Gastvrij Jamaica

Yaxa Reizen

“Er is geen betere manier om dit eiland te leren kennen dan door kennis te maken met de lokale bevolking en u te laten meevoeren door de lokale vibes.”

Een weelderige groene vegetatie om van te dromen, meer dan 250 verschillende soorten zingende vogels, adembenemende watervallen, magnifieke gebergtes en prachtige mensen met een rijke, bewogen geschiedenis. Maar Jamaica heeft veel meer te bieden dan zon, rum en reggae. Bezoek de meest bijzondere, onontdekte parels, proef ongekende smaken en dompel jezelf onder in de relaxte sfeer. Ervaar dit levendige, tropische paradijs op een geheel eigen manier. Uiteraard bezoekt u de bekende trekpleisters, maar wij zorgen altijd voor een creatieve draai aan het programma waardoor u een uniek avontuur beleefd.

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Jamaica

Ligging

Jamaica is een eiland dat behoort tot de Grote Antillen. Het is gelegen in Caribisch gebied tussen Noord- en Zuid-Amerika. Ten noorden gelegen ligt Cuba, en in het oosten vind men Haïti. De totale oppervlakte van Jamaica bedraagt 10.991 km². Rondom het eiland bevindt zich de Caribische Zee. Het landschap op Jamaica is zeer variërend, zo vindt men er tropische vegetatie en in het binnenland komen bergachtige landschappen voor met als hoogste punt de Blue Mountain Peak op 2256 m. Op Jamaica wonen circa 2,8 miljoen inwoners.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het op Jamaica 7 uur vroeger, en tijdens onze wintertijd is het op Jamaica 6 uur vroeger dan in Nederland.

Reisdocumenten

Gaat u naar Jamaica dan moet u er zeker van zijn dat u een Nederlands of Belgisch paspoort heeft wat na uw vakantie bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Als u korter dan 90 dagen op Jamaica verblijft is een visum niet nodig. Zakelijke reizigers dienen wel een visum aan te vragen. Bij het verlaten van Jamaica kunnen kosten berekent worden gekend als vertrekbelasting. Voor eventuele vragen over reisdocumenten of andere zaken raden wij aan om contact op te nemen met:

Het Jamaicaanse Consulaat
Herengracht 316
1016 CD Amsterdam
Tel: 020-624 3412

Voor dringende hulp kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken Tel: +31 (0) 247247247.

Taal

De officiële taal op Jamaica is Engels, deze taal wordt bij officiële gelegenheden gesproken. Zoals op scholen, rechtbanken, in de zakenwereld en in het parlement. De voertaal op Jamaica is Patois, dit is mengelmoes van invloeden van het Creools, Spaans, Engels, Portugees, Afrikaans en zelfs Aziatisch. Vanuit deze taal is het meest bekende woord: ‘Mahn’.

Klimaat

Jamaica kent een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 25 - 35 graden. Daarnaast heeft het land twee verschillende seizoenen; de droge- en de natte periode. Van december tot april heerst er het droge seizoen, de winter. Deze wordt gekenmerkt door relatief weinig neerslag en hoge temperaturen en een koel briesje vanuit zee. De natte periode van mei t/m juni, de zomer, kent weliswaar meer neerslag, maar de buien beperken zich doorgaans tot korte hevige regenbuien in de namiddag of avond. Wel is het in de zomermaanden beduidend vochtiger door de hoge luchtvochtigheid. Tussen de maanden juni en november is de kans reëel dat er een orkaan ontstaat die ook op Jamaica voor schade kan zorgen al is het niet zo dat dit elk jaar gebeurd.

Beste reistijd

Jamaica is een land wat het hele jaar door goed bezocht kan worden. Ondanks het verschil in het droge- en natte seizoen kunt u het hele jaar rekenen op regenbuien. De wintermaanden december tot en met april worden over het algemeen ervaren als de beste reistijd voor Jamaica. In deze periode is het tevens hoogseizoen en kan het op sommige plekken –de toeristische gebieden- erg druk zijn.

Valuta

De officiële valuta op Jamaica is de Jamaicaanse dollar (JMD). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven en bij de grotere banken kunt u geld wisselen naar de lokale valuta. Voor de meest actuele wisselkoersen verwijzen wij u naar: www.wisselkoers.nl. Buiten de stedelijke gebieden is het lastig om geld te wisselen. Het is wel belangrijk dat u in het bezit bent van een Nederlandse pinpas met een Cirrus logo, indien u geld wilt pinnen in Jamaica dient u uw pinpas tijdelijk te wijzigen naar de instelling: Wereld. Creditcards worden over het algemeen ook geaccepteerd.

Betalingsmogelijkheden

Op vele plaatsen kunt vaak alleen maar met contact geld betalen. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft. Overigens wordt er ook met Amerikaanse dollars op Jamaica betaald, maar de Jamaicaanse dollar is over het algemeen goedkoper. Het pinnen van Jamaicaanse dollars kan bij de geldautomaten (ATM’s). Het opnamelimiet verschilt per bank en dus ook per geldautomaat. Het is aan te raden om altijd Amerikaanse dollars of Euro’s achter de hand te houden. Hou er rekening mee dat pinnen buiten het Eurozone gebied kan lijden tot transactie kosten. In de luxe hotels, grote winkels en betere restaurants kunt u meestal met een creditcard, zoals Visa en Mastercard, betalen. U dient zich dan wel te kunnen legitimeren en vaak wordt er 3-5% extra doorbelast.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Op Jamaica bevinden zich drie internationale luchthavens, vliegveld Sangster in Montego Bay, het Norman Manley gevestigd in Kingston en Ian Fleming nabij de stad Boscobel. Hierbij is de internationale luchthaven Sangster de meeste belangrijke. Vanaf Amsterdam vliegen TUIfly en KLM rechtstreeks naar Jamaica. Air Jamaica verzorgt de binnenlandse vluchten tussen de belangrijke steden van Jamaica. Het openbaar vervoer op Jamaica kent geen vaste vertrektijden. Bij het busstation in Montego Bay vertrekken de bussen simpelweg wanneer ze vol zijn en dit kan voor een avontuurlijk ritje zorgen. Een ander vervoermiddel is de Taxi. Officiële taxi’s zijn herkenbaar aan een rode kentekenplaat en de rode JTB/JUTA sticker. De letters PPV staan voor Public Passenger Vehicle. De Jamaicaanse taxi’s zijn niet voorzien van een taximeter, er dient vooraf een ritprijs afgesproken te worden. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om uw eigen auto te huren. Let er wel op dat het rijden op Jamaica meer gevaren met zich mee brengt dan in Nederland. Voor het huren van een auto dient u minimaal twee jaar in het bezit te zijn van een Nederlands rijbewijs met een minimum leeftijd van 21 jaar. U dient verplicht een autoverzekering af te sluiten met uw creditcard. In Jamaica wordt overigens links gereden.

Elektriciteit

De stroomspanning op Jamaica is 110 volt. Er worden Amerikaanse stekkers met platte polen gebruikt. Neem voor alle zekerheid een wereldstekker mee zodat u niet voor verrassingen komt te staan en u uw elektrische apparaten gewoon kan gebruiken of opladen.

Communicatie

Om zeker te zijn van een goed mobiel bereik, raden we u aan om contact op te nemen met uw provider. Veel Nederlandse providers rekenen erg hoge prijzen om in het buitenland te bellen. In Jamaica een simkaart kopen kan daarom in sommige gevallen voordeliger uitpakken, vooral als u vanuit Nederland gebeld wordt. Ook staan er op Jamaica een aantal telefooncellen waarmee je naar Nederland kunt bellen. Via souvenirwinkels, kiosken of postkantoren kunt u een telefoonkaart kopen.

Veiligheid

Jamaica is een relatief veilig land, maar oplettendheid is vereist. U moet goed uitkijken dat u niet het slachtoffer wordt van eventuele zakkenrollerij. Houd uw kostbare bezittingen buiten het zicht van anderen of berg deze zo nodig op in een kluisje in uw hotel. Zoek enig gevaar niet op, ga dus niet alleen op pad na zonsondergang. Heeft u uw eigen auto dan is het raadzaam om op uw hoede te zijn voor eventuele gaten in de weg en ook is er niet overal straatverlichting aanwezig. Grotere steden als Kingston en Montego Bay staan bekend vanwege een hogere criminaliteit niveau dan overige steden op Jamaica. Deze criminaliteit is vooral tegen eigen bevolking gericht.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht voor een reis naar Jamaica. Toch worden een aantal inentingen aangeraden. Neem voor deskundig advies contact op met uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Dit kunt u doen via www.ggd.nl Vooral in de zomermaanden kan de zon erg sterk zijn. Neem hiervoor de nodige voorzorgsmaatregelen. Zo kunt u het beste zonnebrand gebruiken met een hoge factor en ook het dragen van een hoofddeksel kan goed helpen tegen de zon. Drink ook veel water. Let wel op, water uit de kraan is op Jamaica niet drinkbaar. Koop voor alle zekerheid flessen mineraalwater zodat u zeker van uw zaak bent. Let er op wanneer u eten op straat koopt dat dit goed bereid eten is en bijvoorbeeld geen rauw vlees gebruikt wordt.

Kleding

Neem voor een reis naar Jamaica met name praktische kleding mee. Dat wil zeggen makkelijke lichte en luchtdoorlatende katoenen kleding. Vooral in de droge zomerperiode is dit sterk aan te raden. Draag ook vooral laagjes. Wanneer het ’s avonds wat afkoelt is een trui of vest erg handig en ook voor het tegengaan van insecten kunt u beter een trui en een lange broek dragen. Pas uw bagage zoveel mogelijk aan op uw reisdoel. Gaat u bijvoorbeeld veel wandelingen maken dan zijn stevige wandelschoenen een must. Denkt u zo ook aan een zonnebril, een warme trui (voor de hoger gelegen koudere gebieden), een hoofddeksel (tegen de zon) en een paraplu.

Eten en drinken

De Jamaicaanse keuken is net als de voertaal een mengelmoes van verschillende invloeden. Zo vindt u gerechten met Afrikaanse, Indiaanse, Europese en Aziatische invloeden. De nationale vrucht van Jamaica is de Ackee, deze vrucht heeft een rode schil en is onrijp zelfs giftig. Andere specialiteiten zijn Saltfish (gedroogde kabeljauw), breafruit, rice and peas (rijst met kidneybonen) en nog veel meer lekkers! Vanwege de ligging van Jamaica worden er op het eiland veelal vis, exotische vruchten, vruchtendrankjes en gerechten met kokosmelk verkocht. Jamaica is vooral bekend vanwege de rum, waarvan Appleton het meest bekend is. Overigens is Red Strip het Jaimaicaanse biertje, en Blue Mountain is een populaire koffie soort. Vanuit de kraan is het water op Jamaica niet drinkbaar, koop daarom altijd flessen water met een verzegelde dop.

Openingstijden winkels

Over het algemeen zijn banken geopend van maandag t/m donderdag van 09:00 uur tot 14:00 uur, op vrijdag van 09:00 uur tot 16:00 uur. Kantooruren zijn van maandag t/m vrijdag van 08:30 uur t/m 16:30 uur. In het weekend zijn weinig kantoren geopend. De meeste winkels zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 09:00 uur tot 17:00 uur. De belangrijke wisselkantoren vindt u op de luchthavens Montego Bay en Kingston en zijn open voor alle aankomende en vertrekkende vluchten.

Fooien

Door een fooi te geven geeft u een blijk van waardering en is daarom ook op Jamaica zeer gebruikelijk. Bent u tevreden met de geleverde service dan kunt u fooi geven. Dit kunt u bijvoorbeeld doen aan kamermeisjes, taxichauffeurs en (lokale)gidsen. Veel restaurants rekenen een 10% - 15% service charge voor de geleverde service. Doen ze dit niet en was de service goed, dan kunt u alsnog fooi geven.

Religie

Een groot deel van de Jamaicaanse bevolking is protestants. Binnen de protestantse kerk op Jamaica zijn er verschillende stromingen. Zoals het methodisme, anglicanisme, baptisme, Assemblies of God en nog veel meer. Andere godsdiensten die op het eiland te vinden zijn is hindoeïsme, jodendom, de islam, en rooms-katholiek. Een ander belangrijke religie op Jamaica is het Revivalisme. Dit geloof uit zich in een soort levenswijze genaamd het Rastafari. Het stamt af van zowel Christelijke als Afrikaanse invloeden en hier uit zijn de belangrijkste muziekontwikkelingen van het Caribisch gebied ontstaan. Spiritualiteit is zeer belangrijk in Jamaica, en er zijn daarom op het eiland ook aanhangers van zwarte magie en kumina.

Feestdagen

Door de vele religieuze bewegingen op Jamaica zijn de onderstaande feestdagen het belangrijkst:

  • 1 januari Nieuwjaarsdag
  • 6 januari Accompong Maroon Festival
  • Eind maart Goede vrijdag
  • Eind maart/begin april Pasen
  • Eind mei Dag van de Arbeid
  • 1 augustus Dag van de Emancipatie
  • 6 augustus Onafhankelijkheidsdag
  • 17 oktober Nationale Heldendag
  • 25 december Kerstmis

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op