12-daagse rondreis 'Kleurrijk Marokko'

Yaxa Reizen

12-daagse individuele rondreis
€ 719,00 per persoon (excl. vlucht)
Beste reistijd maart t/m mei & oktober t/m november
Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontdek kleurrijk Marokko op eigen houtje!

Met uw eigen huurauto maakt u in 12 dagen een onvergetelijke rondreis door het diverse Marokko. Een reis om niet snel te vergeten! U bezoekt de koningssteden Marrakech, Fès en Meknes, overnacht in de uitgestrekte woestijn en u kunt eindeloos dwalen door de smalle straatjes van de medina’s. Ook de natuur van Marokko komt aan bod. Zo gaat u onder andere naar Tinghir, de vallei van de Draa rivier en geniet u van fenomenale vergezichten in het Atlas-Gebergte. Bent u klaar voor een avontuur die in het teken staat van duizend-en-een-nacht?

12-daagse rondreis 'Kleurrijk Marokko'

 1. Bezoek de oude markten in Marrakech
 2. Maak kennis met één van de oude koningssteden; Fès
 3. Reis door overweldigende woestijngebieden van Marokko

Benieuwd naar nog meer hoogtepunten? Neem dan contact op met onze reisexpert!

Reisprogramma

Dag 1

Amsterdam - Marrakech

Deze dag is het zo ver, u vliegt naar Marrakech. Na aankomst wordt u verwelkomd door een vertegenwoordiger van ons agentschap. Hij verzorgt uw transfer naar uw hotel. Na de incheck kunt u alvast een eerste indruk van deze bruisende stad krijgen.

Overnachting: u verblijft één nacht in Hotel Le Printemps op basis van logies en ontbijt.

Oude theepotten op een oude markt

Marrakech

Dag 2

Van Marrakech naar Ouzoud en Beni-Mellal

In de ochtend haalt u uw huurauto (Renault Clio of gelijkwaardig) op bij het verhuurbedrijf, u gaat hier op eigen gelegenheid naartoe. U kunt ook uw huurauto bij het hotel laten afleveren (kosten op aanvraag). In oostelijke richting rijdt u door het platteland van Marokko naar de Ouzoud watervallen. Bij aankomst kunt u een mooie wandeling maken door de olijfgaarden die al generaties lang het eigendom zijn van Berberfamilies en daalt u af naar het ravijn onder de watervallen. Aan de voet kunt u een wandeling langs de rivier maken en de watervallen bewonderen, die in drie trappen in een waterpoel neerstorten. Op één van de terrasjes kunt u lunchen of een kopje Marokkaanse muntthee drinken. Via een prachtige route met spectaculaire uitzichten rijdt u verder naar Beni-Mellal, dat aan de voet van de Midden-Atlas ligt. De 17e-eeuwse kasbah (burcht) Bel Kush is één van de trekpleisters van deze verder moderne stad.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Hotel Ouzoud op basis van logies en ontbijt.

Dag 3

Beni-Mellal – Meknès – Fès

Onderweg naar Fès is het aan te raden om te stoppen in Meknès. Bij aankomst in deze ontspannen stad vallen de geelgekleurde huizen gelijk op. In de oude Medina kunt u lunchen. De Medina is omgeven door een eeuwenoude stadsmuur met fraai versierde toegangspoorten. De bekendste is Bab Mansour el-Aleuj, die als één van de mooiste ter wereld wordt gezien. Ook een bezoek aan de groentemarkt vlak bij deze poort is een aanrader. Bij de kasbah in het zuiden vindt u het Dar el-Machzen-paleis, het 'waterhuis’ Dar el-Ma en het mausoleum van Moulai Ismaïl, de sultan die regeerde van 1672 tot 1727. Hij maakte van het kleine dorp Meknès een belangrijke stad. Na uw kennismaking met Meknès vervolgt u uw reis naar Fès. Stop onderweg ook zeker in Volubilis, de belangrijkste Romeinse opgraving van Marokko. In de Romeinse tijd was deze plek belangrijk, omdat hiervandaan olijfolie, (wilde) dieren en graan naar Rome werden geëxporteerd. De Romeinse resten van Volubilis behoren tot de best bewaarde ter wereld. U kunt hier onder andere prachtige mozaïeken bewonderen. Na aankomst in Fès is de rest van de dag ter vrije besteding.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Hotel Zahrat Eljabal op basis van logies en ontbijt.

Dag 4

Vrije dag in Fès

Tussen de vruchtbare heuvels van het Rifgebergte en het Midden-Atlasgebergte ligt Fès, een koningsstad met een authentieke Arabische sfeer. De stad is een duizelingwekkende wirwar van steegjes, bedrijvige soeks en u vindt hier architectuur die meer dan duizend jaar teruggaat. Ook is het de oudste van de vier koningssteden en de stad heeft veel monumenten, zoals de universiteit en het heiligdom van Moulai Idriss. Een aanrader is een bezoek aan de Karaouine Moskee uit het jaar 859, die plaats biedt aan 22.000 gelovigen. Deze moskee was eeuwenlang een van de belangrijkste spirituele centra van de islam. Bezoek ook zeker de medina Fès el-Bali, die een authentieke Arabische sfeer ademt. Dit ‘openluchtmuseum’ is een wirwar van ontelbare straatjes. ’s Zomers is het er aangenaam koel, doordat de zon de nauwe gangetjes nauwelijks bereikt. De geuren van de handelswaren zoals specerijen en wierook komen u van alle kanten tegemoet. Het middeleeuwse karakter is behouden gebleven: de belangrijkste vervoersmiddelen, de ezels, hebben voorrang. Rond het Seffarine plein liggen de leerlooierijen, waar nog op een traditionele manier huiden worden gelooid en geverfd. Hier kunt u zien én ruiken hoe de leerlooiers hun vak uitoefenen.

Traditionele looierij in de oude medina van Fès

Fès

Dag 5

Van Fès naar Erfoud

Vandaag is een relatief lange reisdag. Het advies is om na het ontbijt te vertrekken. Onderweg reist u door de mooie cederwouden van Midden-Atlasgebergte. Na het Midden-Atlasgebergte steekt u de Hoge Atlas over. U kunt een stop maken in het stadje Midelt. Het plaatsje bestaat eigenlijk maar uit één straat. In het centrum vindt u een kleine markt waar (berber)tapijten verkocht worden. Anderhalve kilometer ten westen van Midelt ligt de kasbah Myriem. Hier worden vrouwen bij borduurwerk en weven geassisteerd door franciscaanse nonnen, door hun een werkplek, weefgetouwen en materiaal te geven. Ze worden ook in het Arabisch gealfabetiseerd. Als u de palmbomen in de Ziz-vallei ziet heeft u het zuiden van Marokko, ‘het land van het grote licht’, bereikt. Dit soms onherbergzame gebied van bergen, woestijnen en kasbahs wordt relatief weinig door toeristen bezocht. Geheel onterecht, want het is een prachtig gebied! U overnacht in Erfoud, een stad in een woestijnvlakte en een van de belangrijkste oases van Marokko. Het water is afkomstig van een zogenaamde ‘Wadi’. Rond deze oasestad staan meer dan een miljoen palmbomen!

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Hotel Belere Erfoud op basis van logies en ontbijt.

Dag 6

Erfoud – Merzouga – Erg Chebbi

U reist door naar Merzouga, een dorp met dadelpalmen aan de rand van het woestijnduingebied. U laat uw huurauto tijdelijk achter en stapt over op een ander vervoermiddel. U reist per 4-wheel drive naar een schitterend gelegen tentenkamp in de zandduinen van Erg Chebbi! Daar verblijft u in eenvoudige tenten. ’s Avonds geniet u onder de flonkerende sterrenhemel van een heerlijk diner. Een bijzondere ervaring!

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer Nomade Palace op basis van halfpension.

Dag 7

Erg Chebbi – Merzouga – Dades vallei

Met een beetje geluk beleeft u vroeg in de ochtend de zonsopkomst boven de woestijn. De hoge zandduinen worden door de opkomende zon gekleurd van felrood naar donkergeel. Na het ontbijt wordt u weer teruggebracht naar Merzouga. Aansluitend rijdt u met uw huurauto naar Tinghir. Deze stad ligt in het hart van een van de mooiste oases van Zuid-Marokko. Hier kunt u een wandeling door de bekende Todra kloof maken. De 15 kilometer lange kloof heeft loodrechte rotswanden van wel 300 meter hoog. De wanden kleuren, afhankelijk van het zonlicht, roze, rood en bruin. Werkelijk een spectaculair gezicht! Uw eindbestemming van vandaag is de Dades vallei.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Hotel Dar Ahlam op basis van logies en ontbijt.

Dag 8

Dades – Boulmane – El Kelaa – Ouarzazate

Vandaag reist u verder via de schitterende route van de 1000 kasbahs, waarbij links en rechts de ene na de andere kasbah opdoemt. De oude karavaanroute gaat van de Atlantische Oceaan tot aan Algerije. Uw eerste stop is Boumalne. Hier kunt u de Dades kloof verder verkennen. Dit is een oase van rust met fascinerende rotsformaties en reusachtige kasbahs. Daarna reist u naar El Kelaa, een stadje dat bekend staat om zijn rozen. Volgens een legende namen Mekka-reizigers in de 10e eeuw een bepaalde rozensoort mee. Een ander verhaal zegt dat de Feniciërs de kleine roze roos uit het oude Perzië meebrachten. De rozen worden onder andere gebruikt voor rozenwater. Via een totaal verlaten steen- en berglandschap, waar bekende films als ‘Lawrence of Arabia’ zijn opgenomen, rijdt u naar Ouarzazate, ook wel ‘het Hollywood van Marokko’ genoemd en uw eindbestemming voor vandaag. Hier kunt u de kasbahs van Tiffoulttoute en Taoutrirt bewonderen. De laatste staat op een rots vanwaar u een prachtige uitzicht op een vallei heeft.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Hotel Les Jardins de Ouarzazate op basis van logies en ontbijt.

Traditionele markt met souvenirs

Ouarzazate

Dag 9

Bezoek aan Zagora

Zagora is een stad gelegen in het zuidoosten van Marokko in de vallei van de Draa rivier, en was vroeger de laatste pleisterplaats op de grote karavanenroute die dwars door de Sahara naar Timboektoe leidde. Zagora wordt ook wel ‘de poort van de woestijn’ genoemd. Deze stad kunt u vandaag bezoeken. Onderweg komt u palmbossen tegen met tientallen kasbahs en ksars. In Zagora ziet u de ruïnes van een vesting uit de 11e eeuw, de tijd van de Almoraviden. Deze vesting diende om de Sahara-handel te controleren. Via de brug over de Draa rivier komt u bij de joodse kasbah van Amazraou. Op woensdag en zondag is er een markt in Zagora, een ware belevenis. Hier is werkelijk van alles te koop: handgemaakte sieraden, fruit, dadels, bedden en kasten.

Dag 10

Ouarzatate – Aït-Ben-Haddou – Marrakech

Na het ontbijt reist u naar uw laatste bestemming van deze rondreis, Marrakech. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan Aït-Ben-Haddou. Ait-Ben-Haddou is een middeleeuwse Berberse verstevigde stad die bekend staat om de schitterende ligging en is op een heuvel gebouwd. De uit leem opgetrokken burchten zijn versterkt door muren met hoektorens, met daartussen smalle stegen: een typisch voorbeeld van de Zuid-Marokkaanse bouwkunst. Na dit bezoek rijdt u door het Hoge Atlasgebergte naar Marrakech en legt u wederom een prachtige route af! U bereikt het hoogste punt van deze reis op de 2.260 meter hoge Tizi-n-Titchka-pas. Onderweg geniet u van prachtige uitzichten op de bergtoppen. Ook komt u pittoreske Berberdorpjes tegen. Bij aankomst in Marrakech levert u uw huurauto in bij het hotel.Na het ontbijt reist u naar uw laatste bestemming van deze rondreis, Marrakech. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan Aït-Ben-Haddou. Ait-Ben-Haddou is een middeleeuwse Berberse verstevigde stad die bekend staat om de schitterende ligging en is op een heuvel gebouwd. De uit leem opgetrokken burchten zijn versterkt door muren met hoektorens, met daartussen smalle stegen: een typisch voorbeeld van de Zuid-Marokkaanse bouwkunst. Na dit bezoek rijdt u door het Hoge Atlasgebergte naar Marrakech en legt u wederom een prachtige route af! U bereikt het hoogste punt van deze reis op de 2.260 meter hoge Tizi-n-Titchka-pas. Onderweg geniet u van prachtige uitzichten op de bergtoppen. Ook komt u pittoreske Berberdorpjes tegen. Bij aankomst in Marrakech levert u uw huurauto in bij het hotel.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Hotel Le Printemps op basis van logies en ontbijt.

De middeleeuwse stad Aït-Ben-Haddou

Aït-Ben-Haddou

Dag 11

Vrije dag in kleurrijk Marrakech

Marrakech is één van de mooiste steden in Marokko en is een van de vier koningssteden van Marokko. Naast Fès is het de stad die het beste zijn oude Marokkaanse roots heeft weten te behouden. Een bezoek aan het oude deel van de stad is als een stap terug in de tijd. Het centrum van de stad behoort tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft een prachtige historische kern. Breng zeker een bezoek aan het prachtige Bahia paleis. Dit paleis is circa acht hectare groot. Midden in de middeleeuwse medina is het een oase van rust. Na een korte wandeling door de kleine middeleeuwse straatjes van Marrakech komt u uiteindelijk aan op Djemaa el Fna. Vroeger werden hier openbare executies gehouden, vandaar de naam ‘plein des doods’. Dit is het toeristisch hart van het oude Marrakech en op dit plein bruist het van het leven. Uiteraard mag het shoppen in een souk niet ontbreken. Op elke hoek zit wel een souk met vele soorten kruiden, zeepjes en oliën maar ook met Marokkaanse slofjes, sjaals en jurkjes en aardewerk. Het moeilijk om hier niks te kopen!

Op weg naar de 'plein des doods'

Marrakech

Dag 12

Marrakech – Terugvlucht

Helaas komt de reis vandaag ten einde. U wordt door onze lokale vertegenwoordiger naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht. U kunt terugkijken op een mooie rondreis door Marokko!

(Wijzigingen in het programma zijn onder voorbehoud.)

Reissom indicatie € 719,00 per persoon (excl. vlucht)

op basis van een 2-persoonskamer

Inbegrepen

 • Privé transfers op dag 1 en dag 12, zoals omschreven in het programma.
 • Overnachtingen in middenklasse accommodaties in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt.
 • Huurauto Renault Clio of gelijkwaardig (handgeschakeld met airco en radio/cd) vanuit Marrakech, inclusief ongelimiteerd aantal kilometers en verzekeringen, van dag 2 t/m 10.
 • SGR bijdrage (€5,00 per persoon).
 • Assistentie van onze lokale agent/vertegenwoordiger

Niet inbegrepen

 • Retourvlucht en de daarbij behorende luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Overige maaltijden, tenzij anders vermeld.
 • Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Benzine, tolgelden en eventuele parkeerkosten.
 • Entreegelden, bezienswaardigheden en nationale parken.
 • Overige entreegelden en (optionele excursies).
Neem vrijblijvend contact op