De vele gezichten van langgerekt Chili

Yaxa Reizen

Het smalle en uitgestrekte Chili is een bijzonder land. Van noord tot zuid vindt u verschillende landschappen, van woestijnen tot gletsjers. Chili heeft nagenoeg alles om uw reis onvergetelijk te maken. De Atacamawoestijn in het noorden van het land biedt uitgestrekte en dorre landschappen met fantastische rotsformaties. In het midden van het land vindt u Santiago de Chile, een stad gelegen tussen hoge bergen en uitgestrekte wijngaarden waar Chili een paar van de lekkerste wijnen ter wereld produceert! Verder naar het zuiden verandert het landschap langzaam van rustig en uitgestrekt naar het ruige Torres del Paine en Patagonië. Meren, fjorden en kilometers hoge bergen kenmerken hier het landschap. Avonturiers zullen hier hun hart ophalen. Vergeet ook niet kennis te maken met de Chileense bevolking en kom meer te weten over hun eeuwenoude cultuur. Ontdek het diverse Chili!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Chili

Ligging

Chili is het langste land ter wereld met een lengte van meer dan 4.000 km. De oppervlakte van het land is zo’n 750.000 km² en Chili heeft ruim 17 miljoen inwoners. Aangrenzende landen zijn in het oosten, gescheiden door het Andesgebergte, Argentinië en in het noorden Bolivia en Peru. De westkust wordt gevormd door de Grote Oceaan. De totale lengte van de kustlijn is meer dan 6.000 km. Ook het welbekende Paaseiland, 3.700 km van het Chileense vasteland gelegen in de Grote Oceaan, hoort staatkundig bij Chili.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Chili 6 uur vroeger. In de winter is dit verschil maar 4 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Chili dient u in het bezit te zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort wat na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum is niet verplicht. Zonder visum kunt u maximaal 90 dagen in het land verblijven, mits u in het bezit bent van een geldig retourticket, een geldig paspoort en eventuele doorreistickets. Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u andere vragen omtrent een visum of reisdocumenten, dan kunt u contact opnemen met de Chileense ambassade in Den Haag:

Mauritskade 51
2514 HG The Hague
Tel: 0031 70 312 3640

Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Santiago, Chili: Tel: 0056 22 7569200

Taal

Spaans is de officiële taal in Chili. Echter het Spaans wat in Chili wordt gesproken wijkt iets af van het Spaans wat in Spanje wordt gesproken. De uitspraak is in sommige gevallen anders en ook worden er andere woorden gesproken. Door verschillende immigranten die naar Chili zijn gekomen zijn ook onder andere het Duits en het Kroatisch gesproken talen in sommige delen van het land. Engels is in vooral de grotere steden een taal wat goed gesproken en begrepen wordt. In de meer afgelegen gebieden zult u zich in het Engels minder goed kunnen redden. Wij raden aan om een Spaans woordenboek mee te nemen en eventueel al wat Spaanse woorden en zinnen te leren voor u naar Chili vertrekt.

Klimaat

Door het feit dat Chili een erg uitgestrekt land is kent het veel verschillende klimaatzones. Het noorden, het gebied van de Atacama woestijn, heerst een woestijnklimaat. Deze woestijn wordt gezien als één van de warmste en droogste plekken ter wereld. Hoe dichter bij de kust, hoe milder het klimaat. Het midden van Chili wordt gekenmerkt door een mediterraan klimaat met warme en droge zomers, en relatief koude en natte winters. Dit gebied kent een uitstekend klimaat voor het groeien van druiven voor de wijnproductie. Hier vind men dan ook veel wijngaarden. Het zuiden van het land kent een zeeklimaat. Het hele jaar door zijn hier milde temperaturen en relatief veel neerslag. Hoe zuidelijker men gaat, hoe wisselvalliger het weer. In het uiterste zuiden kan het er erg koud worden met een sterk wisselvallig karakter. Paaseiland heeft een subtropisch klimaat met warme zomers en ietwat koudere winters. Het hele jaar door valt er soms veel regen.

Beste reistijd

De Chileense zomer, in de maanden november tot en met maart, biedt de beste omstandigheden voor een bezoek aan het land. In deze maanden valt de minste neerslag en zijn de temperaturen het meest aangenaam. Januari en februari is het toeristische hoogseizoen. Paaseiland kunt u het beste in september, oktober of maart bezoeken. In deze maanden is het klimaat aangenaam en zijn er niet zoveel toeristen als in de andere maanden van het hoogseizoen.

Valuta

De officiële munteenheid van Chili is de Chileense peso (CLP). Een Chileense peso bestaat uit 100 centavos. De waarde van de biljetten is 1000, 2000, 5000, 10000 en 20000 peso. Er worden ook munten gebruikt met een waarde van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 peso. Wanneer Chili vergeleken wordt met andere landen in Zuid-Amerika is het een relatief duur land. Voor Europese begrippen is het een goedkoop land. Voor de actuele wisselkoers kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Pinnen kan in Chili vrijwel overal. In elk geval op luchthavens en in alle steden. Zorg wel dat u altijd wat contant geld op zak heeft want in de kleinere plaatsen is het niet gegarandeerd dat de pinautomaten werken. In de natuurparken, zoals Torres del Paine, zijn geen banken of pinautomaten. Creditcards als Visa, Mastercard, Diners, American Express worden in Chili breed geaccepteerd als betaalmiddel.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Dagelijks vertrekken er vluchten van en naar Chili, sommige met eventueel een overstap. De grootste luchthaven bevind zich vlakbij de hoofdstad van het land, Santiago. In het hele land zijn er andere (inter)nationale luchthavens wat reizen per vliegtuig binnen Chili erg makkelijk maakt. Dit is vaak een goede optie wanneer grote afstanden afgelegd moeten worden. Er zijn een aantal (budget)luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden. Net als in de rest van Zuid-Amerika kent ook Chili een goed wegennetwerk wat reizen over land erg aangenaam maakt. Wel betekend dit vaak lange reistijden door de vele kilometers die afgelegd moeten worden.

De meest gebruikelijke manier om het land te bereizen is met de bus. Er zijn een aantal lange afstand busdiensten die u nagenoeg naar elk deel in het land brengen. Deze diensten worden uitgevoerd in soms luxe comfortabele bussen met airconditioning. Een comfortabele stoel is vereist voor een busrit van soms wel 24 uur. Een goede en betrouwbare busmaatschappij is Tur Bus.

Het reizen per spoor is mogelijk in Chili, maar wordt niet zo vaak gebruikt als het busnetwerk. Toch zijn er een aantal goede treinroutes. Vooral naar het zuiden van Chili biedt de trein een goed alternatief. In de meeste gevallen is de bus sneller.

Bootdiensten zijn niet veelgebruikt in Chili. Ondanks de lange kustlijn zijn boottochten het meest populair in het zuiden van het land. In het meest zuidelijke punt van het land, Vuurland, is het ten zeerste aan te raden om een boottocht te maken over een van de vele wateren.

Als laatste is het uiteraard ook mogelijk om uw eigen auto te huren zodat u makkelijk op uw eigen tempo door het land kan reizen. Onthoud wel dat u waarschijnlijk veel achter het stuur zit. In de steden kunt u het beste gebruik maken van een taxi, bus, minibus of in Santiago, de metro. Op Paaseiland is het handig wanneer u uw eigen auto huurt (bij voorkeur een 4x4). Hiermee komt u ook op de meest afgelegen plekken.

Elektriciteit

Het voltage in Chili is 220 volt. Aangezien de stopcontacten soms afwijken en verschillen is het verstandig een wereldstekker aan te schaffen en deze mee te nemen.

Communicatie

Op de meeste plekken bent u mobiel bereikbaar in Chili, al kunt u hier uiteraard niet altijd op vertrouwen. Mobiel bellen brengt hoge kosten met zich mee. Neem voor de actuele kosten en overige informatie contact op met uw provider. U kunt ook een telefoonkaart kopen en deze gebruiken in telefoonkantoren of telefooncellen. Daarnaast kunt u altijd terecht in een van de vele internetcafés om via Skype te bellen. Ook kunt u hier natuurlijk terecht om gebruik te maken van de internetdiensten voor eventueel het versturen van een email. Hotels bieden vaak, tegen betaling, draadloos internet aan. Post verstuurd u bij voorkeur via een van de grote postkantoren.

Veiligheid

Chili is een erg veilig land om te bereizen. Echter, net als in elke stad ter wereld zijn er zakkenrollers actief. Zorg ervoor dat u uw kostbare bezittingen niet onbeheerd laat of in het zicht draagt. Gebruik bij voorkeur eventueel een kluisje in uw hotel voor uw sierraden en paspoort. Wees vooral waakzaam in drukke gebieden en in steden op bijvoorbeeld metro- en busstations en markten. Grensgebieden met Bolivia, Peru en Argentinië in het zuiden zijn oude mijnvelden al worden deze goed aangegeven.

Gezondheid

Voor een vakantie in Chili zijn op dit moment vaccinaties niet verplicht. Inentingen tegen DTP en hepatitis A worden wel aanbevolen. Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor specifieke en de meest up-to-date informatie graag door naar uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. U kunt contact met hun opnemen via www.GGD.nl of via 030- 252 30 04. Kraanwater is over het algemeen niet goed te drinken. Koop als alternatief flessen mineraalwater.

Kleding

Voor een bezoek aan Chili heeft u zowel zomer- als winterkleding nodig. Lichte kleding voor in de zomermaanden, de Atacamawoestijn en aan de kust; warme kleding voor een bezoek aan de Altiplano (4.000 tot 5.000 meter hoogte), de Andes, Patagonië en Vuurland, waar de temperaturen door de zuidelijke ligging het gehele jaar laag zijn en waar het 's nachts flink kan vriezen. Bij een bezoek aan Patagonië en Vuurland mag een wind -en waterdichte jas niet ontbreken en is het verstandig vooral laagjes kleding te dragen in plaats van één dikke jas of (fleece) trui.

Eten en drinken

De Chileense keuken is beïnvloed door veel Europese en Indiase kenmerken. Doordat het land zelf ook veel producten verbouwd en produceert kent het een zeer gevarieerde keuken. Belangrijke ingrediënten zijn mais en veel vlees. Aan de kust wordt veel vis en schaaldieren gegeten. Bekende traditionele gerechten uit Chili zijn pastel de choclo, een Chileense maispastei met ui en gehakt, en de empanada, een snack bestaande uit deeg gevuld met gemalen rundvlees, uien, rozijnen, zwarte olijven en hard gekookte eieren. Daarnaast produceert Chili uitstekende wijnen die over de hele wereld bekend zijn en verkocht worden. Vooral in het midden van het land worden deze wijnen geproduceerd. Een ander drankje wat veel gedronken wordt in Chili is mate, een bittere kruidenthee.

Openingstijden winkels

Winkels zijn over het algemeen dagelijks van 9.00 uur tot 13.00 uur en 15.00 uur tot 20.00 uur open. Grote supermarkten zijn de gehele dag geopend van 08.30 uur tot 21.00 of 22.00 uur. Winkelcentra zijn open van 11.00 uur tot 21.00 of 22.00 uur. Banken in Santiago en provincies zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur. 's Middags zijn de banken gesloten voor het publiek. Wisselkantoren zijn 's middags ook open tussen 15.00 uur en 18.00 uur.

Fooien

In restaurants en cafés is 10% fooi gebruikelijk als u tevreden bent over de service. Ook kamermeisjes, taxichauffeurs en gidsen verwachten een kleine fooi voor hun geleverde diensten. Uiteraard is het geven van fooi geheel vrijblijvend.

Fooien

Ruim 80% van de Chileense bevolking is Christen (rooms-katholiek 70% en protestant 15%). Het geloof speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Chilenen. De kerk speelt een grote rol bij de opvoeding en in het onderwijs.

Feestdagen

Chili kent veel feestdagen en (religieuze)festivals. Dit zijn de belangrijkste feestdagen:

 • 01 januari Nieuwjaarsdag
 • 01 mei Dag van de Arbeid
 • 21 mei Herdenking van de zeeslag bij Iquique
 • 26 juni Sint Petrus & Paulusdag
 • 15 augustus Maria Hemelvaart
 • 18 september Onafhankelijkheidsdag
 • 19 september Dag van het Leger
 • 09 oktober Dag van Columbus
 • 01 november Allerheiligen
 • 08 december Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 december Kerstmis
 • 31 december Oudejaarsavond
 • Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

  Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

  Neem vrijblijvend contact op