Overweldigend Rwanda

Yaxa Reizen

Bent u een natuurliefhebber? Dan is het ‘land van de duizend heuvels’ voor uw de ultieme vakantiebestemming. Rwanda is niet alleen het land van de heuvels, maar ook het land van de prachtige rivieren, meren, savannes en vele nationale parken. Er zijn maar weinig landen ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan diersoorten. Wist u dat maar liefst één derde van alle vogelsoorten van Afrika te vinden is in Rwanda? Ook een trekking door de jungle op zoek naar de imposante berggorilla's is mogelijk. Een ervaring die u zeker niet snel vergeet! Een reis naar Rwanda is uniek, onvergetelijk én overweldigend!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Rwanda

Ligging

Rwanda ligt in Oost-Afrika. Rwanda grenst in het noorden aan Uganda, in het oosten aan Tanzania, in het zuiden aan Burundi en in het westen aan Congo. Het totale oppervlakte van Rwanda is 26.388 km² met talloze prachtige heuvels en adembenemende landschappen.

Tijdverschil

Er is in de zomer geen tijdverschil met Nederland. Tijdens de wintertijd is het in Rwanda 1 uur later.

Reisdocumenten

Indien u naar Rwanda reist, dan heeft u een paspoort nodig en u dient er zeker van te zijn dat deze geldig is tot 6 maanden na aankomst van uw verblijf. Ook is een visum verplicht. Deze moet u van te voren aanvragen en kost ongeveer € 50,-. Kijk voor uw visum op http://cibtvisas.nl/. Voor het aanvragen van een toeristenvisum als u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft raden wij u aan contact op te nemen met de Rwandese Ambassade in Den Haag via 070 392 6571.

Taal

In Rwanda is de officiële taal Kinyarwanda maar veel inwoners spreken ook Kiswahili en Frans. Daarnaast wordt Engels veel gebruikt, onder meer in het middelbaar, hoger onderwijs, in het parlement en bij officiële gelegenheden.

Klimaat

Rwanda heeft een gematigd tropisch klimaat. De Rusizrivier is met 950 meter boven zeeniveau het laagste punt van het land. Door de grote hoogtes die Rwanda kent, zijn de temperaturen vrij constant. In de hoofdstad Kigali ligt de temperatuur overdag rond de 26 graden. De gematigde temperaturen zorgen ervoor dat het wat betreft klimaat het hele jaar aangenaam is in Rwanda. In het bergachtige westen en in het noorden is het wat koeler dan het lagergelegen oosten. In Rwanda zijn twee regenseizoenen (feb-mei & eind sept-dec) en twee drogere seizoenen. De tussenliggende maanden zijn de droge seizoenen. In juli en augustus valt er het minste neerslag.

Beste reistijd

Door het gematigde klimaat van Rwanda kunt u het gehele jaar naar deze bestemming reizen. De regenachtige periodes zijn van februari tot mei en van eind september tot en met december. In de bergen is het klimaat wat milder.

Valuta

De munteenheid in Rwanda is de Rwandan Franc (RFR). Voor de actuele koers kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Naast de Rwandan Franc heeft de Amerikaanse dollar oorspronkelijk de voorkeur, maar de Euro wordt tegenwoordig ook goed geaccepteerd. Pinnen met de pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Rwanda maar zeer beperkt mogelijk. Dit kan uitsluitend in de grote steden en op de luchthaven van Kigali. De aanwezige geldautomaten zijn bovendien regelmatig buiten werking. Creditcards, zoals Visa en Mastercard en American Express in mindere mate, worden geaccepteerd bij de grote internationale hotels, lodges en de grotere restaurants. Travellercheques worden met name omgewisseld in de hoofdstad Kigali. Buiten Kigali kan het echter lastig zijn om travellercheques in te wisselen.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

KLM vliegt vanaf Amsterdam dagelijks rechtstreeks naar de hoofdstad Kigali. Het wegennet is redelijk te noemen. Tijdens de regenseizoenen kunnen er gaten in de zandwegen vallen. De overige grote wegen (2-baans) zijn het gehele jaar door goed berijdbaar. Men dient wel bedacht te zijn op een plotseling diep gat in een verder goede weg. Bovendien steekt vee vaak onverwacht de weg over en is het gedrag van de lokale bevolking in het verkeer lang niet altijd voorspelbaar. Het openbaar vervoer bestaat uit busjes, taxi’s, brommertaxi’s. Vooraf het tarief afspreken, behalve bij een taxi van de taxicentrale, want die heeft een meter.

Elektriciteit

Het gebruikte voltage in Rwanda is 220-240 volt. De netspanning kan wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Daarnaast heeft u een driepotige stekker nodig. Hiervoor kunt u het beste een wereldstekker aanschaffen.

Communicatie

Mobiel bellen is op veel plaatsen mogelijk, maar vanuit de nationale parken is het bereik vaak slecht. Voor lokale gesprekken met een mobiel is het voordeliger om een prepaid simkaart te kopen, daarvoor is een sim lock vrije telefoon wel vereist. Telefoneren kan ook via een postkantoor, en via de meeste hotels. Al is dat laatste meestal vrij prijzig. In steden en toeristische centra zijn volop internetcafés te vinden. Ook beschikken de meeste hotels over internetfaciliteiten en wifi.

Veiligheid

Rwanda is een redelijk veilig land. Toch worden reizen naar bepaalde delen van Rwanda afgeraden: dit geldt met name voor de provincies die grenzen aan de Democratische Republiek Congo. Ook hier is de situatie de laatste tijd redelijk rustig, maar nog wel erg onstabiel. Het wordt afgeraden om 's avonds alleen en/of te voet over straat te gaan in Rwanda. Ook wordt het afgeraden om 's avonds (na zonsondergang) met de auto te rijden: dit in verband met de slechte wegen en het gevaar op overstekend wild. Voor meer informatie over het reisadvies voor Rwanda verwijzen wij u naar: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/rwanda.

Gezondheid

Als u een bezoek wilt brengen aan Rwanda dan is het zeker aan te raden om medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Vaccinaties worden aanbevolen voor DTP en hepatitis A. Verder geldt een persoonsgebonden vaccinatie advies voor buiktyfus, hepatitis B en meningokokken. Er bestaat een verhoogd risico op mazelen en TBC. Het is daarnaast belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, in verband met malaria en dengue. Gele koorts komt voor, en vaccinatie is verplicht. Een choleraverklaring is verplicht als u de grens over land passeert. In verband met rabiës wordt contact met zoogdieren afgeraden. Door de ligging ten opzichte van de evenaar is de zon vele malen sterker dan men gewend is in Nederland. U kunt een zonnesteek en een verbrande huid voorkomen door zonnebrand te gebruiken, een hoofddeksel te dragen en veel mineraalwater te drinken. Voor deskundig advies adviseren wij u om contact op te nemen met de GGD via www.ggd.nl.

Kleding

Overdag zijn shorts ideaal en na zonsondergang is een lange broek aan te bevelen in verband met muskieten. Luchtige katoenen kleding is prettig en broeken met afritsbare pijpen zijn praktisch. Het is verstandig om voor de koudere avonden warme kleding mee te nemen. Verder is het raadzaam om een winddicht regenjack en zwemkleding mee te nemen. De zon is fel, dus een hoofddeksel mag eigenlijk niet ontbreken in uw bagage. Hetzelfde geldt natuurlijk voor goede wandelschoenen.

Eten en drinken

Het drinken van leidingwater moet u vermijden en het is beter om geen ijsblokjes te gebruiken. Gekookt water en water dat wordt verkocht in verzegelde flessen is veilig drinkbaar. Met name in warme en klamme gebieden is het belangrijk om veel water te drinken. In Rwanda vindt u veel rijst- en noodle gerechten, zoete aardappelen, banaangerechten, stoofschotels, cassave en sappig fruit. Het assortiment aan groente is beperkt. Populaire lokale gerechten zijn Umutsima, Mizuzu en Isombe. Vlees komt maar in beperkte mate voor, wel kip en in de omgeving van Lake Kivu en de meren vis. Alcohol wordt vaak lokaal gestookt en heeft dus overal een verschillende smaak. Het lokale biermerk van Rwanda is Primus of Mützi.

Openingstijden winkels

De meeste winkels zijn in Rwanda van maandag tot en met zaterdag geopend van 8.00 uur tot 18 uur. Tussen de middag sluiten veel winkels even. De meeste overheidskantoren zijn door de week geopend van 8.30 uur tot 12.00 uur. Banken zijn van maandag tot en met vrijdag open tussen 9.00 uur en 12.30 uur. Kleine wisselkantoortjes zijn wat langer geopend. Postkantoren zijn door de week geopend van 8.30 uur tot 14.00 uur, en op zaterdag tot 12.00 uur. Met uitzondering van enkele souvenirwinkeltjes zijn alle zaken op zondag gesloten.

Fooien

In Rwanda is het niet gebruikelijk om in restaurants, bars en eetgelegenheden een fooi te geven. Een uitzondering vormen de duurdere restaurants in Kigali waar over het algemeen een fooi van zo'n 10% wordt verwacht.

Religie

Circa 50% van de bevolking van Rwanda hangt aan het rooms-katholieke geloof, 35% is protestants en 5% is islamitisch.

Feestdagen

In Rwanda worden zowel de christelijke feestdagen Goede Vrijdag, Pasen en Kerstmis gevierd, als de islamitische feestdagen:

  • 1 januari Nieuwjaarsdag
  • 1 februari Dag van de Helden
  • 12 maart Commonwealth Day
  • 20 maart Internationale Dag van de Francofonie
  • 7 april Herdenking Tutsi Genocide
  • 1 mei Dag van de Arbeid
  • 3 augustus Umuganura
  • 15 augustus Maria Tenhemelopneming
  • 25 december Kerstmis

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op