YAXA Blog

5 x Cuba ‘on a budget’ tips

23 maart 2020

Door: Hiske Dijkstra

‘Nú is het moment om Cuba te ontdekken’ – je hoort het steeds vaker. Het eiland trekt jaarlijks vele toeristen aan en dat is ook niet zo gek. De azuurblauwe zee, de rijke historie en de groene valleien; Cuba heeft voor ieder wat wils! Onze reisexpert Hiske geeft je de vijf ultieme tips om authentiek Cuba ‘on a budget’ te bezoeken. Lees snel verder.

1. Overnachtingen in Casa Particulares

Het overnachten bij de lokale bevolking, je hebt er vast al eens van gehoord of over gelezen bij het maken van je vakantieplannen. Naar mijn mening is dit zoveel leuker (en goedkoper!) dan de grote overheid hotels. Je hebt je eigen slaap- en badkamer, soms zelfs een leuk balkonnetje. Ik merk dat onze klanten soms een klein beetje huiverig zijn om hier te overnachten: ‘maar loop ik dan steeds bij een ander door de woonkamer?’. Die gedachte wil ik wegnemen, want dit is namelijk niet zo. In 9 van de 10 gevallen wonen de huiseigenaren zelfs ergens anders en verzorgen ze, zoals ook bij de hotels, alleen je check-in en het ontbijt in de ochtend. En gesproken over dat ontbijt.. dit is elke ochtend vers! Met een versgeperst sapje, lekkere broodjes en fruit! Niet meer twijfelen dus!

2. Eten in de Casa Particulares en Paladares

Hierboven liet ik er al stiekem iets over los; het ontbijt in de Casa Particulares is elke dag vers en écht voor jou persoonlijk klaargemaakt. Geen grote buffet tafels dus. Ook is er een mogelijkheid om een avondje bij hen te dineren. Dit is goedkoper dan in de restaurants, en de trotse Cubanen zetten met veel liefde een geweldige maaltijd op tafel! Daarnaast zijn er zelfs al enkele Casa’s die zijn omgetoverd naar een soort huiskamerrestaurant. Dit heet een ‘Paladares’ en ook deze worden beheerd door Cubaanse families. Ze zijn meestal gevestigd in mooie oude gebouwen met koloniale charme, hoge plafonds en donkerhouten meubilair. Kwaliteit gegarandeerd!

3. Openbaar vervoer op Cuba

Op Cuba kun je goed met de auto rondreizen, en dit is ook wat de meeste reizigers doen die een maatwerkreis via Yaxa Reizen boeken. Je hebt natuurlijk alle vrijheid onderweg om te stoppen. Echter, afhankelijk van je budget, is het huren van een auto op het eiland ook best prijzig. Tijdens mijn rondreis op Cuba wilde ik daarom iets anders proberen, namelijk: reizen met de VIAZUL openbaarvervoer bussen. Ik heb verschillende trajecten met de bus afgelegd. Op eigen gelegenheid ging ik naar de busstations en checkte hier in bij de balie. Goed geregeld en vergelijkbaar met de tourbussen in Nederland: comfortabel, schoon en er is vrijwel altijd airconditioning aanwezig. Op de langere trajecten zijn er twee chauffeurs aanwezig, zodat ze elkaar kunnen afwisselen met rijden. Dat gaf mij een goed en veilig gevoel. De bus vertrok steeds op tijd en er zijn onderweg pauzes ingelast voor koffie/thee. Wij raden het altijd aan om de bus trajecten vooraf vast te leggen, want vol = vol. Wij reserveren dan jouw ticket op de dag en het tijdstip dat je wilt reizen. Wel zo makkelijk!

4. Excursies van te voren vastleggen

Dit hoeft natuurlijk niet voor alles, maar ik heb het zeker gedaan bij de excursies waarvan ik zeker wist dat ik ze wilde gaan doen. Persoonlijk ben ik namelijk niet zo’n held in het onderhandelen en de Cubanen vragen ook zeker niet het geringste ter plaatse. De lokale agent waar Yaxa Reizen mee samenwerkt heeft goede contacten en daardoor was ik verzekert van een goede Engelssprekende gids én een mooie prijs. Daarnaast heeft het mij veel tijd bespaart om ter plaatse nog op zoek te gaan naar een goede uitvoerder, en was ik uiteraard verzekerd van een plekje. De aanrader vind ik vooral het paardrijden door de (tabak)valleien bij Viñales!

5. Maps.me

Zeg je routekaarten maar gedag, want deze App die je op je smartphone kunt downloaden is werkelijk handig voor ALLES! De App geeft je de mogelijkheid om het land waar je naartoe gaat van te voren te downloaden (tip: doe dit wel vooraf aan je vertrek, dat scheelt namelijk dure data roaming kosten ter plaatse). Het werkt dan als een offline routesysteem. Maar het is meer dan dat; ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde benzinestation? Of wil je weten waar je geld kan pinnen? Ook dat kan je opzoeken met deze app! Zeker op Cuba raden wij het dus altijd aan om deze App van te voren op je telefoon te zetten. Een goede voorbereiding is het halve werk en scheelt je de, wellicht onnodige, taxi ritjes.


Hiske Dijkstra

Reisexpert

Tijdens mijn opleiding International Tourism Management heb ik drie maanden gestudeerd in Thailand. Mijn passie voor reizen kwam hier pas écht naar boven. Inmiddels heb ik al meerdere indrukwekkende reizen mogen maken naar Brazilië, Argentinië en Cuba.

Bekijk meer artikelen van Hiske