Het land van verrassende contrasten Ecuador

Yaxa Reizen

De besneeuwde bergtoppen van de Andes, het koloniale Quito, de gezellige kleurrijke marktjes, de ongerepte Amazone regenwoud en een kustlijn vol prachtige bounty stranden; dit en nog veel meer biedt verrassend Ecuador u! Of wat dacht u van een legendarische treinrit langs de Nariz del
Diablo (duivelsneus)? Of een bezoek aan de hoogste actieve vulkaan ter wereld, de Cotopaxi, van maar liefst 5897 meter hoogte? Bent u een natuurliefhebber? Dan zijn de Galapagoseilanden een must! Hier leven diersoorten die u nergens anders ter wereld kunt zien! Ecuador heeft alle ingrediënten voor een onvergetelijk reis en staat garant voor een unieke belevenis.

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Ecuador

Ligging

Ecuador, vernoemd naar de ligging pal op de evenaar, is een van de kleinste landen van Zuid-Amerika, gelegen aan de noordwest kust van het continent. Het heeft een oppervlakte van ruim 250.000 km² en heeft meer dan 15 miljoen inwoners. Ecuador grenst in het noorden aan Colombia en in het zuiden aan Peru. Aan de gehele westkust vind u de Stille Oceaan. Daarnaast zijn ook de Galápagos Eilanden, bekend van de evolutietheorie van Charles Darwin en de vele inheemse diersoorten, staatkundig onderdeel van Ecuador. Deze eilandengroep ligt zo’n 1000 km ten westen van het vasteland van Ecuador.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland is 7 uur in onze zomertijd, het is hier dan vroeger. In de Europese wintertijd is dit verschil 6 uur. De Galápagos Eilanden lopen één uur achter op het vasteland van Ecuador.

Reisdocumenten

Wanneer u minder dan 90 dagen in Ecuador verblijft is het niet nodig om een visum te regelen. Wanneer u in Ecuador aankomt krijgt u in uw paspoort een toeristenvisum waarmee u tot 90 dagen in het land kan verblijven. Wel moet dit Nederlandse of Belgische paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn wanneer u Ecuador verlaat. Ook moet u in het bezit zijn van een retourticket waarmee u kunt aantonen dat u niet langer dan 90 dagen in Ecuador zult verblijven. Let op: In het geval van een overstap in de Verenigde Staten is het verplicht u te identificeren voor de Amerikaanse overheid via hun ESTA programma. Dit kunt u doen door uzelf tenminste 72 uur van te voren te registreren via https://esta.cbp.dhs.gov. Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u andere vragen omtrent uw paspoort of visum dan kunt u contact opnemen met:

De Ambassade van Ecuador
Koninginnegracht 84
2514 AJ Den Haag
Tel: 0031 70 346 95 63

Er is in Ecuador geen Nederlandse ambassade meer te vinden. Alle werkzaamheden worden tegenwoordig door de Nederlandse ambassade in Lima uitgevoerd. Deze kunt u bereiken op: Tel: 0051 1 213 9800

Let op: Reizigers naar de Galapagos Eilanden zijn verplicht om bij aankomst een geldige medische reisverzekering te hebben. Neem daarom altijd uw zorgpas mee op vakantie!

Taal

Spaans is de officiële voertaal in Ecuador. Naast het Spaans spreken veel Ecuadorianen ook nog het traditionele dialect Quichua. Deze taal komt van de Quichua indianen die voor lange tijd grote delen van Zuid-Amerika bevolkten. Op de gidsen na spreekt nauwelijks iemand een goed woordje Engels. Wij raden u daarom ook aan om voorafgaand aan uw reis een aantal basis woorden en zinnen Spaans te leren of een goed Spaans woordenboek mee te nemen.

Klimaat

Ondanks het feit dat Ecuador relatief klein is heeft het toch een aantal verschillende klimaatzones. Deze worden met name veroorzaakt door de bergketens en de aanwezigheid van de zee. Ook hoogte speelt een grote rol in het klimaat van Ecuador. Over het algemeen zijn de temperaturen het hele jaar rond de 20-30 graden in de laaggelegen gebieden. Seizoenen zijn er niet door de ligging op de evenaar. Wel is er een verschil in neerslag. De natte periode is van januari t/m juni en de droge periode is van juli tot december. Aan de westkust wordt het klimaat gekenmerkt door hoge temperaturen en soms korte hevige regenbuien, met name in het begin van het jaar. De gemiddelde temperatuur ligt hier rond de 30 graden. Verder naar het oosten vind men het Andesgebergte. Hoe hogen men hier gaat, hoe kouder het wordt. Op de toppen is er eeuwige sneeuw. Temperaturen verschillen hier van 10 tot 20 graden. ’s Nachts wordt het hier een stuk kouder. Neerslag valt er relatief weinig. Het meest oostelijke deel van Ecuador bestaat uit het Amazonegebied, ook wel oriente genoemd. Hier heerst een subtropisch klimaat. De Galápagos Eilanden kent net als het vasteland van Ecuador twee seizoenen, het droge seizoen van juli t/m december en het natte regenseizoen van januari t/m juli. Tevens is het regenseizoen de warmste periode. Temperaturen op de Galápagos Eilanden liggen het hele jaar rond de 25 graden. Daarnaast wordt het klimaat van de eilandengroep beïnvloed door de Humboltstroom welke koude lucht aanvoert en kenmerkend is voor de Galápagos.

Beste reistijd

Over het algemeen is Ecuador het hele jaar goed te bereizen. Met name de temperaturen zijn erg constant gedurende het hele jaar. Wanneer men kijkt naar de neerslag, is er te concluderen dat de droge periode van juli t/m december een betere reistijd is. Wel heerst er in deze droge tijd de garua. Dit is een periode waarin er veel mist aan de kust blijft hangen en dus weinig zonlicht doorlaat. De Galápagos zijn over het algemeen het hele jaar goed te bezoeken.

Valuta

Sinds de eeuwwisseling in 2000 is Ecuador, niet zonder slag of stoot, overgegaan op de Amerikaanse Dollar. Wel zijn deze dollars gedrukt in een speciale Ecuadoraanse versie. 1 Dollar is verdeeld in 100 dollarcent. De dollar is onderverdeeld in munten van 1, 5, 10, 25, 50 dollarcent en 1 dollar. Biljetten komen in coupures van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Doordat de valuta sterkt kan variëren raden wij aan om op www.wisselkoers.nl te kijken voor de meest actuele stand van zaken. Ecuador kan gezien worden als een goedkoop land. Voor zowel overnachtingen, transport en eten en drinken betaald u geen hoge prijzen.

Betalingsmogelijkheden

Pinnen doet u in Ecuador gewoon met uw pinpas voorzien van het Maestro of Cirrus logo. Hetzelfde geldt voor het gebruik van uw creditcard van Visa, Master Card of American Express, welke voornamelijk worden gebruikt in de grotere restaurants, hotels en winkels. U moet er niet van uit gaan dat elke pinautomaat overal in werking is. Zorg er te allen tijde voor dat u genoeg dollars op zak heeft. Hou er rekening mee dat voor geld opnemen en alleen al het checken van uw saldo kosten in rekening worden gebracht. Neem dus bij voorkeur grote bedragen op. Grote coupures (100 en 50 dollar) worden niet overal geaccepteerd.

Vervoer

Ecuador is doordat het niet een heel groot oppervlakte heeft erg goed te bereizen. Zeven dagen per weer vertrekken er vluchten van- en naar Quito, de hoofdstad van het land. Niet alle vluchten zijn rechtstreeks waardoor vluchttijden kunnen variëren. Eenmaal aangekomen in Quito begint uw reis aldaar. Vanaf hier zijn er verscheidene mogelijkheden om het land te verkennen. Ten eerste kunt u gebruik maken van de nationale vluchten die verschillende luchtvaartmaatschappijen aanbieden. Vaak zijn deze vluchten erg goedkoop. De vluchten naar de Galápagos Eilanden zijn daarentegen wel aan de prijzige kant. Een andere veelgebruikte manier om te reizen binnen Ecuador is per bus. Het land kent een goede en uitgebreide infrastructuur. De meeste wegen, met name rondom de grotere steden, zijn in een goede staat. Bussen zijn erg goedkoop. Het is niet zo dat deze altijd op tijd rijden. Daarnaast is het reizen een leuke belevenis en komt u ongetwijfeld met de lokale bevolking in contact. Verwacht niet de meest luxe bus.

Reizen per trein is niet echt een aanrader. Sommige treinen zijn oude bussen omgebouwd op een treinonderstel. Er zijn een aantal mooie treinritten, waaronder die naar Del Nez de Diablo, de Duivelsneus. In het Amazonegebied (Oriente) is het meest voorkomende vervoersmiddel de boot. Op de rivieren vaart u met een gemotoriseerde kano. Ook op de Gálapagos Eilanden is de boot het meest gebruikelijke vervoersmiddel. Reizen op de Galápagoseilanden gaat vaak door middel van een boottocht van een aantal dagen rondom de verschillende eilanden. Naast het vervoersmiddel is de boot in deze gevallen ook uw overnachtingsplek. Autohuur is minder populair in Ecuador. Als er al een auto wordt gehuurd is dit doorgaans met een privéchauffeur. Voordeel van reizen met chauffeur is dat deze chauffeur ook gelijk als (Spaans en Engels) sprekende gids kan dienen. In de steden zoals Quito en Guayaquil zult u voornamelijk de taxi gebruiken om van A naar B te komen. Deze zijn goedkoop en rijden vaak op hun meter. Als er geen meter aanwezig is spreek dan van te voren een schappelijke prijs af.

Elektriciteit

Zowel de voltage als het stopcontact is in Ecuador anders dan die in Nederland of België. Wij raden u aan om van te voren een wereldstekker aan te schaffen en een adapter mee te nemen zodat u uw elektrische apparaten kunt blijven gebruiken.

Communicatie

Het is niet gegarandeerd dat u tijdens uw verblijf bereikbaar bent op uw mobiele telefoon. In afgelegen en hoge gebieden is er vaak geen bereik. Daarnaast, wanneer u wel bereikbaar bent en van plan bent te gaan bellen of sms’en, moet u rekening houden met de hoge kosten die dit met zich mee brengt. Als alternatief kunt u een simkaart kopen en deze met uw eigen mobiele telefoon gebruiken. Neem voor informatie over de mogelijkheden voor mobiel bellen in Ecuador contact op met uw provider. De goedkoopste manier om te bellen is vooralsnog het gebruik van Skype. U vind in elke stad wel een of meerdere internetcafés waar u tegen betaling gebruik kunt maken van de internetverbinding. In de meeste gevallen heeft ook het hotel waarin u verblijft een draadloze internetverbinding waar u gebruik van kunt maken. Post verstuurd u bij voorkeur vanaf een van de grotere postkantoren of via uw hotel.

Veiligheid

Het grootste gedeelte van Ecuador is goed te bereizen, al is het te allen tijde vereist dat uw op uw hoede bent vanwege de toename van criminaliteit in het land. Zakkenrollers zijn voornamelijk in de steden en drukke gebieden actief. Wilt u de kans verkleinen om slachtoffer te worden van zakkenrollers dan raden wij aan om uw kostbare bezittingen onder uw kleding te dragen en eventueel een kluisje te gebruiken wanneer uw hotel deze aanbiedt. Voor enkele gebieden geldt een negatief reisadvies en worden alle niet-essentiële reizen afgeraden. Dit zijn de noordelijke gebieden van Ecuador, grenzend aan Colombia, de provincies Esmeraldas, Sucumbios, Carchi en de aangrenzende provincie Orellana zijn onveilig. Sommige dunbevolkte en uitgestrekte natuurgebieden zijn eveneens thuisbasis voor gewelddadige groeperingen.Ook in de steden Quito en Quayaquil zijn er onveilige gebieden. Arme buitenwijken dient u niet te bezoeken en ook raden wij aan om na zonsondergang niet alleen de straat op te gaan. In sommige uitgaanswijken kan het erg onveilig zijn. Een algemene regel voor de toerist is dat u zo weinig mogelijk alleen de straat op gaat. Wees altijd op uw hoede en zorg dat u niet in onveilige gebieden en situaties terecht komt. Actuele informatie over de veiligheidstoestand van Ecuador vind u op www.minbuza.nl.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Ecuador is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht wanneer u binnen 7 dagen voor aankomst in Ecuador een land heeft bezocht waar gele koorts voorkomt. Daarnaast worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A sterk aanbevolen. Daarnaast komt in een groot deel van het land malaria voor. Wij raden aan om voor deskundig advies contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Dit kan via www.ggd.nl of door te bellen naar 030- 252 30 04. Ecuador ligt pal op de evenaar en daarom moet u rekening houden met de sterkte van de zon. Voordat u het weet bent u verbrand of heeft u een zonnesteek opgelopen. Het is aan te raden om veel mineraalwater te drinken, uzelf in te smeren met een hoge factor zonnebrand, een hoofddeksel te dragen en de zon te vermijden tijdens de heetste uren van de dag. Een andere veelvoorkomende gezondheidsklacht in Ecuador is hoogteziekte. Wanneer u in Quito aankomt bevind u zich al op een hoogte van bijna 3000 meter. Uw lichaam is dit niet gewend dus de kans is groot dat u last krijgt van hoogteziekte, meestal in de vorm van hoofdpijn, al verschilt dit uiteraard per persoon. Voorkomen is lastig, maar blijft u vooral veel mineraalwater drinken en genoeg eten. Na aankomst kunt u het beste een dag rust houden om uw lichaam aan de nieuwe omstandigheden te laten wennen.

Kleding

Door de klimaatverschillen raden wij aan om voor elke weertype gepaste kleding mee te nemen. Dat wil zeggen voor zowel koude omstandigheden; trui, jack, lange broek en stevige schoenen, en warme omstandigheden; lichte luchtdoorlatende kleding. Het dragen van veel laagjes is ook aan te raden.

Eten en drinken

Ecuador heeft net als de rest van de landen op het Zuid-Amerikaanse continent een erg gevarieerde keuken met veel Europese en typische Latijns-Amerikaanse invloeden. Rijst en vlees zijn de hoofdingrediënten van de meeste gerechten. Daarnaast wordt er veel mais, aardappelen, groenten en vis gegeten. Ecuadoraanse gerechten bestaan voornamelijk uit een hoofdmaaltijd en soep. Voorbeelden van typische Ecuadoraanse gerechten zijn Huatitas; een stoofpot van pens (koeienmaag) geserveerd met aardappelen en pindasaus, Ecebollados; een soep met tonijn, yuca, tomaten en uien.

Kraanwater is in Ecuador niet voor consumptie. Mineraalwater kunt u kopen in supermarkten. Verse vruchtensappen (jugo) zijn over het algemeen erg lekker maar zorg er voor dat u geen jugo con agua besteld, dit is dan aangemaakt met ongezuiverd kraanwater. Bekende biermerken uit Ecuador zijn Club en Pilsener.

Openingstijden winkels

Winkels zijn geopend van 09.00 uur tot 17.30 uur. Veel markten, supermarkten en winkelcentra zijn tot laat in de avond geopend. Banken zijn geopend van 08.00 uur tot 14.00 uur of 16.00 uur en postkantoren sluiten om 18.00 uur. In het weekend gelden over het algemeen verkortte openingstijden. Rond het middaguur wordt er een korte siësta gehouden, dan zijn veel winkels gesloten.

Fooien

Het geven van fooi is in Ecuador erg gebruikelijk. Onder andere taxichauffeurs, kuiers en kamermeisjes verwachten een kleine fooi voor het werk wat ze hebben geleverd. In restaurants wordt er soms al een 10% service charge in rekening gebracht. Wanneer dit niet het geval is dient u, indien de service en het eten naar behoeven was, alsnog 10% fooi achter te laten voor het personeel. Vergeet niet dat het geven van fooi geheel vrijblijvend is.

Religie

Meer dan 90% van de bevolking is rooms-katholiek. Het overige deel bestaat uit voornamelijk protestanten, jehova’s, mormonen en baptisten. Veel van deze religies wordt door de mensen gecombineerd met oude traditionele indianen gebruiken en rituelen.

Feestdagen

De meeste feestdagen in Ecuador zijn van religieuze aard. Daarnaast hebben verschillende regio’s hun eigen feestdagen. De belangrijkste feestdagen in Ecuador zijn de volgende:

  • Februari/maart Carnaval
  • De week voor Pasen Semana Santa
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 24 mei Herdenking van de Slag bij Pinchincha
  • 24 juli Simon Bolivar Dag
  • 10 augustus Onafhankelijkheidsdag van Quito
  • 09 oktober Onafhankelijkheid van Guayaguil
  • 03 november Cuenca Onafhankelijkheidsdag
  • 06 december Stichtingsdag van Quito

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op