YAXA Blog

2 weken rondreizen door Argentinië: Highlights & Tips!

23 maart 2020

Door: Hiske Dijkstra

Terug van weggeweest, met een koffer vol verhalen en herinneringen. Wat is Argentinië toch een prachtig land. Van de wereldstad Buenos Aires tot authentieke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, tot gletsjers, woestijnlandschappen en wijngaarden, dit land in Zuid-Amerika heeft het allemaal! Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Buenos Aires

Ik begon, zoals de meeste reizigers zullen doen, in de hoofdstad Buenos Aires. In deze metropool, ook wel ‘Parijs van het Zuiden’ genoemd, wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Er zijn verschillende wijken waar je mee kennis kunt maken en om hier gelijk een goede indruk van te krijgen raad ik aan om een fietstocht te maken door de stad. Een gids neemt je mee op pad richting het hypermoderne Puerto Madero, het kleurrijke La Boca en het chique Recoleta, bekend van de begraafplaats waar de wereldberoemde Evita Peron haar laatste rustplaats heeft gekregen.

Ben je benieuwd naar de tango? Wil je zelf wellicht een dansje wagen? Dan raad ik je een tango show aan. Zelf bezocht ik de show in Café de los Angelitos en heb hier echt vol bewondering naar gekeken!

Salta

Salta, in het noordwesten van Argentinië, is mijn volgende stop tijdens de rondreis. De stad, welke met haar aantrekkelijke koloniale architectuur ook wel ‘La Linda’ genoemd wordt is het hart van de Valle de Calchaquíes. Persoonlijk vond ik het zeer de moeite waard om hier twee nachten te verblijven, zodat je de tijd kunt nemen voor alle hoogtepunten. Geniet bijvoorbeeld van de heerlijke empanadas in één van de restaurantjes bij het Plaza 9 de Julio, het centrale plein van Salta. Hier vind je ook het MAAM museum (gesloten op maandag!) en het Kathedraal van Salta. Een van de mooiste plekjes van Salta is Cerro San Bernardo, een uitzichtpunt op een kilometer hoogte, vanwaar je een geweldig overzicht over de stad hebt. Je kunt er komen door de Telerifico te nemen, een kabelbaan die je vanaf Parque San Martin naar de top brengt.


Purmamarca

Met de huurauto ging ik op pad in noordelijke richting naar het woestijndorpje Purmamarca. Purmamarca zelf is klein, maar gezellig. Één middag is hier voldoende om een wandeling over de kleurrijke indianenmarkt te maken en de wandelroute ‘Paseo de los Colorados’ af te leggen naar de Cerro de los Siete Colores, de heuvel met de zeven kleuren. Daarnaast is het dorpje het ideale startpunt om de Salinas Grandes zoutvlakte te bezoeken. Of wat dacht je van de route naar Humahuaca, waar de Serranías de Hornocal te bewonderen is. Deze berg staat bekend als de berg met maar liefst 14(!) kleuren. Tip: De wegen zijn hier goed en de huurauto is ook echt wel een ‘must’ om de prachtige omgeving te verkennen.

Cachi en Cafayate (Vallei Calchaquíes)

De Calchaquíes vallei stond al lang op mijn ‘bucketlist’ en ik kon dan ook niet wachten om hier doorheen te rijden. Ik vertrok vroeg vanuit Purmamarca, terug naar Salta om dan uiteindelijk in Cachi uit te komen. De route was werkelijk adembenemend! Vanuit de kleurrijke Quebrada de Escoipe lijdt de weg naar de Cuesta del Obispo, het hoogste punt van deze rit. Ook is dit het enige stuk weg wat niet geasfalteerd is, maar ik vond het goed te doen! Het uitzicht is spectaculair. Vanaf daar rijd je langs het Nationaal Park Los Cardones met metershoge cactussen, via de rechte weg Recta de Tin Tin, naar het rustige dorpje Cachi. Ook hier is één middag genoeg om het dorpje, waarvan de meeste huizen in adobestijl zijn gebouwd, te bezichtigen.

De weg van Cachi naar Cafayate was zeker een uitdaging te noemen. Het is een lange rit over een geheel onverharde weg. Tip: De riviertjes gaan dwars over de weg en aangezien ik geen 4WD heb gehuurd ben ik blij dat het niet geregend heeft en er geen sneeuw in de bergen ligt. Om deze reden is deze route het beste te bezoeken buiten de regentijd (mei t/m september is de beste reisperiode). Deze route gaat langs de Quebrada de las Flechas (pilaren) waar ik tussen schitterende rotsformaties rijd. Bijzonder!

In en rondom het dorpje Cafayate liggen verschillende bodega’s met enorme wijngaarden. Natuurlijk mag een wijnproeverij dan niet ontbreken! Mijn aanrader is de 'Bad Brothers Wine Experience'. Hierbij geniet u van wijnproeverijen in een prachtige setting. Probeer dan vooral de Torrontés wijn, welke uniek is voor de 'Valles Calchaquíes'. Hier wordt ook heerlijk ijs van gemaakt!

De rit terug naar Salta voert opnieuw langs de mooiste rotsformaties. Ik zie onder andere “de obelisk”, “het amfitheater” en “de keel van de duivel”, voordat ik weer aankom in het mooie Salta.

El Calafate

El Calafate is een klein toeristisch dorpje in Patagonië in het zuiden van Argentinië. Ook ik kwam met dezelfde achterliggende reden die (bijna) elke toerist hier heeft: het bezoeken van de wereldberoemde Perito Moreno gletsjer in het Glaciares Nationaal Park. In het dorpje, waar één hoofdstraat het ‘epicentrum’ is, vind je vooral veel souvenir- en chocoladewinkeltjes. Ik had vooraf een excursie gereserveerd zodat ik verzekerd was van een plekje. Ik kan het iedereen aanraden om íets meer te betalen en te gaan voor de trekking over de gletsjer. Met stijgbeugels onder wandel je over de enorme ijsmassa, wat een ervaring! Tip: Ga dineren bij een traditionele Parilla, een Argentijns steakhouse. Een aanrader!

El Chaltén

Met de bus reis ik van El Calafate naar het dorpje El Chaltén. Tijdens deze 3 uur durende busreis zie ik alpaca’s langs de weg en het uitzicht op de Mount Fitz Roy. Je hoeft je dus niet te vervelen. Wandelaars kunnen in El Chaltén werkelijk hun hart ophalen. Doordat het gelegen is in het nationale park hoef je hier geen entreegelden te betalen. Bij de ingang van het park bevindt zich het informatiecentrum, waar ik kort uitstap voor een uitleg over het gebied en de regels. Er is een routekaart waarop verschillende trajecten zijn afgebeeld. Ik besluit de bekendste route te wandelen, naar de Laguna de los Tres. Het is een lange (lees: 8 uur durende!) wandeling, maar zo de moeite waard! Tip: laat een taxi je vroeg in de ochtend richting de Patagonia Eco Domes brengen. Op deze manier vermijd je namelijk dat je dezelfde route heen- en terug loopt. En als je dan eenmaal de lagune hebt bereikt, loop dan nog een stukje verder. Daar staat namelijk een verrassing op je te wachten!

Argentinië heeft mij verrast en heeft een plekje in mijn hart veroverd! Enthousiast geworden? Ik informeer u graag naar de mogelijkheden!


Hiske Dijkstra

Reisexpert

Tijdens mijn opleiding International Tourism Management heb ik drie maanden gestudeerd in Thailand. Mijn passie voor reizen kwam hier pas écht naar boven. Inmiddels heb ik al meerdere indrukwekkende reizen mogen maken naar Brazilië, Argentinië en Cuba.

Bekijk meer artikelen van Hiske