Immens China

Yaxa Reizen

Een rondreis door China staat garant voor een onvergetelijke kennismaking met een boeiend land met schitterende natuur, een kleurrijke bevolking en een oneindige hoeveelheid aan cultuurschatten. Wandel over het Plein van de Hemelse vrede in Beijing, ontdek de geheimen van de Verboden Stad, sta oog in oog staan met het imposante Terracottalager in Xi'an en laat uw voetsporen achterlaten op de indrukwekkende Chinese Muur. Deze unieke belevenissen wilt u toch eens in uw leven meemaken? En het interessante is; in China zijn de (reis)mogelijkheden bijna oneindig!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor China

Ligging

China heeft een landoppervlakte van 9.562.904 km2 en is daarmee groter dan de Verenigde Staten en 300 maal zo groot als Nederland. Van noord naar zuid is de afstand 5.500 kilometer en van oost naar west 5.000 kilometer. De totale lengte van de grens bedraagt 28.000 km, waaraan Noord-Korea, Nepal, Vietnam, Laos, Myanmar, Rusland en Mongolië liggen. Door de natuurlijke grenzen, de oceanen enerzijds en de diverse bergketens anderzijds, heeft China zich altijd goed kunnen beschermen tegen invloeden van andere culturen.

Tijdsverschil

Het is in China tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland. In de winter is dit verschil 7 uur.

Reisdocumenten

Voor een verblijf in China heeft men een paspoort, geldig tot 7 maanden na het verblijf, nodig. Ook heeft u een visum nodig welke voor vertrek geregeld dient te worden. Kijk op www.visumcentrale.nl/yaxa voor recente informatie en prijzen. Een visum aanvragen is soms lastig en kan veel tijd kosten. Daarom werkt Yaxa Reizen voor de visumbegeleiding samen met CIBT VisumCentrale.

In de praktijk is gebleken dat de informatie betreffende grensdocumenten en visa sterk aan veranderingen onderhevig is. Daarom adviseren wij een ieder om voor de meest actuele informatie de desbetreffende instantie (bijvoorbeeld de ANVR of de VisumCentrale) te raadplegen. Denk hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Taal

De officiële taal van China is het standaard mandarijn. Dit is een basis dialect uit Noord-China en wordt door ruim 70% van de bevolking gesproken. De Chinese taal is eigenlijk een verzamelnaam van een groep talen. Het behoort tot de Sino-Tibetaanse taalfamilie, in het bijzonder tot de Sinitische tak daarvan.

Klimaat

Het klimaat in China verschilt per gebied. In een groot deel van het land zijn de zomers warm en benauwd, met een temperatuur rond de 30°C. Het gehele jaar door kan er regen vallen, meestal zijn deze buien kort en hevig. In de wintermaanden kan het behoorlijk fris zijn.

Beste reistijd

Het voor- en najaar (april, mei, september en oktober) zijn de beste reismaanden. De temperatuur is in deze tijd aangenaam, maar neem voor koudere avonden een warme trui mee.

Valuta

De munteenheid in China is de Chinese Renminbi (RMB) of Yuan (CNY). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u geld wisselen naar de lokale valuta. Dit is ook mogelijk bij de meeste hotels en banken. Voor de meest actuele wisselkoersen verwijzen wij u naar: www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Bij uw aankopen op straat, wanneer u van een taxi of riksja gebruik wilt maken of een tempel bezoekt, is het noodzakelijk om met de Renminbi en gepast te betalen, omdat men zeer vaak geen geld terug heeft (of zegen te hebben). De Renminbi is verboden om in- of uit te voeren. We raden het dan ook aan om in China geld te pinnen en daarnaast wat contante Euro's (of Amerikaanse dollars) mee te nemen. U kunt voor het contante geld een aanvullende reisverzekering afsluiten. De meegebrachte Euro’s kunt u ter plaatste wisselen. In vrijwel alle grote hotels is een wisselkantoor gevestigd. De meeste valuta worden hier geaccepteerd. De wisselkoersen zijn in heel China en bij alle wisselkantoren dezelfde. Vraag bij het wisselen van vreemde valuta altijd om een kasbewijs. Officieel heeft u deze bij het verlaten van China nodig om uw overtollige Chinees geld weer te kunnen inwisselen bij een bank (men vraagt hier overigens zelden naar). In de meeste plaatsen zijn ATM’s (geldautomaten) aanwezig. Dit geldt tevens voor de internationale luchthavens. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM. In de luxe hotels, grote winkels en betere restaurants kunt u meestal met een creditcard, zoals Visa en Mastercard, betalen. U dient zich dan wel te kunnen legitimeren en vaak wordt er 3-5% extra doorbelast.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren) of via telefonisch contact met uw bank. Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

De belangrijkste luchthaven van China is Beijing wat tevens de hoofdstad van het land is. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Deze zijn altijd bereikbaar via Beijing. Denk hierbij aan Shanghai, Hong Kong, Guangzhou, Chengdu, Chongqin, Xi’an, Guilin en Kunming.

Reizen per trein is heel goed te doen. Het is snel, veilig en goedkoop en bijna het hele land is per trein bereikbaar. Tussen diverse miljoenensteden rijden hypermoderne CRH 'bullet trains' (vergelijkbaar met de TGV en Thalys).

In de grote steden is er een uitgebreid netwerk met stadsbussen. In sommige steden zijn ook speciale toeristenbussen, om het reizen per openbaar vervoer te promoten. Over het algemeen spreken buschauffeurs nauwelijks Engels.

In alle grote steden rijden taxi's. Meestal maken de taxichauffeurs gebruik van een meter, maar het komt ook voor dat er vaste prijzen worden gerekend voor bepaalde ritjes. Vaak is het ook mogelijk om een taxi te gebruiken om vanaf een stad naar een bepaalde locatie (bijvoorbeeld een populaire attractie) te reizen. Dit soort ritjes zijn vaak wel vrij duur vergeleken met bijvoorbeeld de bus. Als u gebruik wilt maken van een taxi, raden we u aan om alleen met officiële taxi’s met gebruik van een meter te reizen.

Elektriciteit

Het voltage in China is 220. We raden u aan om een internationale adapter mee te nemen omdat de stopcontacten niet uniform zijn (in de badkamer zijn vaak wel Europese wandcontactdozen voor bijvoorbeeld een elektrisch scheerapparaat en/of haardroger).

Communicatie

Om zeker te zijn van een goed mobiel bereik, raden we u aan om contact op te nemen met uw provider. Veel Nederlandse providers rekenen erg hoge prijzen om in het buitenland te bellen. In China een simkaart kopen kan daarom in sommige gevallen voordeliger uitpakken, vooral als u vanuit Nederland gebeld wordt. Vrijwel alle hotels zijn tegenwoordig uitgerust met wifi.

Veiligheid

China is doorgaans een veilig land om in te reizen. Er komt relatief weinig criminaliteit voor. Het is echter altijd belangrijk om uw bezittingen in het oog te houden of veilig op te bergen. Voor actuele informatie en reis advies verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (www.minbuza.nl).

Gezondheid

Voor reizen naar China worden er een aantal vaccinaties aanbevolen. Voor sommige gebieden in China is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Voor gezondheidsadviezen en vaccinaties kunt u het beste contact opnemen met de GGD (www.ggd.nl). De opvattingen over hygiëne in China zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Kleding

Voor de reizen in het vroege voorjaar (begin april) en het late najaar (vanaf half oktober) adviseren wij niet te dunne kleding mee te nemen. Voor de noordelijke plaatsen als Beijing en Xi'an is een warme jas ook geen overbodige luxe. In de korte lenteperiode (half april tot eind mei) kunt u volstaan met voorjaarskleding, met een wollen vest of een trui en een jack of een lichte regenjas. In de zomermaanden volstaat luchtige zomerkleding, maar neem voor de zekerheid ook een regenjas mee. Op alle reizen zijn stevige wandelschoenen (liefst met profielzolen), een zonnebril, een warme trui (voor de hoger gelegen koudere gebieden), een hoofddeksel (tegen de zon) en een paraplu onmisbaar. Korte broeken (voor de maanden juni-september) zijn zowel voor dames als heren acceptabel. Bij het betreden van een aantal religieuze gebouwen dient men bedekte schouders te hebben.

Eten en drinken

De Chinese keuken is enorm gevarieerd, met veel, soms erg ‘bijzondere’ lekkernijen. Kenmerkend is dat alles wat eetbaar is, ook gegeten wordt. Varkensvlees is een veel gebruikt ingrediënt. Als er op een menukaart ‘meat’ (rou) staat, kunt u ervan uitgaan dat het varkensvlees is. Vegetarisch of halal eten is over het algemeen wat moeilijker te krijgen. Het is gebruikelijk om met stokjes te eten. In principe is het niet moeilijk omdat alle ingrediënten zo bereid zijn dat ze niet gesneden hoeven worden. En anders is slurpen toegestaan! Slurpen is in China juist een teken dat u geniet van de maaltijd. Naast slurpen is ook smakken, luidruchtig kauwen, met uw mond vol praten, graten en botjes op de grond spugen en met uw ellebogen op tafel leunen toegestaan. Een oud Chinees gezegde luidt namelijk dat het tafelkleed er na een goede maaltijd als een slagveld uit moet zien. De meest geliefde drank van de Chinezen? Dat is ongetwijfeld thee, en dan met name groene thee.

Openingstijden winkels

Overheidskantoren en banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 11.30 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur. Winkels zijn dagelijks geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. Sommige winkels zijn ook ’s avonds en op zondagen geopend. Op feestdagen zijn er aangepaste openingstijden of zijn winkels, banken en postkantoren gesloten.

Fooien

Het geven van een fooi in restaurants is niet gebruikelijk. Indien u tevreden bent over uw chauffeur en/of gids, wordt een fooi zeer op prijs gesteld.

Religie

In de grondwet van 1982 werd vastgesteld dat voor alle burgers godsdienstvrijheid geldt. De Chinese overheid tolereert religie, maar stimuleert dit niet. Nog altijd worden, in het streven naar geluk, goden, geesten en voorouders vereerd. Dat wordt aangepast aan lokale tradities en vermengd met het confucianisme, het taoïsme en het boeddhisme.

Feestdagen

De traditionele Chinese feestdagen volgen de maankalender. Twaalf maanmaanden tellen slechts 354 dagen. Al meer dan 2.000 jaar geleden werden er daarom correcties uitgevoerd om het maanjaar aan te sluiten op het zonnejaar. Dat gebeurde onder andere door in iedere cyclus van 19 zonnejaren 7 jaren van 13 maanden in te voeren. De jaren zijn verdeeld in cycli van 12, waarbij ieder jaar de naam van een dier heeft.

Feestdagen die elk jaar op (vaak) dezelfde datum plaatsvinden, zijn:

 • 01 januari Nieuwjaarsdag
 • 22 januari Verlichting van Boeddha
 • 31 januari Verjaardag van de Jade Keizer
 • 08 maart Vrouwendag
 • 01 mei Dag van de Arbeid
 • 04 mei Nationale jongeren dag
 • 28 mei Geboorte van Boeddha
 • 01 juni Dag van de kinderen
 • 01 augustus Dag van het leger
 • 01 oktober Dag van de Volksrepubliek

Feestdagen per jaar op een andere datum plaatsvinden: Chinees Nieuwjaar

 • Januari/februari Spring Festival
 • April Qingming festival
 • Mei Dragon Boat festival
 • September/oktober Moon festival

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op