YAXA Nieuws

Japan: het land van de tegenstellingen!

16 oktober 2023

Afgelopen week is Joyce van het Yaxa Team enthousiast teruggekomen van haar inspectiereis Japan. Dit is het land waar zij als reisexpert van ons team in is gespecialiseerd. Na een inspectiereis heb je als reisexpert alle leuke en interessante plaatsen met eigen ogen gezien, en kun je een nog beter maatwerk reisadvies opstellen. Deze investering in de kennis van onze teamleden vinden wij erg belangrijk bij Yaxa Reizen! Joyce deelt de mooiste beelden met ons en vertelt je alles over haar ervaringen in dit prachtige land. Lees je mee?

Na de maanden te hebben afgeteld was het zover, mijn inspectiereis zou beginnen! Na een lange reis was mijn eerste begroeting een levensgrote Pokémon-tekening op de muur. Welkom in Japan! Nadat ik mijn reisdocumenten van de assistent had ontvangen, begaf ik me naar de trein richting het Henn Na Hotel in de wijk Ginza, een uniek robothotel en een leuke eerste kennismaking met het land. Mijn reis begon in Tokyo en bracht mij in Nikko, Hakone, Kyoto en Nara, Koyasan en Osaka.

De volgende dag was het tijd om Nikko te verkennen door middel van een groepsexcursie. Nikko is een schilderachtige stad die bekendstaat om de vele heiligdommen en tempels die op de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomen zijn. Deze stad is omgeven door natuurlijke schoonheid, waaronder Lake Chuzenji en de majestueuze Kegon-waterval, een van de hoogste watervallen in Japan. 's Avonds werden we afgezet bij het Shinjuku station, het drukste station ter wereld, wat het perfecte moment was om een duik te nemen in het nachtleven van het meest levendige deel van de metropool. Ik bezocht Kabukicho, ontdekte de sfeervolle straatjes van Omoide Yokocho en verkende de Golden Gai.

Wist je dat?
Japanners buigen veel. Het type buiging hangt af van persoon of situatie (respect of dankbaarheid tonen, je verontschuldigen of iemand begroeten). Hoe dieper gebogen, hoe groter het respect. De informele hoofdknik is alleen voor goede kennissen.

Ondanks dat het pas de derde dag in Tokyo is, voelt de stad al vertrouwd en navigeer ik vlot door het ingewikkelde metrosysteem naar het beginpunt van de geplande groepsexcursie. De excursie omvatte een bezoek aan het keizerlijk paleis, waar we de Nijubashi brug fotografeerden en prachtige koetsen zagen vanwege een keizerlijk bezoek. Vervolgens verkenden we de wereldberoemde Tsukiji vismarkt, bekend om zijn heerlijke sushi. Na een bezoek aan de 'oude wijk' Asakusa met de indrukwekkende Senso-ji tempel en een smakelijke Japanse lunch, bewonderden we de zonsondergang vanaf Tokyo Tower en zag ik de eerste glimp van de majestueuze Mount Fuji. Na de tour nam ik het openbaar vervoer naar Shibuya, waar ik het wereldberoemde standbeeld van de hond Hachiko en het drukste kruispunt ter wereld bezocht. Een bezoek aan een 'hondencafé' in Harajuku maakte de dag compleet.

Mijn reis vervolgde zich naar Hakone waar ik op eigen gelegenheid de bekende ‘Hakone loop’ zou gaan maken. Ik verbleef een nachtje in een traditioneel Japans hotel met westerse kamers op basis van halfpension, mét open air onsen op mijn balkon. Het typisch Japanse eten was heerlijk! De Hakone loop is een populaire route en omvat het gebruik van verschillende vormen van vervoer, zoals treinen, kabelbanen en een boot om het gebied te verkennen. Mount Fuji liet zich op deze dag goed zien, dus kon ik genieten van prachtige uitzichten op de iconische vulkaan. En dat terwijl ik onder andere de Hakone-schrijn, Lake Ashi en de Owakudani-vallei bezocht.

Met de wereldberoemde hogesnelheidstrein (shinkansen) reisde ik verder naar Kyoto, een onvergetelijke ervaring om met 285 kilometer per uur door het landelijke Japan te suizen. De landschappen gaven me soms het gevoel dat ik door een anime film aan het reizen was. Na aankomst huurde ik een deelfiets en verkende ik de Sannenzaka, Ninenzaka en Yasaka-dori straten, bekend om hun prachtig bewaarde traditionele architectuur. Vervolgens bezocht ik het beroemde Gion-district, waar ik het geluk had Geiko's (Geisha's) en Maiko's te zien. Het hoogtepunt was een foto met een Maiko, die je vanwege de strikte regels niet kunt delen

Door middel van een privétour verkende ik Nara en Kyoto samen met mijn gids Nana. Nara is de oude hoofdstad van Japan en staat bekend om de wilde herten die hier vrij rondlopen. Binnen het Nara Park bezochten we de Kasuga Taisha-schrijn, met zijn vele lantaarns, en de Todaiji-tempel, beroemd om de grootste Boeddha van Japan. In Kyoto bewonderden we de Kinkaku-ji (gouden tempel). Ons laatste bezoek bracht ons naar de buitenwijk Arashiyama, waar we de Tenryuji Zen-tempel en het beroemde bamboebos verkenden. 's Avonds genoot ik van de Fushimi Inari-schrijn, dat in verband met een evenement prachtig was verlicht met lantaarns.

Waar ik het meest naar uitkeek was mijn bezoek aan Koyasan. Hier zou ik overnachten in een Boeddhistische tempel en de ochtendceremonie bijwonen. De treinreis er naartoe bood werkelijk adembenemende uitzichten op het Kii-gebergte. Mijn kamer was volledig in Japanse stijl ingericht, met een futon op tatami matten en de voorzieningen waren gedeeld. Een fascinerende ervaring voor deze westerling! Terwijl ik door de smalle straten van Koyasan wandelde, omringd door eeuwenoude cederbomen, voelde ik de rijke spirituele geschiedenis van deze plek. De houten architectuur van de tempels, de aanwezigheid van monniken en de geur van wierook droegen bij aan de serene sfeer. Er zijn tal van tempels om te verkennen en prachtige wandelingen te maken, maar het hoogtepunt was zonder twijfel de Okunoin begraafplaats, waar Boeddhisten geloven dat Kobo Daishi, de grondlegger van het Shingon-boeddhisme, eeuwig mediteert om degenen te begeleiden die verlossing zoeken.

Mijn laatste bestemming was Osaka, een unieke stad die niet te vergelijken is met andere steden in Japan. Het beroemde kasteel van Osaka is oorspronkelijk gebouwd in de late 16e eeuw door Toyotomi Hideyoshi, een belangrijke figuur in het feodale Japan. Het fungeerde als een strategisch militair fort en speelde een rol in de geschiedenis van de samoerai. Mijn hotel bevond zich in de levendige wijk Namba, te midden van de bekende Dotonbori, een bruisend uitgaansgebied in Osaka dat beroemd is om zijn opvallende verlichte reclameborden, streetfood en levendige sfeer. Een opvallend contrast met het eerder bezochte Koyasan, waardoor ik me weer compleet in een andere wereld waande.

Japan moet je absoluut zelf ervaren om te kunnen begrijpen hoe bijzonder dit land is. De mensen zijn uitermate vriendelijk. Alles is uitstekend georganiseerd, essentieel voor de grote bevolking van het land. Als solo reiziger voelde ik me nooit lastiggevallen. Het voelt alsof je geen toerist bent, maar een onderdeel van de samenleving. Zelfs als je op een station om je heen kijkt om je te oriënteren, staat er altijd iemand klaar om te helpen. De schoonheid, diversiteit en veelzijdigheid is werkelijk opmerkelijk!

Ben je enthousiast geworden en wil je ook naar Japan? Kijk dan naar onze voorbeeldreizen Japan en neem contact op met Joyce!