Costa Rica: Een paradijs voor de natuurliefhebber

Yaxa Reizen

Costa Rica onderscheidt zich door zijn overweldigend mooie natuurschoon. Hoge bergtoppen met nevelwouden en prachtige stranden aan zowel de Caraïbische kust als aan de Pacifische Oceaan. Van tropisch woud tot savanne en van hoogland tot aan vulkanisch landschap. Costa Rica is bijzonder. Als natuurliefhebber komt u hier ogen tekort!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Costa Rica

Ligging

Costa Rica ligt in Midden-Amerika en grenst in het noorden aan Nicaragua en aan de zuidoostkant aan Panama. Aan de oostkant ligt de Caraïbische Zee en aan de westkant de Grote Oceaan. Costa Rica is ongeveer 1,4 maal zo groot als Nederland en het binnenland kenmerkt zich door vulkanische bergketens. Costa Rica heeft ongeveer 4,5 miljoen inwoners.

Tijdsverschil

Het is in Costa Rica 7 uur vroeger dan in Nederland. In de zomer verschilt dit 8 uur.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Costa Rica is geen visum nodig. Uw paspoort dient wel meer dan 6 maanden geldig te zijn na terugkomst van uw reis. Voor vragen kunt u contact opnemen met de Costa Ricaanse Ambassade. Let op: In het geval van een overstap in de Verenigde Staten is het verplicht u te identificeren voor de Amerikaanse overheid via hun ESTA programma. Dit kunt u doen door uzelf tenminste 72 uur van te voren te registreren via https://esta.cbp.dhs.gov.

Costa Ricaanse Ambassade
Laan Copes van Cattenburch 46
2585 GB Den Haag
Tel:0703540780

Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Costa Rica: Tel: 00506 2296 1490

Taal

In Costa Rica is de voertaal Spaans. Over het algemeen kunt u hier met Engels redelijk terecht, met name in de meest toeristische plaatsen. Natuurlijk is het gemakkelijk als u een klein woordje Spaans spreekt, of een woordenboek bij de hand houdt.

Klimaat

Het regenseizoen loopt van juni tot november. Vooral in september en oktober kunnen er hevige stortbuien vallen. Aan de kustgebieden heerst een warm en vochtig klimaat. In het noordwesten is het een stuk hoger en in de hooglanden een stuk frisser. Het land heeft dan ook een grote variatie in klimaatzones. De droge periode loopt van december tot mei.

Beste reistijd

Costa Rica wordt elk seizoen bereisd, echter komen de meeste toeristen in de droge periode van december tot april. Het voordeel van het regenseizoen is dat het land groener is. Ook duren de regenbuien over het algemeen slechts één tot twee uur per dag.

Valuta

De munteenheid van Costa Rica is de Colón. Gemiddeld staat de koers op 100/€ 0,16. Voor de meest actuele wisselkoersen kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen, indien er Maestro op staat. In kleine dorpjes is het soms niet mogelijk om te pinnen. Zorg er daarom altijd voor dat u voldoende Colones op zak heeft. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Ook is betalen met US dollars steeds gangbaarder. Er zijn munten van 5, 50, 100, en 500 colon. Het papiergeld wordt gefabriceerd in biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 colon.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Costa Rica is goed te verkennen per huurauto. Om de hoofdstad San José zijn de wegen goed onderhouden, echter de kleine wegen naar de meer afgelegen gebieden zijn soms erg slecht onderhouden. Tijdens het regenseizoen kunnen er zich plotseling kuilen op doen. Plekken als Tortuguero zijn alleen te bereiken per boot. Dit vervoer zit vaak inbegrepen bij de excursies.

Elektriciteit

Het voltage is overwegend 110 volt. Voor de stopcontacten heeft u een wereldstekker nodig. Dergelijke stekkers kunt u o.a. kopen bij de ANWB winkel.

Communicatie

Over het algemeen is er een mobiele telefonienetwerk beschikbaar in Costa Rica. In de kleinere/afgelegen plekken kan het signaal zwak zijn of helemaal niet werken. Het is verstandig even contact op te nemen met u provider om te controleren of u bereikbaar bent in Costa Rica en over eventuele extra kosten. Bij de meeste toeristencentra kunt u zonder problemen internetten en zijn er voldoende internetcafés te vinden.

Veiligheid

Costa Rica is een relatief veilig land. Wees toch altijd op uw hoede. Past u wel op met zakkenrollers en laat niet al te veel waardevolle spullen in het zicht liggen op uw hotelkamer. Heeft u een huurauto, laat deze dan nooit onbeheerd achter en sluit hem af, ook bij het maken van een foto stop.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht bij een bezoek aan Costa Rica. Over het algemeen worden DTP en Hepatitis A aangeraden. Voor de meest recente gezondheidsadviezen raden wij u aan contact op te nemen met een GGD vestiging in u buurt, te vinden op www.ggd.nl. Wij raden u af om water uit de kraan te drinken in Costa Rica. U kunt flessen mineraalwater vrijwel overal kopen. In bepaalde delen van het land komt Dengue (knokkelkoorts) voor. U beschermd zich door insecten werende middelen te gebruiken (DEET) en bij ernstige griepverschijnselen (hoge koorts/rillingen) gelijk contact op te nemen met een dokter.

Kleding

Door het tropische klimaat dient u dunne, comfortabele kleding mee te brengen. Neemt u ook een shirt met lange mouwen en een broek mee als bescherming tegen muggen. Ook regenkleding kan vooral tijdens het regenseizoen goed van pas komen. De meeste mensen die Costa Rica bezoeken zullen vele wandelingen maken door de nationale parken die het land rijk is. Neem daarom comfortabele wandelschoenen mee.

Eten en drinken

Het eten in Costa Rica is lekker en niet duur. Er wordt veel gekookt met rijst en bonen. Costaricanen eten in ‘Soda’s’ waar lokale gerechten geserveerd worden. Als ontbijt of lunch wordt vaak ‘Gallo Pinto’ geserveerd. Gallo Pinto wordt gemaakt van rijst en zwarte bonen. In de ochtend wordt het gegeten met ei en in de middag met een stukje vlees of vis. De Casado is een compleet en gevarieerd gerecht. Hier worden de rijst en bonen apart geserveerd, en komt er nog wat koolsalade, gebakken banaan en een stukje vlees of vis bij. Van het exotische fruit worden veelal fruitsapjes gemaakt. Vraag naar een ‘Naturales’, dan kunt u meestal kiezen uit de verschillende soorten exotisch fruit.

Openingstijden winkels

De openingstijden van winkels in Costa Rica zijn doorgaans open van 8:00 uur tot 18:00 uur. Banken gaan al eerder dicht; om 13:00 uur of 15:00 uur.

Fooien

Een fooi geven is gebruikelijk in Costa Rica. In restaurants wordt rond de 10% fooi gegeven. In taxi’s hoeft u geen fooi te geven, gidsen/chauffeurs verwachten dit vaak wel. De hoogte van het bedrag is uiteraard aan u.

Religie

De grondwet van Costa Rica geeft vrijheid van godsdienstuiting. De staatskerk is de Rooms-Katholieke kerk, waartoe meer dan 90% van de bevolking rekent.

Feestdagen

De meest belangrijke feestdagen van Costa Rica zijn:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 11 april Juan Santamaria
  • 25 juli Guanacaste
  • 15 september Onafhankelijkheidsdag
  • 12 oktober Dag van de Culturen
  • 31 december – 2 januari Festival van de kleine duivels

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op