YAXA Nieuws

Sri Lanka; een echte aanrader!

19 juni 2023

Eind vorig jaar maakte Rutger van Yaxa Reizen een 8-daagse inspectiereis naar Sri Lanka. Zo kon hij zelf zien en ervaren hoe het land, de activiteiten en de accommodaties zijn die wij aanbieden. Wij vroegen hem naar zijn hoogtepunten, tips en ervaringen met dit prachtige land.

Sri Lanka is een van de meest toegankelijke landen van Azië, en heeft haar charme behouden. Het is een land vol hoogtepunten en afwisseling. Met vriendelijke bevolking, prachtige Boeddhabeelden en tempels, indrukwekkende landschappen en prachtige witte stranden. Door covid en de economische gevolgen heeft het toerisme lang stil gelegen, maar als toerist kun je hier heel goed rondreizen en is de bevolking meer dan trots jou hun mooie land te laten zien.

Je reis bracht je naar de mooiste plaatsen zoals Negombo, Lion’s Rock Fort in Sigiriya met haar fresco’s, Dambulla cave temple, de Botanical Garden en Tempel van de Tand in Kandy. Naar Ella ging je met de trein en bracht je een bezoek aan een theeplantage in Nuwara, vervolgens bezocht je het vroegere havenstadje Galle. Je zag de watervallen van Rambodda en Rawana, en je hebt dieren gespot in Yala National Park. Klinkt als een geweldige reis.

  • Als je terugdenkt, wat is je het meest bijgebleven?
    De landschappen in de binnenlanden met bergen en plantages maar ook de treinreis van Kandy naar Ella was geweldig. Het eten, zo enorm gevarieerd en lekker. En natuurlijk de vriendelijke en gastvrije lokale bevolking.
  • Wat zou je zeker in een reisprogramma voor je klant opnemen.
    Een bezoek aan Sigiriya rock, 1 van de 7 plaatsen in Sri Lanka op de Werelderfgoedlijst. Maar ook de treinreis van Kandy naar Ella. De omgeving van Ella is echt prachtig en de cultuur in Kandy heel indrukwekkend. Afhankelijk van het seizoen zou ik ook zeker een strand in het zuiden of oosten in het programma opnemen en tot slot mag een bezoek aan een safaripark niet ontbreken voor de totale Sri Lanka beleving.
  • Is het beklimmen van de Lion’s Rock goed te doen qua conditie? Hoe lang duurt die wandeling?
    De wandeling duur ongeveer een half uur, gaat heel rustig omhoog en is prima te doen met een normale conditie.
  • Hoe was het eten?
    Je kunt hier super eten, het kent Indische invloeden en kan pittig zijn. Een nationaal gerecht is kotthu roti, een soort bami. Als je koks hoort hakken op straat dan zijn ze kotthu aan het bereiden.
  • Hoe is het weer? Wat is de meest geschikte reisperiode.
    Het weer was heerlijk. De beste reisperiode is van november tot en met maart, dan zijn de zuidelijke stranden ook goed te bezoeken. In december en januari regent het bijna niet. In de Nederlandse zomer is de oostkust handig.
  • Wat is de beste manier van vervoer in dit land?
    Je kunt in Sri Lanka het beste reizen met een chauffeur die tevens als reisgids fungeert. Zij kennen de wegen, die trouwens heel goed begaanbaar zijn. Je rijdt door prachtige natuurgebieden. De chauffeur kan prachtig vertellen over de rijke cultuur van het land.
  • Wat zou je doen als je weer naar Sri Lanka zou gaan? Wat staat er nog op je wensenlijst of wil je nog een keer zien? En waarom.
    Met een inspectiereis ben je kort op elke plek en zie je enorm veel in 1 week. Maar ik zou graag nog een keer teruggaan naar Ella, en ik zou meer stranden willen ontdekken. De stad Polonnaruwa, 1 van de 2 koningssteden in Sri Lanka is echt een aanrader. Deze oude hoofdstad zit vlakbij het Minneriya Park waar je een grote olifantenpopulatie vindt. In de zomer komen de dieren daar drinken in de plassen en spot je ze zeker.