Het verborgen rijk van de Inca’s: Peru!

Yaxa Reizen

Peru is een enorm veelzijdig land met zowel grote woestijnen als dichte regenwouden. De meeste mensen bezoeken Peru om het oude Inca rijk te bezichtigen, met als hoogtepunt Machu Picchu; de oude Inca stad die in bijzonder goede staat verkeert. Ook Cuzco, de oude hoofdstad van de Inca’s, heeft een rijke geschiedenis en bovendien prachtige koloniale gebouwen. De traditionele indiaanse bevolking zal u zeker niet vervelen! Peru is een uitermate geschikte bestemming voor natuur- en cultuurliefhebbers!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Peru

Ligging

Aan de westkust van het Zuid-Amerikaanse continent ligt Peru. Het land heeft een totaal oppervlak van 1.285.216 km² wat bijna 40 keer zo groot als Nederland is, en telt meer dan 30 miljoen inwoners. Peru grenst aan Chili, Bolivia, Brazilië, Colombia en Equador. De westkust wordt gevormd door de Stille Oceaan.

Tijdsverschil

Tijdens onze wintertijd is het in Peru 6 uur vroeger dan in Nederland. In de zomer is dit verschil 7 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Peru heeft u een geldig (Nederlands) paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is wanneer u Peru binnenkomt. Er is geen visum nodig voor een bezoek aan Peru als u in het bezit bent van een geldig Nederlands paspoort. Bij aankomst krijgt u als bezoeker een toeristenvisum dat maximaal 3 maanden (90 dagen) geldig is. Indien u niet in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort of wanneer u nog andere vragen heeft, kunt u het beste contact opnemen met de Peruviaanse Ambassade in Den Haag:

Nassauplein 4
2585 EA The Hague
Tel: 0031 70 365 3500

Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Lima: Tel: 0051 1 213 9800

Taal

De officiële taal die in Peru wordt gesproken is het Spaans. Wel wijkt dit Spaans af van het ‘normale’ Spaans wat men in Spanje spreekt. Sommige klanken en woorden verschillen. Naast het Spaans zijn er ook nog een aantal andere talen. Door de inheemse bevolking worden er ook nog de traditionele talen of dialecten zoals het Quechua of Aymara. Met de komst van het massatoerisme in Peru is ook het aantal mensen wat Engels spreekt gestegen. Toch moet u er niet van uit gaan dat u in alle gevallen Engels kunt spreken met de lokale bevolking. Wij raden aan om van te voren een paar Spaanse zinnen en woorden te leren en een Spaans woordenboek mee te nemen. Alleen in grote restaurants, hotels en toeristen hotspots spreekt men een beetje Engels.

Klimaat

Peru ligt erg dicht op de evenaar en kent daarom niet de verschillende seizoenen zoals wij ze kennen in Europa. De seizoenen zijn onder te verdelen in een droog seizoen (winter), van mei tot en met september, en het natte seizoen (zomer), van oktober tot april. De klimaatzones in Peru worden sterk beïnvloed door de aangrenzende zee en het Andesgebergte. Aan de kust heerst er een woestijnklimaat. Met name in het uiterste zuiden, het gebied van de Atacamawoestijn, is het erg droog en heet. Temperaturen aan de kust variëren in de zomer over het algemeen tussen de 25 en 30. In de winter dalen de temperaturen iets. Een veelvoorkomend fenomeen aan de kust is de mist die elk jaar in de wintermaanden terugkomt en dus veel zonlicht tegenhoudt. Van de kust kom je in het Andesgebergte terecht. Hier heerst dan ook een kouder hooggebergteklimaat. Temperaturen verschillen voornamelijk door de hoogte. Toch kan het hier nog 15 tot 20 graden worden. ’s Nachts en wanneer de zon weg is daalt de temperatuur snel tot soms het vriespunt. Ten oosten van het Andesgebergte ligt het Amazone gebied. Hier heerst een (sub)tropisch klimaat met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Vooral in de natte periode regent het hier vaak hard maar ook in de droge periode vallen er geregeld buien. Verwacht hier temperaturen van rond de 35 graden of hoger.

Beste reistijd

Eigenlijk is Peru het hele jaar goed te bezoeken. Wel is er op sommige plekken een duidelijk verschil tussen de droge- en natte periode. Voor een overwegend droge vakantie is de beste reistijd van mei tot en met september. Toch moet u ook in deze maanden rekening houden met soms hevige regenbuien. In het voor- en najaar (mei en september) zijn er de minste toeristen.

Valuta

In Peru betaald men met de nueva sol (PEN). Één PEN is onderverdeeld in 100 centimos. Deze munteenheid is onderverdeeld in 5, 10, 20 en 50 centimos en 1, 2 en 5 nueva soles. Biljetten zijn er in de waarde van 10, 20, 50, 100 en 200 nueva soles. Voor actuele wisselkoersen kunt u kijken op www.wisselkoers.nl. Over het algemeen is Peru geen duur land. Naast de nueva sol kunt u op de belangrijkste toeristische plaatsen zoals Machu Picchu ook met de Amerikaanse Dollar betalen.

Betalingsmogelijkheden

In de meeste steden en toeristencentra kunt u gewoon met uw Maestro of Cirrus pinpas geld opnemen of hiermee betalen. Ditzelfde geldt voor uw creditcard van Mastercard, Visa of American Express. Wij raden u aan om altijd contant geld, nueva soles of Amerikaanse dollars, op zak te hebben. In de kleinere dorpjes en op markten is er vaak niet de mogelijkheid tot elektronische betalingen.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Dagelijks zijn er vluchten van- en naar Peru. Ga er niet van uit dat deze vluchten altijd rechtstreeks zijn en hou dus rekening met een eventuele tussenstop. Vanuit de hoofdstad Lima, waar de grootste internationale luchthaven van het land is gevestigd, heeft u de mogelijkheid om met nationale vluchten naar andere steden binnen het land te reizen. Er zijn een aantal nationale (budget) luchtvaartmaatschappijen. Reizen per vliegtuig is een snelle, maar vaak niet de goedkoopste, manier. Naast het reizen per vliegtuig zijn er verschillende andere manieren om Peru te verkennen.

Een veelgebruikt vervoersmiddel, met name onder toeristen, is de bus. Peru kent meerdere busmaatschappijen die lange afstanden afleggen. Deze busmaatschappijen opereren erg professioneel en rijden ook op tijd. Uiteraard zijn er ook minder goede maatschappijen. Bijna elke stad in Peru is te bereiken wanneer u met de bus reist. Het reizen per bus, wat meestal wordt uitgevoerd in een luxe touringcar, is erg comfortabel. Daarnaast is het ook relatief goedkoop. Ook zijn er de lokale bussen die vaak overvol zitten. Wel is dit een mooie ervaring en dit is voor korte afstanden ook zeker aan te raden. In Peru is er ook de mogelijkheid om met de trein te reizen. Er zijn een aantal schitterende trajecten, waaronder de rit van Cuzco naar Aguas Calientes, vanwaar u het wereldberoemde Machu Picchu kunt bezoeken. Ook andere trajecten voeren u door mooie landschappen. Langs de kust, op het Titicacameer en op de rivieren van het Amazonegebied worden ook boten gebruikt als middel van vervoer. Vooral in het Amazonegebied is dit een mooie ervaring en heeft u de kans om naar de meest afgelegen plekken af te reizen over de rivier. Binnen de Peruviaanse steden kunt u het beste gebruik maken van een van de vele taxi’s. Zorg er voor dat u een goede prijs afspreekt of vraag de chauffeur de meter aan te zetten. Reist u liever op uw eigen tempo dat is het uiteraard ook mogelijk om uw eigen auto te huren. Wel is het huren van uw eigen auto zeker niet de goedkoopste optie, dit vanwege de hoge verzekering die u moet betalen. Ook zijn de wegen niet altijd in een opperbeste staat.

Elektriciteit

In het grootste deel van Peru is het voltage 220 volt. In het Amazonegebied is dit vaak 110 volt. Wij raden u aan om voor uw reis een wereldstekker aan te schaffen omdat ook het stopcontact anders is. Check van te voren het voltage zodat uw elektrische apparaten niet beschadigd raken.

Communicatie

Mobiel bellen is mogelijk in Peru. Wel moet u er niet van uit gaan dat u overal bereikbaar bent, met name in het Amazonegebied en hoger gelegen gebieden is het bereik vaak erg laag of afwezig. Ook moet u rekening houden met de hoge kosten die mobiel bellen met zich mee brengt. In de steden zijn er de zogenaamde Locotorios te vinden. Dit zijn telefoonkantoortjes vanwaar u tegen betaling kan telefoneren. Ook is hier vaak een internetverbinding aanwezig wat het mogelijk maakt om ook via Skype te bellen. Internetcafés zijn ook overal te vinden en ook in uw hotel is er naar alle waarschijnlijkheid een (draadloze) internetverbinding aanwezig. Post verstuurd u bij voorkeur vanaf een van de grotere postkantoren of vanuit uw hotel.

Veiligheid

Over het algemeen is Peru een veilig land maar ook hier moet u op uw hoede zijn voor eventuele zakkenrollers en andere vormen van lichte criminaliteit. Hou uw waardevolle spullen uit het zicht of maak gebruik van een kluisje welke uw hotel eventueel aanbiedt. Zorg er voor dat u een taxi gebruikt met vergunning of gebruik de taxi die door uw hotel is gebeld. In sommige gebieden is de terroristische organisatie Sendero Luminoso actief. Dit gaat vooral om de gebieden Yurimaguas, Tarpoto, San Martin in het Amazonegebied. Ook de valleien van de rivieren Ene, Huallaga en Apurimac zijn gevaarlijk gebied, hier wordt er illegaal coca verbouwd voor de productie van cocaïne en zijn criminele bendes actief.

Gezondheid

Komt u uit een land waar gele koorts voorkomt dan is het verplicht om u hier tegen te laten vaccineren. Daarnaast zijn een aantal vaccinaties aan te bevelen, waaronder die tegen hepatitis A en DTP. Ook komt er in een groot deel van Peru malaria voor. Neem voor deskundig gezondheidsadvies en inentingen contact op met uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Dit kunt u doen via www.ggd.nl of 030-252 30 04. Kraanwater is niet geschikt voor consumptie, koop daarom mineraalwater in een supermarkt. Door de ligging ten opzichte van de evenaar is de zon vele malen sterker dan men gewend is in Nederland of België. U kunt een zonnesteek en een verbrande huid voorkomen door zonnebrand te gebruiken, een hoofddeksel te dragen en veel mineraalwater te drinken. Een andere veelvoorkomende klacht is hoogteziekte. U kunt hier weinig tegen doen wanneer u eenmaal last krijgt van hoogteziekte behalve terug te keren naar lager gelegen gebieden.

Kleding

U doet er goed aan om kleding voor alle weertypes mee te nemen. Dit houdt in lichte en luchtdoorlatende katoenen kleding voor de warmere gebieden zoals het Amazonegebied en onder andere een jack, lange broek en stevige wandelschoenen voor de hoger gelegen gebieden. Regenkleding zal ook niet overbodig zijn vanwege de hevige buien die er voorkomen. Mocht u iets vergeten zijn dan is dit op veel plekken verkrijgbaar.

Eten en drinken

Culinair gezien hoort Peru bij een van de beste keukens van Zuid-Amerika. De Peruviaanse keuken wordt beïnvloed door een mix van Indiase, Spaanse, Afrikaanse en Aziatische kenmerken. Hoofdingrediënten zijn rijst, aardappelen, vlees, mais en bonen. De aardappel heeft een groot aandeel in de historie van de Peruviaanse keuken aangezien deze oorspronkelijk uit Peru komt. Voornamelijk aan de kust wordt er veel vis gegeten. Ceviche is hier een goed voorbeeld van, dit is een rauwe visschotel waar veel citroen of limoen in wordt gebruikt. Een typisch gerecht vanuit de hooglanden van Peru is carapulcra; een stoofpot van varkensvlees, gedroogde aardappelen, pinda's, aji panca (chili peper), paprika, knoflook en specerijen geserveerd met rijst. Een delicatesse in Peru is het eten van cuy: het vlees van een cavia.

De populairste non-alcoholische drank in Peru is Inka Kola. Het smaakt naar bubblegum. Daarnaast is het drankje chica morada, gemaakt van paarse mais, ook erg populair. Vruchtensappen zijn ook op veel plekken vers te verkrijgen. Een bekende alcoholische drank in Peru is pisco. Dit is een sterke drank, gemaakt van druiven. Ook wordt pisco gebruikt in de cocktail pisco sour.

Openingstijden winkels

De meeste winkels zijn geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur. Sommige winkelcentra zijn tot laat in de avond geopend. Postkantoren zijn geopend van 09.00 uur tot 19.00 uur. U moet wel rekening houden met de siësta die wordt gehouden vanaf ongeveer 14.00 uur tot 16.00 uur. Doordeweeks kunt u van 09.00 uur tot 18.00 uur bij de banken terecht en in sommige gevallen ook op zaterdagen tot 13.00 uur.

Fooien

Het geven van fooi is in Peru erg gebruikelijk. In restaurants en bars is de maatstaf een fooi van ongeveer 10% van het te betalen bedrag. Ook hotelpersoneel zoals kamermeisjes stelt het zeer op prijs wanneer zij een fooi krijgen, evenals taxichauffeurs en gidsen. Uiteraard is fooien geheel vrijblijvend, u bepaald zelf wanneer u fooi geeft.

Religie

Meer dan 90% van de bevolking is katholiek. 45% van de bevolking behoort tot het indianenvolk of is daar een afstammeling hiervan. Een deel van de bevolking combineert het katholieke geloof met oude Inca gebruiken.

Feestdagen

Doordat Peru voornamelijk katholiek is worden er ook hier de gebruikelijke feestdagen zoals Kerst en Pasen gevierd. Hieronder de belangrijkste feestdagen van Peru:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • maart-april Semana Santa (Paasweek).
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 29 juni San Pedro y San Pablo
  • 28 en 29 juli Fiestas Patrias (Onafhankelijkheidsdag)
  • 30 augustus Santa Rosa di Lima
  • 08 december Onbevlekte Ontvangenis
  • 25 december Kerstmis

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op