Het moderne Midden-Oosten in Dubai

Yaxa Reizen

Toen er in 1966 olie werd ontdekt in Dubai, is de stad in een paar jaar tijd getransformeerd tot een hypermoderne stad. Momenteel is er nog weinig olie over en ligt de focus meer op het toerisme. En aangelegd of niet, in Dubai verveelt u zich niet snel! U vindt er de meest luxe hotels, mooiste pretparken, prachtige stranden, honderden bars en restaurants, sfeervolle soeks en het hoogste gebouw ter wereld; de Burj Khalifa. Houdt u van winkelen? Dan is Dubai voor u 'the place to be'! Stelt u zich eens voor: winkelen in het grootste winkelcentrum ter wereld, de Dubai Mall, met maar liefst 1200 winkels... Fantastisch! Een stopover in Dubai is ook een interessante mogelijkheid om deze futuristische Arabische metropool aan uw reis toe te voegen.

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Dubai

Ligging

Dubai is één van de zeven Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waarvan Dubai de op een na grootste is met een oppervlakte van 4100 km². Dit kan worden vergeleken met de grootte van de provincie Noord-Brabant. Het Emiraat telt ongeveer 2,2 miljoen inwoners. Dubai ligt tussen Abu Dhabi in het zuiden en het Emiraat Sharjah in het noorden en oosten. Ook kent het een kustlijn wat grenst aan de Perzische Golf.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Dubai 2 uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd is dit verschil 3 uur.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Dubai dient uw Nederlandse of Belgische paspoort nog minimaal drie maanden geldig te zijn na vertrek uit Nederland. Het is niet nodig om voor vertrek een visum aan te vragen, deze wordt bij aankomst verstrekt en is tot 30 dagen geldig. Mocht het nodig zijn, dan is deze met nogmaals 30 dagen kosteloos te verlengen. Mocht u speciale verzoeken hebben of heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit dan kunt u het beste contact opnemen met:

De Ambassade van de VAE:
Eisenhowerlaan 130
2517 KN Den Haag
Tel: 0031 (0) 70 3384370

Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Dubai: Tel: 00971 4 4407600

Taal

De officiële taal van Dubai is het Arabisch. Naast het Arabisch is Engels een taal dat veel wordt gesproken. Ook is de bewegwijzering doorgaans tweetalig, zowel in het Arabisch als in het Engels.

Klimaat

Dubai kent een woestijnklimaat waardoor het er erg warm kan worden en er weinig regen valt. In de winterperiode, wat dezelfde periode als in Nederland is, zijn de temperaturen in Dubai tussen de 25 en 35 graden. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot wel 50 graden. Daarnaast heerst er een hoge luchtvochtigheid wat in combinatie met de hoge temperaturen kan leiden tot een onaangenaam klimaat in de zomer. ’s Avonds dalen de temperaturen tot een aangenaam niveau.

Beste reistijd

De beste periode om Dubai te bezoeken zijn de wintermaanden, van oktober tot en met april. Relatief lage temperaturen en een niet al te hoge luchtvochtigheid maken deze reistijd een ideale winterzon bestemming.

Valuta

De munteenheid in Dubai, en die van de gehele VAE, is de Dirham. Voor de actuele wisselkoers kijkt u op www.wisselkoers.nl. Geld kan het beste ter plekke worden gewisseld vanwege die mogelijke ongunstige en variërende wisselkoers.

Betalingsmogelijkheden

Pinnen en betalen per creditcard is geen enkel probleem in Dubai. Er zijn veel pinautomaten waar u met uw Nederlandse pinpas (voorzien van het Maestro of Cirrus logo) kunt betalen. Ook uw creditcard (voorzien van het Mastercard, Visa of American Express logo) werkt in de meeste gevallen. Let wel, vaak heeft u wanneer u met uw creditcard betaald de pincode en uw handtekening nodig.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Dagelijks vertrekken er vluchten van en naar Dubai met onder andere KLM en Emirates. De vluchten komen aan op Dubai International Airport, en aangezien het feit dat Dubai erg klein is zit u binnen een zeer korte tijd in het centrum van de stad.

Het openbaar vervoer in Dubai is zeer goed geregeld. Zo kunt u gebruik maken van de busdiensten, die door de hele stad rijden evenals de Dubai Metro die u beiden naar de beste en belangrijkste plekken in de stad brengen.

Ook is er de mogelijkheid om uw eigen auto te huren. Op het vliegveld vind u verschillende autohuur maatschappijen. Natuurlijk zijn er in de stad ook genoeg taxi’s te vinden.

In Dubai wordt er ook gebruik gemaakt van de traditionele abras. Dit zijn boten die u over de Dubai Creek vervoeren. Een laatste leuke manier van reizen, te vinden op de Palm Jumeirah, is de monorail. Deze brengt u door de ‘stam’ van de nagemaakte palmboom van het ene naar het andere uiteinde van dit eiland en biedt tevens een mooi uitzicht.

Elektriciteit

Het voltage in Dubai is 220/240 volt. De stekkers in Dubai verschillen van die in Nederland en u dient hiervoor een adapter te gebruiken. Koop deze voor of tijdens uw reis. Ook lenen hotels deze adapters vaak gratis uit aan hun bezoekers.

Communicatie

Dubai is een erg gemoderniseerde stad en de communicatie kent dan ook geen enkele gebreken. U kunt gewoon gebruik maken van uw mobiele telefoon, al is het aan te raden om uw provider te raadplegen voor actuele prijzen en omstandigheden wat betreft het mobiele verkeer van en naar Dubai. De meeste hotels en andere openbare voorzieningen hebben wifi waar u in veel gevallen ook gratis gebruik van kan maken en ook zijn er internetcafés te vinden.

Veiligheid

Dubai is een van de veiligste steden ter wereld. Criminaliteit komt er zeer weinig voor. Het is wel verstandig om alsnog erg voorzichtig met uw kostbare bezittingen om te gaan om diefstal te voorkomen. Hotels bieden vaak gratis een kluisje aan om deze waardevolle bezitten in op te bergen.

Gezondheid

Het is niet verplicht om u te laten vaccineren voor een bezoek aan Dubai. Neem voor alle zekerheid contact op met de GGD via www.ggd.nl of 030-250 30 04.

Hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de zon. Dit geldt ook voor Dubai. Door het woestijnklimaat en deze ligging ten opzichte van de evenaar kan de zon erg sterk zijn en wij raden u dan ook aan om de zon te vermijden tijdens de heetste uren van de dag. Ook dient u voldoende gezuiverd water te drinken. Kraanwater in hotels en restaurants is doorgaans geschikt om te drinken maar koop voor alle zekerheid mineraalwater in een supermarkt of in uw hotel.

Kleding

Dubai is een islamitisch land en te veel bloot wordt daarom niet gewaardeerd. Zwemkleding is strikt alleen op de stranden toegestaan. Daarnaast moet u rekening houden met de hoge luchtvochtigheid en het warme klimaat. Draag veel lichte en luchtdoorlatende kleding. ’s Avonds kan het nog wel eens afkoelen en ook in gebouwen met airconditioning kan het soms erg fris worden. Vergeet uw trui/vest en lange broek dus niet!

Eten en drinken

De keuken van Dubai wordt gekenmerkt door de keuken van het Midden-Oosten. Deze wordt gekarakteriseerd door het gebruik van gedroogde vruchten, vele kruiden en specerijen. Ook wordt lamsvlees veel gebruikt. Daarnaast zijn er restaurants te vinden met invloeden van over de hele wereld. Van pizzeria’s tot Chinese restaurants en de bekende fastfood ketens, alles kan men er krijgen. De prijs/kwaliteit verhouding van deze restaurants is erg goed. Alcohol is veelal verboden, doordat Dubai een Islamitisch land is. Daarentegen wordt er vaak wel alcohol verkocht in de grotere hotels (drie sterren of meer) maar meestal voor een hoge prijs.

Openingstijden winkels

Winkels en soeks zijn vaak zeven dagen per week geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur en in sommige gevallen tot na middernacht. Op vrijdag zijn deze geopend vanaf 14.00 uur. Banken zijn geopend van 08.00 uur tot 15.00 uur op zaterdag tot woensdag. Op donderdag zijn deze open tot 12.00 uur. Kantooruren zijn van 07.00 uur tot 18.00 uur met een pauze tussen 13.00 uur en 15.00. Restaurants zijn meestal geopend voor diner vanaf 19.00 uur, waar de meeste mensen vanaf 21.00 uur gaan eten. U moet er rekening mee houden dat op feestdagen de meeste openbare voorzieningen gesloten zijn.

Fooien

Het is gebruikelijk om fooi te geven in Dubai. In restaurants zit er vaak al een service charge van 10% bij de rekening in. Zo niet dan wordt er geacht alsnog 10% fooi te geven, uiteraard in het geval van een goede service. Wanneer u gebruik maakt van een taxi is het normaal om de prijs naar boven af te ronden. Kamermeisjes en andere hotelbedienden zoals bellboys verwachten een kleine fooi van een paar Dirham.

Religie

De officiële godsdienst van Dubai is de Islam. 96% van de bevolking is Islamitisch. Deze godsdienst wordt door de meeste mensen streng gevolgd. Ook zijn er veel moskeeën te vinden in de stad. De Grote Moskee is zelfs een van de best bezochte bezienswaardigheden van Dubai. Ook wordt er elk jaar aan de ramadan gedaan, waar een maand niet wordt gegeten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ook is alcohol verboden en wordt er meerdere malen per dag gebeden.

Feestdagen

Er zijn een aantal feestdagen die elk jaar op dezelfde datum vallen. Daarnaast zijn er ook feestdagen die worden bepaald aan de hand van de stand van de maan, en variëren daarom ook elk jaar van datum. De vaste feestdagen zijn:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 05 juni Leilat al-Meiraj (Hemelvaart van de profeet Mohammed)
  • 15 oktober Eid al-Adha (offerfeest)
  • 05 november Muharram (Islamitisch nieuwjaar)
  • 02 december Nationale dag – ontstaan VAE

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op