Indrukwekkend West-Maleisië en Maleisisch Borneo (Sabah)

Yaxa Reizen

21-daagse individuele rondreis
€ 1.989,00 per persoon (excl. intercontinentale vlucht)
Beste reistijd maart t/m oktober
Vrijblijvende offerte aanvragen

Natuur in het kwadraad en reizen per huurauto. Is dit de perfecte ontmoeting met Maleisië?

Voor velen is de combinatie van West-Maleisië en Sabah, gelegen op Maleisisch Borneo’ de perfecte rondreis door het diverse Aziatische land. Daar komt bij dat u West-Maleisië met uw eigen huurauto verkent. Een ultiem gevoel van vrijheid! Uiteraard mag een bezoek aan Kuala Lumpur niet ontbreken maar het is al snel tijd voor de natuur waar Sabah zo bekend om staat. Schildpadden, orang-oetans, de machtige Kinabatangan Rivier en een eeuwig groene omgeving. Dat is het échte Borneo! Op West-Maleisië reist u onder andere naar de theeplantages in de Cameron Highlands en het multiculturele Penang. Relaxen? Dat doet u ongetwijfeld op het mooie Langkawi.

West-Maleisië en Sabah in een notendop

 1. Geniet van het uitzicht vanuit de Petronas Twin Towers
 2. Varen over de Kinabatangan Rivier
 3. Zie schildpadden hun eieren leggen op Selingan Turtle Island
 4. Al wandelend de theevelden van de Cameron Highlands verkennen
 5. Zon, zee, strand en mooie natuur op Langkawi

Benieuwd naar nog meer hoogtepunten? Neem dan contact op met onze reisexpert!

Reisprogramma

Dag 1

Amsterdam - Kuala Lumpur

Vanuit Amsterdam vliegt u naar Kuala Lumpur. Hier komt u de volgende dag in de middag aan.

Dag 2

Aankomst in Kuala Lumpur

Na aankomst op de luchthaven van Kuala Lumpur wordt u hartelijk ontvangen door een vertegenwoordiger van ons agentschap. Vervolgens brengt uw chauffeur u naar uw accommodatie in het centrum van de stad. Uw hotel is zeer centraal gelegen, te midden van vele restaurants en bars, en niet ver van het winkelcentrum KLCC en de Petronas Towers. In het hotel kunt even bijkomen van de reis. Een aanrader is om het typische Aziatische streetfood te proberen. Overal in de stad vindt u avondmarktjes waar de meest uiteenlopende gerechten te koop zijn!

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Travelodge Hotel op basis van logies en ontbijt.

Kuala Lumpur in de mist

Kuala Lumpur

Dag 3

Vrije dag in Kuala Lumpur

U heeft deze dag alle tijd om Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, te verkennen. Kuala Lumpur betekent letterlijk ‘modderige samenloop’, vanwege het samenkomen van twee rivieren op deze plek. Het is een bruisende metropool met moderne gebouwen en de chaos van een grote Aziatische stad. De skyline wordt gedomineerd door de beroemde Petronas (Twin) Towers. Deze zijn zeker een bezoek waard, alleen al om het mooie uitzicht over de stad. Het commerciële hart van de stad wordt gevormd door Bukit Bintang en Chinatown. Chinatown heeft leuke marktkraampjes waar u lekker, en goedkoop, kunt eten. Dé ‘must-sees’ zijn verder het indrukwekkende Koninklijke Paleis, het Nationale Museum, het Nationale Monument, het Onafhankelijkheidsplein en het imposante in Moorse stijl gebouwde treinstation.

Ook de grotten van Batu, 13 kilometer ten noorden van de stad, zijn zeker een bezoek waard. Voor de grot staat een gouden beeld van de god Murugan, dat ruim 42 meter hoog is. Wilt u de natuur in? Dan is het KL Forest Eco Park een goede optie. Hier leven allerlei tropische vogels en andere dieren, midden in de stad. Tevens vindt u hier een leuke canopybrug tussen de boomtoppen! De Sri Mariamman Temple is de belangrijkste en mooiste Hindoetempel van Kuala Lumpur. Of gaat u naar de Jalan P. Ramlee, een leuke moderne straat voor een drankje en wat ontspanning op een terras? Kortom, er is genoeg te zien en te doen!

Dag 4

Kuala Lumpur - Sandakan (Sabah - Maleisisch Borneo)

Het is tijd om West-Maleisië te verlaten en door te reizen naar de volgende bestemming, namelijk Maleisisch Borneo. Vanochtend wordt u bij uw accommodatie opgehaald voor de transfer naar de luchthaven van Kuala Lumpur. Hier checkt u in voor de vlucht naar Sandakan, waar u aan het begin van de middag aankomt. U wordt hier opgehaald en er staat gelijk een leuke excursie op het programma. U gaat namelijk naar het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. U maakt hier een korte wandeling over het wandelpad naar het voederstation waar de orang-oetans worden gevoerd. Ze leven hier in een groot gebied en hebben alle vrijheid om te gaan en te staan waar ze willen. Het is een bijzonder gezicht! Na afloop van de excursie gaat u naar uw accommodatie en maakt u een korte avondwandeling door de natuur. Uw gids weet u veel te vertellen over de nachtelijke dieren!

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Sepilok Jungle Resort op basis van logies en ontbijt.

Dag 5

Sandakan - Selingan Turtle Island

Vandaag zult u vroeg op moeten staan. U wordt bij uw accommodatie opgehaald voor de transfer naar de pier. Rond 09:00 uur stapt u hier op de boot en na ongeveer 1,5 uur varen komt u aan op het 40 kilometer ten noorden gelegen eiland Selingan. Het eiland wordt ook wel ‘Turtle Island’ genoemd, het is namelijk de grootste broedplaats voor zeeschildpadden in geheel Zuidoost-Azië. Na aankomst heeft u het grootste gedeelte van de dag ter vrije besteding om op eigen gelegenheid het kleine eiland te verkennen en te relaxen aan het strand. Vanavond gaat u onder begeleiding van een ranger op zoek naar zowel de groene- als de karetschildpad. De schildpadden leggen hier hun eieren op het strand, een unieke ervaring om mee te maken! U overnacht in een zeer eenvoudige accommodatie, de enige accommodatie op het eiland. U gaat vooral naar Selingan Turtle Island voor de unieke ervaring, niet voor de luxe.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Turtle Island Resort op basis van volpension.

Schildpad

Selingan Turtle Island

Dag 6

Van Selingan terug naar Sandakan - Kinabatangan Rivier

Het is aan te raden om vanochtend zeer vroeg, nog voordat iedereen wakker is, een wandeling te maken over het strand. U heeft dan de kans om de schildpadden te zien die op hun weg terug zijn naar de oceaan, na het leggen van de eieren. Belangrijk: het is ten strengste verboden om nesten te benaderen of de schildpadden aan te raken. Na het vroege ontbijt keert u terug naar het vasteland. Hier aangekomen begint uw arrangement in internationele groep. In een aantal uren rijden gaat u naar de binnenlanden van Borneo waar u de komende dagen aan de Kinabatangan Rivier verblijft. Hier ziet u de mooiste natuur waar Borneo bekend om staat! Bij uw accommodatie krijgt u meer informatie over de tours die plaats zullen vinden. De eerste excursie, een boottocht over de rivier, staat voor vanmiddag op het programma. Kijk naar de boomtoppen voor het spotten van vele vogelsoorten, orang oetans, neusapen en vele andere wilde dieren. Ook kunt u hier olifanten spotten. U zult snel genoeg merken dat u hier in een bijzondere omgeving bent!

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in de Bilit Adventure Lodge op basis van volpension.

Dag 7

Excursies aan de Kinabatangan Rivier

Deze dag gaat u de omgeving van de Kinabatangan rivier verkennen! Tijdens een boottocht over de river ziet u de natuur op zijn puurst. Het is niet ongebruikelijk dat u wilde orang-oetans ziet! Hoe dan ook zult u de meest uiteenlopende vogelsoorten zien, waarvan de neushoornvogel het meest indrukwekkend is. U moet veel geluk hebben om olifanten te zien, maar ook dat is mogelijk. Tijdens een wandeling door de natuur zal uw gids u veel vertellen over de flora en fauna. Geniet bij zonsondergang van het uitzicht over de rivier en ook de zonsopkomst is een magisch moment.

Varen over de Kinabatangan Rivier

Kinabatangan

Dag 8

Kinabatangan - Sandakan

Na het bijzondere verblijf aan de Kinabatangan rivier keert u terug naar de bewoonde wereld. Voordat u weer in Sandakan aankomt brengt u een bezoek aan de Gomantong Cave, één van de grootste grotten in de omgeving! Uw gids weet u van alles te vertellen over de vele nestjes die in de grotten te vinden zijn. Pas wel op voor de duizenden kakkerlakken die hier rondlopen! Vanaf het pad naar de grotten is het niet ongebruikelijk dat u een orang oetan ziet, dus houdt uw ogen hier ook goed open! Na het bezoek aan de Gomantong Cave reist u door naar uw accommodatie waar de rest van de dag ter vrije besteding is. Na aankomst in Sandakan is de rest van de dag ter vrije besteding. Let op: het programma op dag 4, 5, 6, 7 en 8 op Borneo kan in volgorde afwijken van wat beschreven staat.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Sabah Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 9

Sandakan - Kuala Lumpur – Melaka

Vroeg in de ochtend wordt u naar de luchthaven van Sandakan gebracht waar u incheckt voor de vlucht naar Kuala Lumpur. Na aankomst in Kuala Lumpur haalt u uw huurauto (Perodua Bezza of gelijkwaardig) op die u de komende dagen ter beschikking heeft. Vervolgens rijdt u naar Melaka. Dit stadje met Nederlandse invloeden is absoluut een interessante plek om te ontdekken! Het is een aanrader om vanuit uw accommodatie te voet of per fiets Melaka te verkennen. Ga bijvoorbeeld naar Dutch Square met de voormalig Nederlands Hervormde Kerk en het Stadhuys, of wandel door de gezellige straten van Little India en over Jonker Street. Door de stad rijden ook felgekleurde riksja's die u voor een klein prijsje van de ene naar de andere plek brengen. Het centrum van Melaka is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook vindt u hier een aantal uitstekende restaurants!

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Estadia Hotel op basis van logies en ontbijt.

Centrum van Melaka

Melaka

Dag 10

Vrije dag in Melaka

U heeft de hele dag de tijd om het culturele Melaka te verkennen. Om de dag af te sluiten kunt u genieten van een drankje in het Geographer Café aan Jonker Street, een gezellige bar met op sommige avonden livemuziek. Geniet van de Aziatische sfeer, waar de karaoke natuurlijk niet mag ontbreken! Ook is het leuk om de avondmarkt (alleen op vrijdag- en zaterdagavond) op Jonker Street te bezoeken. Hier vindt u de meest uiteenlopende markt- en etenswaren.

Dag 11

Melaka - Cameron Highlands

Vanuit Melaka reist u noordwaarts naar de volgende bestemming, het hoger gelegen ‘Hill Station’, de Cameron Highlands. Het gebied, ook wel een ‘klein stukje Engeland in Maleisië’ genoemd, is bekend om het verkoelende klimaat en de prachtige uitgestrekte theeplantages. U verblijft nabij het toeristische centrum van de Cameron Highlands.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Heritage Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 12

Vrije dag in de Cameron Highlands

Een dag geheel ter vrije besteding in de Cameron Highlands. U kunt bijvoorbeeld een thee- en/of groenteplantage bezoeken en alle bedrijvigheid in een fabriek bekijken. Het is aan te raden om een bezoek te brengen aan de BOH theeplantage. Hier kunt u een kijkje nemen in de fabriek en vanuit het restaurant heeft u een geweldig uitzicht over de uitgestrekte theeplantages. Of maakt u liever een wandeling door het regenwoud? Hier komen veel interessante dier- en plantensoorten voor, die u op weinig andere plekken ter wereld tegenkomt!

Theeplantages

Cameron Highlands

Dag 13

Cameron Highlands - Belum Rainforest

U vervolgt vandaag de route door de binnenlanden van Maleisië naar een ander natuurgebied. Uw accommodatie is gelegen nabij het Belum State Park, dat één van de oudste regenwouden in de wereld is! In dit park bevinden zich een aantal bedreigde diersoorten waaronder de Maleise beer. Beleef de schoonheid van de flora en fauna in dit prachtige ongerepte natuurgebied! Nog niet veel toeristen weten hun weg naar Belum te vinden, maar het is daardoor niet minder mooi. Wilt u vandaag al de omgeving verkennen, of gaat u relaxen aan het zwembad met een prachtig uitzicht over het aangrenzende meer?

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Belum Rainforest Resort op basis van logies en ontbijt.

Dag 14

Vrije dag in Belum

Vanuit uw accommodatie kunt u vandaag verschillende activiteiten ondernemen (optioneel, kosten niet inbegrepen). Met een ervaren gids kunt u diverse excursies maken, waaronder een wandeling door het regenwoud of een boottocht op een van de rivieren. Geweldige ervaringen gegarandeerd! Vraag bij de receptie van uw accommodatie naar de verschillende mogelijkheden.

Optioneel: Discover Belum groepsexcursie
Tijdens de Discover Belum excursie, die ongeveer 6 tot 7 uur duurt, maakt u kennis met dit bijzondere deel van Maleisië. U bezoekt onder andere een Orang Asli dorp, waar de lokale bewoners graag hun leefwijze laten zien. Zo jagen ze hier nog met blaaspijpjes! Ook gaat u op zoek naar de rafflesia, de grootste bloem ter wereld. Bij de Jenut Papan Salt Lick komen doorgaans veel dieren samen om onder andere mineralen en zout uit de grond te halen. Wilt u een verfrissende duik maken, dan kan dat bij de Sungai Ruok Waterfall. Al wandelend ervaart u vandaag Belum op zijn best! De lunch is inbegrepen. Let op: voor deze excursie heeft u een vergunning nodig die voor vertrek aangevraagd dient te worden. Andere excursies in Belum kunnen gedaan worden zonder vergunning.

Dag 15

Belum Rainforest - Penang (Georgetown)

In ongeveer 3 uren rijdt u naar Penang. Dit eiland, voor de westkust van Maleisië, is verbonden met het vasteland door middel van een kilometers lange brug. Bij aankomst in Penang heeft u de rest van de dag ter vrije besteding. Het is erg leuk om een wandeling door het centrum van Georgetown te maken. U vindt hier namelijk de mooiste street-art! Er zijn ongeveer 30 street-art locaties waarvan de een nog mooier is dan de ander. Ter plaatse zijn er kaarten en route's verkrijgbaar om de street-art te vinden. Het is aan te raden om bij het inchecken na te gaan waar u het beste uw auto kunt parkeren.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Neo+ Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 16

Vrije dag op Penang

Penang staat bekend om de vele culturen die hier gehuisvest zijn. U vindt er onder andere Chinese- en boeddhistische tempels en islamitische moskeeën. Elk gebedshuis heeft zo zijn eigen kenmerken en de een is nog mooier dan de ander. Ook heeft Penang schitterende natuur. Zo is bijvoorbeeld het Penang National Park zeker een bezoek waard. Het hoogste punt van het eiland is Bukit Penang. Neem de kabeltrein naar de top en geniet van een geweldig uitzicht over de omgeving. Verken het eiland, bezoek de tempels en geniet van de stranden en de natuur. Penang laat een goede combinatie zien van cultuur en natuur! U levert om uiterlijk 17:00 uur uw huurauto in op de luchthaven van Penang. Hierna gaat u op eigen gelegenheid terug naar Georgetown. Tegen een toeslag (op aanvraag) kunt u uw huurauto bij uw accommodatie inleveren.

Lampionnen in een tempel

Penang

Dag 17

Penang - Langkawi per boot

Vroeg in de ochtend gaat u op eigen gelegenheid naar de bootterminal van Penang. Hier neemt u de ferry en vaart u in ongeveer 3 uur naar Langkawi. Op het paradijselijke Langkawi wordt u opgewacht en naar uw accommodatie gebracht. De rest van de dag kunt u heerlijk uitrusten en genieten van de vele faciliteiten van uw accommodatie. Naast het relaxen op de stranden is er op Langkawi genoeg te doen. Neem de kabelbaan naar de hangbrug (Langkawi Skybridge), vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over het eiland. Ook een bezoek aan Oriental Village, een klein winkelcentrum, is de moeite waard.

Overnachting: u verblijft drie nachten in een 2-persoonskamer in Dash Resort op basis van logies en ontbijt.

Dag 18 & 19

Vrije dagen op Langkawi

Zoekt u rust, ontspanning, mooie natuur en een prachtige onderwaterwereld? Dan is Langkawi de bestemming voor u! Langkawi bestaat uit 99 eilanden met één hoofdeiland. Op veel van deze onbewoonde bounty-eilandjes kunt u snorkelen, duiken en heerlijk relaxen op het strand. Vanuit uw accommodatie zijn er verschillende excursies te boeken (optioneel, kosten niet inbegrepen).

In het ongerepte oerwoud van Langkawi, komen zeer zeldzame vlinders en vogels voor die u nergens anders in Maleisië aantreft. Een tour door de mangroven is dan ook een echte must om te doen. Langkawi staat ook bekend als grotteneiland. Hoewel bijna alle grotten alleen over het water bereikbaar zijn, is het zeker de moeite waard om bijvoorbeeld de vleermuizengrot ‘Gua Kelewar’ of de krokodillengrot ‘Gua Buaya’ te bezoeken. Heel bijzonder is Telagah Tujuh. Dit zijn zeven natuurlijk gevormde ‘zwembaden’, verbonden door watervallen, midden in de groene kleuren van de jungle. Echt een magische plek! De hoofdstad Kuah is de plek om heerlijk te dineren en te winkelen. Omdat Langkawi een belastingvrije status heeft, kunt u op verschillende plaatsen belastingvrij winkelen.

Strand

Langkawi

Dag 20

Langkawi - Kuala Lumpur - Amsterdam

Helaas komt er een einde aan uw rondreis door Maleisië. In de loop van de middag wordt u bij uw accommodatie opgehaald en naar de luchthaven van Langkawi gebracht voor uw vlucht met AirAsia naar Kuala Lumpur. U kunt bij uw accommodatie checken of er een eventuele late checkout mogelijk is. Bij aankomst op de luchthaven wacht u uw koffers op en reist u met de trein in ongeveer 3 minuten van KLIA2 naar de hoofterminal KLIA. Vervolgens checkt u in voor uw vlucht naar Amsterdam.

Dag 21

Aankomst in Amsterdam

U komt aan op luchthaven Schiphol. U kunt terugkijken op een fantastische en bijzondere rondreis door Maleisië!

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Reissom indicatie € 1.989,00 per persoon (excl. intercontinentale vlucht)

op basis van een 2-persoonskamer

Inbegrepen

 • Binnenlandse vluchten Kuala Lumpur - Sandakan en retour en Langkawi - Kuala Lumpur met Air Asia (indicatietarief).
 • Luchthavenbelastingen en heffingen voor de binnenlandse vluchten.
 • 20kg ruimbagage per persoon op de binnenlandse vluchten.
 • Transfers zoals omschreven in het programma.
 • Huurauto Perodua Bezza of gelijkwaardig (automaat met airco en radio/cd) van Kuala Lumpur naar Penang, inclusief ongelimiteerd aantal kilometers en verzekeringen, van dag 9 t/m dag 16*.
 • Boottocht Sandakan - Selingan Turtle Island en retour.
 • Ferryovertocht Penang - Langkawi.
 • Overnachtingen in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt. De overnachting op Selingan Turtle Island en in de Blilt Adventure Lodge zijn op basis van volpension.
 • Genoemde excursies zoals omschreven in het programma. De arrangementen (transfers & tours) naar Selingan, Sepilok en Bilit (Kinabatangan) zijn in een internationale groep.
 • Entreegelden tijdens de inbegrepen tours conform programma.
 • SGR bijdrage (€5,00 per persoon).
 • Assistentie van onze lokale agent/vertegenwoordiger.Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vluchten en de daarbij behorende luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Overige maaltijden, tenzij anders vermeld.
 • Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Brandstof, tolgelden en eventuele parkeerkosten.
 • One way fee Kuala Lumpur - Penang MUR 400,00.
 • Overige entreegelden en (optionele) excursies.
 • Toeristenbelasting MYR10 per kamer per nacht, ter plaatse te betalen bij de accommodaties.
 • Camerafee voor het maken van foto's in de nationale parken, ter plaatse te voldoen.
Neem vrijblijvend contact op