Onontdekt en bijzonder Nicaragua

Yaxa Reizen

Wandelen door het nevelwoud, de prachtige koloniale steden Granada en León, vulkanen beklimmen en een boottocht maken naar het grootste eiland in zoet water ter wereld: Isla de Ometepe. Nicaragua telt maar liefst 78 nationale parken en staat daarnaast bekend om zijn geweldige koffie. Het veelzijdige land heeft voor ieder wat te bieden, of u nou van natuur, cultuur of ultieme rust houdt. In weinig Midden-Amerikaanse landen vindt u nog de echte “Latin Vibe”. Door het ontbreken van massatoerisme is de Nicaraguaanse bevolking nog erg gastvrij en ontvangen ze u met open armen. In Nicaragua ervaart u het beste van Midden-Amerika!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Nicaragua

Ligging

Nicaragua ligt in Midden-Amerika en grenst aan Costa Rica en Honduras. De kustlijn wordt gevormd door zowel de Caribische Zee in het oosten, als de Stille Oceaan in het westen. Het land kent een oppervlakte van ruim 130.000 km² en heeft ongeveer 6 miljoen inwoners.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Nicaragua 8 uur vroeger dan in Nederland. In de winter is dit verschil 7 uur.

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Nicaragua dient u in het bezit te zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort dat na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Er is geen visum nodig. Let op: In het geval van een overstap in de Verenigde Staten is het verplicht u te identificeren voor de Amerikaanse overheid via hun ESTA programma. Dit kunt u doen door uzelf tenminste 72 uur van te voren te registreren via https://esta.cbp.dhs.gov.

Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u andere verzoeken dan kunt u contact op nemen met de ambassade van Nicaragua in Den Haag:

Statenlaan 52
2582 GP Den Haag
Tel: 070 322 50 63

Mocht u contact op willen nemen met de Nederlandse ambassade van Nicaragua die gevestigd is in Californië dan kan dat via het volgende telefoonnummer: Tel: 00506 229 629 33

Taal

De meest gesproken taal in Nicaragua is het Spaans. Bijna alle inwoners hebben deze taal als moedertaal. Maar een paar procent van de bevolking spreekt nog inheemse talen zoals Miskito, Sumo en Rama, al is dit vooral in de minder toeristische gebieden. In het hele land, en dan met name in de toeristische gebieden zoals de Caribische kust, wordt er een goed woordje Engels gesproken. Het wordt zeer gewaardeerd door de inwoners van het land wanneer u al een beetje Spaans spreekt of een Spaans woordenboek meeneemt zodat u enig wegwijs kunt worden in de Spaanse taal.

Klimaat

Het hele jaar is het in Nicaragua zo rond de 25 graden. Dit komt door het tropische klimaat dat er heerst. Het land kent geen verschillende seizoenen zoals in Nederland, maar heeft een natte- en droge periode. De natte periode is van mei tot en met november. Hou er in deze periode sterk rekening mee dat het vaak veel en hard regent. Van november tot april is de droge periode. Vooral aan de oostkust, het gebied aan de Caribische Zee, is de luchtvochtigheid erg hoog. Tijdens de droge periode kan het zo nu en dan alsnog regenen. In het westen is dit niet het geval en is er een overduidelijk verschil tussen de seizoenen merkbaar. Het orkaanseizoen is van juni tot en met november, en treft heel Midden-Amerika. Het is belangrijk hier rekening mee te houden.

Beste reistijd

De beste tijd om een bezoek te brengen aan Nicaragua is in de droge periode, van november tot en met april. Het is af te raden om aan het einde van deze periode uw vakantie te boeken: de temperaturen lopen dan hoog op en in combinatie met de luchtvochtigheid, wordt dat door de meeste mensen als onaangenaam ervaren. De beste maanden voor een zonvakantie zijn december en januari. Gaat u naar Nicaragua voor de natuur en vindt u de nattigheid geen enkel probleem, dan is het aan te raden om in de natte periode Nicaragua te bezoeken, dan is de natuur op zijn mooist.

Valuta

In Nicaragua betaalt men met de Córdoba. Deze munteenheid is onderverdeeld in biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Córdobas. Voor de meest actuele wisselkoers kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Het is niet overal mogelijk om geld op te nemen of te betalen met uw Nederlandse pinpas (Maestro/Cirrus). Vooral in de afgelegen gebieden waar minder toeristen komen is dit het geval. In de steden vindt u de meeste pinautomaten. Hetzelfde geldt voor het gebruik van uw creditcard, al is deze wel op meer plekken te gebruiken, zoals in bijvoorbeeld grotere restaurants en hotels. Let er wel op dat u een creditcard van Mastercard, Visa of American Express heeft. Het is raadzaam om voldoende contant geld bij u te hebben.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken per 1 januari 2013 standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

De internationale luchthaven van Nicaragua is te vinden in Managua, in het westen van het land. Er gaan nauwelijks directe vluchten van en naar Nicaragua, dus u kunt er van uitgaan dat u een overstap heeft. Binnen Nicaragua kunt u ook gebruik maken van de vele nationale vluchten, al is dit niet de goedkoopste manier van reizen. Wilt u het liefst over land reizen, dan is het busnetwerk een perfecte manier van reizen. Deze brengt u voor weinig geld naar bijna alle steden, dorpen en natuurparken. De bussen zijn vaak oude Amerikaanse schoolbussen, en deze zitten bijna altijd stampvol. Dat maakt het reizen er niet minder op, want u begeeft zich wel onder de lokale bevolking. Daarnaast zijn er veel mini busjes, evenals internationale lijnbussen die tussen Honduras, Costa Rica en Nicaragua reizen. Naast de bus is de boot een veelgebruikt vervoersmiddel. Deze brengt u naar een van de vele tropische eilandjes. In de steden, maar uiteraard ook daarbuiten, rijden er veel taxi’s. Wilt u liever op uw eigen tempo reizen, dan is er de mogelijkheid om een auto te huren. Let er wel op dat de staat van de wegen niet altijd even goed is. Wij raden u aan om daarom een 4WD te huren. Met name in de regenperiode is de kans op overstromingen, en daardoor wegblokkades erg groot.

Elektriciteit

Nicaragua kent een voltage van 110 volt, die dus anders is dan die in Nederland. Ook is het stopcontact anders. Koop voorafgaand aan uw reis een verloopstekker, zodat u uw elektrische apparaten tijdens uw reis gewoon kunt gebruiken.

Communicatie

Hou er rekening mee dat u niet overal even goed bereikbaar bent op uw mobiele telefoon, de kosten voor mobiel bellen kunnen erg hoog zijn. Neem voor meer informatie over bellen van en naar Nicaragua contact op met uw provider. Bellen met een telefoonkaart is vele malen goedkoper. Voor een internetverbinding kunt u terecht bij een van de vele internetcafés in Nicaragua, met name in de grotere steden. In hotels is er vaak een (gratis) wifi verbinding aanwezig. U kunt vanuit Nicaragua makkelijk uw ansichtkaarten of pakketjes versturen. Doe dit via een van de grotere postkantoren of bij uw hotelreceptie.

Veiligheid

Over het algemeen gezien is Nicaragua een veilig land om te reizen. Uiteraard zijn er net als in de meeste landen ter wereld zakkenrollers actief. Zorg ervoor dat u uw kostbare bezittingen zoals fotocamera’s niet in het zicht draagt, om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van zakkenrollerij. Veel hotels bieden gratis een kluisje aan, het is dan ook aan te raden om deze te gebruiken. Voor sommige gebieden binnen Nicaragua geldt een negatief reisadvies, voor meer informatie verwijzen wij u naar www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadvi...Over het algemeen doet u er in het hele land goed aan om na zonsondergang niet alleen op pad te gaan, en vooral in de steden en in de drukke toeristische gebieden te blijven zodat u niet per ongeluk in een onveilige wijk terecht komt. Mocht u een eigen auto hebben gehuurd en raakt u betrokken bij een aanrijding of ongeluk, zorg er in ieder geval voor dat u de auto niet verplaatst. Doet u dit wel, dan bent u automatisch schuldig. Ondanks de veiligheidswaarschuwingen is Nicaragua een prettig land om te bereizen.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Nicaragua zijn geen verplichte vaccinaties maar u doet er goed aan om u alsnog te laten informeren door uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Neem hiervoor contact op via www.ggd.nl. Kraanwater is doorgaans niet voor consumptie te gebruiken, koop daarom mineraalwater in supermarkten. Wanneer u drinken bestelt in een bar of restaurant, vraag dan om ijsklontjes gemaakt van mineraalwater of liever geen ijsklontjes. Deze worden doorgaans namelijk gemaakt van ongezuiverd kraanwater. Daarnaast is de sterkte van de zon vele malen hoger dan in Nederland. Neemt u geen goede voorzorgsmaatregelen zoals het insmeren met (een hoge factor) zonnebrand of het dragen van een hoofddeksel, dan is de kans groot dat u een zonnesteek oploopt, of dat u snel verbrand. Vooral in de droge periode van november tot en met april moet u extra waakzaam zijn. Drink ook veel mineraalwater. Neem voor alle zekerheid een reisapotheek mee met daarin onder andere diarreeremmers en insecten werende middelen. Nicaragua is een Malariagebied dus zorg er voor dat u de voorgeschreven medicatie hiervoor neemt via uw huisarts of de GGD.

Kleding

Het meest praktische is om katoenen, lichte en luchtdoorlatende kleding mee te nemen. Afhankelijk van uw reisdoel dient u zelf te bepalen wat voor kleding u het meest geschikt lijkt. Gaat u een wandeltocht maken over een van de vulkanen van het land, dan kunt u het beste veel lagen kleding en stevige wandelschoenen dragen. Gaat u meer voor een zon en strand vakantie dan moet u vooral uw zwemkleding en slippers niet vergeten. Reist u in de regenperiode dan is het raadzaam om een paraplu en regenkleding mee te nemen. Het beste is om uw bagage mee te nemen in een weekendtas (die u op slot kan doen). Reizen met een harde koffer is soms erg onhandig, met name wanneer u met het openbaar vervoer reist.

Eten en drinken

Net als de rest van de Midden-Amerikaanse landen wordt de Nicaraguaanse keuken gekenmerkt door het gebruik van rijst en bonen. Daarnaast is kip erg populair in gerechten zoals de tortilla’s, die veel worden gegeten. Overige bekende gerechten uit Nicaragua zijn Nacatamales, gestoomde groenten en vlees in een deegpakketje, en Gallo Pinto, wat simpelweg uit rijst met bonen bestaat, maar daarom niet minder lekker. De nationale drank van Nicaragua is Flor de Caña. Deze rum wordt door veel mensen gedronken, vaak in combinatie met cola, limoensap en ijs. Daarnaast is ook bier een veel gedronken drank in Nicaragua. Probeert u ook zeker een van de vele verse vruchtensappen.

Openingstijden winkels

Het overgrote deel van de winkels in Nicaragua is geopend van 09.00 uur tot 21.00 uur. De siësta vindt doorgaans plaats van 12.00 uur tot 14.00 uur. Er zijn ook veel markten te vinden die langer geopend zijn. Kantooruren zijn doorgaans van 08.00 uur tot 18.00 uur. Bij de banken kunt u terecht van 08.30 uur tot 16.30 uur.

Fooien

Het is gebruikelijk om een fooi te geven aan diegene die u een dienst verleent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een taxichauffeur, kamermeisje, ober en reisgids. De hoogte van de fooi is uiteraard geheel aan u en afhankelijk van de kwaliteit van de betreffende service. In de wat duurdere restaurants wordt er vaak automatisch een service charge berekend van 10%.

Religie

Het overgrote deel van de Nicaraguaanse bevolking is rooms-katholiek, zo’n 95%. Het overige deel is protestants. In onder andere de steden Granada, León en Managua zijn er rijkelijk versierde kerken te vinden. Vooral in Leon zijn er nog mooie authentieke kerkelijke gebouwen te vinden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens uw reis.

Feestdagen

De meest belangrijke feestdagen van Nicaragua zijn:

 • 01 januari Nieuwjaarsdag
 • 01 februari Dag van de Luchtmacht
 • 14 april Pan American Dag
 • 01 mei Dag van de Arbeid
 • 27 mei Dag van de Strijdkrachten
 • 30 mei Moederdag
 • 23 juni Vaderdag
 • 19 juli Dag van de Nationale Bevrijding
 • 1 t/m 10 augustus Fiestas de Santo Domingo
 • 14 september Slag bij San Jacinto
 • 15 september Onafhankelijkheidsdag
 • 2 november Allerzielen
 • 25 & 26 december Kerstmis

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op