Mystiek Nepal

Yaxa Reizen

Nepal, verscholen tussen de imposante Himalaya en de ongerepte jungle van India, heeft een erorme aantrekkingskracht op veel reizigers. En terecht! 'Het dak van de wereld' is mystiek en betoverend. Maar liefst acht van de tien hoogste bergen op aarde bevinden zich in Nepal, waaronder de koning zelf, dé imposante Mount Everest.

Slenter door de wirwar van straatjes in Kathmandu, betreedt de Boudhanath, een van de grootste antieke stupa’s in Zuid-Azië en vaar over het betoverende Phewameer. En er is zelfs een kans dat u in Nationaal Park Chitwan oog in oog staat met een Bengaalse tijger… Nepal biedt het allemaal. En meer, veel meer. Maak een rondreis door Nepal en geniet van een unieke combinatie van cultuur en natuur!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Nepal

Ligging

Nepal ligt ingeklemd tussen China en India. Het land is smal maar zeer langgerekt en heeft een oppervlakte van 147.181 km².

Tijdsverschil

In Nepal is het in de wintertijd 4 uur en 45 minuten later. In de zomer is dit verschil 3 uur en 45 minuten.

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Nepal heeft men een paspoort, geldig tot 6 maanden na vertrek, en een visum nodig. Het visum dient voor vertrek geregeld te worden. Kijk op www.visumcentrale.nl/yaxa voor recente informatie en prijzen. Een visum aanvragen is soms lastig en kan veel tijd kosten. Daarom werkt Yaxa Reizen voor de visumbegeleiding samen met CIBT VisumCentrale.

In de praktijk is gebleken dat de informatie betreffende grensdocumenten en visa sterk aan veranderingen onderhevig is. Daarom adviseren wij een ieder om voor de meest actuele informatie de desbetreffende instantie (bijvoorbeeld de ANVR of de VisumCentrale) te raadplegen. Denk hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Taal

De officiële taal is Nepalees, de overige talen zijn onder andere Maithali, Bhojpuri, Tharu, en Newar.

Klimaat

In Nepal loopt het klimaat uiteen van subtropisch in het laagland tot een koud bergklimaat in de bergen. De moessonperiode is van juni tot oktober. In de bergen boven de 4.000 meter komen de temperaturen in de zomermaanden amper boven het vriespunt uit, terwijl in het zuidelijke deel van Nepal de zuidwestmoesson voor zeer hoge temperaturen zorgt.

Beste reistijd

De beste periode om Nepal te bezoeken zijn het voorjaar, februari t/m mei, en in het najaar (oktober t/m december).

Valuta

De munteenheid van Nepal is de Rupee (NRs). Voor de actuele wisselkoers kijk op: www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

In de grotere steden als Kathmandu en Pokhara zijn pinautomaten aanwezig, deze worden aangeduid met ATM (All Time Money). Daarnaast raden we u aan als u bijvoorbeeld een trektocht gaat maken, voldoende contant geld mee te nemen. Onderweg is er geen gelegenheid om buitenlandse valuta te wisselen.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Nepal heeft een zeer beperkt wegennet waarvan het grootste deel onverhard is. Het is daarom zeer gebruikelijk om een auto met chauffeur te huren. In de zomer is een auto met airconditioning aan te raden.

Er zijn twee verschillende taxi's in Nepal. De 'private taxi' rijdt voornamelijk van de luchthaven naar de duurdere hotels. De '10 Rupee taxi' is goedkoop en vertrekken pas als ze vol zijn. U zult met de chauffeur moeten onderhandelen over de prijs.

Verder rijden er ook riksja's, het beroemde Aziatische fietsvervoer, rond voor de kleine ritjes in de stad. Wilt u sneller? Dan zijn er ook Tempo's, die lijken op grotere versies van de gemotoriseerde Tuk-tuk's uit Thailand en vervoeren groepen passagiers in de grotere steden.

Er zijn verschillende soorten bussen in Nepal. De microbus is een minibusje dat een erg populair vervoersmiddel is. De reis is duurder dan de lokale buslijnen, maar een stuk comfortabeler en er zijn goede verbindingen.

Elektriciteit

Het voltage in Nepal is 230 volt. Men maakt gebruik van verschillende soorten stopcontacten: waaronder type C (dezelfde als in Nederland), maar ook type D en M. Daarom is het aan te raden om een wereldstekker mee te nemen.

Communicatie

In de grotere steden zijn kantoortjes waar u tegen relatief lage tarieven internationaal kunt bellen. U draait 0031 (Nederland), gevolgd door het netnummer en abonneenummer. Voor het gebruik van uw mobiele telefoon, raden wij u aan bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten. U kunt, tegen betaling, gebruik maken van internet in internetcafés en vaak ook in de hotels.

Veiligheid

Nepal is een relatief veilige bestemming. Het grootste 'gevaar' zijn de natuurrampen omdat Nepal in een aardbevingsgevoelig gebied ligt. Diefstal of andere vormen van fysiek geweld tegen toeristen komt weinig voor, maar breng mensen niet in de verleiding en let altijd goed op uw bezittingen.

Hoewel de politieke situatie in Nepal al geruime tijd vrij stabiel is, blijven de politieke ontwikkelingen onvoorspelbaar. Voor actuele informatie over de politieke ontwikkelingen en een reisadvies verwijzen we u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Mocht u uit een gele koorts land komen dan is een vaccinatie hiervoor verplicht. Daarnaast zijn DTP en hepatitis A inentingen die worden aangeraden. Mocht u geen vaccinatie tegen mazelen hebben gehad dan wordt de BMR inenting aanbevolen. Voor actueel advies betreffende vaccinaties verwijzen wij u door naar de GGD. Dit kunt u doen via ggd.nl of bel 030-252 30 04.

Eten en drinken

Het nationale gerecht is dal bhaat (rijst met linzensoep en groente). De op toeristen ingestelde restaurants in de steden hebben een ‘internationaal’ menu en er zijn de meer authentieke Nepalese, Indiase en Tibetaanse eetcafeetjes. De nationale drank van Nepal is chai (thee met melk en suiker). Wilt u geen suiker en/of melk in uw thee? Vraag dan om een ‘chini na rageko chai’(zonder suiker) of een ‘dudh na rageko chai’ (zonder melk).

Openingstijden winkels

De openingstijden van de winkels variëren nogal. Veel winkels zijn geopend tussen 8.00 uur en 20.00 uur (‘s winters van 10.00 uur tot 19.00 uur). Zaterdag is in Nepal een ‘rustdag’, al gaan niet alle winkels op die dag dicht.

Fooien

Personeel van restaurants rekenen in Nepal op een fooi, vijf tot tien procent van de rekening. In duurdere restaurants worden zowel servicekosten als VAT (verkoopbelasting) in rekening gebracht. In goedkope uitspanningen is fooi een onbekend verschijnsel. In hotels verwacht het personeel een fooi voor het brengen van de bagage naar de kamer en voor het verlenen van kleine diensten. In de bergen is fooi niet gebruikelijk waar het gaat om de betaling van de maaltijd of overnachting. Een beloning voor een extra dienst is echter wel gebruikelijk.

Religie

Hindoe 81%, Boeddhistisch 9%, Islamitisch 4% en overig 6%.

Door de geïsoleerde ligging heeft Nepal bijzondere omgangsvormen, die voor een westerling ingewikkeld lijken. Zo laten Nepali's graag lange stiltes vallen in een gesprek. Dit betekent niet dat zij zich ongemakkelijk voelen, maar het is een normaal onderdeel van het contact. Verder is het gebruikelijk om eerst te weigeren als mensen iets te eten of drinken aanbieden.

Wijs nooit met uw voet naar een ander. Stap ook nooit over iemand heen die op de grond ligt. Voeten worden gezien als onrein. Het contact tussen mannen en vrouwen is gelijkwaardig, maar wees voorzichtig met het geven van complimentjes over het uiterlijk. Wees ook afwachtend met het schudden van handen. In plaats daarvan: vouw de handen voor de borst en groet door 'Namasté' te zeggen.

Feestdagen

Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Nepal:

  • Februari/maart Lhosar (Tibetaans nieuwjaar)
  • Maart/april Ghode Jatra (Festival van de Kathmandu paarden)
  • Apri lNavavarsha (nieuwjaar voor iedereen)
  • Mei Boeddha Jayanti (Boeddha’s verjaardag)
  • September/oktober Dashain festival (Aanbidden godin Durga)
  • Oktober Tihar festival (Aanbidden godin Laxmi)
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op