Kleurrijk en exotisch Indonesië

Yaxa Reizen

Reis mee naar Indonesië; ’s werelds grootste eilandstaat. Dit is ongetwijfeld een van de meest gevarieerde landen ter wereld. Tijdens uw reis door Indonesië wordt u op elk eiland weer verrast door de vriendelijke bewoners met hun eigen gewoonten en gebruiken. Op Sumatra vindt u gigantische meren en exotische planten en dieren. Op Java bewondert u prachtige tempels, vulkanen en chaotische steden. En op Bali ziet u kilometerslange rijstvelden en kunt u heerlijk uitrusten op de mooiste stranden. Bezoek op Komodo Island de Komodovaraan die alleen in deze omgeving voorkomt. Bereidt u voor op een onvergetelijke reis met de mooiste ongerepte flora, fauna, tempels en culturen. Nergens anders in Azië is de diversiteit zo groot. Indonesië is dé perfecte bestemming wanneer u op zoek bent naar de ultieme Azië ervaring. Gaat u mee op reis naar Indonesië?

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Indonesië

Ligging

’s Werelds grootste eilandstaat bestaande uit ruim 17.000 eilandjes grenst aan Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Maleisië. Het land is omgeven door de Austraal-Indische Middelzee gelegen tussen de Indische- en Grote Oceaan. Indonesië kent een totaal oppervlak van bijna 2 miljoen vierkante kilometer en er wonen zo’n 250 miljoen mensen. Dit maakt Indonesië het op drie na grootste land wat betreft het aantal inwoners.

Tijdsverschil

Indonesië kent drie verschillende tijdzones. In het oosten, de Molukken en Papua is het 7 uur later dan in Nederland in de zomer. Tijdens de wintertijd is dit 8 uur. In het midden van het land waaronder Bali, Kalimantan, Sulawesi, en Nusa Tenggara is het 6 uur later in de zomertijd en 7 uur in de winter. Tenslotte in het westen, Sumatra en Java, is het in de zomer 5 uur en in de winter 6 uur later.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Indonesië is het verplicht in het bezit te zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort dat na terugkomst uit Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is. Bij een verblijf van minder dan 30 dagen is er geen visum verplicht. Mocht u langer in Indonesië willen verblijven of heeft u niet de Nederlandse of Belgische Nationaliteit dan dient u een visum voor vertrek bij de Indonesische ambassade in Den Haag te regelen.

Hun contactgegevens zijn:
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel: 0031 70 3108100

Bent u in Indonesië en wilt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade aldaar dan kan dat op het telefoonnummer 0062 21 5248200.

Taal

De officiële taal van Indonesië is het Bahasa Indonesia, al is dit voor slechts 7 procent van de bevolking de moedertaal. Het Bahasa, wat taal betekend, wordt vooral op handels- en bestuursniveau gesproken en ook op de basisschool leert men deze taal. Het wordt gezien als een taal die de Indonesiërs verbindt. Naast het Bahasa Indonesia kent Indonesië ruim 300 streektalen. Voorbeelden daarvan zijn het Javaans, Balinees en het Soendanees. De Indonesische taal kent behoorlijk wat invloeden van onder andere het Maleis, Portugees en ook het Nederlands. Daarnaast leren de kinderen op scholen ook Engels en wordt daarom ook steeds meer gebruikt in Indonesië. In de belangrijkste toeristische plekken spreekt met over het algemeen een goed woordje Engels.

Klimaat

Indonesië kent een tropisch regenklimaat. De temperatuur ligt het hele jaar zo rond de 30 graden. Daarnaast is de luchtvochtigheid op de meeste plekken erg hoog, vaak boven de 90%. Hoewel Indonesië vrijwel direct onder de evenaar ligt heersen er toch moessons. Over het algemeen kent Indonesië twee verschillende periodes die worden beïnvloed door de moessons. Van oktober tot mei heerst de natte moesson met in januari en februari de meeste neerslag. Daarbij zijn de temperaturen iets lager, maar nog steeds rond de 25-30 graden. De droge periode is van mei tot en met oktober, het is dan warm in Indonesië. Wel bestaat er altijd de kans op een regenbui.

Beste reistijd

Qua temperatuur is Indonesië het gehele jaar door goed te bezoeken. Kijkt u naar de neerslag dan is de droge periode, van mei tot en met oktober, de meest geschikte tijd om een bezoek te brengen aan Indonesië. Daarnaast is het goed te weten dat de beste reisperiode per regio en per eiland verschilt.

Valuta

De munteenheid van Indonesië is de Rupiah (IDR). Deze eenheid is onderverdeeld in munten van 25, 50, 100 en 1000 Rupiah en biljetten van 100, 500, 1000, 5000, 10000, 50000 en 100000 Rupiah. Het beste kunt u deze Rupiah ter plekke omwisselen of opnemen vanwege de ongunstige wisselkoers ter plekke. Voor de meest actuele wisselkoers adviseren wij u om op www.wisselkoers.nl te kijken.

Betalingsmogelijkheden

Indien u een Maestro of Cirrus logo op uw bankpas heeft staan dan is de kans groot dat u geen problemen zult ondervinden bij het opnemen van geld in Indonesië. Op veel plekken zijn geldautomaten te vinden, met name op de toeristische plekken. Ook is het mogelijk om met Amerikaanse Dollars te betalen. De meeste hotels en (grotere) restaurants accepteren een creditcard voorzien van het Mastercard, Visa of American Express logo. Buitenlandse munteenheden zoals de Euro en de Amerikaanse Dollar zijn onbeperkt in te voeren. Het is goed om te allen tijde genoeg contant geld op zak te hebben voor eventuele souvenirs die u op straat koopt.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Verschillende vliegtuigmaatschappijen vliegen dagelijks van Amsterdam naar Indonesië. Binnen Indonesië zijn er verschillende soorten vervoer mogelijk. Vanwege de vele eilandjes die het land rijk is, is vliegen vaak de snelste optie. Er zijn een aantal low-budget vliegmaatschappijen die vluchten voor een goede prijs aanbieden. Vliegen is ook veruit de meest comfortabele manier om te reizen. Een ander veelgebruikt vervoersmiddel is de boot.

Per boot komt u sneller op de kleinere eilandjes en deze manier van reizen is ideaal voor het eilandhoppen. Ook vanuit de hoofdstad Jakarta gaan er verschillende veerboten naar de andere eilanden. Daarnaast is het een ideale manier om de wateren rondom Indonesië te verkennen.

Het belangrijkste vervoersmiddel op de eilanden van Indonesië is de bus, ook wel de bis biasa genoemd. De meeste bussen hanteren een vaste route waar overal op- en afgestapt kan worden. Deze bis biasa is vaak een snelle manier van vervoer, al laat de kwaliteit en comfort soms wat te wensen over. De bis patas is de luxere variant van het busvervoer. Deze bussen hebben vaak betere stoelen en airconditioning maar kosten ook wat meer. Ook rijden er door heel Indonesië veel minibusjes. Deze wijken vaak ook van de grotere wegen af, waardoor je op de rustigere plekken terecht kan komen. Het voordeel van deze minibusjes is dat ze erg goedkoop zijn.

In de steden zijn er uiteraard de taxi’s, bussen en minibusjes die u van A naar B brengen, maar verreweg de leukste manier van om zich door de stad te laten vervoeren is de becak. Dit zijn kleurrijke fietstaxi’s die u manoeuvrerend door het drukke verkeer naar uw bestemming brengen.

Op Java en Sumatra is er ook nog de mogelijkheid om met de trein te reizen. Deze treinen zijn een comfortabele manier van reizen, en zijn ook goed en relatief goedkoop, mits u in een van de hogere klassen zit.

Zelf een auto huren raden wij ten zeerste af. Wel is het mogelijk om een auto te huren, eventueel met chauffeur. Op al onze reizen is het vervoer over land altijd een auto met chauffeur. Er wordt in Indonesië aan de linkerkant van de weg gereden.

Elektriciteit

De netspanning van Indonesië is 220 en 230 volt. Het stopcontacttype en de voltage verschilt soms per hotel, het is aan te raden een reisstekker mee te nemen zodat u altijd beschikking heeft tot elektriciteit.

Communicatie

In Indonesië is men goed te bereiken via de mobiele telefoon, behalve in de afgelegen (natuur)gebieden. Voor actuele informatie over de mogelijkheden voor mobiel verkeer van en naar Indonesië raden wij aan om contact op te nemen met uw mobiele provider. Voor een vaste lijn kunt u vaak terecht bij hotels en postkantoren waar u tegen betaling gebruik kan maken van de telefoondiensten. Tevens is in hotels vaak een internet verbinding te vinden, en is wifi steeds meer aanwezig in hotels en openbare gelegenheden.

Veiligheid

In de drukke steden, met name in de smalle straatjes, markten en andere openbare plekken met veel bezoekers is het niet ongebruikelijk dat zakkenrollers daar erg actief zijn. Probeer uw kostbare bezittingen op te bergen in eventueel een kluisje in uw hotel. Daarnaast is er op bepaalde plekken van Indonesië een grote kans op ongeregeldheden. Over het algemeen gaat dit over gebieden die minder bekend zijn bij het massa toerisme zoals een deel van Kalimantan, Aceh, Papua en de Molukken. Voor het actuele reisadvies en eventuele terroristische dreigingen kunt u het beste contact opnemen met de Indonesische ambassade in Den Haag of de Nederlandse ambassade in Jakarta (zie bovenstaande contactgegevens).

Gezondheid

Voor een bezoek aan Indonesië zijn er een aantal vaccinaties verplicht, waaronder buiktyfus, DTP en hepatitis A en B. Neem voor deskundig advies contact op bij de GGD op www.ggd.nl. Daarnaast is het het gehele jaar door erg warm in Indonesië. Ook hier dient u rekening mee te houden door bijvoorbeeld het drinken van voldoende gezuiverd water. Wat betreft het drinken van water is het aan te raden om geen kraanwater te drinken en om gezuiverd water te kopen in winkels of in uw hotel. Ook ijsklontjes zijn vaak van ongezuiverd water gemaakt en het is het beste om deze dus niet in uw drankje te doen. Mocht u er voor kiezen om eten te kopen op straat bij een eettentje, kies dan het eettentje uit waar de meeste locals en toeristen staan, dit geeft aan dat er goed eten te vinden is zonder enige hygiënische gebreken.

Kleding

Wat betreft het warme weer in Indonesië is het zeer aan te raden om lichte en dunne katoenen kleding mee te nemen. Met een T-shirt en shorts komt u al heel ver, en dit zit vaak ook het prettigst. Voor de vrouwen is het niet gebruikelijk om minirokjes te dragen. Ook op religieuze plekken is gepaste kleding vereist, wat betekent dat schouders en knieën bedekt moeten worden. ’s Avonds kunt u het beste kleding dragen welke uw armen en benen beschermen voor de vele insecten(beten). Voor de hogere gebieden kunt u het beste een trui en lange broek meenemen, zeker in het geval van een wandeltocht. Neem voor de zekerheid ook een paar nette kleren mee voor een eventueel luxe diner of wanneer u wordt uitgenodigd om bij mensen te komen dineren of een bruiloft bij te wonen, wat niet ongebruikelijk is. Vergeet u ook zeker niet uw zwemkleding mee te nemen!

Eten en drinken

Over de hele wereld is de Indonesische keuken zeer bekend. Nasi en Bami goreng zijn hier goede voorbeelden van. Tijdens uw verblijf in Indonesië moet u niet verrast zijn als u zowel bij het ontbijt, de lunch en het avondeten rijst voorgeschoteld krijgt. Dit is dan ook overduidelijk het hoofdingrediënt van de Indonesische keuken. Bij de rijst worden andere smaakmakers geserveerd en andere kleine (bij)gerechtjes, vaak bestaande uit gebakken en gefrituurde vlees en groente. Dit alles in combinatie met (pittige) kruiden en specerijen. Elke regio in Indonesië kent daarentegen zijn eigen specialiteiten.

In alle de door ons aangeboden hotels tijdens uw rondreis is er tijdens het ontbijt brood, zoetigheid en beleg aanwezig. Ondanks het feit dat het overgrote deel van Indonesië moslim is wordt er alcohol gedronken, al gebeurd dit vooral onder de toeristen. Bintang en Anker bier wordt in Indonesië gebrouwen en is erg populair. Daarentegen zijn sterkere dranken minder te verkrijgen.

Openingstijden winkels

Winkels in Indonesië zijn over het algemeen geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur, ook in het weekend. Kantooruren zijn doordeweeks van 08.00 uur tot 17.00 uur, verschillend per bedrijf. Van maandag tot en met donderdag zijn banken geopend van 08.00 uur tot 14.00 uur, op vrijdag tot 11.00 uur en op zaterdag tot 13.00 uur. Let wel, de meeste winkels, kantoren en banken zijn op feestdagen gesloten en openingstijden kunnen afwijken van de bovengenoemde tijdsindicaties.

Fooien

Door de lage lonen in Indonesië worden fooien over het algemeen erg op prijs gesteld het dienstverlenende personeel zoals kamermeisjes, obers, gidsen en taxichauffeurs. In restaurants wordt er soms al een service charge gerekend, zo niet, dan is de norm ongeveer 10% van het totale bedrag. De hoogte van de fooien kunt u het beste zelf bepalen aan de hand van de verleende diensten en de kwaliteit hiervan.

Religie

Het overgrote deel van die Indonesische bevolking is Islamitisch religie is voor hen ook erg belangrijk. Van de ongeveer 250 miljoen inwoners van het land is ongeveer 90% moslim. Daarnaast is 8% Christen en is een klein deel Hindoeïstisch. Deze religies verschillen veelal per regio en eiland. Door het hele land tekenen deze religies het straatbeeld door grote moskeeën en vooral op Bali zijn veel tempels te vinden.

Feestdagen

Indonesië kent feestdagen die zowel op een vaste datum vallen of die elk jaar van datum verschillen. Hier volgen de belangrijkste feestdagen:

  • 1 januari Nieuwjaarsdag
  • 24 januari Mouloud, geboortedag van de profeet Mohammed
  • 09-15 februari Chinees Nieuwjaar
  • 27 maart Nyepi, hindoeïstisch Nieuwjaar
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 25 mei Vesak Dag, geboorte van Boeddha
  • 05 juni Lailat al Miraj, hemelvaart van de profeet Mohammad
  • 27 mei 2017 Schatting van de start van de Ramadan periode van 29 á 30 dagen
  • 16 mei 2018 Schatting van de start van de Ramadan periode van 29 á 30 dagen
  • 06 mei 2019 Schatting van de start van de Ramadan periode van 29 á 30 dagen
  • 24 april 2020 Schatting van de start van de Ramadan periode van 29 á 30 dagen
  • 17 augustus Onafhankelijkheidsdag
  • 4 november Muharram, islamitisch Nieuwjaar

Ook in Indonesië wordt aan de Ramadan gedaan. Aan het eind van de Ramadan is het Suikerfeest. Met het driedaagse Suikerfeest (Idul Fitri) viert men met lekker eten en familie het einde van het vasten. Ook krijgen de armen iets extra´s. De Ramadan en het Suikerfeest worden door veel Indonesiërs ook aangegrepen om op vakantie te gaan of om familie te bezoeken. Vooral de week voor Idul Fitri en 5 dagen daarna kunnen de wegen overvol zijn wat gevolgen kan hebben van uw rondreis door Java. Omdat Bali Hindoeïstisch is, ondervindt u daar geen hinder van.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op