Shoppen en cultuur snuiven in Singapore

Yaxa Reizen

Singapore is een perfecte stad voor een korte stopover. Singapore is het land van de schone wegen, wolkenkrabbers, tempels en de combinatie van Westerse en Aziatische sferen. Boat Quay en Clarke Quay behoren beide tot de gezelligste plekken van downtown Singapore. U vindt hier veel gezellige restaurantjes en terrasjes aan het water. Tip: bestel hier een visgerecht. Echt heerlijk! Een goede manier om de stad te verkennen is met een boottocht over de Singapore-River. In de wijken Little India en Chinatown komen verschillende culturen samen. Shoppen doet u het beste op Orchard Road. Na alle drukte even tot rust komen? Strijk dan neer op een van de stranden van Sentosa Island. Geniet in Singapore van zowel de Aziatische als de Westerse cultuur. Wekom in multicultureel Singapore!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Singapore

Ligging

Singapore is een stadsstaat, te vergelijken met Hong Kong. Het is het kleinste land van Zuidoost-Azië met een oppervlakte van ongeveer 714 km² en een inwoneraantal van 5,3 miljoen. Zo’n 60 eilanden vormen deze stadsstaat waarvan het eiland Singapore het grootste en tevens het hoofdeiland is. Singapore wordt gescheiden van het vasteland van Maleisië door de Straat van Johore en de zuidkust wordt gevormd door de Straat van Singapore.

Tijdsverschil

In de zomertijd is het zes uur later in Singapore. In de wintertijd is dit zeven uur.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Singapore heeft u in ieder geval een Nederlands of Belgisch paspoort nodig wat na terugkeer uit Singapore nog 6 maanden geldig is. Er is geen visum vereist. Mocht u niet in het bezit zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort of heeft u verdere vragen dan kunt u het beste contact opnemen met de Singaporese ambassade in Brussel:

Franklin Rooseveltlaan 85
1050 Brussel, België
Tel: 0032 2 660 29 79

Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Singapore:
Tel: 0065 6737 1155

Taal

Singapore kent vier officiële talen; Maleis, Mandarijn (Chinees), Engels en het Tamil. Engels wordt vooral gebruikt in handel en het bestuur. Op scholen wordt veel in Engels lesgegeven evenals de moedertaal. Het Maleis is de officiële taal. Daarnaast wordt ook het Mandarijn veel gesproken. Als toerist kunt u zich makkelijk redden omdat nagenoeg iedereen wel een goed woordje Engels spreekt.

Klimaat

Het klimaat van Singapore wordt gekenmerkt door het hele jaar hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad. Overdag lopen de temperaturen vaak op tot ruim 30 graden en ’s nachts koelt het niet verder af dan 20 graden. In combinatie met de luchtvochtigheid is het dus erg benauwd. Wel waait er vaak een koele zeebries. November, december en januari zijn verreweg de maanden met de meeste neerslag al is het niet ongebruikelijk dat er het hele jaar door kan regenen. Juli is de droogste maand maar als nog kunnen er regelmatig enige buien vallen.

Beste reistijd

Over het algemeen kan men Singapore het hele jaar door bezoeken. Het gehele jaar door zijn de temperaturen hoog. Voor de minste neerslag tijdens uw vakantie is de beste periode van februari tot november. De kans blijft altijd bestaan dat u verrast wordt door een hevige regenbui.

Valuta

De officiële munteenheid van Singapore is de Singaporese Dollar (SGD). Er zijn munten van 1, 5, 10, 50 cent en 1 dollar en de waarde van de biljetten is 2, 5, 10, 50, 100, 500, 1000 SGD. Het is aan te raden om bij aankomst uw Singaporese Dollars op te nemen. Voor de actuele wisselkoers kunt u terecht op wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

U kunt bijna overal gewoon geld opnemen en betalen met uw pinpas voorzien van het Maestro of Cirrus logo. Daarnaast worden de creditcards van Visa, Mastercard en American Express vaak geaccepteerd.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u ten alle tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden dagelijkse vluchten aan van en naar Singapore. Ook wordt de stad vaak aangedaan als stop-over voor vluchten van en naar bijvoorbeeld Indonesië en Australië. Het reizen binnen Singapore is erg makkelijk. De meeste bezienswaardigheden, winkels en restaurants liggen allemaal centraal gelegen in het zuiden van Singapore. De beste manier van vervoer is de metro die tevens ook erg goedkoop en schoon is. Deze brengt je over het hele eiland. Let er wel op dat het tijdens de spitsuren erg druk kan zijn. Daarnaast kent Singapore een goed busnetwerk. Deze is erg goedkoop en de meeste bussen zijn goed onderhouden en voorzien van airconditioning. Natuurlijk kunt u ook uw eigen auto huren. Doordat alles erg dicht bij elkaar ligt is het mogelijk om alles te voet te bezoeken. In Singapore rijden er duizenden taxi’s maar deze zijn vaak erg duur. Als laatste kunt u er voor kiezen om per boot te reizen over bijvoorbeeld de Straat van Johore. Op de Singapore River vaart de traditionele bumboat, een gemotoriseerde boot met glazen dak die bij de belangrijkste attracties aan het water stopt.

Elektriciteit

De netspanning die in Singapore wordt gebruikt is 220/240 volt. De stopcontacten zijn anders dan die in Nederland en u dient daarom ook voor of tijdens uw reis naar Singapore een verloopstekker (reisstekker) aan te schaffen.

Communicatie

In Singapore is het gewoon mogelijk om uw mobiele telefoon te gebruiken. Neem voor de zekerheid contact op met uw mobiele provider voor de actuele prijzen voor mobiel verkeer van en naar Singapore. Er zijn tevens vaste telefoonlijnen in bijvoorbeeld hotels waarmee u naar het thuisfront kunt bellen evenals telefooncellen waarmee u met een telefoonkaart kunt bellen. Door de hele stad vindt u draadloze wifi netwerken waarmee u toegang heeft tot het internet en ook kunt u een internetcafé opzoeken waar u gebruik kunt maken van het internet.

Veiligheid

Singapore kan gezien worden als een erg veilige stad waar criminaliteit zeer zwaar bestraft wordt. Wel moet u opletten dat u niet het slachtoffer wordt van zakkenrollers. Pas daarom goed op uw kostbare bezittingen. Singapore is een land waar de meeste mensen zich netjes aan de regels houden. Op het op straat gooien van kauwgom, het door rood lopen/rijden of het niet doorspoelen van een openbaar toilet staat een zeer hoge boete en in sommige gevallen een gevangenisstraf.

Gezondheid

Het is niet verplicht om vaccinaties te nemen voor een bezoek aan Singapore maar u doet er altijd goed aan om alsnog contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde GGD vestiging. Dit kan op ggd.nl. Het kraanwater is in de meeste gevallen gewoon drinkbaar, maar heeft vaak een vreemde smaak. Wilt u geen risico’s lopen dan kunt u het beste mineraalwater kopen in supermarkten. Wat betreft het eten is het aan te raden om bij de eetkraampjes geen gepelde vruchten te eten en ook geen rauw vlees of vis te eten. In de grotere en duurdere restaurants kan dit wel. Door het tropische klimaat en de ligging ten opzichte van de evenaar is de zon erg sterk en ook vaak een aanleiding tot gezondheidsklachten. Gebruik veel zonnebrand en draag een hoofddeksel om bijvoorbeeld een zonnesteek te voorkomen. Drink ook voldoende (gezuiverd) water.

Kleding

Om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken raden wij aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen. Deze zullen het meest comfortabel zijn bij de hoge temperaturen die Singapore kent. Vergeet ook niet een hoofddeksel mee te nemen. Gaat u dineren bij een luxe restaurant dan wordt geacht dat u zich netjes kleedt.

Eten en drinken

De keuken van Singapore is een samenhang van vele Aziatische invloeden en kan gezien worden als een van de beste keukens van Zuidoost-Azië. De keuken wordt beïnvloed door het gebruik van de vele kruiden, specerijen, vis, kip en noodles. Op straat vind u vele eettentjes waar u veel verschillende gerechten kunt proeven voor een zeer lage prijs. Ook is er genoeg keuze uit restaurants met verschillende stijlen. U vind er onder andere lokale-, Chinese- en Indiase restaurants maar ook pizzeria’s en de bekende fastfood ketens. Een bezoek aan een foodcourt (of Hawker Centre) is een belevenis op zich met de vele geuren en kleuren van het eten. Wat betreft het drinken doet Singapore ook nergens aan onder. Er wordt veel koffie en thee gedronken en het meest bekende drankje uit Singapore is de Singapore Sling cocktail, met gin, kersenlikeur en limoen.

Openingstijden winkels

In Singapore is er elk uur van de dag, zeven dagen per week bedrijvigheid. De meeste grote winkelcentra zijn zeven dagen per week geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur. Postkantoren zijn op maandag tot vrijdag geopend van 09.00 uur tot 17.30 uur en op zaterdag tot 13.00 uur. Banken zijn open van 09.00 uur tot 16.30 uur en op zaterdag tot 13.30 uur.

Fooien

Het geven van fooi in Singapore is niet gebruikelijk, maar zeker niet verboden. De duurdere restaurants rekenen een service charge van 10% van de rekening. Uiteraard is een kleine fooi een goede aanvulling op de lage lonen van bijvoorbeeld kamermeisjes en taxi chauffeurs. Op sommige plekken wordt er aangegeven dat het geven van fooi niet toegestaan is, doe dit in deze gevallen dan ook niet.

Religie

Singapore kent veel verschillende godsdiensten doordat er veel verschillende nationaliteiten te vinden zijn. Het Boeddhisme is de grootste en tevens de officiële godsdienst van het land. Ruim 40% van de bevolking is Boeddhist. Doordat er veel Chinezen wonen in Singapore is ook het Taoïsme een belangrijke godsdienst. Daarnaast zijn er ook veel inwoners Moslim, Christen of Hindoeïstisch. In Singapore vind u veel Chinese- en Boeddhistische tempels.

Feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Singapore zijn:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 16 februari Chinees Nieuwjaar
  • 12 maart Commonwealth Day
  • 30 maart Goede Vrijdag
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 01 mei Wesak (Boeddha Dag)
  • 01 juli Dag van de Strijdkrachten
  • 21 juli Racial Harmony Day
  • 09 augustus Nationale Dag
  • 25 december Kerstmis

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op