Puur natuur: Botswana

Yaxa Reizen

Wilt u een authentieke safarireis maken? Dan is Botswana de ideale vakantiebestemming voor u! Hier ervaart u het échte Afrikagevoel. U geniet van uitgestrekte savannes, spot wilde dieren en wordt overweldigd door prachtige natuur. Een van de highlights van uw reis door Botswana is zeker een bezoek aan de Okavangodelta. Deze delta bestaat uit oneindig veel moerasgebieden, lagunes en eilandjes. Als gevolg van neerslag in Angola loopt de delta jaarlijks vol met regenwater, waardoor enorme groepen wilde dieren zoals olifanten, cheeta’s, leeuwen en antilopen hun weg naar de delta vinden voor vers drinkwater. Het schouwspel waar honderden dieren genieten van de komst van het drinkwater is een onvergetelijke de hoogste top van Afrika, en wordt ook wel ‘het dak van Afrika’ genoemd. Tip: maak een boottocht over de delta in een traditionele Mokoro, een onvergetelijke belevenis! Maar Botswana biedt u nog veel meer dan de beroemde Okavangodelta: prachtige nationale parken, woestijnen en watervallen. En de vriendelijke lokale stammen natuurlijk niet te vergeten. Ontdek puur Botswana!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Botswana

Ligging

Botswana is centraal gelegen in zuidelijk Afrika en grenst in het westen en het noorden aan Namibië en Zambia, in het zuiden aan Zuid Afrika en in het oosten aan Zimbabwe. De hoofdstad van Botswana is Gaborone. Botswana is ongeveer 16 keer groter dan Nederland en heeft meer dan 2,2 miljoen inwoners. Verder is Botswana een land dat zich kenmerkt vanwege de contrasterende landschappen. Het noorden wordt gekenmerkt door de vele nationale parken met moerassen en lagunes. Terwijl het landschap verder naar het zuiden steeds droger wordt.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd in Nederland, is het in Botswana dezelfde tijd. In de wintertijd is het in Botswana 1 uur later.

Reisdocumenten

Wanneer u naar Botswana reist moet u in het bezit zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort die na aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig is. Ook kunt u drie maanden in Botswana verblijven zonder visum. Wanneer u met kinderen naar Botswana reist, kan er worden gevraagd om een uittreksel van het geboorteregister van uw kinderen. Deze veiligheidsvraag is ter preventie van kinderhandel.

Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u andere vragen dan kunt u contact opnemen met de Ambassade van Botswana in België.

Tervurenlaan 169
1150 Brussel
Tel: +32 2 735 20 70

Taal

De officiële taal van Botswana is Engels. Echter is voor bijna 90 procent van de bevolking de eerste taal Setswana. Andere inheemse talen die worden gesproken zijn Kalanga en Herero.

Klimaat

De seizoenen in Botswana zijn tegenovergesteld aan die van Europa vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond. De zomers in Botswana beginnen in december, waarbij de temperaturen rond de 30 tot 35 graden liggen. De winters beginnen in juni waarbij de gemiddelde temperaturen rond de 25 graden liggen. Van december tot half april is het regenseizoen in Botswana. Tijdens deze maanden kan het hevig regenen en onweren. Gemiddeld valt de meeste regen in de maanden januari en februari.

​Beste reistijd

De periode waarin Botswana het best bezocht kan worden is mei, juni, juli, augustus en september. Wanneer u in deze periode reist is de temperatuur aangenaam koel en vermijdt u de warme zomermaanden met veel regenval.

Valuta

In Botswana betaald men met de Pula (BWP). Het is sterk aanbevolen om bij aankomst op de luchthaven in Botswana een bedrag in euro’s om te wisselen naar Botswaanse Pula’s. Hierdoor heeft u gelijk wat contant geld voor bijvoorbeeld een taxi of souvenirs. Voor de actuele wisselkoers kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

​Betalingsmogelijkheden

In de grotere dorpen en steden in Botswana is vaak de mogelijkheid om te kunnen pinnen, ook kunt u bijna overal betalen met Mastercard of Visa Card. Met de Nederlandse bankpas is het niet mogelijk om te betalen of geld op te nemen. Daarom is het aan te raden om altijd contant geld bij u te hebben. Wanneer u geld wilt opnemen, is dit alleen mogelijk met een Visa Card.

Wanneer u contant geld wilt opnemen, is het verstandig om de koersen van de banken en diverse wisselkantoren te vergelijken. Bij de kleinere wisselkantoren kunt u meestal een betere koers krijgen dan bij de banken. Wel wordt hier meestal een commissie van ongeveer twee procent gerekend.

​Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u ten alle tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Er gaan vanuit Europa geen rechtstreekse vluchten naar Botswana. Via Zuid-Afrika loopt de meest gebruikte verbinding naar Botswana. Wanneer deze verbinding via Johannesburg of Kaapstad wordt gevlogen met KLM, vindt er wel eerst een overnachting plaats voordat u doorvliegt naar Botswana.

De belangrijkste luchthaven van Botswana is Sir Seretse Khama International Airport en ligt 15 kilometer ten noorden van de hoofdstad Gaborone. Tevens beschikken Maun en Kasane over een eigen, klein vliegveld.

Wanneer u weinig tijd heeft of wanneer u liever niet over land reist bieden binnenlandse vluchten een goede uitkomst. De lokale luchtvaartmaatschappij is Air Botswana en voert diverse binnenlandse vluchten uit tussen Gabarone, Ghanzi, Francistown, Kasane en Maun. Wanneer u wat meer tijd heeft, kunt u ook over land reizen. De wegen zijn over het algemeen goed geasfalteerd. Wel is het verkeer in Botswana anders dan in Nederland. Ga daarom niet na zonsondergang de weg op, met name in Gaborone. Ga ook altijd goed voorbereid op pad en neem voldoende water, eten en reserveonderdelen voor de auto mee. Een treinvakantie is helaas niet mogelijk in Botswana. Er zijn wel diverse spoorlijnen alleen worden deze niet gebruikt voor passagiersvervoer. Wanneer u geen eigen auto tot uw beschikking heeft, bieden de bus en de minibusjes uitkomst. Deze rijden echter alleen in de grote steden en de kleine dorpjes aan de doorgaande weg. De kaartjes hiervoor kunt u in de bus kopen.

Uiteraard kunt u ook uw eigen auto huren. Autohuur is ideaal wanneer u Botswana in uw eigen tempo wilt ontdekken. Wel moet u rekening houden met het rijden van lange afstanden. In steden en op vliegvelden vind u de bekende verhuurbedrijven. Natuurlijk kunt u autohuur ook combineren met binnenlandse vluchten of busritten.

Elektriciteit

Het voltage in Botswana is 220/230 volt. De stopcontacten verschillen van die in Nederland en u dient hiervoor een adapter te gebruiken. Koop deze voor of tijdens uw reis.

​Communicatie

Bellen van- en naar Botswana brengt zeer hoge kosten met zich mee. Voor de actuele prijzen en mogelijkheden kunt u contact opnemen met uw telefoonprovider. Een andere en meestal voordeligere optie is om ter plaatse een simkaart te kopen en deze met uw eigen mobiele telefoon te gebruiken, indien mogelijk. Simkaarten zijn verkrijgbaar bij de supermarkten. Ook kan er gebruik worden gemaakt van het internet. Dit kan in internetcafés en ook in de meeste hotels.

Het mobiele netwerk in Botswana heeft over het algemeen een goed bereik. Wel zijn er locaties waar geen bereik is zoals in de bush of de nationale parken. In deze gebieden is er wel een radioverbinding met de bewoonde wereld. Wanneer u in deze gebieden bent, is het verstandig om een satelliet telefoon te huren, met name als u zelf door de nationale parken rijdt. De satelliet telefoons zijn te huur bij diverse verhuurmaatschappijen.

​Veiligheid

Botswana is een land waar u veilig kunt reizen met weinig criminaliteit. Wel is het verstandig om ’s avonds bepaalde wijken in grote steden te vermijden. Ook kunt u ’s avonds beter niet alleen op pad gaan maar een taxi nemen. Wees ook overdag op uw hoede en zorg ervoor dat u uw kostbare bezittingen zoals sieraden en horloges niet in het zicht draagt. Let ook op tijdens het pinnen en laat uw waardevolle papieren achter in een kluisje in uw hotel. Mocht er toch iets gestolen worden of iets anders naars gebeuren tijdens de reis, zorg er dan voor dat u de app ‘SOS op reis’ gedownload heeft. In deze app kunt u eenvoudig uw verzekeringsgegevens registeren waardoor u alle belangrijke telefoonnummers bij de hand heeft.

​Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een reis naar Botswana. Wel zijn er een aantal inentingen aan te raden, waaronder die tegen hepatitis A en DTP. Voor deskundig gezondheidsadvies raden wij u aan om contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Dit kunt u doen via www.ggd.nl of door te bellen naar 030-252 30 04.

Wanneer u naar Botswana reist is het verstandig om zelf een kleine reisapotheek samen te stellen, bestaande uit jodium, sterilon, pleisters, zonnebrand en middelen tegen insectenbeten, diarree, verstopping, reisziekte en koorts.

Kleding

Wanneer u naar Botswana reist is het belangrijk dat u voor elk weertype geschikte kleding bij u heeft. Dit betekend zowel warme kleding zoals lange broeken en truien voor de avonden als lichte, luchtige kleding voor overdag. Daarnaast mogen een paar stevige wandelschoenen met een goed profiel niet in uw koffer ontbreken.

Doordat de zon zeer krachtig is in Botswana is het belangrijk dat u zich hier goed tegen beschermd met zonnebrand of door het dragen van een hoed of petje.

Door de droge hitte verliest u veel vocht en is het belangrijk dat u veel blijft drinken. Hierbij is het af te raden om water uit de kraan te drinken. Het is over het algemeen zelfs beter om warme dranken te nuttigen dan ijskoude. Hier worden uw maag en darmen minder door belast.

​Eten en drinken

De Botswaanse keuken heeft een goede prijs/kwaliteitsverhouding. In de hoofdstad Gaborone is het aanbod zeer gevarieerd. Naast de Zuid-Afrikaanse keuken zijn hier ook Europese en Aziatische gerechten te bestellen. Een traditioneel Botswaans gerecht is gedroogde wormen uit de mopanebomen, seswaa (rundvlees) met zachte maïs of biefstuk. Ook heeft Botswana diverse traditionele dranken waaronder de palmwijn, kgadi en bojalwa. Bojalwa is een goedkope bier gemaakt van sorghum gierst spruiten en wordt over het algemeen thuis gestookt. Ook wordt er in Botswana lokaal wild gegeten zoals krokodil en struisvogel. Het aanbod van fruit is in Botswana wel minder dan in de omliggende landen. Dit komt omdat het land zanderig en te droog is om er gewassen op te verbouwen. En wordt daarom geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika.

​Openingstijden winkels

Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 08.30 uur tot 17.00 uur. De banken zijn doordeweeks geopend van 09.00 uur tot 15.30 uur en op zaterdag van 08.00 uur tot 11.00 uur. In de randstad hebben postkantoren en banken vaak een middagsluiting.

Fooien

Het geven van fooi in Botswana is erg gebruikelijk. In restaurants en bars wordt er een fooi verwacht van 10%. Soms zit dit al bij het eindbedrag in. Kamermeisjes, taxichauffeurs en gidsen verwachten ook een kleine fooi. Het geven van een fooi is geheel vrijblijvend.

Religie

Ongeveer 70 procent van de bevolking is christen. Het christelijk geloof wordt wel vaak gecombineerd met andere inheemse godsdiensten. Het overige deel van de bevolking is animist.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Botswana zijn:

1 januari Nieuwjaarsdag
2e maandag in maart Dag van de Gemenebest
1 juli Herdenking Sir Seretse Khama
3e maandag van juli Dag van de President
30 september Onafhankelijkheidsdag
25/26 december Kerstmis

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op