Maleisisch Borneo, een wereld op zichzelf

Yaxa Reizen

17-daagse individuele rondreis
€ 1.819,00 per persoon (excl. vlucht)
Beste reistijd april t/m september
Vrijblijvende offerte aanvragen

Wie had gedacht dat Maleisisch Borneo zo bijzonder zou zijn?

Op zoek naar orang-oetans, boottochten over de mystieke Kinabatangan Rivier en een kennismaking met de lokale bevolking. Rondreizen door Maleisisch Borneo is een onvergetelijke ervaring! Tijdens deze reis gaat u onder andere naar Selingan Turtle Island, waar de kans groot is dat u schildpadden eieren ziet leggen. Een unieke belevenis! Tijdens boottochten ziet u de mooiste natuur, vele bijzondere vogelsoorten en misschien wel een orang-oetan. En wat dacht u van een bijzondere treinrit door het authentieke Maleisië? In de staat Sarawak, gelegen in het zuiden van Maleisisch Borneo, bezoekt u onder andere de Batang Ai en verblijft u aan het strand van Damai Beach. Deze reis is een aaneenschakeling van hoogtepunten en is een reis om nooit te vergeten!

Hoogtepunten van Maleisisch Borneo

 1. Spot orang-oetans in het Semenggoh Nature Reserve
 2. Maak kennis met de lokale bevolking in de Batang Ai
 3. Een treinrit door het échte Maleisië
 4. Oog in oog met schildpadden op Selingan Turtle Island
 5. Vaar over de Kinabatangan Rivier

Benieuwd naar nog meer hoogtepunten? Neem dan contact op met onze reisexpert!

Reisprogramma

Dag 1

Amsterdam - Kuala Lumpur

Vanuit Amsterdam vliegt u naar Kuala Lumpur. Hier komt u de volgende dag aan.

Dag 2

Aankomst in Kuala Lumpur

Na aankomst op de luchthaven van Kuala Lumpur wordt u hartelijk ontvangen door een vertegenwoordiger van ons agentschap. Vervolgens brengt uw chauffeur u naar uw accommodatie in het centrum van de stad. Uw hotel is zeer centraal gelegen, te midden van vele restaurants en bars, en niet ver van het winkelcentrum KLCC en de Petronas Towers. In het hotel kunt even bijkomen van de reis. U kunt bijvoorbeeld ontspannen in het zwembad of heerlijk dineren in het restaurant van het hotel of een van de omliggende restaurantjes. Een aanrader is om het typische Aziatische streetfood te proberen. Overal in de stad vindt u avondmarktjes waar de meest uiteenlopende gerechten te koop zijn!

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Verdant Hill Hotel op basis van logies en ontbijt.

De skyline van Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Dag 3

Kuala Lumpur - Sandakan (Sabah - Maleisisch Borneo)

Het is aan te raden om een late vlucht naar Sandakan te nemen, zo heeft u een groot gedeelte van de dag nog ter vrije besteding in Kuala Lumpur. Kuala Lumpur betekent letterlijk ‘modderige samenloop’, vanwege het samenkomen van twee rivieren op deze plek. Het is een bruisende metropool met moderne gebouwen en de chaos van een grote Aziatische stad. De skyline wordt gedomineerd door de beroemde Petronas (Twin) Towers. Deze zijn zeker een bezoek waard, alleen al om het mooie uitzicht over de stad. Het commerciële hart van de stad wordt gevormd door Bukit Bintang en Chinatown. Chinatown heeft leuke marktkraampjes waar u lekker, en goedkoop, kunt eten. Dé ‘must-sees’ zijn verder het indrukwekkende Koninklijke Paleis, het Nationale Museum, het Nationale Monument, het Onafhankelijkheidsplein en het imposante in Moorse stijl gebouwde treinstation. In de loop van de middag wordt u bij uw hotel opgehaald voor de transfer naar de luchthaven van Kuala Lumpur, waar u incheckt voor de vlucht naar Sandakan. Na aankomst wordt u hartelijk welkom geheten door uw chauffeur die u naar uw accommodatie in Sandakan brengt.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Sepilok Jungle Resort op basis van logies en ontbijt.

Dag 4

Sandakan - Selingan Turtle Island

Vroeg in de ochtend wordt u bij uw hotel opgehaald voor de transfer naar de pier. Rond 09:00 uur stapt u hier op de boot en na ongeveer 1.5 uur varen komt u aan op het 40 kilometer ten noorden gelegen eiland Selingan. Het eiland wordt ook wel ‘Turtle Island’ genoemd, het is namelijk de grootste broedplaats voor zeeschildpadden in geheel Zuidoost-Azië. Vanavond gaat u onder begeleiding van een ranger op zoek naar zowel de groene- als de karetschildpad. De schildpadden leggen hier hun eieren op het strand, een unieke ervaring om mee te maken! U overnacht in een zeer eenvoudige maar schone accommodatie, de enige accommodatie op het eiland. U gaat vooral naar Selingan Turtle Island voor de unieke ervaring, niet voor de luxe.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Turtle Island Resort op basis van volpension.

Schildpad

Selingan Turtle Island

Dag 5

Selingan Turtle Island - Sandakan - Bilit

Er staat u vandaag een mooie dag te wachten! Het is aan te raden om vanochtend zeer vroeg, nog voordat iedereen wakker is, een wandeling te maken over het strand. U heeft dan de kans om de schildpadden te zien die op hun weg terug zijn naar de oceaan, na het leggen van de eieren. Belangrijk: het is ten strengste verboden om nesten te benaderen of de schildpadden aan te raken. Na het vroege ontbijt keert u terug naar het vasteland waar u opgewacht wordt door uw chauffeur die u allereerst naar het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre brengt. U maakt hier een korte wandeling over het wandelpad naar het voederstation waar de orang-oetans worden gevoerd. Ze leven hier in een groot gebied en hebben alle vrijheid om te gaan en te staan waar ze willen. Het is een bijzonder gezicht! Na het bezoek aan het opvangcentrum gaat u naar het Bornean Sun Bear Conservation Centre waar u de opgevangen bedreigde Maleise beer ziet.

Na de bezoeken gaat u naar uw eindbestemming van vandaag, gelegen aan de Kinabatangan Rivier. Vanuit uw accommodatie zult u de komende dagen bijzondere excursies maken. Zo maakt u elke dag één boottocht in de middag en zijn er twee wandelingen door het regenwoud inbegrepen. Hier leert u de natuur echt kennen! Let op: de lodge ligt op een heuvel en is alleen te bereiken per trap met ongeveer 600 treden. Het is mogelijk om bagage achter te laten. Bij de accommodatie kan er alleen cash betaald worden, in Sandakan kunt u pinnen. Ook het is aan te raden om een zaklamp en poncho mee te nemen.

Overnachting: u verblijft drie nachten in een 2-persoonskamer in het Last Frontier Resort op basis van volpension.

Dag 6 & 7

Excursies bij de Kinabatangan Rivier

U kijkt uw ogen uit!

Deze dagen gaat u deze omgeving verkennen! Let op: het definitieve programma zal ter plaatse bekend worden gemaakt. Eén ding is zeker, u zal versteld staan van de mooie natuur. Tijdens een aantal boottochten over de river (minstens twee) ziet u de natuur op zijn puurst. De kans is zelfs aanwezig dat u wilde orang-oetans ziet! Hoe dan ook zult u de meest uiteenlopende vogelsoorten zien, waarbij de neushoornvogel het meest indrukwekkend is. U moet veel geluk hebben om olifanten te zien, maar ook dat is mogelijk. Tijdens een wandeling door de natuur zal uw gids u veel vertellen over de flora en fauna.

Uitzichten van de Kinabatangan Rivier

Bilit

Dag 8

Terug naar Sandakan

Na de dagen aan de Kinabatangan Rivier keert u terug naar Sandakan. Mocht u dat willen dan kunt u in overleg met uw chauffeur een bezoek brengen aan de Gomantong Cave (optioneel, kosten niet inbegrepen). De enorme grot is een broedplaats voor vele dieren, waaronder zwaluwen en vleermuizen. Kijk wel uit voor de vele kakkerlakken die hier voorkomen! Na aankomst in Sandakan heeft u de rest van de dag ter vrije besteding.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Hotel Sandakan op basis van logies en ontbijt.

Dag 9

Sandakan - Kota Kinabalu

Vanochtend wordt u bij uw hotel opgehaald voor de transfer naar de luchthaven van Sandakan. Hiervandaan vliegt u per korte binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu. Bij aankomst in Kota Kinabalu heeft u de rest van de middag ter vrije besteding in uw accommodatie. Het is hier heerlijk relaxen aan het zwembad om even bij te komen van de afgelopen dagen. Mocht u toch nog wat willen ondernemen dan kunt u bij uw accommodatie een aantal leuke excursies boeken, waaronder een stadstour of een culturele tour.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Langkah Syabas Resort op basis van logies en ontbijt.

Dag 10

Stoomtreinexcursie (alleen op woensdag en zaterdag)

Er staat u een bijzondere dag te wachten, u gaat namelijk een rit per oude stoomtrein maken! Vanochtend wordt u bij uw accommodatie opgehaald en gaat u naar het station waar de trein vertrekt. De rit, die ongeveer de halve dag zal duren, wordt een aantal keren onderbroken voor leuke excursies. Zo stopt u in Kinarut bij de Tien Shi Temple en lokale winkeltjes. Ook bij de eindbestemming, Papar, zult u even stoppen om de lokale markt te bezoeken. Op de terugweg naar Kota Kinabalu wordt een een lunch geserveerd. Na afloop van de rit wordt u weer terug naar uw accommodatie gebracht.

Dag 11

Kota Kinabalu - Kuching

Aan het begin van de middag gaat u per transfer naar de luchthaven voor uw vlucht naar het zuiden van Borneo, naar de provincie Sarawak. In Kuching wordt u opgewacht door uw chauffeur en naar uw hotel gebracht, in het centrum van de stad. De rest van de avond is ter vrije besteding. In de stad vindt u vele marktkraampjes en avondmarkten, waar de meest uiteenlopende gerechten te verkrijgen zijn! Vooral het oude gedeelte van Kuching is een bezoek meer dan waard. Maak ook zeker een wandeling langs de river, over de Kuching Esplanade.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Grand Margherita Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 12

Op weg naar de Batang Ai met een bezoek aan het Semenggoh Nature Reserve

Vanochtend wordt u vroeg opgehaald voor de transfer naar uw bijzondere verblijfplaats van de komende dagen; een lodge midden in natuurgebied Batang Ai. U reist door een prachtig landschap en langs typische plattelandsdorpjes. Het laatste traject van de reis legt u af per gemotoriseerde kano, een tocht van ongeveer 20 minuten. Onderweg luncht u bij een lokaal restaurant en brengt u een bezoek aan het Semenggoh Nature Reserve, waar de kans groot is dat u orang-oetans ziet die in het gebied van ongeveer 750 hectare leven. Op vaste tijden worden de orang-oetans gevoerd en dit is hét moment om de bijzondere apen te zien! De komende dagen zult u wederom kunnen genieten van al het moois dat Borneo te bieden heeft. De lodge ligt op een geweldige plek met een fantastisch uitzicht!

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Aiman Batang Ai Resort op basis van volpension.

Een nieuwsgierige orang-oetan

Semenggoh Nature Reserve

Dag 13

Het ontdekken van de omgeving

's Morgens vaart u met een gemotoriseerde longtailboot naar een authentieke longhouse van de Iban-stam. De boottocht van ruim een uur over het stuwmeer en de rivier Engkari is werkelijk prachtig. Bij de Iban-stam maakt u kennis met de leefstijl en de bijzondere rituelen van deze inheemse bevolkingsgroep. Na de lunch (inbegrepen) maakt u samen met een lokale gids een korte wandeling door het park. De rest van de dag is ter vrije besteding en kunt u op eigen gelegenheid de jungle ontdekken. U kunt gebruik maken van de verschillende faciliteiten van het resort of bijvoorbeeld een wandeling naar een nabijgelegen waterval maken. Een wandeling over de aangelegde hangbruggen tussen de boomtoppen is ook zeker de moeite waard.

Dag 14

Batang Ai - Damai Beach

Vanuit Batang Ai keert u terug naar de bewoonde wereld. De komende dagen verblijft u in het grote maar ruim opgezette Damai Beach Resort. Het resort is omgeven door veel groen en grenst aan een mooi strand. Dit is de perfecte plek om even tot rust te komen na de drukke dagen op Borneo! De komende dagen kunt u heerlijk relaxen en genieten van de vele faciliteiten van het resort, waaronder een goed restaurant en een groot zwembad.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Damai Beach Resort op basis van logies en ontbijt.

Dag 15

Vrije dag

Wilt u naast het relaxen iets ondernemen? Ook dan bent u in het Damai Beach Resort op de juiste plek! Er zijn een aantal wandelingen die u vanuit het resort kunt doen. Niet ver van het resort vindt u het Sarawak Cultural Village, dat ook wel een ‘living museum’ genoemd wordt. U ziet hier lokale stammen, hun gebruiken en hun woonomgeving. Daarnaast zijn er excursies te boeken naar onder andere de Kuching Wetlands waar u een mooie boottocht kunt maken. Een hoogtepunt in deze regio is een bezoek aan het Bako National Park (optioneel, kosten niet inbegrepen), een veelzijdig park met veel prachtige natuur bestaande uit grillige rotsformaties en dichtbegroeid regenwoud. Samen met een gids wandelt u door het park. Houdt uw ogen goed open voor het spotten van bijzondere dier! U kunt namelijk allerlei dieren, zoals apen (waaronder ook de neusaap), wilde zwijnen, reptielen, slangen en vele vogelsoorten zien. U kijkt uw ogen uit! De excursie is inclusief lunch.

Een heerlijk strand

Damai Beach

Dag 16

Damai Beach - Kuching - Kuala Lumpur - Amsterdam

Helaas komt er een einde aan uw rondreis door Maleisië. In de loop van de middag wordt u bij uw accommodatie opgehaald en naar de luchthaven van Kuching gebracht voor uw vlucht met Kuala Lumpur en vervolgens naar Amsterdam, waar u de volgende dag aan zult komen.

Dag 17

Aankomst Amsterdam

U komt aan op luchthaven Schiphol. U kunt terugkijken op een fantastische en bijzondere rondreis door Maleisië!

Reissom indicatie € 1.819,00 per persoon (excl. vlucht)

op basis van een 2-persoonskamer

Inbegrepen

 • Binnenlandse vluchten Kuala Lumpur - Sandakan, Sandakan - Kota Kinabalu, Kota Kinabalu - Kuching en Kuching - Kuala Lumpur met Air Asia.
 • Luchthavenbelastingen en heffingen voor de binnenlandse vluchten.
 • 20kg ruimbagage per persoon op de binnenlandse vluchten.
 • Alle transfers zoals omschreven in het programma. Voor de excursie naar Selingan, Sepilok en Bilit/Kinabatangan en Batang Ai maakt u gebruik van gedeelde transfers.
 • Overnachtingen in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt. Op Selingan Turtle Island, in de Last Frontier Lodge en in de Batang Ai is het verblijf op basis van volpension.
 • Genoemde excursies (gedeeld in internationale groep op Selingan, in Sepilok, Bilit, Kota Kinabalu en Batang Ai) zoals omschreven in het programma.
 • Entreegelden tijdens de inbegrepen excursies.
 • Bootovertocht Sandakan - Selingan Turtle Island en retour.
 • SGR bijdrage (€5,00 per persoon).
 • Assistentie van onze lokale agent/vertegenwoordiger.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vluchten en de daarbij behorende luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Overige maaltijden, tenzij anders vermeld.
 • Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Toeristenbelasting MYR10 per kamer per nacht, ter plaatse te betalen bij de accommodaties.
 • Camerafee voor het maken van foto's in de nationale parken, ter plaatse te voldoen.
 • Overige entreegelden en (optionele) excursies.
 • Bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50 maximaal 9 personen per dossier).
Neem vrijblijvend contact op