Eindeloos genieten

Yaxa Reizen

De Filipijnen, een exotische bestemming bestaande uit duizenden eilanden waarvan elk eiland nét weer zijn eigen karakter heeft. Dit prachtige land wordt nog niet zo druk bezocht als de andere bekende bestemmingen in Zuidoost-Azië, en dat is zonde! Deze bestemming heeft alle ingrediënten voor dé perfecte strandvakantie; bounty-eilanden, azuurblauwe zee, een uiterst diverse onderwaterwereld, prachtige krijtrotsen bedekt met fel groene vegetatie, tropische jungle en eilanden met witte stranden en duizenden palmbomen. Dit is waar de Filipijnen bekend om staat. Maar ook kent het land andere verrassende ‘schatten’; van prachtige steden uit de oude koloniale Spaanse tijd, de mooiste rijstvelden van Zuidoost-Azië, schitterende natuur, inheemse volkeren en culturen, tot de mooiste vulkanen. Voor iedere liefhebber is hier wat te ondernemen. De Filipijnen is bij uitstek een bestemming die u zeker laat verrassen en uw rondreis onvergetelijk zal maken.

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Filipijnen

Ligging

De Filipijnen, gelegen in de Stille Oceaan ten noorden van Indonesië en ten zuiden van Taiwan, bestaat uit circa 7.600 eilanden. Bij de laatste officiële telling in 2015 telde het land ongeveer 101 miljoen inwoners. Met een oppervlak van ongeveer 300.000 km2 is het land ruim zeven maal zo groot als Nederland.

Tijdsverschil

In de winter is het op de Filipijnen 7 uur later en tijdens de zomertijd is het 6 uur later.

Reisdocumenten

Om de Filipijnen te bezoeken is een Nederlands of Belgisch paspoort vereist, die na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Zonder visum is het mogelijk tot 30 dagen op de Filipijnen te verblijven. Voor een bezoek langer dan 30 dagen kunt u voor vertrek een visum bij de Nederlandse of Belgische ambassade aanvragen. Dit kost circa € 40,00 per persoon. Voor het aanvragen van een toeristenvisum, of als u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft raden wij u aan contact op te nemen met het Filipijnse consulaat in Amsterdam:

Hullenbergweg 365a
1101 CP Amsterdam-Zuidoost
Tel: 020 714 7100

Mocht u contact op willen nemen met de Nederlandse Ambassade op de Filipijnen dan kan dat via onderstaand telefoonnummer:

Tel: +63287866666

Taal

De Filipijnen kent 3 officiële talen: Filipijns, Tagalog en Engels. Ook wordt er regelmatig Spaans en Chinees gesproken. In totaal worden er 172 inheemse talen en dialecten gesproken. Het Engels wordt onder meer gebruikt door de overheid, in het onderwijs en met name in de toeristische gebieden.

Klimaat

De Filipijnen kent een tropisch klimaat, waardoor de temperatuur jaarlijks gemiddeld rond de 30 graden uitkomt en de luchtvochtigheid erg hoog is. In de maanden november tot en met mei valt het minste neerslag. Deze maanden worden daarom gezien als het droogseizoen. In december en januari zijn de temperaturen het laagst, gemiddeld zo’n 27. De warmste maanden zijn april en mei met temperaturen die kunnen oplopen tot 40 graden. Hierna begint het regenseizoen als gevolg van de moesson, wat ook wel het tyfoonsseizoen wordt genoemd. Met name vanaf juli tot oktober wordt het afgeraden om te reizen in de Filipijnen. Aangezien de Filipijnen een tropisch klimaat heeft, is het weer onvoorspelbaar en kloppen weersvoorspellingen niet altijd.

Beste reistijd

Het minste regenval vindt plaats tussen de maanden november en mei. Maar aangezien de temperaturen in april en mei hoog op kunnen lopen is de beste reistijd vanaf november tot en met maart. Aangezien de Filipijnen een uitgestrekt land is, heeft elk eiland zijn eigen klimaat. Zo is het klimaat in Siargao juist het tegenovergestelde, hier komen echter bijna geen tyfoons voor. Tijdens reizen in het regenseizoen hoeft u niet te denken aan hele dagen regen, vaak is het zo dat enkel aan het einde van de middag een hele heftige maar korte tropische regenbui plaatsvind.

Valuta

De officiële munteenheid van de Filippijnen is de Filipijnse Peso, een Peso is onder te verdelen in 100 centavo. Het wordt gezien als onnodig duur om in Nederland al Filipijnse peso’s op te nemen. Voor de actuele wisselkoers adviseren wij u om te kijken op WWW.WISSELKOERS.NL.

Betalingsmogelijkheden

In alle toeristische plaatsen en grote steden is het mogelijk om geld op te nemen met uw Nederlandse pinpas, die is voorzien van het Cirrus of Maestro logo. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden en ook geldt er een limiet. Neem voor actuele informatie contact op met uw bank voordat u naar de Filipijnen vertrekt. Hotels, resorts en veel restaurants bieden u de mogelijkheid om te betalen met uw creditcard (Visa, Mastercard, American Express). Zorg wel voor voldoende contant geld op zak voor eventuele souvenirs en marktkraampjes.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen, hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

In Manilla vindt men de internationale luchthaven waar dagelijks vluchten van en naar Nederland vertrekken. Het reizen binnen de Filipijnen kan gezien worden als een mooie maar avontuurlijke ervaring. De Filipijnen is een uitgestrekt land bestaande uit duizenden eilanden. Om deze bestemmingen te bereiken zult u grotendeels afhankelijk zijn van binnenlandse vluchten en boot overtochten. Op de grotere eilanden land rijden er voldoende taxi’s en busjes, de typische Filipijnse Jeepny wordt vaak als vervoersmiddel gebruikt. Een leuke en één van de meest traditionele manier van reizen binnen de Filipijnen is met een tricycle. Waar Thailand bekend om staat vanwege de tuktuk, is de tricycle vaak de goedkoopste en leukste optie op de Filipijnen. Langs de kust is het gebruikelijk om per boot van en naar de eilanden te reizen. Let wel, vooral in het hoogseizoen is het handig om vervoer vooraf te reserveren vanwege de enorme drukte.

Elektriciteit

De Filipijnen kent een voltage van 220 volt. In de grotere hotels wordt vaak gebruik gemaakt van stopcontacten met ronde gaten zoals in Nederland. Ook wordt vaak stopcontacten met rechthoekige gaten gebruikt, dit is doorgaans het stopcontact uit de Verenigde Staten. Wel is het aan te raden om een reisstekker aan te schaffen voor uw vertrek naar de Filipijnen, met name bij een bezoek aan de binnenlanden. Zo komt u niet voor verassingen te staan!

Communicatie

Er gelden hoge kosten bij het telefoneren met uw mobiele telefoon vanuit de Filipijnen. Raadpleeg uw mobiele provider voor de actuele tarieven en mogelijkheden voor het mobiele verkeer. Hotels bieden vaak, tegen betaling, een telefoondienst aan. Ook zijn internet en wifi op de meeste plekken te vinden waaronder in hotels en internetcafés. Er zijn voldoende postkantoren te vinden, indien u een kaart of een pakket wil versturen.

Veiligheid

De Filipijnen is recent regelmatig in het nieuws gekomen, vanwege het strenge regime van de overheid tegen het bestrijden van drugs. Desondanks is het veilig om de Filippijnen te bereizen en er met name op de toeristische bestemmingen. wel, net als in andere landen doet u er verstandig aan om op uw hoede te zijn voor mogelijke zakkenrollers en andere vormen van criminaliteit. Tevens zijn er bepaalde gebieden waar u als toerist beter niet kunt komen. Gelukkig zijn dit bestemmingen waar nauwelijks tot geen toerisme voor komt. Voor actuele informatie over veiligheidsrisico’s kunt u terecht bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken via nederlandwereldwijd.nl of via de Reisapp Buitenlandse zaken.

Gezondheid

Bij een bezoek aan de Filippijnen, is het zeker aan te raden om medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Mocht u binnen zeven dagen van aankomst in de Filipijnen in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan bent u verplicht om hier een vaccinatie tegen gehad te hebben. Een ziekte die in de Filipijnen veel voorkomt is Dengue (knokkelkoorts). Deze ziekte wordt veroorzaakt door een muggenbeet en het is daarom ook raadzaam om insecten werend middel mee te nemen zoals DEET. Op sommige plekken op de Filipijnen komt malaria voor. Een reisapotheek zal altijd van pas komen tijdens een reis naar de Filipijnen. Voor deskundig advies adviseren wij u om contact op te nemen met de GGD via WWW.GGD.NL.

Kleding

Allereerst moet u rekening houden met de vele insecten. Probeer daarvoor zoveel mogelijk lichte en luchtdoorlatende kleding mee te nemen, in welk seizoen dan ook. Probeer daarnaast vooral ’s avonds zoveel mogelijk uw armen en benen te bedekken. Als u overdag van plan bent in de zon te gaan, dan doet u er goed aan om een hoofddeksel te dragen en veel water te drinken. De Filipijnen ligt vlak bij de evenaar wat resulteert in een fellere zon als wat u gewend bent in Europa. Neem hiervoor maatregelen. Dit kunt u doen door de eerdergenoemde maatregelen, maar ook door veel zonnebrand te smeren en de heetste uren van de dag te vermijden.

Eten en drinken

De Filipijnse keuken is een mix van westerse en Aziatische gerechten en heeft met name invloeden van de Chinese, Maleisische en Spaanse cultuur. Net als in andere Zuidoost-Aziatische landen vindt u bijna overal wel kleine restaurantjes, markten en kraampjes op straat, maar zijn deze wel in mindere mate aanwezig. De meeste restaurants gaan pas in de middag open en dat maakt het iets lastiger om een plekje te vinden voor het ontbijt, maar op de meest toeristische bestemmingen is dit gelukkig niet van toepassing. Op het platteland is het aanbod wat minder, maar er is altijd ergens wel wat te eten te vinden. In hotels en restaurants kunt u tijdens uw reis vaak kiezen tussen traditionele Filipijnse gerechten evenals gerechten met een westerse invloed.

Kenmerken van de Filipijnse keuken zijn voor het grootste deel beïnvloed door het gebruik van rijst gecombineerd met vlees of vis en kruiden. De gerechten in de Filipijnen zijn over het algemeen nietpittig en worden vaak bereid met vissaus, sojasaus en azijn. Bij een hoofdgerecht zit normaliter minder groente dan men gewend is. Desgewenst kunt u altijd extra groente als bijgerecht bij bestellen. Kenmerkend voor de Filipijnen zijn de sausjes met zure en bittere smaken, deze worden veelal gratis geserveerd bij het gerecht. Een bekende Filipijnse specialiteit is de Adobo; gestoofde varkens- of kippenvlees met sojasaus met knoflook, uien en azijn.

Openingstijden winkels

Vooral in de grote steden is er altijd bedrijvigheid en zijn er te allen tijden eet- en winkelgelegenheden aanwezig. Winkels openen hun deuren vaak om 9.00 en sluiten rond 19.00 á 20.00 uur. Restaurants hebben vaak geen strikte sluitingstijden en blijven vaak open zolang er klanten aanwezig zijn. Voor uw geldzaken kunt u doordeweeks van 9.00 uur tot 15.00 uur terecht bij de banken.

Fooien

Door de komst van de talloze toeristen door de jaren heen, wordt het geven van fooi als een gewoonte gezien. Serveersters, kamermeisjes, gidsen en andere service verleners verdienen in Filipijnen niet veel geld. Daarom is het gebruikelijk om ze, afhankelijk van de verleende service en de kwaliteit hiervan, een kleine fooi te geven. Vaak wordt een fooi van ongeveer 5 – 10% verwacht.

Religie

De meerderheid, ongeveer 80% van de bevolking, is rooms-katholiek. Wat de Filipijnen na Brazilië en Mexico het grootste katholieke land ter wereld maakt. 15% van de bevolking is protestants of een aanhanger van andere christelijke kerkgenootschappen. Ongeveer 6% van de bevolking is moslim, waarvan de meesten op de zuidelijke eilanden Mindanao en de Sulu-eilanden woonachtig zijn.

Feestdagen

 • 01 januari Nieuwjaarsdag
 • 09 januari Feest van de zwarte Nazarener
 • 3e week van januari Sinulog festival (Cebu City)
 • 25 februari People Power Day (jaarlijkse verkiezingen)
 • Week rondom Pasen Holy Week
 • 01 mei Dag van de arbeid
 • 12 juniOnafhankelijkheidsdag
 • 21 augustus Ninoy Aquino dag
 • 31 augustus Dag van de Helden
 • 01 november Allerheiligen
 • 30 november Bonifacio dag
 • 25 & 26 december Kerst

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op