de Kleine Sunda Eilanden

Yaxa Reizen

22-daagse individuele rondreis
€ 2.589,00 per persoon (excl. vlucht)
Beste reistijd mei t/m oktober
Vrijblijvende offerte aanvragen

Tijdens deze reis komt u op de mooiste plekjes van ‘de Nusa Tenggara’, de Kleine Sunda Eilanden

Dit archipel ligt ten oosten van Bali en is relatief onontdekt. Na aankomst op Bali heeft u een tweetal overnachtingen in Sanur. Vanaf Bali vliegt u naar het eiland Flores waar uw privé- rondreis begint. De vriendelijke eilandbewoners laten u graag en vol trots hun tradities zien. U legt, samen met uw chauffeur en gids, in een rustig tempo een schitterende route af over de verschillende eilanden, deels over de weg, deels per boot. Dit, tezamen met wandelingen en excursies, zorgen ervoor dat u een goed beeld krijgt van deze fantastische archipel. Laat u gedurende deze reis verrassen door de ongekende schoonheid van de kleine Sunda eilanden.

Hoogtepunten de kleine Sunda eilanden

 1. De kleurrijke meren van de Kelimutu vulkaan
 2. 3-daagse boottocht Komodo Archipel
 3. Culturele wandeling op Lombok
 4. Snorkelen in de kleurrijke onderwaterwereld

Benieuwd naar nog meer hoogtepunten? Neem dan contact op met onze reisexpert!

Reisprogramma

Dag 1

Amsterdam - Denpasar

Vandaag vertrekt u, afhankelijk van uw vluchtschema, naar Denpasar. De volgende dag komt u aan op Bali.

Dag 2

Denpasar - Sanur

Vandaag arriveert u op de luchthaven van Denpasar. Bij aankomst wordt u hartelijk welkom geheten door een van onze lokale vertegenwoordigers. Hij brengt u naar uw hotel waar u kunt ontspannen na de lange reis.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Mercure Sanur Resort op basis van logies en ontbijt.

Kleurrijke lokale boten op het strand van Sanur

Sanur

Dag 3

Vrije dag in Sanur

Deze dag heeft u ter vrije besteding. Voor de vakantieganger die een minder drukke omgeving op prijs stelt, maar het gevarieerde winkel- en restaurant aanbod binnen handbereik wil hebben, is Sanur een goede keus. Het hotel beschikt over een zwembad en ligt aan een rustig zandstrand. U kunt via het wandelpad langs zee lopen naar de knusse boulevard waar diverse restaurants en barretjes zijn. Hier kunt u heerlijk een kopje koffie drinken of lunchen. Fietsen zijn te huur bij het hotel en u kunt op uw gemak door de straten van Sanur fietsen.

Dag 4

Bali - Ende (Flores) - Moni

U vertrekt vroeg in de ochtend met een transfer naar de luchthaven van Denpasar. U vliegt in ruim 2 uur naar de luchthaven Ende, gelegen op Flores. Bij aankomst wordt u opgewacht door een lokale vertegenwoordiger en is er een transfer geregeld naar Moni, een klein dorpje gelegen aan de voet van de vulkaan Kelimutu.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Bintang Lodge op basis van logies en ontbijt.

Kratermeren van de Kelimutu vulkaan

Moni

Dag 5

Kelimutu vulkaan

Zeer vroeg in de ochtend vertrekt u met uw chauffeur en gids naar de Kelimutu vulkaan om te genieten van een zeer indrukwekkend panorama. Wat deze ‘Berg der Geesten’ zo bijzonder maakt, zijn de kleuren van de drie kratermeren; chocoladebruin, zwart en groen. De meren danken deze kleuren aan opgeloste mineralen en steken als edelstenen af in een verder grijze lavakleurige omgeving. U rijdt naar de voet van de krater en het laatste stuk loopt u in circa 45 minuten. Na van een schitterende zonsopkomst genoten te hebben, wandelt u weer naar beneden. U kunt aansluitend een wandeling maken door de omgeving en kennismaken met traditionele ambachten en gebruiken. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Dag 6

Moni - Riung

Na het ontbijt vertrekt u voor een mooie route langs de kust. Als u wilt, neem dan een lunchpakket mee vanuit uw hotel, en zo kunt u onderweg picknicken en een strandwandeling maken. Op de stranden liggen vaak blauwe en groene stenen die door de lokale bevolking wordt verzameld voor de verkoop. Dan volgt de rit door het droge binnenland naar de noordkust van Flores en komt u aan in Riung. Voor de kust van deze vissersplaats liggen prachtige koraalriffen.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Pondok SVD Hotel op basis van logies en ontbijt.

Kustlijn van Riung

Riung

Dag 7

Boottocht Nationaal Park Pulau Tujuhbelas

Voor de kust van Riung ligt het Nationaal Park Pulau Tujuhbelas met 17 tropische eilanden. U stapt aan boord voor een dag om te genieten, op en onder het water. U maakt een ontspannen boottocht waarbij u een grote variatie aan kleurige tropische vissen en koraal zal zien. Aangekomen bij een van deeilanden kunt u snorkelen om alle pracht van dichtbij te bekijken. U ziet ook de vliegende honden die in de mangrovebossen aan de kust hangen. Na een heerlijke vis-barbecue (inbegrepen) op een verlaten strand keert u terug naar Riung. De rest van de middag kunt u naar eigen inzicht doorbrengen.

Dag 8

Riung - Bajawa

U maakt een mooie rit door een adembenemend landschap met ruwe bergtoppen, steile valleien en langs schitterende vergezichten naar het binnenland van Flores. Onderweg stopt u bij de hotsprings bij het dorpje Soa. Het heerlijke warme water wordt op natuurlijke wijze door de Inerie vulkaan verwarmd. Bajawa ligt op 1.100 meter hoogte, dus ’s nachts kan het fris zijn.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Happy – Happy Hotel op basis van logies en ontbijt.

Uitzicht vanuit Bajawa

Bajawa

Dag 9

Bajawa - Ruteng

’s Morgens maakt u met een lokale gids een wandeling rondom Bajawa waarbij u meerdere dorpen bezoekt, een daarvan is Bena. U ziet hier de traditionele manier van leven en u maakt kennis met de vriendelijke bewoners, de Ngada’s. Zij zullen u zeker uitnodigen om hun huis te bekijken. ’s Middags reist u door een weids landschap met mooie vergezichten op de oceaan. Onderweg ziet u bij Aimere hoe de lokale palmwijn gebrouwen wordt en stopt u bij het Ranamese meer. Ruteng ligt in het hart van het gebied van de Manggarai- stam, een ethnische bevolkingsgroep, gekleed in zwarte sarongs met felgekleurde patronen.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het SMBC Klooster op basis van logies en ontbijt.

Dag 10

Ruteng - Labuan Bajo

U reist door een vruchtbare streek, verder naar het westen van Flores. Langs de weg ziet u mensen aan het werk en zij verkopen lokale producten zoals kokosolie of Arak, de lokale jenever. Onderweg bij Cacar ziet u de unieke spinnenweb-rijstvelden zoals ze hier al eeuwenlang rijst verbouwen. U maakt met de gids een wandeling door de rijstvelden en kleine dorpjes. Ook bezoekt u de grot bij Liang Bua waar overblijfselen zijn gevonden van de Homo Floresiensis, een kleine menssoort die 18.000 jaar geleden leefde. Vroeg in de middag komt u aan in het vissersplaatsje Labuan Bajo. Hier zijn veel huizen gebouwd op palen en deze staan deels in zee.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in de Golo Hilltop Lodge op basis van logies en ontbijt.

Haven van Labuan Bajo

Labuan Bajo

Dag 11

3-daagse boottocht Komodo Archipel

Na het ontbijt stapt u in de haven aan boord van een schip voor een schitterende belevenis. Tijdens deze 3-daagse tocht slaapt u aan boord. De accommodatie is eenvoudig. U slaapt op een matras aan dek onder de sterrenhemel en u beschikt over een kussen en een deken. Aan boord is een klein toilet aanwezig. U kunt zich aan dek afspoelen. De eilanden Komodo en Rinca zijn de grootste eilanden van deze archipel en staan bekend om de Komodo-varaan die hier leeft. Deze varanen kunnen tot wel drie meter lang worden en wegen zo’n 90 kilo. Voor de nacht zoekt het schip een beschutte baai. Hier kunt u naar hartenlust snorkelen en zwemmen terwijl aan boord een heerlijke maaltijd voor u bereid wordt.

Overnachting: u verblijft twee nachten aan boord op basis van volpension.

Dag 12

Rinca en Komodo

Op Rinca maakt u een wandeling met een lokale gids en gaat u op zoek naar de reuze reptielen. Hierna zet het schip koers naar het Komodo eiland. Bij Pink Beach kunt u snorkelen, zwemmen en genieten van het strand. Het schip legt voor de nacht aan bij Pulau Kalong, waar vliegende honden het mangrove bos uitvliegen. U kunt dit alles van nabij zien.

Komodo veraan

Komodo National Park

Dag 13

Komodo - Sumbawa - Bima

Vroeg in de ochtend wordt u gewekt door de vrolijk fluitende vogels. Na het ontbijt gaat u aan land en maakt u een begeleide wandeling door een apart landschap met bijzondere bewoners zoals natuurlijk de Komodo varaan maar ook waterbuffels, wilde varkens, herten en tropische vogels. Weer aan boord zet u koers naar het eiland Sumbawa. In het begin van de avond komt u aan in de haven van Sape en heeft u een transfer naar uw hotel in Bima.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Marina Bima Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 14

Bima - Sumbawa Besar

Vandaag wacht u een mooie tocht langs de rotsachtige kust en gedeeltelijk ook door het binnenland van Sumbawa. Onderweg ziet u lokale ambachten zoals zoutwinning, stoffen weven, kapokbomen en visserij. Na een stop in het fotogenieke vissersdorpje Labuan Jambu komt u ’s middags aan in Sumbawa Besar.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in de Kencana Beach Bungalows op basis van logies en ontbijt.

Gewoven textiel

Sumbawa

Dag 15

Excursie Sumbawa Besar

Met een gids maakt u een verkennende wandeling door het stadje. U ziet het paleis van de Sultan en de traditionele huizen op palen van Kampung Pemulung. De bewoners hier laten u graag hun manier van leven zien. De mannen rollen hun lokale sigaretjes, de vrouwen weven. De rest van de dag kunt u het rustig aan doen.

Dag 16

Sumbawa - Tetebatu (Lombok)

Na het ontbijt gaat u in de haven aan boord voor de ferry overtocht naar Lombok. Langs de kustlijn ziet u weer prachtige mangrove bossen. Na aankomst in de haven van Pelabuan op Lombok reist u naar het dorpje Tetebatu, gelegen aan de voet van de heilige Gunung Rinjani vulkaan. Na aankomst is de rest van de middag ter vrije besteding.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Green Orry Inn op basis van logies en ontbijt.

Rinjani vulkaan

Tetebatu

Dag 17

Tetebatu - Senggigi

’s Morgens maakt u met de gids eerst een wandeling langs de flanken van de vulkaan, door een vruchtbaar groen landschap met onder meer tabaksvelden, sawa’s en zelfs een stuk regenwoud. Daarna neemt u afscheid van deze prachtige omgeving en wacht u weer een mooie tocht. U maakt kennis met de ambachten van Lombok zoals bamboebewerking, weefkunst en houtsnijwerk. Ieder dorpje heeft zo zijn eigen specialiteit en ambacht. In Masbagik ziet u hoe de voor Lombok zo typische, potten worden gebakken. In de loop van de middag komt u aan in Senggigi, prachtig gelegen aan de kust.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in de Puri Bunga Beach Cottages op basis van logies en ontbijt.

Dag 18

Vrije dag in Sengiggi

U heeft vandaag ter vrije besteding. Senggigi heeft mooie baaien met zandstranden en palmbomen waar u een heerlijke relaxte dag kunt doorbrengen. Langs het strand is er een ruime keuze aan restaurantjes en bars.

Kustlijn van Sengiggi

Sengiggi

Dag 19

Lombok - Gili Trawangan

Vanaf de haven van Bangal vaart u naar Gili Trawangan, het grootste eiland van de drie Gili eilanden. Hier vindt u de beste snorkel- en duiklocaties en mooie witte zandstranden.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Beach House Resort op basis van logies en ontbijt.

Dag 20

Vrije dag op Gili Trawangan

Vandaag kunt u zelf invullen wat u gaat doen. U kunt zich bijvoorbeeld met een bootje naar een plek laten brengen waar schildpadden zwemmen, snorkelen en lekker luieren op het strand.

Zeeschilpad

Gili Trawangan

Dag 21

Gili Trawangan - Denpasar - Amsterdam

Na het ontbijt neemt u afscheid van het eiland en vaart u met de snelle boot naar Padangbai op Bali. In de haven wacht iemand van de lokale agent u op voor een transfer naar de luchthaven van Denpasar. Hier begint u aan de terugreis naar Amsterdam.

Dag 22

Aankomst Amsterdam

Vandaag komt u weer aan in Amsterdam en kunt u terugkijken op een bijzondere reis.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Reissom indicatie € 2.589,00 per persoon (excl. vlucht)

op basis van een 2-persoonskamer

Inbegrepen

 • Binnenlandse vlucht Denpasar - Ende (Flores) en de daarbij behorende luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Transfers zoals omschreven in het programma.
 • Overnachtingen in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt. De nachten tijdens de Komodo eilanden cruise is op basis van volpension.
 • Chauffeur en Engelssprrekende gids zoals omschreven in het programma (met uitzondering van de vrije dagen).
 • Excursies en entreegelden, zoals omschreven in het programma.
 • SGR bijdrage (€5,00 per persoon).
 • Assistentie van onze lokale agent/vertegenwoordiger.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vluchten en de daarbij behorende luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Overige maaltijden, tenzij anders vermeld.
 • Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Overige entreegelden en (optionele) excursies.
 • Bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50 maximaal 9 personen per dossier).
Neem vrijblijvend contact op