Imponerend Thailand

Yaxa Reizen

Thailand is niet voor niets een populaire vakantiebestemming. Dit kleurrijke land in Azië heeft namelijk alle ingrediënten voor een heerlijke strandvakantie en een onvergetelijke rondreis. De vriendelijke bevolking en de goede infrastructuur maken het een prettig land om in te reizen. Het land heeft een rijke cultuur met prachtige tempels, kleurrijke bergvolken en een groene natuur. In de tropische regenwouden kunt u allerlei exotische dieren spotten, waaronder panters, tijgers, apen en olifanten. In het zuiden van Thailand beleeft u een onvergetelijke ervaring op het Cheow Lan-meer; u overnacht in een drijvende hut van Elephant Hills, op het water in het midden van de jungle. Houdt u van lekker eten? Probeer dan zeker een van de heerlijke kruidige gerechten. De strandliefhebber kan zijn hart ophalen op een van de idyllische eilandjes in het zuiden van Thailand. Wilt u Bangkok op een originele manier ontdekken? Stap dan in een Tuk Tuk en verken de mooiste plekjes van deze bruisende metropool. Traditioneel en onvergetelijk; dat is een reis naar Thailand!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Thailand

Ligging

Gelegen in Zuidoost-Azië vind men ‘Het land van de glimlach’: Thailand. Het telt een oppervlakte van meer dan 500000 km² wat ongeveer gelijk staat aan de oppervlakte van Frankrijk en er wonen zo’n 67 miljoen inwoners. Thailand grenst aan Maleisië, Cambodja, Myanmar (Birma), en Laos en wordt omgeven door de Andamanse Zee in het zuidwesten en de Golf van Thailand in het zuidoosten.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Thailand 5 uur later. Tijdens de wintertijd is dit 6 uur.

Reisdocumenten

Om Thailand te bezoeken is het vereist een Nederlands of Belgisch paspoort te hebben die na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Zonder visum is het mogelijk tot 30 dagen in Thailand te verblijven. Voor een bezoek langer dan 30 dagen moet u in het bezit zijn van een toeristenvisum die u tot maximaal 3 maanden toegang verleend tot het land. Voor het aanvragen van een toeristenvisum of als u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft raden wij u aan contact op te nemen met het Thaise consulaat in Amsterdam:

Herengracht 444 (BG)
1017 BZ Amsterdam
Tel: 020-4651532

Mocht u contact op willen nemen met de Nederlandse Ambassade in Thailand dan kan dat via onderstaand telefoonnummer:
Tel: 00662 3095200

Taal

De officiële taal binnen Thailand is het Thai. Deze taal wordt door ruim 80% van de bevolking gesproken. Binnen deze taal bestaan er ook nog verschillende dialecten, een voorbeeld hiervan is het dialect van Thai wat men in Bangkok spreekt. Het feit dat Thailand door veel toeristen bezocht wordt is het in veel openbare plekken ook mogelijk om Engels te spreken met de lokale bevolking. Ook de bewegwijzering is er grotendeels in het Engels met name in de drukke toeristische gebieden.

Klimaat

Thailand heeft een tropisch klimaat en het kan er daardoor het hele jaar erg warm worden. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de moesson en kent drie verschillende seizoenen. Als eerst is er het hete seizoen, die van maart tot en met juni loopt. Hier lopen de temperaturen vaak op tot zo’n 35-40 graden en ook de luchtvochtigheid is erg hoog. Van juni tot en met oktober heerst er het regenseizoen die wordt veroorzaakt door de zuidwestelijke moesson. Het kan er dan ook veel en hard regenen. De noordwestelijke moesson kenmerkt de droge periode die van november tot en met maart zijn intrede doet. Deze moesson zorgt voor een koele periode met temperaturen van rond de 25 tot 30 graden en een (relatief) lage luchtvochtigheid en weinig regen.

Beste reistijd

De droge periode die Thailand kent, van november tot maart is de beste periode om een bezoek te brengen aan Thailand. Aangename temperaturen, weinig neerslag en een lage luchtvochtigheidsgraad zorgen voor prettige omstandigheden. Houdt er wel rekening mee, deze periode is ook gelijk het hoofdseizoen van Thailand en het kan daarom ook erg druk worden.

Valuta

In Thailand betaald men met de Thaise Baht. Één Baht is onder te verdelen in 100 satang. Het wordt gezien als onnodig (duur) om in Nederland al Thaise Baht op te nemen. Voor de actuele wisselkoers adviseren wij u om te kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

In alle toeristische plaatsen en grote steden is het mogelijk om geld op te nemen met uw Nederlandse pinpas voorzien van het Cirrus of Maestro logo. Er zijn wel extra kosten aan verbonden en er geldt een limiet. Neem voor actuele informatie contact op met uw bank voordat u naar Thailand vertrekt. Hotels, resorts en veel restaurants bieden de mogelijkheid om te betalen met uw creditcard (Visa, Mastercard, American Express). Zorg wel voor voldoende contant geld op zak voor eventuele souvenirs en marktkraampjes.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

In Bangkok vindt men de internationale luchthaven waar dagelijks vluchten van en naar Nederland vertrekken. Ook is Bangkok een belangrijke overstap plek voor vluchten naar Oceanië en andere landen in zuidoost Azië. Het reizen binnen Thailand kan gezien worden als een mooie maar avontuurlijke ervaring.

Taxi’s, busverbindingen en minibusjes zijn er genoeg, maar de leukste en meest traditionele manier van reizen binnen bijvoorbeeld Bangkok is de welbekende Tuk-Tuk. Tevens zijn deze Tuk-Tuks, evenals de andere vervoersmogelijkheden, erg goedkoop. Ook kent Bangkok een skytrain en een metrostelsel. Voor de langere reizen binnen Thailand is het mogelijk om met een (nacht)trein te reizen. Deze manier van reizen is vaak goedkoop en comfortabel en brengt u bijvoorbeeld naar Chiang Mai in het noorden of de kleine eilandjes in het zuiden van het land. Let wel, vooral in het hoogseizoen moet er vooraf gereserveerd worden vanwege de enorme drukte.

Langs de kust is het gebruikelijk om per boot van en naar de eilanden te reizen. Ook zijn de grote steden in Thailand verbonden door een busnetwerk. Daarnaast is er de mogelijkheid om per vliegtuig een vlucht te nemen binnen Thailand met bijvoorbeeld Bangkok Air en kunt u uw eigen auto huren.

Elektriciteit

Thailand kent een voltage van 220 volt. In de grotere hotels wordt vaak gebruik gemaakt van dezelfde stopcontacten als in Nederland. Wel is het aan te raden om een reisstekker aan te schaffen voor uw vertrek naar Thailand, vooral wanneer u van plan bent het binnenland te gaan bezoeken.

Communicatie

Er gelden hoge kosten bij het telefoneren met uw mobiele telefoon vanuit Thailand. Raadpleeg uw mobiele provider voor de actuele tarieven en mogelijkheden voor het mobiele verkeer. Hotels bieden vaak, tegen betaling, een telefoondienst aan. Ook zijn internet en wifi op de meeste plekken te vinden waaronder in hotels en internetcafés. Mocht u kaarten of pakketten willen versturen vanuit Thailand dan zijn er voldoende postkantoren te vinden.

Veiligheid

Thailand wordt gezien als een prettig en veilig land om (zelfstandig) te reizen. Let wel, net als in andere landen doet u er verstandig aan om op uw hoede te zijn voor mogelijke zakkenrollers en andere soorten criminaliteit. Op straat vind u genoeg politie en voor de toeristen bestaat er een aparte toeristenpolitie. Vanaf november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. Ook de invoer van elektronische sigaretten en vullingen is strafbaar in Thailand.

Gezondheid

Mocht u een bezoek willen brengen aan Thailand dan is het zeker aan te raden om medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Een ziekte die in Thailand veel voorkomt is Dengue (knokkelkoorts). Deze ziekte wordt veroorzaakt door een muggenbeet en het is daarom ook raadzaam om anti-insectenbeten producten mee te nemen zoals DEET. Ook komt in sommige gebieden malaria voor. Een reisapotheek zal altijd van pas komen tijdens een reis naar Thailand. Voor deskundig advies adviseren wij u om contact op te nemen met de GGD via www.ggd.nl.

Kleding

Allereerst moet u rekening houden met de vele insecten. Probeer zoveel mogelijk lichte en lucht doorlatende kleding mee te nemen, welk seizoen dan ook. Probeer daarnaast vooral ’s avonds zoveel mogelijk uw armen en benen te bedekken. Als u overdag van plan bent in de zon te gaan dan doet u er goed aan om een hoofddeksel te dragen en veel water te drinken. Thailand ligt vlak bij de evenaar wat resulteert in een felle zon.

Afhankelijk van uw reisdoel, bijvoorbeeld zon, zee en strand of een actieve vakantie, dient u uw kledij aan te passen aan de omstandigheden. Op religieuze plekken zoals tempels wordt geacht dat u kleding draagt welke uw schouders en knieën bedekken.

Eten en drinken

In Thailand staat eten centraal binnen de cultuur en overal vind men dan ook wel kleine restaurantjes, marketen en kraampjes op straat. De Thai zijn erg hygiënisch en er kan dan ook van harte lust van worden genoten tegen een zeer lage prijs. Er wordt niet op vaste tijden gegeten en er is daarom op ieder uur van de dag wel de mogelijkheid om te genieten van een snack of maaltijd. Op het platteland is het aanbod wat minder maar er is altijd ergens wel wat te eten te vinden. In hotels en restaurants kunt u tijdens uw reis vaak kiezen tussen traditionele Thaise gerechten evenals gerechten met een westerse invloed.

Kenmerken van de Thaise keuken zijn voor het grootste deel beïnvloed door het gebruik van rijst en noedels, gecombineerd met vlees of vis en kruiden. Over het algemeen zijn deze gerechten erg pittig en moet de maag van de toerist hier in eerste instantie erg aan wennen. Thais eten is bekend over de hele wereld waar het gerecht Phad Thai, een soort mie met vlees en groenten, misschien wel de bekendste is. Een ander vaak gebruikt ingrediënt is lemon grass (limoengras).

Openingstijden winkels

Vooral in de grote steden is er altijd bedrijvigheid en zijn er te allen tijden eet- en winkel gelegenheden geopend. Kantooruren zijn door de week van 08.00 uur tot 17.00 uur. Daarentegen zijn warenhuizen en supermarkten de hele week geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur of 22.00 uur. Voor uw geldzaken kunt u terecht bij de banken doordeweeks van 08.30 uur tot 15.30 uur.

Fooien

Van oorsprong is het niet gebruikelijk om fooi te geven in Thailand. Door de jaren heen met de komst van de talloze toeristen is het echter wel als een gewoonte gezien. Serveersters, kamermeisjes, gidsen en andere service verleners verdienen in Thailand niet veel en daarom is het gebruikelijk om deze, afhankelijk van de verleende service en de kwaliteit hiervan, een kleine fooi te geven. Restaurants rekenen vaak een service charge van 10%.

Religie

Tijdens uw reis zal het snel opvallen dat de belangrijkste godsdienst binnen Thailand het Boeddhisme is. Zo’n 95% van de Thaise bevolking volgt deze religie. Talloze tempels sieren het straatbeeld en ook monniken gekleed in hun typische oranje gewaden zult u veel tegenkomen. Bij veel huizen, hotels en andere gebouwen vind u de zogenaamde geestenhuisjes zo groot als een vogelhuis waar volgens de bewoners en beheerders van het pand de geesten in wonen.

Feestdagen

 • 01 januari Nieuwjaarsdag
 • 2e zaterdag van januari Nationale Dag van het Kind
 • 18 januari Elephant Duel Day
 • Eerste week van februari Chiang Mai bloemenfestival
 • 06 april Chakri-dag
 • 13-15 april Songkran festival (Thais nieuwjaar)
 • 01 mei Dag van de Arbeid
 • 05 mei Kroningsdag
 • Eind november River Kwai Bridge Festival
 • 05 december Verjaardag zijne Majesteit Koning Bhumibol
 • 10 december Dag van de Constitutie
 • Kaarsenfestival, Ubon Ratchathani

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op