Fascinerend Brazilië

Yaxa Reizen

Brazilië is een land van superlatieven. Of het nu gaat over de uitgestrektheid van het Amazonewoud, de beleving en intensiteit van het carnaval in Rio de Janeiro of (gewoon) over de immense omvang; een rondreis door Brazilië staat garant voor diversiteit! In dit reusachtige land kunt u gemakkelijk grote afstanden overbruggen met de comfortabele binnenlandse vluchten. Zo vliegt u van de ene naar de andere bezienswaardigheid, waarbij de Iguazú watervallen, de Pantanal en de Amazone zéker niet mogen ontbreken. Ontdek veelzijdig Brazilië met Yaxa Reizen!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Brazilië

Ligging

Met ruim 8.5 miljoen km² is Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika en het op vier na grootste land ter wereld. Het land heeft bijna 200 miljoen inwoners en is hiermee ook het land met het op vier na meeste inwoners ter wereld. Brazilië grenst aan Uruguay, Paraguay, Argentinië, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en Frans-Guyana. De kustlijn van bijna 8000 km wordt in het oosten gevormd door de Atlantische Oceaan.

Tijdsverschil

Brazilië kent vier verschillende tijdszones. In de zomer is het verschil 5 tot 6 uur, waar het in Brazilië dan vroeger is. In de winter is dit verschil 3 tot 4 uur. De data wanneer de zomer- en wintertijd ingaat is in Brazilië anders dan in Europa. In deze tussenliggende periode is het verschil 4 uur.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Brazilië dient u in het bezit te zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort wat na aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig is. Toeristen hebben geen visum nodig. Na aankomst krijgt u een stempel in uw paspoort waarmee u maximaal 90 dagen toegang heeft tot het land. Mocht dit nodig zijn dan is de eerste termijn nog te verlengen met nog eens 90 dagen. Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u andere vragen dan adviseren wij om contact op te nemen met de Braziliaanse ambassade in Den Haag:

Mauritskade 19
2514 HD Den Haag
Tel: 0031 70 302 3959

Indien nodig kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Brasilia:
Tel: 0055 61 3961 3200

Taal

In Brazilië spreekt men Portugees. Dit is anders dan in de rest van Zuid-Amerika waar Spaans de voertaal is. Daarnaast is het Portugees wat in Brazilië wordt gesproken anders dan het Portugees in Portugal. Met alleen het Engels komt u in Brazilië niet ver. Vooral de oudere generatie spreekt niet tot nauwelijks Engels. Langzamerhand wordt Engels meer gesproken, maar tot nu toe is dit alleen in de steden en drukke toeristische gebieden. Jongeren leren nu steeds meer Engels op school. Wij raden u aan om van te voren al een paar Portugese woorden en zinnen te leren en een Portugees woordenboek mee te nemen.

Klimaat

Doordat Brazilië zo’n groot land is heersen er verschillende klimaattypes. Over het algemeen kunt u er van uitgaan dat het hele jaar erg aangenaam is wat betreft de temperaturen, maar u moet altijd rekening houden met een (fikse) regenbui. In het noorden van het land, het gebied van de Amazone, heerst er een tropisch regenwoudklimaat met hele jaar door constante temperaturen van rond de 25/30 graden. Er heerst een hoge luchtvochtigheid en het hele jaar door valt er op de meeste plekken veel regen meestal in de vorm van korte hevige regenbuien. In het noordoosten is het een stuk droger. Hoe meer men zuidelijker gaat, hoe meer verschil er is tussen de temperaturen en ook tussen de seizoenen. Het midden van het land kent lang niet zoveel neerslag als het Amazone gebied en het kan hier soms erg warm worden. Over het algemeen liggen de temperaturen hier rond de 27 graden. Het zuiden kent een meer gematigd klimaat maar alsnog variëren de temperaturen van de 20 tot 30 graden waar ’s nachts de temperaturen kunnen zakken tot de 10 graden. Doorgaans kan er gezegd worden dat de Braziliaanse winter van mei tot en met september loopt en de zomer van december tot en met maart.

Beste reistijd

December tot en met februari zijn de drukste maanden en kan gezien worden als het toeristisch hoogseizoen wanneer het op sommige plekken dus erg druk kan zijn. De Braziliaanse winter, van mei tot en met september, is over het algemeen de beste reistijd voor een mooie trip naar het land. Aangename temperaturen en relatief weinig neerslag zorgen voor een fijn verblijf.

Valuta

De officiële munteenheid van Brazilië is de Real (BRL). Eén real is onderverdeeld in 100 centavos. De munteenheid bestaat uit munten van 1, 5, 10, 25, 50 centavo en een munt ter waarde van 1 real. Daarnaast zijn er biljetten in coupures van 1, 5, 10, 50, en 100 real. Brazilië is, vergeleken met veel andere Zuid-Amerikaanse landen geen goedkoop land. Het prijsniveau is vergelijkbaar met dat in Nederland. Met name in de grote steden zoals Brasilia, Sao Paulo en Rio de Janeiro liggen de prijzen relatief hoog. Voor actuele valuta kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Met uw pinpas voorzien van het Maestro of Cirrus logo kunt u in het hele land geld opnemen en betalen. In afgelegen gebieden waar weinig beschaving en toerisme is, is dit niet het geval. In de Amazone kunt u bijvoorbeeld wel pinnen in de stad Manaus en enkele andere kleine steden en dorpen. Uw creditcard van bijvoorbeeld Master Card en Visa is eveneens op de meeste plekken te gebruiken voor het opnemen van geld of betalingen. Zorg er altijd voor dat u genoeg contant geld op zak heeft voor het geval er niet de mogelijkheid is om geld op te nemen of te betalen met een van uw betaalpassen. Vooral in kleine dorpjes is deze mogelijkheid er niet.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Er gaan dagelijks vluchten van en naar een van de internationale luchthavens in Brazilië. Vaak zijn deze vluchten niet rechtstreeks dus u moet er van uitgaan dat u een overstap moet maken in bijvoorbeeld Parijs. Door de grote afstanden binnen Brazilië zijn nationale vluchten een goede uitkomst. Daarnaast is het nationale vliegverkeer prima geregeld. Er is een uitgebreid netwerk van nationale lijnvluchten tussen verschillende luchthavens en zijn er zijn diverse (budget)maatschappijen die vluchten aanbieden voor een schappelijke prijs. Wel moet u ook hier rekening mee houden dat er vaak een tussenstop is waardoor reistijden soms iets langer duren dan u verwacht. Toch is dit een erg snelle en relatief goedkope manier van reizen binnen het land.

Reist u liever over land dan zijn er uiteraard ook goede mogelijkheden. Ten eerste is er de bus. Vanuit en tussen de grotere steden rijden verscheidene langeafstand bussen. Doorgaans zijn deze bussen erg comfortabel en relatief goedkoop. Wel moet u hierbij rekening houden met lange reistijden van soms wel 3 dagen. De bussen hebben airconditioning en met name op de verre afstanden worden er bussen ingezet die voldoende comfort bieden voor deze lange reistijden. Uiteraard wordt er onderweg genoeg gestopt en is er veel te zien. In de meer afgelegen gebieden kunt u met kleinere bussen reizen.

De trein wordt in Brazilië niet veel gebruikt voor toeristische doeleinden. Wel zijn er een aantal mooie treintrajecten door het land waaronder de relatief nieuwe Great Brazil Express die van Rio de Janeiro naar Iguazu Falls rijdt. In het Amazone gebied is de boot een veelgebruikt, en soms het enige, vervoersmiddel. U kunt er voor kiezen om een prachtige boottocht te maken over de rivier. Vooral met de wat kleinere bootjes kunt u diep in de jungle komen.

Naast het openbaar vervoer is er ook de mogelijkheid om uw eigen auto te huren. Op elk vliegveld en in elke grote stad vind u verhuurbedrijven. Over het algemeen zijn de wegen in Brazilië goed, maar dat is niet in het hele land het geval. Wij raden af om na zonsondergang nog met uw eigen huurauto de weg op te gaan. Desalniettemin kunt u met uw huurauto het land verkennen op eigen tempo. Hou er wel rekening mee dat de afstanden die afgelegd moeten worden erg groot zijn, waardoor voor een rondreis door het land een huurauto niet de beste optie is. In de grotere steden kunt u het beste de taxi pakken. In Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brasilia en Recife is er een metrostelsel welke u naar verschillende plekken in de stad brengt.

Elektriciteit

De netspanning in Brazilië verschilt per regio. In Rio de Janeiro is dit 110 volt, en in sommige andere steden is dit 220 volt. U doet er goed aan om voorafgaand aan uw reis een adapter te kopen zodat uw elektrische apparaten niet kapot gaan of doorbranden. Het stopcontact is doorgaans Amerikaanse. Hiervoor heeft u een wereldstekker nodig.

Communicatie

Wanneer u wilt bellen vanuit Brazilië is de meest voordelige manier het kopen van een telefoonkaart en deze te gebruiken in een telefooncel of een telefoonkantoor. Ook kunt u een simkaart kopen en deze gebruiken met uw eigen mobiele telefoon. Mobiel bellen met uw Nederlandse of Belgische simkaart is erg duur. Neem voor actuele kosten en mogelijkheden contact op met uw provider. In het hele land zijn er in steden en dorpen internetcafés te vinden waar u tegen betaling gebruik kunt maken van de aangeboden internetdiensten. Hotels bieden vaan een (gratis) draadloze verbinding aan. Post verstuurd u bij voorkeur via een van de grotere postkantoren of via uw hotel.

Veiligheid

Wat betreft de criminaliteit is Brazilië een erg veilig land. Uiteraard moet u altijd op uw hoede zijn voor zakkenrollers. Wij raden u aan om uw kostbare bezittingen niet in het zicht te dragen. Berg deze bij voorkeur op onder uw kleren of maak gebruik van een kluisje welke uw hotel eventueel aanbied. Wees vooral op uw hoede op de drukke plekken zoals markten en stations. In de grotere steden moet u ervoor zorgen dat u niet terecht komt in een van de favela’s (arme achterbuurten). Hier zijn drugsbendes actief en vinden er soms schietpartijen plaats.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht maar sterk aan te raden voor een bezoek aan Brazilië. Zo komt er bijvoorbeeld gele koorts voor. In het noorden van het land, rond de Amazone, komt er malaria voor. Neem voor deskundig advies contact op met uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Dit kunt u doen via www.ggd.nl of 030- 252 30 04. U doet er goed aan uw eigen reisapotheek mee te nemen met daarin de basis eerste hulp. Vooral in het Amazone gebied is er in sommige gevallen niet de mogelijkheid tot snelle eerste hulp. Aangezien Brazilië dicht rond de evenaar ligt is de straling van de zon vele malen sterker dan u bent gewend in Europa. Neem hiervoor maatregelen. Dit kunt u doen door veel zonnebrand te smeren, de heetste uren van de dag de zon te vermijden, een hoofddeksel te dragen en veel mineraalwater te drinken.

Kleding

Voor een rondreis door Brazilië zijn er een aantal kledingvoorschriften waar u om moet denken. Neem vooral praktische kleding mee. Lichte en luchtdoorlatende katoenen kleding heeft de voorkeur vanwege de soms hoge temperaturen en de hoge luchtvochtigheid. Voor in het zuiden van het land is het aan te raden om een jack of trui mee te nemen, hier dalen de temperaturen vooral ’s nachts. Vergeet uw stevige wandelschoenen en zwemkleding ook niet. Het land is ideaal voor een mooie wandeltocht evenals een zonnige middag op het strand.

Eten en drinken

Brazilië heeft, vergeleken met de rest van Zuid-Amerika, een van de beste keukens. Het is een gevarieerde mix van internationale kenmerken uit bijvoorbeeld India, Afrika en Japanse gecombineerd met nationale en regionale invloeden. Voor Brazilianen is eten erg belangrijk en dit doen zij dan ook meestal uitgebreid. De lunch is over het algemeen de belangrijkste (warme) maaltijd. De hoofdingrediënten van de Braziliaanse keuken zijn rijst met bonen, vis, (veel) vlees en groenten. Daarnaast heeft elke regio andere specialiteiten, wat de keuken van Brazilië erg divers maakt. Een typisch Braziliaans gerecht uit Brazilië is Feijoada, een stoofpot van bonen en verschillende soorten vlees. Dit gerecht stamt uit de Portugese koloniale tijd. Elke regio en stad heeft wel een variatie op dit gerecht wat ook in andere landen in Zuid-Amerika veel wordt gegeten. Een bekende snack in Brazilië zijn Pão de Queijo. Dit zijn kleine deegrolletjes die naar kaas smaken. Wat betreft het drinken is er in Brazilië ook keuze te over. Koffie wordt er veel gedronken. Cafezinho is een sterke zoete Braziliaanse koffie. Ook zijn er veel verschillende verse sucos, vruchtendranken, te verkrijgen. De frisdrank Quaraná is erg populair. Het bekendste drankje uit Brazilië is de cocktail Caipirinha. Deze cocktail bestaat uit limoen, cachaca, ijs en suiker.

Openingstijden winkels

Winkels zijn doordeweeks geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag tot 13.00 uur. Supermarkten zijn meestal tot later geopend. Kantooruren zijn over het algemeen van 08.30 uur tot 17.00 uur. Postkantoren zijn geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. In het weekend gelden vaak verkorte openingstijden en ook moet u er rekening mee houden dat er rond het middaguur een siësta wordt gehouden.

Fooien

Wanneer u tevreden bent met de geleverde service dan is het geven van een fooi zeer gebruikelijk in Brazilië. Onder andere kamermeisjes, taxichauffeurs en gidsen verwachten een kleine fooi als toevoeging aan hun soms erg lage loon. In restaurants is het gebruikelijk om, wanneer dit nog niet is inbegrepen bij het eindbedrag, een fooi van 10% te geven.

Religie

Het overgrote deel van de Braziliaanse bevolking is katholiek, zo’n 75%. Daarnaast is 15% protestants. Dit christelijk geloof wordt veelal gemengd met oude traditionele tradities en geloofsovertuigingen waaronder het animisme. In het noordoosten van het land heeft candomblé veel aanhangers. Dit is een religieuze beweging, soms wel een sekte genoemd, welke wordt gekenmerkt door het geloof in leven na de dood. De geesten komen dan terecht in een ander leven en worden door de aanhangers van het candomblé geofferd.

Feestdagen

Net zoals in alle landen met een voornamelijk christelijk geloof worden ook in Brazilië de gebruikelijke feestdagen gevierd zoals Pasen en Kerst. Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Brazilië:

 • 01 januari Nieuwjaarsdag
 • Februari/maart Carnaval
 • 21 april Tiradentes Dag
 • 01 mei Dag van de Arbeid
 • 15 juni Corpus Christi
 • 07 september Onafhankelijkheidsdag
 • 12 oktober Dag van de Heilige Vrouwe Aparecida
 • 02 november Allerzielen
 • 15 november Dag van de Republiek
 • 20 november Sterfdag Zumbi dos Palmares
 • 25 december Kerstmis
 • 31 december Oudejaarsavond

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op