Het eiland met de duizend gezichten Réunion

Yaxa Reizen

Ten oosten van Madagaskar vindt u een klein voormalig Frans paradijs. Maak kennis met Réunion: een gebergte opgerezen uit de Indische Oceaan, dat zijn ontstaan dankt aan de twee vulkanen Piton des Neiges en Piton de la Fournaise. Laatstgenoemde laat nog regelmatig spectaculaire uitbarstingen zien. Piton des Neiges geldt als de hoogste piek van het eiland, met een hoogte van ruim 3.000 meter. Deze vulkaan splitst het eiland op in het droge gedeelte en het regenachtige deel. In centraal Réunion zorgden kolossale aardverschuivingen voor drie keteldalen, Mafate, Cilaos en Salazie. Ze zijn via smalle bergpassen verbonden met de zee. De bijnamen 'eiland met duizend gezichten' en 'groene juweel in de blauwe zee' dankt het eiland aan zijn schitterende tropische landschappen. De uiteenlopende bevolkingsgroepen zorgen voor een unieke smeltkroes die de gemoedelijke sfeer op het eiland mede bepaalt. Réunion is een fantastisch eiland voor wandelaars en natuurliefhebbers. Een bezoek is ideaal te combineren met het, op een steenworp afstand gelegen, eiland Mauritius.

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor La Réunion

Ligging

La Réunion is een eiland in de Indische Oceaan, ten oosten van Madagaskar en ten westen van Mauritius. Met een oppervlakte van ongeveer 2.513 vierkante kilometer. La Réunion behoord tot de Afrikaanse eilanden. Door zijn ligging is het een unieke bestemming met prachtige natuur, vulkanische kraters en fijne zandstranden.

Tijdsverschil

In La Réunion is het tijdens onze winter drie uur later dan in Nederland. In onze zomertijd is het twee uur later.

Reisdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor La Réunion een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Voor reizigers vanuit de Europese Unie is een visum niet nodig. Als u meer wilt weten over reisdocumenten dan raden wij u aan contact op te nemen met de Ambassade in Frankrijk:

Rue de Tilsitt, 9
75840 Cedex 17 Parijs
Frankrijk

Tel: 0033 144093939

Taal

De officiële taal die gesproken wordt op La Réunion is Frans. Maar op het eiland wordt merendeels Réunions Creools gesproken. Deze lokale bevolking is daarom vaak tweetalig. Maar er worden maar liefst nog 19 andere talen gesproken, deze zijn verwant aan het Arabisch, Chinees of Indiaas. Het Creools Engels is geen taal die veel gesproken wordt in La Réunion. Met Frans komt u veel verder. Dit neemt niet weg dat in de meer toeristische gebieden mensen wel een beetje Engels spreken. Net genoeg om de belangrijkste informatie uit te kunnen wisselen.

Klimaat

Réunion ligt in de tropen. De hoogteverschillen zijn er groot, en daardoor ook de temperatuurverschillen. Aan de kust kan het tropisch heet zijn, terwijl het tegelijkertijd op de winderige Piton des Neiges enkele graden boven nul kan zijn. Het eiland Réunion kent twee seizoenen, de zomer (november tot april) is heet en vochtig. En de winter (mei tot oktober) is mild en droog. In principe is dit ook de droge tijd, maar een tropische bui is nooit helemaal uit te sluiten. Door het heuvellandschap heeft Réunion meer dan 200 micro-klimaat-systemen. Met name het zuidoosten van het eiland is berucht om het wisselvallige weer. In ons voorjaar kunnen er cyclonen voorkomen. In de bergen is het klimaat fris‚ het kan daar afkoelen tot een temperatuur tussen 0 en 18 graden ºC.

Beste reistijd

De beste reismaanden voor La Réunion zijn juni, juli, augustus en september. Deze maanden kenmerken het einde van het tropische stormen seizoen, de temperaturen zijn aangenaam en er is een lage kans op regenval.

Valuta

De munteenheid van La Réunion is de Euro.

Betalingsmogelijkheden

U kunt in Saint-Denis met een Nederlandse bankpas, voorzien van een Maestro of Cirrus logo bijna altijd terecht bij de geldautomaten. Wij raden u aan om naast een bankpas ook een creditcard mee te nemen zodat u niet onnodig voor verrassingen komt te staan. Met de meeste creditcards kunt u terecht in hotels en grote restaurants.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Vanuit Amsterdam gaan er geen directe vluchten naar La Réunion. Vaak is er één overstap nodig om het eiland te bereiken. De luchthaven van La Réunion bevindt zich in de hoofdstad van het eiland, Saint-Denis. De wegen op La Réunion zijn in zeer goede staat. Alle wegen zijn geasfalteerd. Net als in Nederland wordt er aan de rechterkant gereden. De meeste plaatsen in La Réunion zijn met de bus te bereiken. Toeristen verplaatsen zich meestal met de bus of een ‘taxi-brousse’, een minibus. Ook rijden er in de steden taxi’s, maar deze zijn zeer duur. Een tocht met een klein vliegtuig boven La Réunion is zeker de moeite waard.

Elektriciteit

Het voltage in La Réunion is 230. Men gebruikt stopcontacten van het Europese type en driepolige stekkers. Daarom is het aan te raden een wereldstekker mee te nemen. Stroomuitval is niet ongewoon op het eiland.

Communicatie

Vooral in de grote steden van La Réunion vindt u op z’n minst één postkantoor. Ook kunt u ansichtkaarten en post afgeven aan de receptie in het hotel. Het duurt ongeveer een week voordat de post aankomt in Nederland. In sommige postkantoren kunt u internetterminals vinden. Wifi is beschikbaar in de meeste hotels en restaurants. La Réunion kent twee lokale telefoon providers: Orange en Guetali. Hierbij is mobiel bellen en internetten mogelijk. Raadpleeg altijd uw eigen mobiele provider voor de actuele tarieven en mogelijkheden voor het mobiele verkeer. Telefoneren naar Europa kan vanuit hotels en telefooncellen. Hierbij is de telefooncel de goedkopere optie, een telefoonkaart kan gekocht worden bij nabije supermarkten, benzinestations en postkantoren. Houd er wel rekening mee dat de verbinding traag kan zijn.

Veiligheid

La Réunion wordt gezien als een redelijke veilige vakantiebestemming. Criminaliteit komt voor op het eiland, maar net als in andere landen doet u er verstandig aan op uw hoede te zijn voor mogelijke zakkenrollers en andere soorten criminaliteit. Er wordt geadviseerd om s ’avonds en s ‘nachts stranden en afgelegen steegjes te vermijden. Ga s ‘avonds niet alleen over straat en laat uw persoonlijke eigendommen niet onbeheerd achter. Gebruik eventueel de kluis in uw hotelkamer hiervoor. Let ook goed op uw spullen bij het bezoeken van drukke toeristische locaties en in volle bussen.

Gezondheid

Voor het bezoeken van La Réunion zijn er een aantal aanbevolen vaccinaties. Zoals Hepatitis A en B, DTP. Welke vaccinaties nodig zijn hangt van de duur en reisschema af. Bij een eventueel verblijf in buurland Afrika bevindt u zich in een gele koorts gebied en dient u een vaccinatie paspoort te tonen met bijbehorende vaccinaties voor dit land. Ook is het aan te raadzaam om anti-insectenbeten producten mee te nemen zoals DEET. Dit wordt geadviseerd doordat er Dengue (knokkelkoorts) en Chikungunya op La Réunion is, deze ziektes wordt veroorzaakt door een muggenbeet. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. We raden tevens aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een reisapotheek zal altijd van pas komen tijdens een reis naar La Réunion. Voor deskundig advies adviseren wij u om contact op te nemen met de GGD via www.ggd.nl.

Kleding

Op La Réunion bevindt zich een tropisch klimaat, hierdoor kan het warm en vochtig zijn. Daarom is het verstandig katoenen kleding mee te nemen. In de avond kan het afkoelen, en dan is een vest of sweater geen overbodige luxe, deze biedt tevens bescherming tegen de muskieten. Voor sportieve activiteiten is het raadzaam stevige wandelschoenen met een goed profiel mee te nemen. Overigens wordt het erg gewaardeerd om in de betere hotels en restaurants formele kleding te dragen. La Réunion is een eiland met vele kustlijnen, water activiteiten vinden daarom volop plaats. Voor deze activiteiten is zwemkleding, een extra T-shirt voor het snorkelen en zonnecrème aanbevolen. De zon kan zeer krachtig zijn een zonnebril, hoed of pet kan u hier tegen beschermen. Voor het bezoeken van religieuze plaatsen zoals een Hindoe tempel zijn ook special kleding voorschriften van toepassing.

Eten en drinken

De keuken van La Réunion bestaat uit vele oosterse en westerse invloeden. Het vinden van Chinese restaurants en het tegenkomen van de Franse keuken is daarom niet ongebruikelijk. Op culinair gebied, biedt La Réunion veel diversiteit. La Réunion is geen goedkope bestemming. Het eten bij lokale restaurants kan daarom een goedkopere optie zijn dan bij de hotels.

Door de ligging van het eiland zijn zee producten erg belangrijk in de lokale keuken. Kreeft, garnalen en mosselen worden op allerlei manieren bereid. Maar door de vele invloeden zijn er ook kruidige curries, stoofschotels en rijstgerechten te vinden. Op de lokale markten worden diverse soorten groenten en fruit aangeboden. Dit is merendeels eigen teelt, maar af en toe wordt er ook fruit geïmporteerd. Een populaire en goedkope drankje op La Réunion is Rum dat gemaakt wordt van rietsuiker. Andere typerende drankjes die te vinden zijn op La Réunion zijn verse sappen gemaakt van litchi en mango sap. Overigens is alcohol drinken vanaf 18 jaar toegestaan. Drinkwater uit de kraan is niet voor consumptie gebruik.

Openingstijden winkels

Kantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur, met een sluiting tussen 12.00 uur en 14.00 uur. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 16.00 uur. De openingstijden van winkels zijn van maandag tot en met zaterdag van 08.30 uur tot 18.00 uur, met een sluiting tussen 12.00 uur en 14.30 uur. Sommige winkels zijn op zondagochtend geopend.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Fooien zijn een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. In lokale restaurants is 10% gebruikelijk. Maar natuurlijk gaat het erom dat u een goed gevoel heeft bij wat u geeft.

Religie

Met 85% is het katholicisme de meest belangrijke religie op La Réunion. Daarnaast zijn het hindoeïsme en het Chinese volksreligie veel voorkomend.

Feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van La Réunion zijn:


01 januari Nieuwjaarsdag

20 maart Internationale Dag van de Francofonie

01 mei Dag van de Arbeid

08 mei Fete de la Victoire

14 juli Quatorze Juillet

01 november Allerheiligen

11 november Wapenstilstand

20 december Afschaffing slavernij

25/26 december Kerstmis


Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op