YAXA Nieuws

Op safari naar de mooiste katachtigen ter wereld

14 oktober 2026

Van de savannes in Afrika tot de jungle van Zuid-Amerika, overal ter wereld leven bijzondere katachtigen. Sommige zijn razendsnel, andere zijn meesters in verstoppen en weer andere brengen het grootste deel van de dag slapend door. Al hebben ze dat laatste eigenlijk allemaal wel gemeen. Maar waar heeft u de meeste kans om deze dieren in hun natuurlijk habitat te zien? Wij hebben een aantal must-see katachtigen op een rijtje gezet en vertellen waar ze te spotten zijn, wat ze zo bijzonder maakt en hoe u ze het beste kunt vinden. Voor de laatste hoeft overigens niet eens het vliegtuig gepakt te worden…

De Tijger

Tijgers zijn de grootste nog levende wilde katachtigen ter wereld. Elke tijger heeft een uniek strepenpatroon, net als een vingerafdruk bij de mens. Bijzonder is dat deze strepen zelfs op de huid zichtbaar zijn. Tijgers leven voornamelijk alleen en zijn, in tegenstelling tot veel andere katachtigen, uitstekende zwemmers.

Tijgers komen alleen voor in Azië, maar wel in verschillende landschappen. Van de jungles van Sumatra tot het bergachtige Nepal. Wie deze dieren in het wild wil zien, heeft vooral in India en Nepal goede kansen. Nationale parken zoals Chitwan, Ranthambore en Kanha zijn populaire bestemmingen voor een tijgersafari.

Tijdens een jeepsafari speurt de gids naar pootafdrukken en luistert hij naar de alarmroepen van herten en apen. Vooral van maart tot en met mei, wanneer het droger en warmer wordt, laten tijgers zich vaker bij waterpoelen zien. Een ontmoeting is nooit gegarandeerd, maar het zoeken naar deze bijzondere dieren maakt een safari extra bijzonder.


De Leeuw

De leeuw is een van de bekendste dieren van de Afrikaanse savanne. In tegenstelling tot andere katachtigen leven leeuwen in groepen, ook wel troepen genoemd. De leeuwinnen doen het meeste jachtwerk en werken daarbij vaak samen, terwijl de mannetjes vooral het territorium verdedigen. Leeuwen kunnen wel twintig uur per dag rusten, maar hun krachtige gebrul is tot wel 8 kilometer ver te horen. De krachtigste brul van alle katachtigen.

Leeuwen komen voor in verschillende landen in Afrika, waar ze leven op savannes en in open bosgebieden. Vooral in de Serengeti in Tanzania, de Masai Mara in Kenia en het Krugerpark in Zuid-Afrika heeft u goede kansen om deze dieren in het wild te zien.

Tijdens een game drive bij zonsopkomst of vlak voor zonsondergang zijn leeuwen vaak het actiefst. Vanuit een safarivoertuig kunt u ze soms van dichtbij observeren, terwijl ze rusten in de schaduw of op jacht gaan. Een bijzondere periode om de Masai Mara te bezoeken is van juli tot en met oktober, wanneer grote kuddes gnoes en zebra's door het gebied trekken. Voor de leeuwen betekent dit een overvloed aan potentiële prooien. Letterlijk een lopend buffet.


De Poema

De poema, ook wel bergleeuw of cougar genoemd, is een van de meest verspreide wilde katachtigen van Amerika. Van de Canadese bossen tot de uitgestrekte vlaktes van Patagonië weet dit dier zich aan vrijwel iedere omgeving aan te passen. Ondanks zijn grootte kan een poema niet brullen zoals een leeuw of tijger. Wel kan hij spinnen en zelfs geluiden maken die op een menselijke schreeuw lijken. Poema's zijn uitstekende springers, die vanuit stilstand grote hoogtes kunnen bereiken. Dit helpt de dieren met het navigeren van het ruige landschap van Patagonië.

Wie een poema in het wild wil zien, heeft vooral in het Chileense Patagonië goede kansen. In en rond Torres del Paine leven relatief veel poema's, die hier onder andere op guanaco’s jagen.

Een poema spot u niet zomaar. Daarvoor gaat u op pad met een gespecialiseerde tracker, die samen met u vanaf zonsopkomst de heuvels rond Torres del Paine afspeurt. De zoektocht vindt deels met de auto en deels te voet plaats. De guanaco's verraden met hun alarmroepen soms waar een poema zich schuilhoudt. Vooral van maart tot en met september zijn de dieren door de lagere begroeiing vaak beter zichtbaar. Met geduld, een goede verrekijker en de kennis van uw tracker is de kans op een ontmoeting hier relatief groot.


Het Jachtluipaard/Cheetah

Het jachtluipaard, ook wel cheetah genoemd, is het snelste landdier ter wereld. In ongeveer drie seconden kan hij van 0 naar 100 km/u versnellen! Zijn slanke lichaam, lange poten en staart, die als stuur dient, maken hem tot een uitstekende sprinter. Toch houdt hij deze snelheid maar kort vol. De zwarte strepen die vanaf de ogen naar de bek lopen helpen om fel zonlicht tegen te gaan. Een soort ingebouwde zonnebril.

Jachtluipaarden leven voornamelijk op de open savannes en grasvlaktes van Afrika. Vooral in de Serengeti in Tanzania, de Masai Mara in Kenia en verschillende natuurgebieden in Namibië heeft u kans om deze snelle jagers te zien.

Tijdens een game drive overdag speurt u naar jachtluipaarden die op een termietenheuvel staan om hun omgeving te overzien. Anders dan veel andere katachtigen jagen ze voornamelijk bij daglicht. In Namibië kunt u in bepaalde privéreservaten zelfs onder begeleiding van een gids te voet op zoek gaan naar jachtluipaarden. Zo krijgt u de kans om deze dieren vanaf een veilige afstand te observeren. In het wild blijft een ontmoeting bijzonder, want ondanks hun snelheid zijn jachtluipaarden behoorlijk schuw.


Het Luipaard

Het luipaard is een meester in verstoppen en een uitstekende klimmer. Met zijn sterke spieren kan hij zelfs prooien die zwaarder zijn dan hijzelf een boom in slepen, buiten bereik van andere roofdieren. Hoewel het luipaard vaak wordt verward met het jachtluipaard, zijn er duidelijke verschillen. Het luipaard is steviger gebouwd en heeft een vacht met rozetvormige vlekken, terwijl het slankere jachtluipaard ronde, zwarte stippen en kenmerkende zwarte strepen onder de ogen heeft.

Luipaarden komen voor in grote delen van Afrika en Azië, waar ze leven in savannes, bossen en berggebieden. Vooral Yala National Park in Sri Lanka staat bekend om zijn hoge luipaarddichtheid, een van de hoogste ter wereld.

Tijdens een jeepsafari in Yala gaat u in de vroege ochtend of late middag op zoek naar luipaarden, die regelmatig op rotsen of in bomen rusten. Ook in Zuid-Afrika zijn er goede mogelijkheden, vooral in de privéreservaten rond het Krugerpark. Hier speuren ervaren trackers naar sporen en kunt u tijdens een avondsafari soms ook na zonsondergang verder zoeken met een schijnwerper. Ondanks hun schuwe karakter heeft u in deze gebieden een goede kans om een luipaard te spotten.


De Jaguar

De jaguar is de grootste katachtige van het Amerikaanse continent en staat bekend om zijn krachtige beet. Met zijn sterke kaken kan hij zelfs het schild van een schildpad kraken. Ook is hij een uitstekende zwemmer die regelmatig op kaaimannen jaagt.

Jaguars leven voornamelijk in de tropische bossen en moerasgebieden van Midden- en Zuid-Amerika. Hoewel ze ook in het Amazonegebied voorkomen, is de Braziliaanse Pantanal de plek op aarde om deze schuwe dieren in het wild te zien.

In de noordelijke Pantanal gaat u niet met een jeep, maar met een kleine boot op zoek naar jaguars. Terwijl u over de rivieren vaart, speurt de gids de oevers af naar deze krachtige jagers. Vooral van juli tot en met oktober, wanneer het water laag staat, laten jaguars zich regelmatig langs de rivier zien. Soms kunt u zelfs meerdere jaguars op één dag spotten. Een ontmoeting blijft natuurlijk afhankelijk van de natuur, maar de Pantanal behoort tot de beste plekken ter wereld om jaguars te zien.


Bella, de kantoorpoes

De laatste katachtige in dit rijtje is misschien wel de leukste. Bella is officieel de kat van onze buren, maar heeft het kantoor van Yaxa Reizen in Marum inmiddels tot haar tweede thuis gemaakt. Waar haar wilde familieleden jagen op grote prooien, houdt Bella zich liever bezig met het opsporen van de beste zonnestralen en comfortabele slaapplekken. Haar territorium bestaat uit een paar bureaus, vensterbanken en de nodige aandacht van onze collega's.

In tegenstelling tot de andere katachtigen hoeft u voor Bella geen verre reis te maken. Een bezoek aan ons kantoor in Marum is voldoende. De beste kans om haar te spotten is rond elf uur, wanneer de zon op de vensterbank schijnt en Bella meestal ligt te dutten.

Een verrekijker of ervaren tracker is niet nodig, maar een beetje geduld kan geen kwaad. Wie rustig met een kop koffie blijft zitten, maakt een goede kans op een ontmoeting. Een waarneming is nooit gegarandeerd, want net als haar wilde familieleden bepaalt Bella helemaal zelf wanneer ze zich laat zien.