Java & Bali

Yaxa Reizen

22-daagse Individuele rondreis
€ 2.089,00 per persoon (excl. vlucht)
Beste reistijd mei t/m oktober
Vrijblijvende offerte aanvragen

Laat u betoveren door prachtige landschappen, de vriendelijke bevolking en bijzondere steden.

Deze rondreis brengt u naar alle uithoeken van Java en geeft u per locatie ruim voldoende de tijd om de omgeving te verkennen. U sluit uw reis af aan de zuidkust van het ‘Godeneiland’ Bali. Na aankomst in de hectische stad Jakarta vertrekt u de volgende dag naar Bogor, het voormalige Buitenzorg. U reist de komende dagen per auto met privé chauffeur, met een Nederlands sprekende gids. Via Bandung reist u verder over Java naar Tangkuban, Baturaden en het pittoreske vissersplaatsje Pangandaran. Via de spectaculaire binnenlanden van Java reist u langs suikkerriet-, koffie- en cacaoplantages naar Indonesië's beroemdste tempelcomplex: de Borobudur. Kriskrassend over het eiland reist u verder naar 'Yogya' en arriveert u bij de mysterieuze Bromo vulkaan die u met zonsopgang mag aanschouwen. U sluit uw bezoek aan Java af met een verblijf in Kalibaru. Daarna kunt u in Sanur, op het eiland Bali, nagenieten van uw prachtige rondreis. Hier bevinden zich de beste stranden van het eiland. Een vakantie om niet snel te vergeten!

Hoogtepunten Java & Bali

 1. Bezoek aan de botanische tuinen van Bogor
 2. Prachtige uitzichten in de treinrit naar Banjar
 3. Bezoek de wereldberoemde Borobudur
 4. Beklim de Bromo vulkaan
 5. Rust uit op de stranden van Sanur

Benieuwd naar nog meer hoogtepunten? Neem dan contact op met onze reisexpert!

Reisprogramma

Dag 1

Amsterdam - Jakarta

U vertrekt vandaag, afhankelijk van uw vluchtschema, naar de Javaanse hoofdstad Jakarta. U arriveert de volgende dag in Jakarta.

Skyline van Jakarta

Jakarta

Dag 2

Aankomst Jakarta

Vandaag komt u aan op de internationale luchthaven van Jakarta. Bij aankomst wordt u hartelijk welkom geheten door één van onze lokale vertegenwoordigers. Hij brengt u naar uw hotel en de rest van de dag heeft u ter vrije besteding en kunt u ontspannen na de lange vlucht.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Aston Marina Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 3

Stadstour Jakarta - Bogor

Vanmorgen gaat u met uw gids mee om Jakarta te verkennen. U ziet tijdens deze stadstour de belangrijkste bezienswaardigheden zoals o.a. het oude stadsdeel Batavia met zijn Nederlandse invloeden en de haven (Sunda Kelapa). In de haven liggen vaak Buginese handelsschepen uit Sulawesi waarvan u mooie foto’s kunt maken. Ook een bezoek aan de Medan Merdeka, het vrijheidsplein, staat op het programma. Het plein is omringd door regeringsgebouwen en in het midden vindt u het Nationale Monument. Vervolgens brengt u een bezoek aan het Fatahillah museum, het gebouw zelf stamt uit 1710 en deed vroeger dienst als gemeentehuis van Batavia. Het Jakarta Historisch Museum heeft een aantal historische voorwerpen ter bezichtiging. Na de stadstour rijdt u in ongeveer twee uur verder naar Bogor en wordt u naar uw hotel gebracht.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Padjadjaran Suites Bogor op basis van logies en ontbijt.

Dag 4

Bogor – Bandung

Na het ontbijt maakt u een korte stadstour en brengt u een bezoek aan de botanische tuinen van Bogor (Kebun Raya). In de grote tuin liggen lotusvijvers en er zijn ongeveer 15.000 planten van over de hele wereld te zien. Er leven meer dan 50 vogelsoorten, en vleermuizen die hoog in de boomtoppen hangen. In de speciale kassen zijn kleurrijke orchideeën te zien. Naast de tuinen staat het Istana Bogor (paleis van Bogor). Dit was de officiële residentie van de Gouverneur Generaal van het voormalige Nederlands-Indië van 1870 tot 1942. Het paleis is helaas voor bezoekers gesloten. Vervolgens gaat de reis via een prachtige route langs theeplantages en over de Puncak Pass naar Bandung waar u overnacht. Onderweg kunt u in overleg met uw gids één van deze theeplantages bezoeken. Bandung is de vierde stad van Indonesië en er zijn nog veel koloniale gebouwen in art deco stijl te zien. De stad werd door de vroegere welvaart ook wel het Parijs van Java genoemd, al heeft de stad deze reputatie op dit moment niet meer.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Sukajadi Hotel Bandung op basis van logies en ontbijt.

Botanical Garden

Bogor

Dag 5

Een fruitmarkt of Tangkuban Perahu

U heeft vandaag de keuze uit twee excursiemogelijkheden: een bezoek aan de theeplantages van Malabar óf een bezoek aan de Tangkuban Prahu vulkaan. De theeplantages van Malabar zijn bekend van het boek "Heeren van de Thee" van Hella Haase. U maakt hier een leuke wandeling waarbij u het proces van theeblaadje tot verpakte thee van dichtbij kunt aanschouwen. De actieve Tangkuban Perahu vulkaan ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van Bandung en heeft een hoogte van 2076 meter. Het is mogelijk om helemaal naar de rand van de krater te rijden. Op de heenweg wordt er een stop gemaakt bij de fruitmarkt van Lembang. Ook zal er een stop worden gemaakt in Ciater, bekend door de warmwaterbronnen. Optioneel kunt u aan het einde van de middag een bezoek brengen aan Saung Angklung Udjo. Op deze school worden angklung en andere bamboe-instrumenten gemaakt. De instrumenten worden bespeeld door jonge kinderen tijdens een zang- en dansvoorstelling. Let op: Op zondag werken er geen theepluksters op de plantages waardoor de theefabrieken op maandag niet operationeel zijn.

Dag 6

Bandung – Banjar – Pangandaran

Na een vroeg ontbijt wordt u naar het treinstation gebracht. Per Argo Willis trein reist u naar Banjar. Gedurende deze imposante rit heeft u werkelijk een schitterend uitzicht over het landschap van Java. Groene rijstterrassen, dichte jungle, indrukwekkende vulkaantoppen en stadjes wisselen elkaar af tijdens de reis. Na zo’n 150 kilometer komt u aan in Banjar. Hier staat de chauffeur u op te wachten en brengt u naar het vissersdorpje Pangandaran. Pangandaran vormt de toegangspoort tot het Nationale Park Pangandaran en is een gezellig toeristisch dorpje waar men nog altijd hoofdzakelijk leeft van de visvangst.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Surya Pesona Pangandaran op basis van logies en ontbijt.

Green Canyon

Pangandaran National Park

Dag 7

Bezoek aan de Green Canyon

Vandaag brengt u een bezoek aan de Green Canyon met een bootje door de grotten varen om prachtige stalagmieten en stalactieten bekijken. Een wandeling door het prachtige Prenanjun Natuurreservaat, met weelderige tropische plantengroei en een zeer rijke wildstand mag niet ontbreken. Onderweg ziet u er vele soorten vogels, apen, herten en zelfs bantengs (bepaalde hertensoort) kunt u tegenkomen.

Dag 8

Naar het bergdorpje Baturaden

Vandaag reist u door, een landelijk deel van de Preanger met zijn vele groentetuinen, dorpen en rijstterrassen. U rijdt door naar het koele bergoord Baturaden, fraai gesitueerd aan de voet van de vulkaan Slamet. Baturaden ligt op een hoogte van 670 meter. Bergtoppen in de omgeving reiken tot een hoogte van ruim 3400 meter. Vanuit uw hotel kunt u het natuurgebied inwandelen. Fraaie uitzichten vormen uw beloning.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Queen Garden hotel op basis van logies en ontbijt.

Slamet vulkaan

Baturaden

Dag 9

Bezoek aan de zeven bronnen

Vandaag reist u samen met uw gids naar de zeven bronnen. Vanuit zeven openingen komt water naar beneden stromen; dit is ook een bedevaartplek. Door het zwavelhoudende water kleuren de rotsen fel oranjegeel: een natuurwonder. Volgt u het pad naar beneden; steeds weer ziet u de oranjegele kleur tevoorschijn komen. En dan komt u in een grot, waar het water door een opening naar binnen stroomt: hier kunt u heerlijk in uw badpak onder de warme natuurlijke douche gaan zitten en genieten. Zeker doen! Tip: bezoek zeker de lokale markt in Baturaden.

Dag 10

Baturaden - Wonosobo

Vandaag reist u op 900 meter boven zeeniveau in ongeveer 3½ uur naar Wonosobo, midden tussen de heuvels van het centrale berggebied. Het sympathieke dorp Wonosobo heeft een drukbezochte en levendige markt. Indien de tijd het toelaat heeft u de mogelijkheid Wonosobo te ontdekken en de lokale markt te bezoeken.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Kresna Gallery Wonosobo op basis van logies en ontbijt

Dïengplateau

Wonosobo

Dag 11

Wonosobo – Diëngplateau – Borobudur - Yogyakarta

Vroeg in de ochtend brengt u een bezoek aan het mysterieuze Diëngplateau. Rond het middaguur begint het dicht te trekken (mistig), dus probeert u er zo vroeg mogelijk te zijn. In dit gebied, een vulkanisch plateau, treft u ruïnes, oude hindoeïstische tempels uit de achtste eeuw na Christus, de oudste van Java. Dit mystieke, vulkanische gebied heeft nog actieve, opspuitende zwavelbronnen en een meer met verschillende kleuren. Daarna brengt u een bezoek aan de wereldberoemde Borobudur, door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha. De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus. Een tip: de omgeving van de Borobudur is zo landelijk en leuk. U zult dat zien als u op de Borobudur staat: overal groen rondom. U kunt ter plaatse een andong (paard en wagen) huren en gedurende één of twee uur rondrijden in de wijde omtrek van de Borobudur. U ziet dorpjes en restanten van oude tempels, kortom: het landelijke leven van het oude Java.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Puri Artha Yogyakarta op basis van logies en ontbijt.

Dag 12

Yogyakarta en bezoek Prambanan

In de ochtend begint u met het bezoek aan de Prambanan, een indrukwekkend hindoeïstische tempelcomplex. De prachtige reliëfs geven het Ramayana-epos weer. Vervolgens gaat u terug naar Yogyakarta waar u samen met de gids de stad kunt verkennen. Een bezoek aan de kraton is natuurlijk een ‘must’. Ook kunt u hier getuige zijn van klassiek Javaanse dansvoorstellingen, onder begeleiding van gamelanmuziek. Daarnaast zijn diverse musea zeker een bezoek waard, zoals het in 1935 geopende Sonobudoyo Museum met collecties wajangpoppen, maskers en batik en het Nederlandse fort Benteng Vredeburg. Op diverse plaatsen wordt batiktextiel met in was voorgetekende traditionele motieven geproduceerd, en kunt u zien hoe de wajangpoppen nog steeds met de hand gemaakt worden. Op de Jalan Malioboro bieden tientallen winkels mooie kunstnijverheid en leuke souvenirs aan voor een schappelijke prijs.

Prambanan tempel

Yogyakarta

Dag 13

Yogyakarta - Malang

De volgende bestemming is Malang, in de 18e eeuw het centrum van de Javaanse koffieproductie. Een rit van minimaal acht uur. U kunt bijvoorbeeld in Malang een bezoek brengen aan de Pasar Besar en Pasar Bunga, twee bekende markten. Bij het Alun-Alun plein liggen mooie gebouwen en winkels. In het Mata Hari winkelcentrum kunt u goed terecht om souvenirs te kopen. Malang is ook bekend om de traditionele dansen zoals de Tari Topeng, de Jaran Pegon en de Tari Beskalan.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Haris Hotel Malang op basis van logies en ontbijt.

Dag 14

Vrije dag in Malang

Vanmorgen heeft u een stadstour door Malang en brengt u een bezoek aan de Cobanrondo waterval. De middag heeft u ter vrije besteding. Het op 445 meter hoogte gelegen Malang heeft een uitgesproken Europees karakter. In de koloniale periode was dit dan ook een geliefd vakantieoord voor vele Nederlanders. Een leuke ervaring is het maken van een stadstour per riksja, een veelgebruikt vervoersmiddel in Malang. Vanuit het bakje voor op de fiets, krijgt u een goed beeld van deze leuke plaats. Bezoek zeker ook even de bekende Toko Oen of het Ice Cream Palace, waar u echt nog een kijkje krijgt in ons koloniale verleden.

Mosque Masjid Agung Malang

Malang

Dag 15

Malang – Gunung Bromo - Kalibaru

Vanuit Malang vertrekt u deze ochtend zeer vroeg naar de Bromo vulkaan. U rijdt allereerst, per jeep, naar het uitzichtpunt op de berg Pananjakan (2770 m). Dit is het hoogste punt van de kraterwand van het Tengger gebergte. Het wachten is tot de zon opkomt. Bij helder weer heeft u een fantastisch uitzicht over Gunung Bromo (2392 m), maar ook over de vulkanen Batok (2440 m) en Kursi (2581 m). Deze drie vulkanen liggen naast elkaar. Verder naar achter ziet u Gunung Semeru (3676 m); de hoogste vulkaan van Java. Een onvergetelijke ervaring! Als de zon op is, daalt u af naar de Zandzee. Deze vlakte van grijs lavazand steekt u per paard of te voet over, 2 kilometer. Vanaf de voet van Gunung Bromo brengt een stenen trap met 249 treden u naar de kraterrand. U kunt hier de krater, met witte rook en zwaveldampen, inkijken. Vervolgens rijdt u verder naar Kalibaru waar de rest van de dag vrij te besteden is. Uiteraard kunt u heerlijk ontspannen bij uw accommodatie.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Kalibaru Cottages op basis van logies en ontbijt.

Dag 16

Vrije dag in Kalibaru

In principe staat er niets op het programma vandaag en kunt u deze dag geheel naar eigen inzicht invullen. U kunt besluiten te genieten van de prachtige accommodatie en heerlijk een boek te lezen. Vanuit Kalibaru kunt u op eigen gelegenheid diverse trips maken naar de omliggende koffie-, rubber- en cacaoplantages en de 4 omliggende Nationale Parken: de IJen Hoogvlakte, Baluran Nationaal Park, Alas Purwo en Meru Betiri Nationaal Park.

de IJen vulkaan

Kalibaru

Dag 17

Kalibaru - Ketapang - Bali (Sanur)

De volgende bestemming is Sanur. U verlaat het eiland Java en gaat per ferryboot naar Bali. De overtocht van circa 45 minuten naar Bali is zeer de moeite waard. Bij helder weer kunt u de Merapi vulkaan op het eiland Java zien liggen! Na aankomst op het godeneiland Bali is er een transfer geregeld naar uw hotel in Sanur. Onderweg zal uw gids u het een en ander laten zien en kunt u in overleg stoppen om bijvoorbeeld een foto te maken.

Let op: Op Bali is het één uur later dan op Java.

Overnachting: u verblijft vier nachten in een 2-persoonskamer in het Sanur Beach Resort op basis van logies en ontbijt.

Dag 18 t/m 20

Vrije dagen in Sanur

Dagen ter vrije besteding. Sanur ligt aan de oostkust van Zuid-Bali en is iets rustiger dan Kuta Beach, maar nog steeds een levendige plaats met volop mogelijkheden voor een heerlijk verblijf aan het strand. De hoofdstad Denpasar ligt vlakbij. Door een koraalrif voor de kust van Sanur is de zee rustiger dan in andere plaatsen. Het strand wordt middels een voetpad gescheiden van de accommodaties. Aan het voetpad liggen diverse cafés, restaurantjes en souvenirwinkeltjes.

Traditionele Indonesische boot

Sanur

Dag 21

Sanur - Amsterdam

Vandaag wordt u opgehaald bij uw hotel voor de transfer naar de internationale luchthaven van Denpasar. Afhankelijk van uw vluchtschema kunt u ervoor kiezen om een dagkamer te boeken zodat u nog gebruik kunt maken van uw kamer.

Dag 22

Aankomst Amsterdam

U arriveert op Schiphol. We hopen dat u terugkijkt op een hele fijne reis.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Reissom indicatie € 2.089,00 per persoon (excl. vlucht)

op basis van een 2-persoonskamer

Inbegrepen

 • Transfers zoals omschreven in het programma.
 • Bootovertocht Java - Bali
 • Treinticket Bandung - Bajar in de executive klasse.
 • Overnachtingen in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt.
 • Chauffeur en Engelssprekende gids zoals omschreven in het programma (met uitzondering van de vrije dagen).
 • Excursies en entreegelden, zoals omschreven in het programma.
 • SGR bijdrage (€5,00 per persoon).
 • Assistentie van onze lokale agent/vertegenwoordiger.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vluchten en de daarbij behorende luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Overige maaltijden, tenzij anders vermeld.
 • Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Overige entreegelden en (optionele) excursies.
 • Bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50 per dossier maximaal 9 personen).
Neem vrijblijvend contact op