Safari en avontuur in Oeganda

Yaxa Reizen

Diepe meren, uitgestrekte bossen en eindeloze savannes. Oeganda is een groene oase in Centraal Afrika en is dé bestemming voor een onvergetelijk safari- en natuuravontuur. Natuurlijk staat het land bekend om de beroemde berggorilla’s. Een gorillatrekking is dan ook echt een once-in-a-lifetime ervaring die niet mag ontbreken. Maar er is zoveel meer te zien en te beleven! Ga op safari in verschillende wildparken zoals het Murchison Falls National Park, waar zich ook de gelijknamige waterval bevindt, te bewonderen vanaf zowel het vasteland als de rivier de Nijl. Kibale Forest is de plek waar primaten te zien zijn en in het Queen Elizabeth National Park is de kans groot dat u de boomklimmende leeuwen ziet. Uniek! Ook voor de avonturier is Oeganda een fijne bestemming. Van een rustige boottocht tot aan raften, een fietssafari en prachtige wandelingen, het kan allemaal. Vergeet niet de goedlachse bevolking die de reis door het Afrikaanse land echt onvergetelijk maakt.

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Oeganda

Ligging

Oeganda is gelegen in Oost-Afrika en heeft een totale oppervlakte van 241.550 vierkante kilometer. Het land grenst in het noorden aan Zuid-Sudan, in het oosten aan Kenia, in het zuiden aan Tanzania en Rwanda en in het oosten aan Congo. Het landschap van Oeganda is spectaculair met onder andere het prachtige Rwenzori-gebergte, de jungle van het Bwindi Impenetrable National Park en het immense Victoria Meer.

Tijdsverschil

Er is in de zomer 1 uur tijdverschil met Nederland. Tijdens de wintertijd is het in Oeganda 2 uur later.

Reisdocumenten

Om Oeganda te bezoeken moet men in het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minimaal zes maanden, met minimaal één lege visumpagina. Daarnaast moet u kunnen bewijzen dat u een retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming heeft geboekt. Verder dient u in het bezit te zijn van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming. Daarnaast wordt er u gevraagd of kunt aantonen dat u over voldoende financiële middelen beschikt. Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is ook vereist. Om Oeganda in te komen heeft u een visum nodig. Kijk voor meer informatie over het visum op www.cibtvisas.nl.

Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u andere vragen dan adviseren wij u om contact op te nemen met de Oegandese ambassade in België:

Ambassade van Oeganda in België
Avenue de Tervuren 317
B-1150 Brussel
Tel. 0032-2 762 58 25

Taal

De officiële taal dat in Oeganda gesproken wordt is Engels. Daarnaast wordt het Luganda door een groot deel van de bevolking gesproken. Verder kent Oeganda veel lokale dialecten. Onderling wordt er vaak ook gecommuniceerd via andere talen, dit hangt af van de stam.

Klimaat

Oeganda ligt precies op de evenaar en heeft een gematigd tropisch klimaat. Het hele land ligt op een plateau dat minimaal 1 kilometer boven zeeniveau ligt. Dit zorgt ervoor dat het nooit heel heet wordt in Oeganda. Gedurende het gehele jaar schommelen de temperaturen rond de 26 graden. Oeganda kent geen seizoenen zoals wij die kennen, maar twee regenseizoenen en twee droge periodes. De regenseizoenen zijn van maart tot april en van oktober tot november. Er valt veel neerslag, maar de buien zijn kort en krachtig. De droogste periode is ook de warmste periode, en dit is van december tot februari. Ook in onze zomer is er een maandenlange droge periode in Oeganda.

Beste reistijd

Het hele jaar door is Oeganda goed te bezoeken. In onze wintermaanden is het er het heetst. De gemiddelde temperatuur ligt dan net iets hoger dan 26 graden. Tijdens de regenseizoenen (van maart tot mei en van september tot november) valt er meer neerslag dan anders, wat tot overlast kan zorgen tijdens de gorilla trektochten. Tijdens deze maanden is de fauna wel extra mooi door de neerslag en zijn er veel dieren actief.

Valuta

De munteenheid van Oeganda is de Ugandese shilling (UGS). Daarnaast kunt u ter plaatse US Dollars omwisselen voor shillings. Voor de actuele koers kunt u kijken op wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Het is mogelijk om in Oeganda te pinnen. Alleen werken de automaten niet altijd. En vaak is er dan een creditcard nodig in plaats van een gewone pinpas. Creditcards worden echter ook niet altijd geaccepteerd. Alleen in de grotere steden en bij de betere hotels en winkels kunt u betalen met een creditcard. Het is aanbevolen om altijd genoeg contant geld op zak te hebben.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Vanuit Amsterdam zijn er rechtstreekse vluchten naar Entebbe. Over het algemeen is de infrastructuur in Oeganda best goed. De meeste wegen zijn geasfalteerd en begaanbaar. Zandwegen vormen alleen een probleem tijdens het regenseizoen. Tijdens hevige regenval spoelen delen van de wegen weg. Veel gebruikte vervoersmiddelen zijn taxibusjes en matatu’s. Prijzen worden vooraf genoemd en staan vast. De meeste taxibusjes gaan via Kampala. Tussen de grotere steden rijden ook gewone bussen. Op het meer van Oeganda en het Victoriameer varen boten, maar deze zijn niet altijd even veilig. Ze zijn klein en zitten meestal net te vol, en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. In Oeganda wordt aan de linkerkant van de weg gereden.

Elektriciteit

De netspanning in Uruguay is 240 volt. U doet er goed aan om voorafgaand aan uw reis een reisstekker aan te schaffen.

Communicatie

Mobiel bellen is veelal gewoon mogelijk. Desondanks raden wij u aan om uw mobiele provider te raadplegen voor de actuele kosten en omstandigheden voor mobiel verkeer van en naar Oeganda. Internetcafés zijn overal in Oeganda te vinden. E-mailen of skypen is de goedkoopste manier om contact met het thuisfront te onderhouden. Post vanuit Oeganda doet er normaal gesproken zo’n twee weken over.

Veiligheid

Als gevolg van binnenlandse politieke spanningen kunnen er ongeregeldheden plaats vinden, met name in Kampala en andere steden. U wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten, demonstraties, samenscholingen en onrusten te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich te informeren over de actuele ontwikkelingen ter plaatse. Voor meer informatie over het reisadvies voor Oeganda raden we u aan om te kijken op: rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/uganda.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Oeganda worden er verschillende inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Daarnaast is een gele koorts vaccinatie verplicht en wordt het gebruik van malariatabletten aangeraden.Voor een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen die u kunt treffen, verwijzen wij naar lcr.nl. Voor meer informatie raden wij u aan tijdig contact op te nemen met uw huisarts of de GGD.

Kleding

Overdag zijn shorts ideaal en na zonsondergang is een lange broek aan te bevelen in verband met muskieten. Luchtige katoenen kleding is prettig en broeken met afritsbare pijpen zijn praktisch. Het is verstandig om voor de koudere avonden warme kleding mee te nemen. Verder is het raadzaam om een winddicht regenjack en zwemkleding mee te nemen. De zon is fel, dus een hoofddeksel mag eigenlijk niet ontbreken in uw bagage. Hetzelfde geldt natuurlijk voor goede wandelschoenen.

Eten en drinken

De traditionele Oegandese keuken bestaat uit veel Engelse, Arabische en Aziatische invloeden. De traditionele basis ingrediënten bestaan vaak uit groenten, aardappelen, bonen, vlees en (gedroogde) vis. Een populair gerecht is Matoke, een gerecht dat gemaakt is van banaan en geserveerd wordt met een dunne saus van bonen en gestoofde vlees. Op de markten wordt een grote verscheidenheid aan verse producten te koop aangeboden. Vooral de vele tropische vruchten zoals mango's, papaja's, ananas, guave, bananen, kokosnoten en sinaasappels worden aanbevolen. Zolang het fruit nog ongeschild is, is het veilig om te eten. Het wordt zeer afgeraden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater is vrijwel overal verkrijgbaar, hetzelfde geldt voor frisdrank, cola en thee. De verse vruchtensappen die in de toeristische plaatsen op de kaart staan, zijn een absolute aanrader.

Openingstijden winkels

Winkels en kantoren zijn Oeganda zijn geopend tussen 08.30 uur en 18.00 uur met een onderbreking van een aantal uren tussen de middag. De kleinere plaatselijke winkeltjes sluiten alleen maar als de eigenaar wil slapen. Banken zijn geopend van 08.30 uur tot 18.00 uur op werkdagen, een aantal zijn ook op zaterdagen geopend tussen 08.30 uur tot 14.00 uur.

Fooien

Het is gebruikelijk om een fooi te geven als u tevreden bent over de verleende service. Personeel is vaak afhankelijk van uw fooi. De lonen in Oeganda zijn er laag en 10% fooi in de duurdere restaurants en hotels is gebruikelijk. Taxichauffeurs berekenen doorgaans zelf een fooi in de ritprijs.

Religie

De belangrijkste religie in Oeganda is het christendom met zo’n 85%. Het grootste gedeelte van deze groep zijn aanhangers van de katholieke kerk, het overige gedeelte zijn anglicaan. Een klein deel van de bevolking is moslim en er zijn ook een aantal Afrikaanse stammen met hun eigen geloof. De christenen zijn streng gelovig. Per regio zijn er verschillende tradities, maar overal houden de Oegandezen van dansen, zingen en feesten.

Feestdagen

In Oeganda worden zowel de christelijke feestdagen Goede Vrijdag, Pasen en Kerstmis gevierd, als de islamitische feestdagen:

  • 1 januari Nieuwjaarsdag
  • 26 januari Bevrijdingsdag
  • 16 februari Janani Luwum Herdenkingsdag
  • 8 maart Internationale Vrouwendag
  • 12 maart Commonwealth Day
  • 3 juni Dag van de Martelaren
  • 9 juni Dag van de Helden
  • 9 oktober Onafhankelijkheidsdag

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op