YAXA Nieuws

Studiereis Brazilië

3 april 2023

Door: Audrey Schievink

Een rondreis door Brazilië staat garant voor diversiteit. Het uitgestrekte land heeft alles wat je in een reis wilt beleven; natuur, stad en strand. Yaxa Reizen ging onder leiding van Henk Swama met een groep enthousiaste reisadviseurs op studiereis om dit prachtige land zelf te ontdekken.

Natuur
Wij hebben de Pantanal beleefd, ook wel de parel van Brazilië genoemd, het kleinere broertje van de Amazone. Het grootste moerasland ter wereld is ruig. Het is natuur in zijn zuiverste vorm, een gebied waar de mens nog niet heerst. Veel meer geschikt voor safari’s en het spotten van wilde dieren dan de Amazone omdat de begroeiing de dieren minder kans geeft zicht te verschuilen. Door het moeras is het een gebied zonder grote steden. Een paar dorpjes met cowboys is wat je aantreft, in het droge seizoen laten zij hun vee op de vlakte grazen. Wij overnachten in Pousada Aguape, een pousada is een hotel gevestigd in een uniek historisch pand, in dit geval een boerderij. Tijdens het ontbijt in de tuin vliegt de toekan voorbij en loopt het gordeldier door de struiken. De paarden waar wij in de vroege ochtend om 07.00 uur een tocht op maken staan klaar en zijn ook geschikt als je nog nooit gereden hebt. De cowboys begeleiden je door het uitgestrekte moerasland en onderweg zie je steeds weer nieuwe vogels van de wel 600 vogelsoorten die in de Pantanal leven. Een super ervaring! Tijdens de safari overdag spotten we kaaimannen in het hoge natte gras, en de bijzonder schuwe miereneter. In de bootsafari over de Rio Aquidauana zien we zelfs Kapucijneraapjes slingeren van boom tot boom. Deze heerlijke plek in Brazilië wordt afgesloten met een echte Braziliaanse BBQ avond op de pousada. Een plek waar je helemaal tot rust komt en klaar bent voor de volgende belevenis.

Stad
Onze volgende bestemming op deze reis is Rio de Janeiro. De geweldige stad maakt al haar verwachtingen waar! Na onze aankomst gaan we direct door naar de nachtclub Rio Scenarium – Pavilhão da Cultur, waar je geen toerist tegenkomt. Voor een gezellige avond is er maar één adres in Rio en daar hadden wij een tafelreservering voor diner met life-muziek. Drie verdiepingen groot, en elke verdieping gevuld met antiek. Een geweldige plek om de kennismaking met Rio te starten en te genieten van de Brazilaanse cocktail Caipirinha en alle dansende Brazilianen.

Een citytour door de stad is een aanrader want zo krijg je alle highlights mee waaronder het 38 meter hoge beeld Christus de Verlosser in de wijk Alto da Boa Vista op de berg Corcovado. Je ziet het beeld vanaf elke plek in Rio als je omhoog kijkt. Het beeld is 1 van de 7 nieuwe wereldwonderen en waakt al sinds 1931 over de stad. Verstandig om dit vroeg in de ochtend te bezoeken vanwege de drukte en de grote aantallen bezoekers die er in de loop van de dag zijn. Prachtig is ook de ‘Escadaria Selarón’ de mooiste trappen van Rio tussen de wijken Lapa en Santa Teresa. De in Chili geboren Selarón vond de 125 meter lange trap voor zijn huis saai en heeft hem omgetoverd tot een kunstwerk met meer dan 2000 tegeltjes uit meer dan 60 landen. Hier zie je ook verschillende oud Hollandse tegeltjes! Echt heel bijzonder. We slaan de kabelbaan bij SugarLoaf Mountain (Suikerbroodberg) even over gezien de tijd, maar als je hier bent word je getrakteerd op het mooiste uitzicht over de stad, haar stranden en de bergen.
Een fietstour met gids langs de stranden van Copacabana, Ipanema en Leblon geeft je direct een beeld waar je na de fietstocht moet gaan genieten van zee en strand en exotisch fruit wat je overal in Brazilië vindt maar hier nog meer. Fietsen op de goede fietspaden tussen de bergen rondom de baai is een echte aanrader om de stad van een andere kant te zien. De gids vertelt je op verschillende stopmomenten over de interessante plekken in de stad. Trakteert je op water uit een kokosnoot en laat je de dag afsluiten met een prachtige sunset waarbij de zon ondergaat tussen de twee heuvels die Dois Irmãos (Twee Broeders) genoemd worden. Het is traditie dat je applaudisseert voor de zon als hij ondergaat! Wij waren nog lang niet klaar met Rio maar onze volgende bestemming stond op de agenda! We willen allemaal nog een keer terug naar de stad waar muziek op elk strand klinkt en de bewoners van elke dag een feest maken.

Strand
Onze laatste bestemming op deze geweldige studiereis is ook weer een hoogtepunt. Het eiland Ilha Grande, letterlijk vertaald ‘groot eiland’. Ongeveer zo groot als Texel, voor de kust van Rio en deel uitmakend van de Angra dos Reis met maar liefst 365 verschillende eilanden. Na een transfer van een kleine 3 uur vanuit Rio kom je aan bij de haven waar een snelle boot je in 20 minuten van het vaste land naar het eiland brengt. Hagelwit zand, kristalhelder water en wel 200 strandjes omringd door overhangende palmbomen die alleen toegankelijk zijn per boot. De aankomst op de aanlegsteiger van het grootste dorp Vila do Abraão doet je al verwonderd kijken, een boulevard van hout die overgaat in straten van zand, geen auto’s en honderden bootjes in de zee. De bootjes zijn het vervoermiddel van de lokale bewoners die op het eiland wonen. Wij overnachten wederom in een pousada ‘Pousada Recreio da Praia’ met uitzicht op strand en zee. Leuker kan het niet. Een tour met een gids over een klein deel van het eiland leert je de geschiedenis kennen; van pirateneiland tot gevangenis voor politieke gevangenen en de meest zware criminelen van Brazilië. Deze lugubere geschiedenis heeft de projectontwikkelaars op afstand gehouden waardoor je hier nog prachtige tropische stranden, ongerept regenwoud en helder blauwe zee vindt. Ook een ideaal eiland voor hikers leren wij, in 1 week kun je het hele eiland rondwandelen langs strandjes, door het regenwoud en overnachtend in verschillende kleine dorpjes. De volgende dag brengen wij met een boot een bezoek aan verschillende stranden en baaien zoals de Blue Lagoon, Love Beach en lunchen we met de voeten in het zand op Japariz Beach. We zien tijdens het snorkelen de meest mooie vissen! Het is echt onmogelijk om een volgorde van de top 3 van wat we hebben gezien in Brazilië in deze studiereis te maken, maar Ilha Grande is wel een grote kanshebber op de nr 1 plek op deze reis. En super afsluiting van de reis door dit diverse en prachtige land. Dank aan de mooie club reisadviseurs die deze studiereis met Yaxa Reizen hebben beleefd!

Ook geïnteresseerd in een reis naar Brazilië? Klik dan hier voor de voorbeeldreis of laat deze studiereis op maat maken! Mijn collega’s helpen je graag bij het samenstellen van een unieke reis op maat!


Audrey Schievink

Communicatiespecialist

Vanuit mijn eigen communicatiebureau ben ik actief bij Yaxa Reizen. Op communicatiegebied draag ik bij aan de site, social media en alles wat maar met tekst te maken heeft. Reizen is mijn grootste hobby en daarom past Yaxa Reizen goed bij mij. Mijn meest favoriete land? Dat is Amerika, na een jaar highschool te hebben gevolgd voel ik me daar helemaal thuis. Nadat ik mee ben geweest op studiereis naar Brazilië vind ik dat uiteraard ook geweldig!

Bekijk meer artikelen van Audrey