Verrassend en swingend Colombia

Yaxa Reizen

Relatief onontdekt Colombia heeft de reiziger bijzonder veel te bieden! Koloniale en bruisende steden, koffiestreken, Caribische stranden en regenwoud. Vergeet ook niet het heerlijke eten en de vrolijke bevolking die u tegemoet lacht! Overal hoort u de Salsa en Kumbia muziek waardoor u zich in één van de meest authentieke Zuid-Amerikaanse Landen waant. Colombia is het land voor zowel de cultuur- als natuurliefhebber!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Colombia

Ligging

In het noordwesten van het Zuid-Amerikaanse continent vindt u Colombia. Met een oppervlakte van iets meer dan 1,1 miljoen km² is Colombia ongeveer 25 keer groter dan Nederland. Er wonen meer dan 45 miljoen mensen. In het westen grenst Colombia aan Panama, in het zuiden aan Peru en Ecuador en in het oosten aan Venezuela. De kustlijn wordt in het noorden gevormd door de Caribische Zee en in het westen ligt de Grote Oceaan.

Tijdsverschil

Wanneer in Europa de wintertijd geldt, is het in Colombia 6 uur vroeger. In de zomer is dit verschil 7 uur.

Reisdocumenten

Wanneer u naar Colombia reist moet u in het bezit zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort wat na aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor een reis naar Colombia is er geen visum vereist. Bij aankomst krijgt u een stempel in uw paspoort waarmee u tot maximaal 90 dagen in het land kan verblijven. Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u andere vragen omtrent uw reisdocumenten voor een reis naar Colombia, dan raden wij aan om contact op te nemen met het Colombiaanse consulaat:

Herengracht 444-2
1017 BZ, Amsterdam
Tel: 0031 20 3050111

Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Bogotá: Tel: 0057 1 638 4200

Taal

De officiële taal van Colombia is het Spaans. Daarnaast zijn er nog verscheidene andere talen welke alleen nog door kleine groepen indianen worden gesproken. Met name op het platteland maar ook in drukke toeristische gebieden en trekpleisters spreekt met niet of gebrekkig Engels. U kunt er dus niet van uitgaan dat u overal met het Engels terecht kan. Wij raden u aan om van te voren een aantal woorden en zinnen Spaans te leren en een Spaans woordenboek mee te nemen. Het wordt door de Colombianen erg op prijs gesteld wanneer u hen in het Spaans aanspreekt of begroet.

Klimaat

Het klimaat van Colombia wordt sterk beïnvloed door de Caribische Zee in het noorden, de Grote Oceaan in het zuiden. Daarnaast kent het land geen groot verschil tussen de klimaten door de ligging ten opzichte van de evenaar. Over het algemeen kenmerkt het weerbeeld van Colombia zich met een tropisch klimaat in het grootste deel van het land. Ondanks de kleine verschillen tussen de seizoenen zijn er weliswaar verschillende periodes wat betreft de neerslag. Van mei tot en met november heerst er in het noorden een droge periode. De rest van het jaar is het hier relatief droog. Aan de westkust is er het hele jaar kans op een stevige regenbui. Hetzelfde geldt voor het Amazonegebied waar een tropisch klimaat heerst. In het midden en zuiden van Colombia gelden er twee droge periodes: van december t/m maart en van juni t/m augustus. Temperatuurverschillen worden met name bepaald door de hoogte. In de lager gelegen gebieden is het in het hele land rond de 20-30 graden, het hele jaar door. Op hoger gelegen gebieden is de temperatuur een stuk kouder. Op 1000-2000 meter hoogte ligt de temperatuur rond de 18 graden, en 1000 meter hoger is de temperatuur gedaald naar rond de 13 graden.

Beste reistijd

Eigenlijk is Colombia het hele jaar goed te bezoeken. Temperatuurverschillen in de laaggelegen gebieden is zijn er bijna niet en de neerslag verschilt ook erg per regio. Mocht er dan toch een beste reisperiode zijn, dan zouden dat de twee droge periodes van december t/m maart en van juni t/m augustus zijn. Gedurende deze periodes vinden er de meeste festiviteiten plaats en ook zijn bijna alle excursies te boeken. Ook voor wandeltochten biedt deze tijd de beste omstandigheden. Wel is het zo dat ook de Colombianen zelf in deze periodes vakantie hebben waardoor het soms erg druk kan zijn.

Valuta

De munteenheid van Colombia is de Colombiaanse peso (COP). Deze is onderverdeeld in 100 centavos. Er zijn munten van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 pesos. Papiergeld komt in coupures van 1000, 2000, 5000, 10000, 20000 en 50000 pesos. Voor actuele wisselkoersen kunt u kijken op www.wisselkoers.nl. Colombia is vergeleken met andere landen in Zuid-Amerika geen duur land.

Betalingsmogelijkheden

In de grotere steden kunt u meestal pinnen en betalen met uw (internationale) pinpas, mits deze is voorzien van het Maestro of Cirrus logo. In sommige gevallen kan dit niet en dient u uw creditcard (Visa, Mastercard) te gebruiken. Hier zijn hogere kosten aan verbonden. Wanneer u van plan bent naar afgelegen gebieden te reizen is het verstandig om genoeg contant geld mee te nemen. Uw Euro’s wisselt u bij een wisselkantoor (casas de cambio). Wisselkantoren hanteren vaak betere koersen dus u doet er goed aan deze te vergelijken en bij het kantoor met de meest gunstige koers uw geld te wisselen. Pin bij voorkeur geen Amerikaanse Dollars: meer dan een kwart van alle neppe Dollarbriefjes komt uit Colombia.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren) of via telefonisch contact met uw bank. Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Vanaf Nederland of België kunt u, vaak met overstap, dagelijks vliegen van- en naar Colombia. De grootste internationale luchthaven is gevestigd in Bogotá, de hoofdstad van het land. Wanneer u het liefst snel en veilig wilt reizen dan bieden binnenlandse vluchten een goede uitkomst. Er zijn verschillende grote luchthavens waartussen luchtvaartmaatschappijen (goedkope) vluchten uitvoeren. Samen met het reizen per vliegtuig is het reizen per bus het meest populair in Colombia. Bus transfers zijn steeds meer in opkomst door de verbetering van de infrastructuur. Vanaf de hoofdstad rijden er door het hele land goedkope bussen. Vaak worden deze busdiensten uitgevoerd door touringcars en zijn er verschillende klassen. Wel verschilt de kwaliteit van de bussen per maatschappij. Voordeel van het reizen per bus is dat u de mogelijkheid heeft om op plekken te komen waar vliegtuigen niet komen. Wanneer u van plan bent met de bus te gaan reizen, is het verstandig om uw ticket op het station bij een van de kantoren van de busbedrijven te kopen. Vaak zorgt de onderlinge concurrentie ervoor dat er soms behoorlijk wat van de prijzen af kan.

Naast het openbaar vervoer wordt er in Colombia ook veel gebruik gemaakt van (privé) transfers. Op sommige plekken is de weg zodanig slecht dat het niet verantwoord is om zelf te rijden. Colombianen hebben hier ervaring mee. Daarnaast bieden transfers een zo zorgeloos mogelijke vakantie. Autohuur is ook mogelijk, maar zoals gezegd zijn de wegen niet altijd in een goede staat. Ook is dit niet de meest veilige manier van reizen wanneer het gaat om diefstal en ongelukken.

In de steden kunt u het beste de taxi nemen welke in overvloed te vinden zijn. Spreek vooraf de prijs af zodat u niet voor verrassingen komt te staan of ruzie krijgt met de chauffeur. Medellín is de enige stad in Colombia waar u binnen de stad de metro kunt nemen.

Elektriciteit

De voltage in Colombia is 110 volt en verschilt dus van de Europese norm. De meeste elektrische apparaten zijn hier niet voor bestand. Ook verschilt het stopcontact. Neem dus een verloopstekker/wereldstekker mee en indien nodig een adapter.

Communicatie

Mobiel bellen brengt vaak hoge kosten met zich mee en ook bent u niet overal bereikbaar met uw eigen mobiele telefoon. Neem contact op met uw provider voor de mogelijkheden en kosten voor mobiel bellen in Colombia. U bent het goedkoopst uit wanneer u in een van de vele internetcafés belt via de internetverbinding. Ook uw hotel biedt vaak een (draadloze) internetverbinding aan waarvan u tegen betaling gebruik kan maken. Post verstuurd u bij voorkeur vanaf een van de grotere postkantoren of vanuit uw hotel.

Veiligheid

Helaas wordt Colombia gezien als een erg onveilig land. Er zijn inderdaad gebieden in Colombia welke men dient te vermijden. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken worden alle reizen ontraden naar de volgende gebieden: de grensgebieden met Venezuela, Panama en Ecuador, het zuiden en oosten van Meta, de regios Guaviare, Putumayo, Nariño (exclusief Pasto), Norte de Santander (exclusief Cucuta), Caqueta (exclusief Florencia, mits aangevlogen), Arauca en het Nationale Park La Macarena en omgeving. Deze gebieden zijn militaire bewegingen en groeperingen zoals de FARC actief en kunnen dus erg gevaarlijk zijn. Daarnaast wordt het reizen naar de volgende gebieden ook ontraden: het noorden en westen van Meta (exclusief Villavicencio), Huila, Cauca (exclusief Popayán, het zuiden en westen van Valle del Cauca, Chocó, Bolivar, Sucre, Cesar, Antioquia en de Sierra Nevada de Santa Marta. Zoek het gevaar vooral niet op zodat u niet onnodig risico loopt.

In Colombiaanse steden zijn er, net als in elke andere stad ter wereld, zakkenrollers actief. Zorg ervoor dat u uw waardevolle spullen zo min mogelijk in het zicht draagt. Sluit deze indien mogelijk op in een kluisje welke uw hotel aanbiedt. Neem vooral geen spullen, met name drugs, aan van anderen en zorg ervoor dat er niet de kans ontstaat dat er drugs in uw eten en drinken kan worden gestopt.

Naast alle veiligheidsvoorschriften is Colombia een prachtig land om te bezoeken en heeft het ook zeker zijn mooie gebieden waar criminaliteit niet de overhand heeft.

Gezondheid

Voor een reis naar Colombia zijn geen vaccinaties verplicht. Wel zijn er een aantal sterk aanbevolen, waaronder inentingen tegen DTP, hepatitis A en gele koorts. Ook komt er in Colombia malaria voor. Wij raden u aan om een paar weken van te voren voorafgaand aan uw reis contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Dit kunt u doen via www.ggd.nl of 030- 252 30 04. Colombia ligt erg dicht op de evenaar en dat resulteert in een sterkere zon dan dat u bent gewend in Nederland en België. Om verbranding en een zonnesteek te voorkomen raden wij aan veel mineraalwater te drinken, een hoofddeksel te dragen en uzelf goed in te smeren wanneer u de zon in gaat. Een ander veelvoorkomende klacht in Colombia is hoogteziekte. Bijvoorbeeld de hoofdstad Bogotá ligt alleen al op 2600 meter hoogte. Wanneer u hier aankomt kan het zijn dat uw lichaam hier op reageert. Blijf in dit geval goed eten en drinken en doe het rustig aan.

Kleding

Door de hoogteverschillen en de daarbij komende temperaturen raden wij aan om voor alle weerstypen kleding mee te nemen. Dat wil zeggen zowel shirts en shorts als truien, jacks en lange broeken. In Colombia zijn een aantal mooie wandeltochten te maken waarvoor u stevige wandelschoenen nodig heeft.

Eten en drinken

De Colombiaanse keuken is vooral gebaseerd op oude tradities en is door de jaren heen sterk beïnvloed door Europese en andere Zuid-Amerikaanse kenmerken. Kenmerkend voor de Colombiaanse keuken zijn rijst en bonen in combinatie met vlees (veel rund en kip), aardappelen en soep. Typische gerechten uit de Colombiaanse keuken zijn Arepas; een maispannenkoek en Ajiaco; een goedgevulde soep met kip, aardappels, mais en avocado. Een delicatesse in Colombia zijn Hormigas Culonas; gefrituurde mieren.

Wat betreft het drinken kunt u in Colombia prima terecht voor lekkere verse vruchtensappen. Vooral aan de kust zijn deze heerlijk. Colombia is een van de grootste landen die koffie produceert en staat ook hoog aangeschreven als het gaat om de kwaliteit. Daarnaast is Colombiaans bier goed en goedkoop.

Openingstijden winkels

Winkels in Colombia gaan ’s ochtends om 08.00 uur open en sluiten om 20.00 uur. Er zijn winkelcentra, markten en winkels die tot laat in de avond geopend zijn. Banken zijn doordeweeks geopend van 09.00 uur tot 15.00 uur en postkantoren tot 17.00 uur. Op zaterdag zijn postkantoren om 12.00 uur al gesloten. Algemene kantooruren zijn van 08.00 uur tot 17.00 uur. Net als de meeste landen in Zuid-Amerika houdt ook Colombia een siësta waar vanaf ongeveer 13.00 uur de meeste winkels voor een paar uur gesloten zijn.

Fooien

De lonen in Colombia zijn erg laag en daarom zijn fooien een welkome toevoeging op het inkomen van diegene die u een service verleend en wordt het erg gewaardeerd. In restaurants is een fooi van 10% gewenst. Daarnaast verwachten bijvoorbeeld kamermeisjes, taxichauffeurs en gidsen een kleine fooi. Vergeet niet dat het geven van fooi geheel vrijblijvend is.

Religie

Bijna de gehele Colombiaanse bevolking is rooms katholiek. De rest (5%) van de bevolking kan onder worden verdeeld in andere geloofsovertuigingen waaronder protestanten. Het hedendaagse christelijke geloof in Colombia wordt veel gecombineerd met oude tradities en gebruiken. Iedereen is vrij in wat hij of zij wil geloven.

Feestdagen

Er zijn verschillende feestdagen en festivals, vaak gerelateerd aan het geloof of historische gebeurtenissen in Colombia. Dit zijn de belangrijkste feestdagen voor het komend jaar:

 • 01 januari Nieuwjaarsdag
 • 20 maart Heilige Jozef
 • 13 en 14 april Witte Donderdag en Goede Vrijdag
 • 01 mei Dag van de Arbeid
 • 19 juni Corpus Christi
 • 03 juli Petrus en Paulus
 • 20 juli Onafhankelijkheidsdag
 • 07 augustus Slag bij Boyacá
 • 16 oktober Columbus dag
 • 06 november Allerheiligen
 • 13 november Onafhankelijkheidsdag van Cartagená
 • 08 december Onbevlekte ontvangenis
 • 25 december Kerstmis

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op