Schiereiland Yucatán

Yaxa Reizen

21-daagse individuele rondreis
€ 1.329,00 per persoon (excl. vlucht)
Beste reistijd oktober t/m april
Vrijblijvende offerte aanvragen

​De Mayacultuur is zeer kenmerkend voor het imago van Mexico.

De indrukwekkende bouwwerken uit de Mexicaanse geschiedenis moet u op z’n minst één keer gezien hebben! Tijdens deze prachtige rondreis reist u door Yucatán en maakt u op individuele basis kennis met de hoogtepunten van dit schiereiland. U brengt een bezoek aan de belangrijkste Maya-ruïnes van Mexico (Chichén Itzá, Palenque en Tulúm), enkele prachtige koloniale steden en uw reis wordt afgesloten met een prachtig strandverblijf op Tulum en Isla Mujeres

Hoogtepunten Yucatán

 1. Tropische gezelligheid in Cancún
 2. Ontdek het Maya-tijdperk bij Chichén Itzá
 3. Koloniale pracht in San Cristobal
 4. Kilometers lange stranden op Isla Mujeres

Benieuwd naar nog meer hoogtepunten? Neem dan contact op met onze reisexpert!

Reisprogramma

Dag 1

Amsterdam – Cancún

Vandaag is het zover! U vliegt naar de Mexicaanse kustplaats Cancún waar u dezelfde dag nog aankomt. Na aankomst wordt u verwelkomd door een vertegenwoordiger van ons agentschap. Hij verzorgt ook de transfer naar uw hotel in Cancún. ’s Avonds kunt u nog genieten van een lekker drankje om bij te komen van uw lange reis.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Margaritas Cancún op basis van logies en ontbijt.

Dag 2

Vrije dag in Cancún

Deze dag heeft u ter vrije besteding in Cancún, zodat u ontspannen en goed uitgerust uw rondreis kunt beginnen. In de buurt van uw hotel vindt u veel parkjes. Een bekend park is het stadspark ‘Parque de las Palapas’. Hier vindt u gezellige eetstalletjes en vaak livemuziek. Of gaat u met de pendeldienst van het hotel naar het strand? Ook dat kan! Aan het einde van de middag (17:00 uur) kunt u bij het verhuurstation alvast uw huurauto ophalen.

De stranden van Cancún

Cancún

Dag 3

Cancún – Valladolid

Na een goede nachtrust is het tijd om de reis over het schiereiland Yucatán echt te beginnen. Vanuit Cancún reist u naar Valladolid, één van de oudste koloniale steden van Yucatán. U kunt hier kiezen tussen de tolvrije weg (libre) of de tolsnelweg (cuota). Wanneer u in de stad van Valladolid loopt ziet u nog veelal de inwoners die oude Mayakleding dragen. Samen met de brede straten en een centraal plein geeft Valladolid een gemoedelijke sfeer. In de stad zijn de koloniale gebouwen Convento de San Bernardino en het Palacio Municipal zeker de moeite waard om te bezoeken.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Meson Del Marques op basis van logies en ontbijt.

Dag 4

Valladolid – Chichén Itza - Mérida

Vandaag rijdt u naar een indrukwekkend archeologische opgraving uit het Maya-tijdperk: Chichén Itzá. Hier maakt u samen met een gids een privétour. Chitzén Itza is één van de mooiste en meest bezochte Mayasteden ter wereld. De meest bekende bezienswaardigheden zijn de beelden van Chac Mool en El Castillo (Piramide van Kukulkán). De piramide lijkt simpel, maar het bouwwerk is een uitvoering van de Mayakalender: alle treden bij elkaar opgeteld zijn het er 365. De Chac Mools dienden als boodschappers die de offers naar de goden brengen. Ook de balspeelplaats is een bezoekje waard. Hier streden Maya's in twee groepen van zes spelers op leven en dood tegen elkaar. Uw gids zal u veel vertellen over deze bijzondere plek!

Uw reis gaat verder naar de prachtige koloniale stad Mérida. Wie Mérida bezoekt, valt meteen voor de charme van deze stad vol historie, cultuur en kunst. Mérida wordt ook wel ‘De Witte Stad’ genoemd vanwege de vele witte huizen en mediterrane uitstraling. Geniet van de rust op een vredig pleintje of maak een romantische tocht per ‘calesa’ (paardentaxi) door de straten van de oude stad. Het hart van Mérida is Plaza Grande, waar een van de oudste Mexicaanse kathedralen staat: de kathedraal San Ildefonso.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Hotel Colonial de Merida op basis van logies en ontbijt.

Chichen Itzá

Yucatán

Dag 5

Vrije dag in Mérida

Eén van de meest relaxte steden van Mexico is Mérida, hoofdstad van Yucatán. Maar waar de stad vooral bekend om staat, zijn de vele koloniale gebouwen. Ook voor het op de kop tikken van leuke, plaatselijke producten, kunt u in Mérida goed terecht. Kortom, een veelzijdige stad met een uniek karakter. In de hoofdstraat, Paseo de Montejo, verbaast u zich over de enorme gebouwen in Franse, Neorenaissance stijl, naast bescheiden typisch Yucateekse huizen in pastelkleuren. De oudste kathedraal van Yucatán is prachtig en het Palacio de Gobierno is tot laat in de avond open en heeft muurschilderingen, verhalend over de geschiedenis van Yucatán.

Dag 6

Mérida – Campeche

U vervolgt uw reis naar het sfeervolle en koloniale Campeche. Onderweg komt u langs de indrukwekkende ruïnestad Uxmal, wiens opgravingen kleinschalig maar zeer bijzonder zijn. Er zijn geen Tolteekse invloeden te vinden in de architectuur. De stad werd in de 15e eeuw gesticht door Spaanse veroveraars op de plaats van een Mayastad. Het duurde even voordat de stad werd veroverd. De Maya’s hadden dan ook een fort met een stadsmuur gebouwd om zich tegen de piraten te beschermen. Binnen de stadsmuren bevinden zich smalle straatjes en pastelkleurige huizen.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Plaza Colonial op basis van logies en ontbijt.

Oud Spaans Fort

Campeche

Dag 7

Campeche – Villahermosa

In de ochtend heeft u de mogelijkheid om een wandeling te maken door de stad, langs de prachtige pastelkleurige huizen. U reist vervolgens door naar Villahermosa. Onderweg heeft u mooie uitzichten over de oceaan en moerassen. In Villahermosa staat het La Venta museumpark, wat ooit een belangrijk centrum was voor de Olmeken-cultuur. Dit park bevindt zich in een jungle en er staan allerlei beelden, altaars en hoofden die vervoerd zijn van het platteland.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Olmeca Plaza op basis van logies en ontbijt.

Dag 8

Villahermosa – San Cristóbal

Vandaag rijdt u naar de indianenstad San Cristóbal de Las Casas. De stad straalt een mystieke sfeer uit. De stad heeft een fijne sfeer, met smalle straatjes, kleurrijke huizen en gezellige pleinen. Onderweg komt u langs Cañón del Sumidero. Dit is een kloof die is ontstaan door een geologische breuk. Ruim 20% van de energievoorraad van Centraal-Amerika wordt hier opgewekt. U kunt hier een tocht maken over het meer, waarbij u allerlei soorten dieren zoals krokodillen en vogels tegen kunt komen. Ook kunt u naar een van de uitzichtpunten rijden. Een groot deel van de bevolking van San Cristóbal bestaat uit Maya’s, maar ook de koloniale invloeden zijn duidelijk merkbaar. Bezienswaardigheden zijn de Plaza 31 de Marzo, waar u een goed beeld krijgt van het leven in het stadje. De kerk Santo Domingo wordt in de avond verlicht wat een magisch effect geeft. Elke dag komen de inwoners van de omliggende dorpjes naar San Cristóbal in hun traditionele klederdracht, om op de markt hun zelfgemaakte spullen te verkopen.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het Arrecife de Coral op basis van logies en ontbijt.

Santo Domingo kerk

San Cristóbal

Dag 9

San Cristóbal de las Casas

Het plaatsje San Cristóbal de las Casas zou eigenlijk in geen enkele reis door Mexico mogen ontbreken. Het ligt midden in de bergen van Chiapas. San Cristóbal is eigenlijk Mexico in een notendop. Markten, kerken en een vriendelijke bevolking maken de stad tot een fijne plek. Op deze dag kunt u op eigen gelegenheid de stad verkennen. Bezoek bijvoorbeeld de Maya-markt en slenter over de gezellige pleinen. Voor een mooi uitzicht over de stad gaat u naar Iglesia de Guadelupe. Wilt u de omgeving verkennen? Ga dan naar San Juan Chamula en Zinacantán.

Dag 10

San Cristóbal – Palenque

Na het ontbijt reist u verder naar Palenque. De rit hier naartoe duurt ongeveer 5 uur en onderweg kunt u stoppen bij de Misol Ha en Agua Azul watervallen. De waterval stroomt hier langs verschillende terrassen naar beneden. Aan het begin van de middag arriveert u bij uw hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding. Palenque is één van de best bewaarde steden van de Maya’s. Het was een van de eerste steden die herontdekt werd nadat hij eeuwenlang verlaten was geweest! Houdt u van ruïnes en natuur? Dan bent u hier op de juiste plek!

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Maya Tulipanes op basis van logies en ontbijt

Agua Azul watervallen

Palenque

Dag 11

Vrije dag in Palenque

U bent vandaag vrij in Palenque. U heeft de mogelijkheid om op eigen houtje de Palenque ruïnes te bezoeken. El Palacio, de overblijfselen van een prachtig paleis is een echte bezienswaardigheid. Hier staat een groep gebouwen rond vier patio's gebouwd op een platform van 100 meter lang en 9 meter breed. De Tempel XIII is pas in 1994 ontdekt en ondergronds. De tempel van het kruis, tempel van de zon en tempel van het bladerkrijs staan naast elkaar aan de zuidoost kant van de Mayastad en zijn een groep met prachtige ornamenten. In de middag kunt u bijvoorbeeld een jungletocht maken of een duik nemen in de Agua Azul.

Dag 12

Palenque - Xpujil

Na uw bezoek aan Palenque reist u door het binnenland naar Xpujil. In de buurt van Xpujil zijn ook diverse Mayasites te bezoeken, zoals de Chicanná, Rio Bec en Hormiguero. Op ongeveer een uur rijden vanaf Xpujil ligt de bekendste Maya bezienswaardigheid de Calakmul, welke verscholen ligt in de jungle en bereikbaar is door middel van een onverharde weg van ongeveer 60 kilometer. Eenmaal aangekomen is deze rit zeker de moeite waard!

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in het Chicanná Ecovillage op basis van logies en ontbijt.

Oude ruïnes van Xpujil

Xpujil

Dag 13

Xpujil – Laguna Bacalar

Vandaag reist u terug richting de Caribische kust. Onderweg kunt u uiteraard nog tussenstops maken bij verschillende Maya bezienswaardigheden, waarvan Kohunlich een ware belevenis is door zijn prachtige maskers en ligging in de jungle. U eindigt bij Laguna Bacalar, een groene lagune waarvan de kleur in de avond kan veranderen naar paars roze. Bij het dorp staat een fort en u kunt prachtig snorkelen in het Cenote Azul; een ‘natuurlijk’ zwembad van maar liefst 90 meter diep.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Rancho Encantado op basis van logies en ontbijt.

Dag 14

Laguna Bacalar – Tulum - Xpu-Ha

Tulum ligt zo’n tweehonderd kilometer ten noorden van Bacalar en is een klein plaatsje nog niet ontdekt door de massa’s toeristen. Het is een zeer leuk dorpje met een archeologische vindplaats op een klip boven de zee. Sterker nog: het is het enige Maya oord aan zee. Andere bezienswaardigheden zijn de Templo de Dios Descedente en de muren van de Templo de los Frescos. Aansluitend rijdt u door naar uw accommodatie in Xpu-Ha, omgeven door de prachtige stranden.

Overnachting: u verblijft drie nachten in een 2-persoonskamer in het Serenity Eco Luxury Camp op basis van logies en ontbijt.

Stranden van Xpu-Ha

Xpu-Ha

Dag 15 en 16

Vrije dagen in Tulum / Xpu-ha

Deze vrije dagen heeft u tijd om de indrukken die u tijdens deze prachtige rondreis heeft opgedaan te verwerken. Heeft u nog niet genoeg van de ruïnes? Dan zijn de ruïnes van Cobá ook zeker een bezoekje waard. Deze ruïnes liggen midden in het regenwoud. Struin rustig rond op zoek naar toekans, reigers, neusberen en ontelbare tropische vlinders. Bij de ingang kunt u fietsen huren, zeker een aanrader want de groepen gebouwen liggen over kilometers verspreid! Ook de parken van Xcaret en Xelha zijn leuk om te bezoeken. Hier vindt u meer dan één kilometer lange onderaardse rivieren waarin u kunt zwemmen of snorkelen. Houdt u rekening met de hoge entreeprijzen. De stranden van Xpu-Ha worden vaak omschreven als de mooiste van Mexico; Wit zand, azuurblauwe zee, wiegende palmbomen en hier en daar wat dier. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn!

Dag 17

Xpu-Ha – Cancún - Isla Mujeres

Vanuit Xpu-Ha rijdt u naar het autoverhuurstation in Cancún, waar u de auto ook heeft opgehaald. Hier levert u uw huurauto weer in. Een transfer zal hier op u wachten en u, deels per boot, naar Isla Mujeres brengen. Bij aankomst op het eiland wordt u naar uw accommodatie gebracht. De laatste dagen heeft u vrij te besteden op dit prachtige eiland. Het eiland was een heiligdom voor de godin Lxchel van de Maya’s, en het eiland werd Isla Mujeres genoemd door de Spanjaarden, die hier meerdere beelden van vrouwen aantroffen. In de avonden kunt u hier genieten van de prachtige zonsondergangen waarbij de zon in de zee verdwijnt.

Overnachting: u verblijft drie nachten in een 2-persoonskamer in Cabañas Maria del Mar op basis van logies en ontbijt.

Heldere wateren van Isla Mujeres

Isla Mujeres

Dag 18 en 19

Vrije dagen op Isla Mujeres

Isla Mujeres is maar acht kilometer lang en nauwelijks één kilometer breed op het breedste punt. Eén enkele weg loopt in het rond, langs de kalme wateren van de landzijde en terug langs de rotsachtige, winderige oostkust. Het populairste strand is Playa Norte, hier is ook uw accommodatie gevestigd. U kunt ook een kijkje nemen in het dorpje, of huur een fiets en verken het zuiden van het eiland. Aan de zuidkant van het eiland ligt het Garrafón-rif in een natuurpark, waar u een helling af kunt zoeven aan een zipline, kunt kajakken of snorkelen. Zeker een aanrader!

Dag 20

Isla Mujeres – Cancún – Amsterdam

Het is (helaas) alweer tijd om uw koffers te pakken. In de ochtend wordt u met een gedeelde transfer teruggebracht naar de luchthaven van Cancún. Aan het einde van de middag vertrekt uw vlucht naar Amsterdam waar u de volgende dag aan zult komen.

Kustlijn van Cancún

Cancún

Dag 21

Aankomst Amsterdam

In de ochtend komt u weer aan op de luchthaven van Amsterdam. U kunt terugkijken op een mooie rondreis door Mexico!

(Wijzigingen in het programma onder voorbehoud.)

Reissom indicatie € 1.329,00 per persoon (excl. vlucht)

op basis van een 2-persoonskamer

Inbegrepen

 • Transfers zoals omschreven in het programma.
 • Huurauto Chevrolet Chevy of gelijkwaardig (handgeschakeld met GPS, airco en radio/cd) van Cancún naar Cancún, inclusief ongelimiteerd aantal kilometers en verzekeringen, van dag 2 t/m dag 17.
 • Overnachtingen in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt.
 • Excursies en entreegelden, zoals omschreven in het programma.
 • SGR bijdrage (€5,00 per persoon).
 • Assistentie van onze lokale agent/vertegenwoordiger.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vluchten en de daarbij behorende luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Overige maaltijden, tenzij anders vermeld.
 • Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Overige entreegelden en (optionele) excursies.
 • Benzine, tolgelden en eventuele parkeerkosten.
 • Borg autohuur ter plaatse te voldoen per creditcard van de hoofdbestuurder.
 • Bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50 maximaal 9 personen per dossier).
Neem vrijblijvend contact op