Grenzeloos reizen in de USA

Yaxa Reizen

De Verenigde Staten, bekend om zijn indrukwekkende nationale parken zoals de Grand Canyon en Yellowstone, en de bruisende wereldsteden New York, San Francisco en Los Angeles. U komt op deze veelzijdige bestemming werkelijk oren en ogen te kort! Het land biedt u een grote variatie aan diverse landschappen, culturen en bijzondere bezienswaardigheden. Deze combinatie maakt uw rondreis door Amerika uniek! Geniet van de prachtige stranden in Florida, waag een gokje in Nevada, spot de wereldsterren in Californië en ga op avontuur in het wilde westen in de staten Montana, Idaho en Wyoming. Kortom; de mogelijkheden in Amerika zijn eindeloos!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Amerika

Ligging

Amerika is het op twee na grootste land ter wereld met een oppervlakte van ruim 9,8 miljoen km². Het land heeft meer dan 325 miljoen inwoners. In het zuiden grenst Amerika aan Mexico en in het noorden aan Canada. De kustlijn wordt in het oosten gevormd door de Atlantische Oceaan en in het westen door de Stille Oceaan.

​Tijdsverschil

Amerika bestaat uit 50 staten, die onderverdeeld zijn over zes verschillende tijdzones. Tijdens de Europese winter is het 5 tot 10 uur vroeger dan in Nederland. In de zomertijd is dit verschil 4 tot 10 uur.

​Reisdocumenten

Wanneer u naar Amerika reist moet u in het bezit zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort die de gehele reis geldig is. Wanneer u minder dan 90 dagen verblijft in Amerika, heeft u geen visum nodig. In het geval dat u langer in Amerika wilt verblijven voor bijvoorbeeld werk, studie of stage, moet er een speciaal visum worden aangevraagd. Ook is het verplicht om een doorreis- of retourticket te hebben. Tevens moeten reizigers naar Amerika uiterlijk 72 uur voor aankomt een ESTA-reistoestemming aanvragen. Dit is een elektronische reisvergunning die bestaat uit een vragenlijst. De kosten hiervoor zijn circa USD 15 en is 2 jaar geldig. Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u andere vragen over bijvoorbeeld een visum of de ESTA-reistoestemming, dan kunt u contact opnemen met de Amerikaanse Ambassade in Den Haag:

John Adams Park 1
2244 BZ Wassenaar
Tel: 070 310-2209

Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Washington D.C.:
Tel: +12 022 445 300

​Taal

Amerika heeft opvallend genoeg geen officiële taal. Het Amerikaans-Engels wijkt in de spelling af van het Brits-Engels. Ook zijn er verschillen in woordkeuze, zo gaan Britten ‘on holidays’ en Amerikanen ‘on vacation’. Daarnaast worden er in sommige staten Spaans gesproken.

​Klimaat

Door de grootte van het land kent Amerika verschillende klimaatsoorten.

Het klimaat in het zuidwesten van Amerika is broeierig. In de lente en herfst zijn de temperaturen zeer aangenaam tussen de 15 en 28 graden Celsius. Terwijl het in de woestijn in juli/augustus kan oplopen tot 50 graden Celsius. Wel kan het weer zomaar omslaan in een verfrissende onweersbui.

Meer dan 80 procent per jaar schijnt de zon in Florida. Met aangename gemiddelde temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius geeft dit een echt vakantiegevoel. Wel kan het broeierig warm worden in de maanden juni, juli en augustus met af en toe een flinke onweersbui. New Orleans heeft hetzelfde weerpatroon als Florida maar wel met wat meer regen in de zomermaanden. Ook krijgen Florida en New Orleans af en toe te maken met een orkaan. Het orkaanseizoen loopt van begin juni tot eind oktober.

Het weer in Nederland met onze vier jaargetijden is vergelijkbaar met New York. Ieder seizoen heeft zijn eigen kenmerken. Van november tot maart kan het koud zijn met sneeuw, zijn de straten versiert met verlichte kerstbomen en tientallen kerstmannen. De lente en herfst zijn aangenaam met zo’n 10 tot 15 graden Celsius en een licht zonnetje. De zomers zijn warm en vochtig bij een temperatuur van 25 graden Celsius. In Washington D.C. zijn de verschillen tussen de seizoenen groter. Hierbij is het in de zomer tropisch warm en in de winter ijskoud.

​Beste reistijd

Omdat Amerika ontzettend groot is, heeft het land verschillende klimaten. Hierdoor kent Amerika geen beste reistijd omdat dit per staat verschilt. De periode waarin Amerika over het algemeen het meest wordt bezocht is de zomerperiode. New York en diverse wintersportgebieden zijn daarentegen erg populair rond de kerstperiode.

​Valuta

In Amerika betaald men met de Amerikaanse dollar (USD). Er zijn de volgende bankbiljetten in omloop: 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 USD. De meest gebruikte biljetten zijn 20 dollar of kleiner. Voor de actuele wisselkoers kunt u kijken op: www.wisselkoers.nl.

​Betalingsmogelijkheden

In het hele land kunt u gebruik maken van uw pinpas om geld op te nemen of hiermee te betalen. Wel moet deze voorzien zijn van het Cirrus of Maestro logo. Hetzelfde geldt voor het gebruik van uw creditcard, voorzien van het logo van Mastercard, Visa of American Express. Wel hebben de meeste Nederlandse pinpassen een pinlimiet van circa € 500,00 per dag. Ook kunnen bij pintransacties extra kosten in rekening worden gebracht. Toch is het altijd verstandig om contant geld op zak te hebben voor bijvoorbeeld souvenirs.

​Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard debankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u ten allen tijden aan- en uitzetten.

​Vervoer

Er zijn dagelijks vluchten van- en naar Amerika, sommige rechtstreeks. Wel zijn tickets met een tussenstop soms goedkoper. De grootste luchthaven ter wereld is gevestigd in Atlanta. Het Hartsfield-Jackson Atlanta Airport vervoert jaarlijks 103 miljoen passagiers. Het vliegveld is met name populair als overstapplek.

Wanneer u weinig tijd heeft of wanneer u liever niet over land reist bieden binnenlandse vluchten een uitkomst. Er zijn een aantal luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden tussen de verschillende staten en steden. Ook is dit vaak een goedkopere optie dan te reizen per bus of trein.

Elke stad en vele dorpjes zijn verbonden door een goed busnetwerk welke u naar nagenoeg elke uithoek van het land vervoerd. Ook zijn nachtbussen een goedemanier om in de nacht vele kilometers te rijden. Coach USA en Greyhound zijn de bekendste busmaatschappijen in Amerika.

Het reizen per trein in Amerika begint steeds populairder te worden. Door de uitbreiding van het spoornetwerk kan er comfortabel en snel grote afstanden worden afgelegd tussen de grote steden.

Uiteraard kunt u ook uw eigen auto huren. Autohuur is ideaal wanneer u Amerika in uw eigen tempo wilt ontdekken. Wel moet u rekening houden met de lange afstanden die u dan al zelfrijdend moet afleggen. In steden en op vliegvelden vind u de bekende verhuurbedrijven. Een bekende route die u kunt afleggen is Route 66. Deze 4.000 kilometer lange autorondreis doorkruist acht staten en drie verschillende tijdzones. Ook geeft de Route 66 een goed beeld van het uitgestrekte en extreme land dat Amerika is.


​Elektriciteit

Het voltage in Amerika is 110 volt. In Nederland wordt er gebruik gemaakt van 220 volt. Het is daarom belangrijk om te weten of uw elektrische apparaten geschikt zijn in Amerika. Ook verschillen de stopcontacten met die in Nederland. Wij raden u aan om een wereldstekker mee te nemen om gebruik te kunnen maken van deze stopcontacten.

​Communicatie

Mobiel bellen van- en naar Amerika brengt zeer hoge kosten met zich mee. Neem voor de actuele prijzen en mogelijkheden contact op met uw provider. Het beste kunt u een telefoonkaart of munten kopen en deze gebruiken in een van de telefooncellen of telefoonkantoren. Daarnaast kunt u een simkaart te kopen en deze met uw eigen mobiele telefoon te gebruiken, indien mogelijk. De goedkoopste manier om te bellen is in een van de vele internetcafés. Hier kunt u gebruik maken van de aangeboden internetdiensten om zo via Skype te bellen. Hotels bieden vaak ook een (draadloze) internetverbinding aan. Post verstuurd u bij voorkeur via één van de grotere postkantoren of via uw hotel.

​Veiligheid

Amerika is een relatief veilig land om naar toe te reizen. Natuurlijk vindt u hier ook zakkenrollers. Dus wees ten alle tijden op uw hoede en zorg ervoor dat u uw kostbare bezittingen niet in het zicht draagt. Verstop deze onder uw kleren in bijvoorbeeld een money belt of gebruik mogelijk een kluisje in uw hotel. Met name op bus- en treinstations, markten en andere drukbezochte gebieden moet u op uw hoede zijn. In de landelijke gebieden is het zeer gemoedelijk, wel moet u in beboste gebieden of nabij nationale parken geen eten in uw auto laten liggen in verband met wilde dieren.

​Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een reis naar Amerika. Wel is het belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, in verband met malaria en dengue. Ook wordt het contact met zoogdieren afgereden in verband met rabiës. Voor deskundig gezondheidsadvies raden wij u aan om contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Dit kunt u doen via www.ggd.nl of door te bellen naar 030-252 30 04.

Kleding

Voor Amerika is het van belang dat u voor elk weertype kleding meeneemt. Dit houdt dus in dat u zowel lichte, luchtige en praktische kleding meeneemt voor wanneer het wat warmer is, en dat u voor de koudere dagen truien, jacks, lange broeken en stevige wandelschoenen in uw koffer stopt.

​Eten en drinken

Amerika heeft een zeer gevarieerde keuken. Van stijlvolle steakhouses tot fastfoodketens. Ook zijn de nationale klassiekers zoals hotdogs en hamburgers bij iedereen bekent. Maar per regio zijn er ook diverse traditionele gerechten te vinden. In Californië is er de invloed van de westerse keuken met veel groentes en fruit. Ook zijn deze zuidwestelijke gerechten heet door de rode en groene pepers die erin worden verwerkt. New York City biedt zeer veel variatie in de keuken. Van New York Style Pizza tot Jamaicaanse jerk chicken. Het middenwesten kenmerkt zicht door het boerenleven waar inwoners het liefst aardappelen en vlees eten. Zeer herkenbaar met de Nederlandse keuken. Klassiekers op dit gebied zijn pot roast en meatloaf.

​Openingstijden winkels

Winkels zijn dagelijks geopend van 09.00 uur tot 18.30 uur. Boodschappen doen in Amerika is vergeleken met Nederland relatief goedkoop. Dit komt met name door de grote superketens zoals Wal-Mart. Op zaterdag en zondag zijn de winkels geopend van 12.00 uur tot 17.30 uur. Er zijn supermarkten, markten en winkelcentra die tot laat in de avond open zijn. Kantooruren zijn doorgaans de gebruikelijke 09.00 uur tot 17.00 uur. Ook de banken zijn geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur. Op de zaterdag zijn de banken geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur.

​Fooien

Het geven van fooi in Amerika is erg gebruikelijk. Ook zijn de lonen erg laag en zijn daarom fooien een welkome toevoeging op het inkomen van diegene die u een service verleend. Bij een zeer goede service wordt gebruikelijk 15 tot 20 procent fooi gegeven. Wanneer de service minder goed is kunt u een fooi tussen de 5 en 10 procent geven. Vergeet niet dat het geven van fooi geheel vrijblijvend is. Afdingen daar in tegen is zeer ongebruikelijk in Amerika, wij raden u daarom ook aan om dit niet te doen.

​Religie

Het grootste deel van de Amerikanen, ongeveer 78% van de bevolking, zijn christelijk. Dit wordt nog weer onderverdeeld in 24 procent rooms-katholiek en 54 procent protestants. Een klein deel van de bevolking is joods.

​Feestdagen

Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Amerika:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • Derde maandag in januari Martin Luther King Day
  • Laatste maandag in mei Memorial Day
  • 04 juli Onafhankelijkheidsdag
  • Eerste maandag in september Dag van de Arbeid
  • 11 september Patriot Day
  • 11 november Veterans Day
  • 25 december Kerstmis

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op