De top van Afrika: Tanzania

Yaxa Reizen

In Tanzania vindt u de meest bekende natuurgebieden van Afrika, waaronder de Serengeti en de Ngorogorokrater. Maar Tanzania is ook dé plek waar u een van de meest indrukwekkende wonderen van de natuur kunt beleven: de grote migratie! Jaarlijks trekken duizenden gnoes en zebra’s vanuit de Serengeti naar het Masaï Mara National Park in Kenia. Tijdens een reis door Tanzania ontgaat de Kilimanjaro, de hoogste top van Afrika, u ook zeker niet. Niet voor niets wordt deze berg ook wel ‘het dak van Afrika’ genoemd. Bent u sportief en houdt u van een uitdaging? Dan is het een must om deze reus te overmeesteren! Tanzania is hét land voor zowel een actieve als een ontspannen reis. Zo kunt u bijvoorbeeld op het eiland Zanzibar heerlijk ontspannen en lekker bijkomen van uw intensieve rondreis. Ontdek veelzijdig Tanzania!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Tanzania

Ligging

Tanzania ligt in Oost-Afrika. Tanzania grenst in het noorden aan Kenia en Oeganda, in het zuiden aan Mozambique, Malawi en Zambia en in het westen aan Congo, Rwanda en Burundi. In het oosten grenst Tanzania in zijn geheel aan de Indische Oceaan. Het totale oppervlakte van Tanzania is 945.087 km² en hiermee is het ongeveer 22,5 keer zo groot als Nederland, en het is het grootste land in Oost-Afrika.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Tanzania 1 uur later dan in Nederland. Tijdens de winter is dit 2 uur later.

Reisdocumenten

Indien u naar Tanzania reist, dan heeft u een paspoort nodig en u dient er zeker van te zijn dat deze geldig is tot 6 maanden na aankomst van uw verblijf. Ook is een visum verplicht. Deze moet u van te voren aanvragen en kost ongeveer € 50,-. Kijk voor uw visum op http://cibtvisas.nl/. Voor het aanvragen van een toeristenvisum als u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft raden wij u aan contact op te nemen met het consulaat van Tanzania.

Taal

In Tanzania zijn Engels en Kiswahili de officiële nationale talen. Voor de meeste mensen die Kiswahili spreken is het niet hun moedertaal. Engels wordt veel gebruikt, onder meer in het middelbaar, hoger onderwijs, in het parlement en bij officiële gelegenheden.

Klimaat

Tanzania heeft een tropisch klimaat. Gedurende het hele jaar is het er warm. Het klimaat langs de kust wordt bepaald door de moessonwinden. Deze moessonwinden brengen van maart tot mei en in november en december (in mindere mate) veel regen. In de natte periode kan het drukkend heet worden. In de bergen is het koeler, en in juni en juli kunnen de temperaturen ’s nachts zelfs onder de 15 graden duiken. Op zeeniveau is het hele jaar door rond de 30 graden. Gemiddeld valt er in Tanzania ongeveer evenveel neerslag als in Nederland, alleen is het minder gelijk verdeeld over het jaar. In sommige maanden regent het erg veel en tussen mei en augustus regent het praktisch nooit.

Beste reistijd

De beste tijd om Tanzania te bezoeken is van mei tot en met september. Dan valt er het minste neerslag. In deze periode is het wel erg druk, vooral in de wildparken. Het wild is in de droge periode makkelijker om te zien, omdat er weinig groen is om achter te schuilen en er minder drinkplaatsen zijn waar ze hun dorst kunnen lessen. Het hele jaar door vindt de, jaarlijkse, zeer indrukwekkende trek plaats van honderdduizenden gnoes in verschillende delen van de Serengeti. De gnoes trekken van het Serengeti National Park naar Kenia. Vooral het oversteken van de Mara Rivier van de grote aantallen dieren zorgt voor een fantastisch schouwspel.

Valuta

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling. Ook kan er met de Amerikaanse Dollar betaald worden. Echter, op straat prefereert men de Shilling. Grote bedragen kan men niet wisselen. Het is raadzaam om vanuit Nederland al Amerikaanse Dollars mee te nemen.

Betalingsmogelijkheden

Alle banken in Tanzania beschikken over pinautomaten. Op het platteland kan geld pinnen lastiger zijn. De meeste pinautomaten accepteren alleen Visa creditkaarten. Een aantal accepteert ook Mastercard creditkaarten en bankpassen met het Maestro logo. Maar die zijn aardig zeldzaam. In de meeste grotere hotels en restaurants kan men met alle soorten creditcards betalen. Dat geldt zeker voor de hotels in het noorden rondom de parken.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Dagelijks zijn er vluchten van Amsterdam naar Dar es Salaam en Kilimanjaro. Vanuit hier zijn er doorvluchten mogelijk naar Mwanza, Zanzibar, Kilimanjaro en Mtwara. Op de meeste routes kunt u gebruik maken van gewone bussen en express bussen. De laatste stoppen minder vaak en zijn dus sneller en daarom ook duurder. De normale bussen zijn vaak overvol, vies en langzaam, maar komen daarentegen ook in kleinere plaatsen dan de express bussen. Tanzania heeft twee treinverbindingen, tussen Dar es Salaam en Kapiri Mposhi in Zambia of tussen Dar es Salaam en Kigoma en Mwanza. De kans op vertragingen is aanzienlijk, en deze kunnen al snel oplopen tot twaalf uur of meer. Minibusjes en gedeelde taxi’s zijn het belangrijkste vervoersmiddel op korte trajecten. De minibusjes bieden vaak plaats aan zo’n dertig mensen, en meestal komen daar ook wat kippen en grote hoeveelheden bagage bij.

Elektriciteit

Er wordt gebruik gemaakt van 230 Volt, met een Engelse 3-polige stekker. In Tanzania wordt de ‘Engelse’ reisstekker gebruikt. Het kan in Tanzania voorkomen dat de stroom af en toe uitvalt.

Communicatie

Mobiel bellen is op veel plaatsen mogelijk, maar vanuit de nationale parken is het bereik vaak slecht. Voor lokale gesprekken met een mobiel is het voordeliger om een prepaid simkaart te kopen, daarvoor is een sim lock vrije telefoon wel vereist. Telefoneren kan ook via een postkantoor, en via de meeste hotels. Al is dat laatste meestal vrij prijzig. In steden en toeristische centra zijn volop internetcafés te vinden. Ook beschikken de meeste hotels over internetfaciliteiten en wifi.

Veiligheid

Bij reizen in en door Tanzania wordt u geadviseerd om waakzaamheid te betrachten. Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten de grensgebieden met Rwanda en Burundi. Voor meer informatie over het reisadvies verwijzen wij u naar de volgende website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/inhoud/tanzania

Gezondheid

Als u een bezoek wilt brengen aan Tanzania dan is het zeker aan te raden om medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Vaccinaties worden aanbevolen voor DTP en hepatitis A. Verder geldt een persoonsgebonden vaccinatie advies voor buiktyfus, hepatitis B en meningokokken. Er bestaat een verhoogd risico op mazelen en TBC. Het is daarnaast belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, in verband met malaria en dengue. Gele koorts komt voor, en een vaccinatie is verplicht als u vanuit een gele koorts gebied komt. Daarnaast is een choleraverklaring verplicht. In verband met rabiës wordt contact met zoogdieren afgeraden. Voor deskundig advies adviseren wij u om contact op te nemen met de GGD via www.ggd.nl.

Kleding

Overdag zijn shorts ideaal en na zonsondergang is een lange broek aan te bevelen in verband met muskieten. Luchtige katoenen kleding is prettig en broeken met afritsbare pijpen zijn praktisch. Het is verstandig om voor de koudere avonden warme kleding mee te nemen. Verder is het raadzaam om een winddicht regenjack en zwemkleding mee te nemen. De zon is fel, dus een hoofddeksel mag eigenlijk niet ontbreken in uw bagage. Hetzelfde geldt natuurlijk voor goede wandelschoenen.

Eten en drinken

De keuken van Tanzania is behoorlijk eenvoudig. Men eet weinig groente en de keuze is beperkt. Daarentegen is er volop fruit beschikbaar. Enkele typische gerechten uit de Tanzaniaanse keuken zijn: ugali, rijst met geroosterd vlees en zoet brood met fruit en/of honing. Het leidingwater in Tanzania is absoluut niet drinkbaar, en het is af te raden om ijsblokjes te gebruiken. Verzegelde flessen water zijn overal volop te krijgen, en dat is veilig om te drinken.

Openingstijden winkels

De meeste winkels zijn in Tanzania van maandag tot en met zaterdag geopend van 8.00 uur tot 18.00 uur. Tussen de middag sluiten veel winkels even. De meeste overheidskantoren zijn door de week geopend van 8.30 uur tot 12.30 uur. Banken zijn van maandag tot en met vrijdag open tussen 9.00 uur en 12.30 uur. Kleine wisselkantoortjes zijn wat langer geopend. Postkantoren zijn door de week geopend van 8.30 uur tot 14.00 uur, en op zaterdag tot 12.00 uur. Met uitzondering van enkele souvenirwinkeltjes zijn alle zaken op zondag gesloten.

Fooien

Als u tevreden bent over de geleverde diensten dan is het gebruikelijk om een fooi te geven. Mensen die een dienst verlenen verwachten vaak hiervoor een beloning zoals de taxi chauffeur, het kamermeisje, de kruier (in het hotel wel, op het vliegveld niet toegestaan), de ober en de gids. Gemiddeld komt dit neer op 10% van het totaalbedrag. In een hotel of lodge staat vaak een fooienpot, de fooi wordt dan verdeeld onder het personeel.

Religie

Een kleine 50 % van de inwoners van Tanzania hangt het Christelijke geloof aan, ongeveer 30% is moslims, op het eiland Zanzibar is zelfs 95% van de bevolking moslim. Ongeveer 20% van de bevolking beoefent nog steeds de inheemse natuurreligies. Een aantal stammen zijn niet (of nauwelijks) beïnvloed door andere religies, wat met name geldt voor de Masai.

Feestdagen

In Tanzania worden zowel de christelijke feestdagen Goede Vrijdag, Pasen en Kerstmis gevierd, als de islamitische feestdagen:

  • 12 januari Dag van de Revolutie Zanzibar
  • 07 april Heroes day
  • 26 april Dag van de Unie (Zanzibar en Tanganyika werden samengevoegd bij Tanzania)
  • 27 april Dag van de Grondwet
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 08 augustus Dag van de Boeren
  • 09 december Onafhankelijkheidsdag
  • 26 december Kerstmis

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op