden waar u tegen betaling gebruik kunt maken van het internet.

Veiligheid

Op de Malediven kunt u er van uitgaan dat er een laag criminaliteitsniveau heerst. Vooral in de resorts en hotels is het veelal veilig. Blijf toch alert op uw waardevolle bezittingen.

Gezondheid

Het is niet verplicht om gevaccineerd te worden voor een bezoek aan de Malediven. Toch is het aan te raden om uw dichtstbijzijnde GGD kantoor te raadplegen voor deskundig advies, voor meer informatie kijk op: ggd.nl. Aangezien het feit dat er op de Malediven een tropisch klimaat heerst doet u er goed aan niet te lang in de zon te zitten, veel te drinken en zonnebrand te gebruiken. De enige apotheek bevindt zich in Male. Resorts en hotels beschikken vaak ook over een kleine voorraad medicatie, maar het is ook verstandig uw eigen reisapotheek mee te nemen

Kleding

Luchtige kleding en zwemkledij is sterk aan te raden en geschikt voor een bezoek aan de Malediven. Ook hoofddeksels zijn nodig in de brandende zon. Afhankelijk van uw hotel of resort wordt er van u verwacht dat u zich tijdens het diner gepast kleed, neem daarom ook nette kleding mee. Op religieuze plekken wordt er geacht dat er schouder- en knie bedekkende kleding wordt dragen. Vergeet u ook vooral niet uw shorts, T-shirts, slippers en zonnebril mee te nemen.

Eten en drinken

Luchtige kleding en zwemkledij is sterk aan te raden en geschikt voor een bezoek aan de Malediven. Ook hoofddeksels zijn nodig in de brandende zon. Afhankelijk van uw hotel of resort wordt er van u verwacht dat u zich tijdens het diner gepast kleed, neem daarom ook nette kleding mee. Op religieuze plekken wordt er geacht dat er schouder- en knie bedekkende kleding wordt dragen. Vergeet u ook vooral niet uw shorts, T-shirts, slippers en zonnebril mee te nemen.

Openingstijden winkels

Winkels en restaurants zijn doorgaans de hele dag geopend. Ook in uw hotel of resort kunt u de hele dag terecht voor aankopen. De vrijdag is op de Malediven een vrije dag en ook tijdens het gebed zijn winkels gesloten. Banken in Malé zijn open van 08.00 uur tot 13.30 uur en ook deze zijn op vrijdag gesloten. Op het overgrote deel van de eilanden zijn er geen enkele openbare voorzieningen zoals banken en supermarkten te vinden.

Fooien

In restaurants is fooi vaak al meegerekend in de uiteindelijke rekening maar een extra service charge is altijd gewenst, mits de service naar behoeven was. Ook voor kamermeisjes, schoonmakers, kuiers en andere dienstverleners is een kleine extra bijdrage zeer gewenst.

Religie

De Malediven zijn voornamelijk Islamitisch en volgen deze geloofsovertuiging ook zeer streng. Het is dan ook een Presidentiële Islamitische Republiek. Men kan dit merken doordat de winkels tijdens het gebed gesloten zijn en dat de vrijdag wordt gezien als een vrije dag waarop alle winkels gesloten zijn. Ook de religieuze gebruiken die horen bij de Islam worden door de meeste bewoners van de Malediven gevolgd, waaronder de dagelijkse gebeden en de Ramadan. Daarnaast is het verboden om alcohol te drinken, al kan er in hotels en resorts wel alcohol genuttigd worden.

Feestdagen

Er zijn verschillende vaste feestdagen op de Malediven. Tevens zijn er feestdagen en festivals die op verschillende dagen per kalenderjaar plaatsvinden. De meeste van deze feestdagen zijn religie gerelateerd.

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 12 maart Commonwealth Day
  • 14 april Singalees en Tamil Nieuwjaar
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 26 juli Onafhankelijkheidsdag
  • 20 augustus Araf
  • 10 november Nationale Dag
  • 11 november Dag van de Republiek
  • 10 december Islamisering van de Malediven

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op