Ontdek de magie van Kenia

Yaxa Reizen

Een (of misschien wel dé) perfecte bestemming om op safari te gaan? Dat is Kenia! Op een reis naar Kenia geniet u gegarandeerd van de mooiste Afrikaanse natuur en wildlife. In dit deel van Oost-Afrika vindt u de mooiste wildparken. De kans is groot dat u hier oog in oog staat met de beroemde big five. Wilt u nog meer avontuur? Beklim dan de Kilimanjaro of de Mount Kenya. Kenia is ook het leefgebied van de Masaï. Al honderden jaren leven zij hier als nomaden. En hoe heerlijk is het om na een prachtige rondreis even te relaxen? Ook dat kan! Strijk neer aan de kust en kom lekker bij op een van de prachtige witte stranden. Ontdek magisch Kenia!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Kenia

Ligging

Kenia ligt in het oosten van Afrika en ligt op de evenaar. In het zuidoosten grenst het land aan de Indische Oceaan. Verder heeft Kenia grenzen met Somalië in het oosten, Ethiopië en Soedan in het noorden, met Oeganda en Tanzania in het zuiden. Het land is ruim 580.000 km² groot, en dat is ongeveer 14x Nederland. In Kenia vindt u een zeer gevarieerd landschap. Laag gelegen stranden, uitgestrekte savannes, prachtige meren, wildparken, koraaleilanden en natuurlijk hoge bergen, waaronder Mount Kenya met een hoogte van 5.199 m.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Kenia 1 uur later. Tijdens de wintertijd is het in Kenia 2 uur later.

Reisdocumenten

Indien u naar Kenia reist, dan heeft u een paspoort nodig en u dient er zeker van te zijn dat deze geldig is tot 6 maanden na uw verblijf. Ook is een visum verplicht. Deze kunt u van te voren aanvragen en kost ongeveer € 40,- (USD 50,00) per persoon. Voor het aanvragen van een toeristenvisum of als u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft raden wij u aan contact op te nemen met de Keniaanse ambassade:

Ambassade van de Republiek Kenia
W. Churchilllaan 208
1180 Brussel

Zij zijn telefonisch te bereiken op het volgende nummer, tel.: 0032- 023401040

Taal

De officiële talen in Kenia zijn Engels en Swahili. De talen worden ook onderwezen op school, en bijna iedereen is het Engels (tot op een bepaalde hoogte) machtig. De talen worden vaak door elkaar gebruikt.

Klimaat

Kenia heeft, met uitzondering van bepaalde gebieden, een tropisch klimaat dat wordt beïnvloed door de Indische Oceaan. Toch zijn er grote verschillen binnen het land; zo is het aan de kust tropisch, kan het op Mount Kenya vriezen en in het noorden is het heet en droog. Kenia kent geen 4 jaargetijden maar 2 regenseizoenen. Per gebied varieert de hoeveelheid regen. Door de klimaatverandering is het niet (meer) exact te voorspellen wanneer de regentijd begint en eindigt. Omdat Kenia op de evenaar ligt zijn de dagen en nachten even lang. ’s Morgens wordt het tussen 6.00 en 6.30 uur licht en ‘s avonds tussen 18.30 en 19.00 uur donker. Dit gebeurt binnen een half uur tijd.

Beste reistijd

De beste tijd om te reizen is in januari en februari, omdat het dan nog niet zo extreem heet en droog is. Van juni tot september is Kenia ook erg geschikt om naar toe te reizen. Tussen juli en augustus vindt de, jaarlijkse, zeer indrukwekkende trek plaats van honderdduizenden gnoes. De gnoes trekken van het Serengeti National Park in Tanzania naar Kenia, vooral het oversteken van de Mara rivier van de grote aantallen dieren zorgt voor een fantastisch schouwspel. De meeste regen valt in maart, april en mei en in mindere mate in oktober tot december. In deze laatste periode valt de regen vooral in korte en hevige regenbuien overdag. In deze periode is het overal wat rustiger en de prijzen liggen daardoor ook wat later.

Valuta

De munteenheid van Kenia is de Keniase Shilling. Let erop dat u geen Keniaanse valuta mag in- of uitvoeren. Andere valuta kunnen worden ingevoerd, maar moeten worden aangegeven. Naast de Shilling kunt u in de meeste lodges ook terecht met de US Dollars en Euro.

Betalingsmogelijkheden

U kunt in Kenia terecht met Amerikaanse Dollars en met euro’s. Valuta kunt u omwisselen in de hotels of bij de wisselkantoren. In de meeste hotels kunt u terecht met de bekende creditcards. Pinnen met creditcard is niet mogelijk. Als u onderweg gebruikt maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas vaak voor dat de gegevens van de kaart gekopieerd worden en dat daarna bedragen van uw rekening worden afgeschreven. Wees erg voorzichtig en zorg ervoor dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt. Fraude met creditcards is niet altijd te voorkomen. Elke creditcardmaatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u veel problemen te voorkomen.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken per 1 januari 2013 standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Dagelijks vinden er meerdere vluchten plaats tussen Nederland en de internationale luchthaven van Nairobi. Er is een binnenlands netwerk van vluchten tussen Nairobi en Kisumu aan het Victoria meer en tussen Nairobi en Mombasa, en tussen Malindi en Lamu aan de kust. Ook is het mogelijk om te vliegen naar verschillende nationale parken, zoals de Masai Mara en Tsavo. Kenia kent een beperkt aantal goede asfaltwegen. Het merendeel van de wegen wordt echter matig onderhouden. In het noorden en noordoosten zijn de wegen niet geasfalteerd, hetzelfde geldt voor de wegen in de nationale parken. Na regenval kunnen deze wegen moeilijk begaanbaar zijn zonder vierwielaandrijving. De belangrijkste vorm van openbaar vervoer is de ‘matatu’. Dit minibusje rijdt op vaste routes. Reizen met de matatu is goedkoop en het is een snelle manier van reizen, al laat de comfort veelal nogal te wensen over.

Elektriciteit

Het gebruikte voltage in Kenia bedraagt 220-240 Volt. Het is handig om een universeel stekker mee te nemen omdat de stopcontacten over het algemeen Engels (3-pin) zijn.

Communicatie

Mobiel bellen is op veel plaatsen mogelijk, maar vanuit de nationale parken is het bereik vaak slecht. Voor lokale gesprekken met een mobiel is het voordeliger om een prepaid simkaart te kopen, daarvoor is een simlock vrije telefoon wel vereist. Telefoneren kan ook via een postkantoor, en via de meeste hotels. Al is dat laatste meestal vrij prijzig. Post vanuit Nairobi doet er ongeveer een week over. Vanuit andere plaatsten duurt dat minimaal anderhalve week. In steden en toeristische centra zijn volop internetcafés te vinden. Ook beschikken de meeste hotels over internetfaciliteiten en wifi.

Veiligheid

Reizigers wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten, demonstraties en samenscholingen te mijden en zich goed op de hoogte te stellen van de actuele ontwikkelingen en veiligheidssituatie van de gebieden die u bezoekt. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onderstaande website:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/kenia

Gezondheid

Als u een bezoek wilt brengen aan Kenia dan is het zeker aan te raden om medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Vaccinaties worden aanbevolen voor DTP en hepatitus A. Verder geldt een persoonsgebonden vaccinatie advies voor buiktyfus, hepatitus B en meningokokken. Er bestaat een verhoogd risico op mazelen en TBC. Het is daarnaast belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, in verband met malaria en dengue. Gele koorts komt niet voor. Vaccinatie is echter wel verplicht als u uit een gele koorts gebied komt. In verband met rabiës wordt contact met zoogdieren afgeraden. Voor deskundig advies adviseren wij u om contact op te nemen met de GGD via www.ggd.nl.

Kleding

Overdag zijn shorts ideaal en na zonsondergang is een lange broek aan te bevelen in verband met muskieten. Luchtige katoenen kleding is prettig en broeken met afritsbare pijpen zijn praktisch. Het is verstandig om voor de koudere avonden warme kleding mee te nemen. Verder is het raadzaam om een winddicht regenjack en zwemkleding mee te nemen. De zon is fel, dus een hoofddeksel mag eigenlijk niet ontbreken in uw bagage. Hetzelfde geldt natuurlijk voor goede wandelschoenen.

Eten en drinken

Kenia heeft een zeer goede internationale en lokale keuken. De kuststreek staat bekend om het tropisch fruit en zeevruchten. Veel restaurants zijn gespecialiseerd in Arabische en Indiase gerechten. De Keniaanse keuken bestaat traditioneel uit zware maaltijden met bonen en een dikke saus met vlees. Dit vult de maag snel. Wat veel gegeten wordt is nyama choma, gegrilld geitenvlees. De voornaamste bestanddelen van de maaltijd zijn aardappelen, rijst of ugali, een soort havermout. Irio is een mengsel van erwten, aardappelen en mais; zéér vullend. Ugali en Irio wordt voornamelijk gegeten met gestoofd vlees. Visgerechten in Kenia zijn prima, vooral garnalen, tilapia en forel zijn hier erg goed, met name aan de kust.

Openingstijden winkels

De meeste winkels zijn in Kenia van maandag t/m zaterdag geopend van 8.00 uur tot 18.00 uur. Tussen de middag sluiten veel winkels enige tijd. Met uitzondering van enkele souvenirwinkeltjes zijn alle zaken op zondag gesloten. De meeste overheidskantoren zijn door de week geopend van 8.30 uur tot 12.30 uur. Banken zijn van maandag t/m vrijdag open tussen 9.00 uur en 15.00 uur. Kleine wisselkantoortjes zijn wat langer geopend. Op de internationale luchthavens kan met bij een wisselkantoor 24 uur per dag terecht. Postkantoren zijn door de week geopend van 8.30 uur tot 14.00 uur. Op zaterdag tot 12.00 uur. Op nationale feestdagen is vrijwel alles gesloten.

Fooien

Als u tevreden bent over de geleverde diensten dan is het gebruikelijk om een fooi te geven. Mensen die een dienst verlenen verwachten vaak hiervoor een beloning zoals de taxi chauffeur, het kamermeisje, de kruier (in het hotel wel, op het vliegveld niet toegestaan), de ober en de gids. Gemiddeld komt dit neer op 10% van het totaalbedrag. In een hotel of lodge staat vaak een fooienpot, de fooi wordt dan verdeeld onder het personeel.

Religie

Ongeveer 70% van de Kenianen hangt het Christelijke geloof aan. In de 19e eeuw predikten veel missionarissen over het Christendom. In Kenia zijn veel prekers te vinden op straat, ze trekken vaak een behoorlijk aantal toehoorders. Rond de feestdagen zijn er vaak processies. Veel Keniaanse stammen hangen het Christendom aan, maar ze interpreteren de bijbel op hun eigen manier. Daarnaast kent iedere stam zijn eigen rituelen. In het oosten langs de kust wonen juist veel moslims.

Feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Kenia zijn:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 01 juni Madaraka Day
  • 10 oktober Moi Dag
  • 12 december Onafhankelijkheidsdag
  • 25 december Kerstmis

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op