YAXA Nieuws

Wat je niet mag missen op je rondreis Marokko

2 juni 2023

Koningsteden Fez en Meknis, het fotogenieke stadje Chefchaouan en de ruïnes van Volubilis zijn een must see als je een rondreis Marokko maakt met Yaxa Reizen. Audrey van Yaxa Reizen bezocht deze plaatsen afgelopen week en geeft je leuke tips over wat je niet mag missen.

Fez
In de oudste koningsstad van Marokko is overnachten in een riad in de oude medina prachtig. Je waant je in een sprookjeswereld zowel binnen, als wanneer je de drukke medina inloopt. In de medina lopen de kippen tussen de vele souvenirwinkels en val je van de ene verbazing in de andere. Hoe ze met afval omgaan in Marokko is echt zonde, van een prullenbak hebben ze niet gehoord. De mensen in Fez zijn heel vriendelijk en de eigenaren van onze riad zeer zorgzaam, ze helpen je overal mee. Een stadswandeling met gids op je 1e dag is handig, omdat je direct een beetje een idee krijgt van het doolhof van de medina én je de verhalen over de historie van de stad meekrijgt. Hier heb je zeker voordeel bij op de andere dagen dat je zelf op pad gaat.

Wat niet mag ontbreken is een bezoek aan een leerlooierij, heel bijzonder deze stinkende bedrijvigheid midden in de drukke medina. Met een gids word je naar het mooiste uitzicht gebracht met uitleg over het proces van leerlooien. En uiteraard proberen ze je iets te verkopen wat daar gemaakt is. Gezien de armoede is een aankoop een mooie manier om de mensen daar te helpen. Wij hebben de economie daarom flink gestimuleerd tijdens onze dagen in Marokko. Tip; Download vooraf de navigatie app Maps.me, in de medina heb je hiermee overal bereik zonder online te zijn en vind je je weg makkelijk in de > 9000 smalle straatjes die Fez rijk is. In maps.me kun je ‘terrace view at #10’ intoetsen en dan kom je bij de beste plek voor een foto over de leerlooierij. Je moet de locaties die je wilt bezoeken in je maps.me vooraf opslaan terwijl je online bent, anders vindt hij ze offline niet.

Bezoek een hammam
Na een lange dag door de medina te hebben gewandeld is een bezoek aan echte hammam in Marokko een superleuke ervaring. Wij hebben een bezoek gebracht aan Spa Laaroussa en ik kan dit adres iedereen aanraden. Je kunt hier na afloop heerlijk eten in de leuke Bistro Laaroussa op het dakterras. Het uitzicht is prachtig!

De koranscholen Al-Attarine Madrasa en Bou Inania Medersa gebouwd in de 14e eeuw, behoren tot de meest gefotografeerde plekken van Fez. Deze prachtige scholen zijn rijkelijk versierd met de mooiste mozaïeken en houtsnijwerk. Dit zijn een van de weinige religieuze gebouwen die je als niet-moslim mag bezoeken. In 1913 is de gigantische poort Bab Bou Jeloud gebouwd. Het wordt ook wel de ‘voordeur van de medina’ genoemd. De mooiste zonsondergang vind je bij de Marinid Tombs, waar je een geweldig uitzicht hebt over de stad. Hier is het heerlijk rustig vergeleken met de medina. Vanaf de stadspoort is het ongeveer een half uur wandelen naar de ruïne Marinid Tombs. Leuk tip om te eten: Mom’s Kitchen!

Chefchaouan
Onze ervaring is dat je met 2 dagen in Fez voldoende tijd hebt om alles te zien. Daarom hebben wij nog 2 dagtochten gemaakt vanuit Fez. De dag naar de blauwe stad Chefchaouan was een perfect uitstapje op de gebedsdag op vrijdag, waardoor Fez wat meer gesloten was en Chefchaouan een soort openluchtmuseum is.. Door het prachtige Riff gebergte reis je van Fez naar Chefchaouan. Geen moment verveel je tijdens de 3,5 uur durende rit, het platteland van Marokko waar de berbers wonen is verbazingwekkend en mooi. Schaapherders, boeren met ezeltjes, grote olijfboomgaarden, strovelden, schoolgaande kinderen en kraampjes met handgemaakte spullen, alles kom je tegen onderweg. Eenmaal in het stadje arriveer je op het centrale plein Plaza Uta El-Hammam. Vanaf dit plein kun je door alle blauwe straatjes dwalen en verbaas je je op elke hoek wat voor prachtig beeld je weer ziet. Op het plein vind je ook de Kasbah, een oud zandstenen Marokkaans fort waarvan de tuinen een bezoek waard zijn. Naar de Ras el Maa waterval is een korte mooie wandeling, maar door alle plastic zitjes en reclame parasols is de magie van dit mooie plekje, waar vrouwen kleding wassen, wel wat een teleurstelling.
Wij hebben de wandeling naar de Spaanse Moskee met uitzicht over de stad gelaten voor wat het was, omdat wij van onze stadswandeling in Fez de dag ervoor enorme spierpijn hadden overgehouden van de vele trappen en hoogteverschillen. Lekker lunchen deden wij op het dakterras van Cafe Clock.

Meknis en Volubilis
Een bezoek aan koningsstad Meknis op slechts een uur rijden van Fez is de moeite waard. De lange muur om de medina is indrukwekkend. De Al Adam Moskee, waar wij als toerist ook binnen konden kijken, was prachtig. Het bekende Lahdim plein in de stad waren ze helaas aan het renoveren waardoor het een heel ander beeld gaf. Als het weer toegankelijk is over 3 maanden dan is het zeker mooi om te zien. De beroemde Bab mansour Laleuj poort tegenover het plein stond jammer genoeg ook in de steigers. De medina was klein maar gezellig. Op de terugweg hebben we een bezoek gebracht aan Volubilis, wat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De ruïnes van de Romeinse nederzetting zijn prachtig om te zien. De stad was het bestuurlijk centrum voor de berbers in Afrika indertijd en hier werd grootschalig graan verbouwd. Het uitzicht is geweldig en weids. De moeite waard! Lunchen deden we op het centrale plein in het plaatsje Moulay Idriss, waar geen toerist te bekennen was en wij mee aten met de lokale bevolking van het geroosterde vlees en brood wat op het plein in de restaurantjes buiten geserveerd wordt.

Marokko is voor herhaling vatbaar, een rondreis door dit prachtige land is echt een aanrader!