YAXA Nieuws

In de serie van Panama deze keer El Valle de Anton

31 juli 2023

In onze serie 'de highlights van Panama' nemen we jullie deze week mee naar Elle Valle de Anton. Midden in een uitgedoofde vulkaankrater vind je de meest groene heuvels en maak je de mooiste hikes waarbij je wordt getrakteerd op een indrukwekkende zonsopgang!

Na de aangename start in Panama-Stad is het land verder prima te bereizen met een huurauto. In 2 uur rijd je van Panama-Stad naar het bergdorpje El Valle de Anton, midden in een uitgedoofde vulkaankrater. Met openbaar vervoer kom je er ook eenvoudig, er gaat om de 30 minuten een rechtstreekse bus vanuit Panama-Stad naar het bergdorpje. Het wordt gezien als een van de mooiste plekken, ook wel het groene paradijs van Panama genoemd, en dat heeft te maken met de omgeving. Veel rijke inwoners van Panama-Stad kiezen hier voor een 2e huis.

Op de groene heuvels van de oude kraterranden, kun je de mooiste hikes maken. In onze wintertijd, de droge periode daar, zie je ook veel bruin- en geeltinten. Start voor de indrukwekkende zonsopgang al vroeg met je wandeltocht, en als je er één kiest, doe dan de Cerro La Silla hike. Een makkelijke hike van ca. 4 km die je binnen drie uur doet, waarbij je wordt getrakteerd op een waanzinnig uitzicht. Het is hoog in de bergen frisser en het waait enorm, neem wel een trui mee als je vroeg start en een hoofdlamp is ook handig want je loopt eerst in het donker, tenminste, als je voor de zonsopgang ervaring gaat!

Waar de meeste toeristen voor komen is de La India Dormida hike, de bekendste trail van El Valle de Anton. Ook weer prachtig bij zonsopkomst. Je loopt het pad naar boven door een dichtbegroeide jungle. La India Dormida betekent slapende Indianenvrouw.De contouren van de berg lijken op een slapende Indianenvrouw. Volgens de legende leefde Flor del Aire hier. Zij was de dochter van een belangrijk stamhoofd die tegen de Spaans koloniale overheersers streed. Flor werd verliefd op een Spaanse soldaat. Een strijder uit haar eigen kamp, Yavari, wilde echter ook graag met haar trouwen. Toen ze hem afwees en vertelde dat ze verliefd was op de Spanjaard, pleegde Yavari zelfmoord door van een bergtop af te springen. Flor schrok zo dat ze van huis wegliep en diep bedroefd, stierf ook zij met uitzicht op haar geliefde bergen rond El Valle de Anton. De bergen waren zo ontroerd door dit verhaal dat ze de vorm van Flor hebben aangenomen: het slapende Indianenmeisje. De hike duurt ongeveer 3,5 uur. Het is niet al teveel klimmen en dalen en goed te doen voor iedereen met een normale conditie.

Een bezoek aan de waterval Chorro el Macho mag niet ontbreken. Slechts een paar kilometer uit het dorpje vind je deze 35 meter hoge waterval in een prachtige bosrijke omgeving. Je betaald wel entree, en als je wilt zwemmen nog iets meer. Wil je meer avontuur dan kun je hier ook gaan ziplinen.

Relaxen na je hike kun je doen in de hotsprings van El Valle de Anton, er zijn 2 warmwaterbronnen oftewel pozos termales. Bij de ingang krijg je een potje klei waarmee je jezelf een mineraalrijk gezichtsmasker geeft.

Een bezoekje aan de lokale markt El Valle Market mag je niet overslaan, hier komen de inwoners van dit dorpje samen en doen ze de boodschappen. Je vindt hier steeds meer souvenirs en zondag is de leukste dag om de markt te bezoeken!

De meest bijzondere tropische vogelsoorten spot je hier gewoon in de vrije natuur en een bezoek aan Butterfly Haven is een leuke activiteit waar je leert waarom vlinders belangrijk zijn en waar je de meest mooie exemplaren ziet.

Volgende keer nemen we je mee naar het plaatsje Boquete! Nu al meer weten? Ga dan naar onze voorbeeldreizen Panama.