YAXA Blog

Studiereis Yaxa Reizen: Zuid-Afrika is meer dan de Big Five

14 november 2018

Door: Tomas Tiekstra

Zuid-Afrika staat natuurlijk bekend om de safari’s en het zien van de Big Five. Maar het land is meer dan dat, veel meer! Zuid-Afrika is als de wereld in één land. Yaxa Reizen ging, onder leiding van Tomas Tiekstra, met reisbureaus en reisadviseurs op studiereis om dit prachtige land zelf te ontdekken.

Safari’s in de prachtige natuur

Toegegeven, de safari’s mogen inderdaad niet ontbreken als je naar Zuid-Afrika gaat. Het Kruger National Park (Krugerpark) is één van de mooiste safariparken ter wereld met veel wildlife, uitgestrekte savannes en een lange geschiedenis. Onder het Kruger National Park vallen verschillende parken met ieder zijn eigen begroeiing en dieren, zegt Tomas Tiekstra, reisexpert bij Yaxa Reizen. “Door de omvang van het Krugerpark ervaar je van noord tot zuid een enorme diversiteit aan natuur. Uitgestrekte savannes, dichtbeboste gebieden en droge rivierbeddingen kenmerken dit bijzondere wildpark!”.

Nationaal park of privé-wildpark

In een nationaal park, zoals het Krugerpark, rijd je zelf in je huurauto rond op kilometers verharde en onverharde wegen. Rondrijden van zonsopgang tot zonsondergang is geen probleem, zolang je maar op de aangelegde wegen blijft. Hierdoor kan het wel iets drukker zijn dan in een privé-wildpark, waar je geen verharde wegen hebt. Maar de uitgestrektheid en het feit dat je zelf de dieren spot, maakt een safari in het nationaal park erg bijzonder.

Privé-wildparken zijn kleiner en alleen toegankelijk wanneer je in een lodge verblijft. In privé parken rijd je niet zelf, maar vertrek je vanuit eigen lodge in een 4x4 mét eigen ranger. Vóór zonsopgang en ná zonsondergang door het park rijden is dan geen probleem. “Een typisch Afrikaanse ervaring”, vindt Tomas. “In een privé-wildpark zijn de accommodaties doorgaans luxer. ’s Ochtends staat het ontbijt klaar, ’s middags de lunch en de high tea en ’s avonds het diner. Tussendoor ga je op safari met je ranger, om het échte Afrika te ervaren. Je hoeft verder nergens aan te denken.”

Culturele hoogtepunten

Vergeet de cultuur in Zuid-Afrika niet. Tomas vindt het belangrijk dat óók de cultuur in het reisprogramma wordt opgenomen. “Denk aan baobabbomen in bijvoorbeeld Mapungubwe National Park, die voor sommige mensen heilig of magisch zijn, de Zulu’s in Eastern Cape, de Bushmen en het apartheidsmuseum in Johannesburg. Ook zijn Townships, de krottenwijken, de moeite waard om te bezoeken. Niet om vanuit een busje foto’s te maken, maar om bij de mensen thuis langs te gaan die potten bakken, houtsnijwerk uitvoeren of producten maken met stoffen of kralen. Yaxa Reizen werkt daarbij met lokale gidsen met licenties, die alle ins en outs van het gebied weten en persoonlijke verhalen vertellen. Het is fijn om te weten dat het geld naar deze lokale mensen gaat.

Klaar voor actie
De omgeving van Tzaneen biedt vele bezienswaardigheden en activiteiten. Perfect voor de avonturier! Quad tours, mountainbiken en wandelingen: er zijn hier veel outdoor-activiteiten te doen. “De Magoebaskloof Canopytour is een unieke belevenis”, aldus Tomas. “Je zweeft aan een staalkabel van het ene platform naar het andere, pal door de mooie natuur.”


Ook geïnteresseerd in een reis naar Zuid-Afrika? Klik HIER voor de voorbeeldreizen. Ik help graag bij het samenstellen van een unieke reis op maat.


Tomas Tiekstra

Reisexpert

Na een lange periode in Zuid-Afrika te hebben gewoond ben ik mijn hart verloren aan de Afrikaanse gastvrijheid en geweldige natuur. Oog in oog met de 'big five' is onwerkelijk! Maar ook bestemmingen als Maleisië, Costa Rica en Peru liggen in mijn straatje.

Bekijk meer artikelen van Tomas