Onvergetelijk Zuid-Afrika

Yaxa Reizen

Niet voor niets wordt Zuid-Afrika de ‘Regenboognatie’ genoemd. Het is een land met een buitengewone diversiteit aan cultuur en natuur die u continu verrast wanneer u dit prachtige land bezoekt. In elke uithoek van het land vindt u wel een nationaal park die huis biedt aan talloze diersoorten. Hier neemt u een kijkje in de natuurlijke habitat van onder andere de welbekende 'big five'. Ook voor een actieve reis bent u in Zuid-Afrika aan het goede adres. Voor een wandeltocht raden we u aan om naar de Drakensbergen te gaan. Zuid-Afrika is het ideale land voor een individuele rondreis. Onderweg rijdt u door de verschillende gebieden waar de lokale bevolking nog steeds, op soms primitieve wijze, leeft. Vergeet ook zeker niet te stoppen bij een van de prachtige stranden aan de meer dan 3000 kilometerslange kustlijn. Genoeg redenen om deze prachtige bestemming te ontdekken!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Zuid-Afrika

Ligging

Zuid-Afrika ligt op de uiterste zuidpunt van het werelddeel Afrika, en heeft een oppervlakte van circa 1,2 miljoen km². Het land wordt omsloten door de Atlantische en de Indische Oceaan. Verder deelt Zuid-Afrika landgrenzen met Namibië, Botswana en Zimbabwe in het noorden. In het oosten grenst het aan Mozambique en Swaziland. Het kleine staatje Lesotho wordt helemaal omringd door Zuid-Afrika.

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is er geen tijdsverschil, in de wintertijd is het er 1 uur later.

Reisdocumenten

Om Zuid-Afrika in te komen heeft u een geldig paspoort nodig, tot 6 maanden na de reis. Als u voor langere tijd of zelfs meerdere landen gaat bezoeken is het raadzaam zoveel mogelijk lege pagina's in uw paspoort te hebben voor stempels en/of visa. Kinderen tot 18 jaar hebben een geboortecertificaat nodig (in het Engels) om het land binnen te komen.

Taal

In Zuid-Afrika worden maar liefst elf officiële talen gesproken waarvan Engels en Afrikaans de belangrijkste zijn. Meerdere bevolkingsgroepen spreken deze talen en de kennis van het Engels neemt snel toe. Ook het Zuid-Afrikaans is voor Nederlanders goed te begrijpen.

Klimaat

In Zuid-Afrika is het zomer in december en winter in juni, doordat het land ten zuiden van de evenaar ligt. Er zijn een aantal verschillende klimaten in het land. In het zuiden heerst een zeeklimaat en het oosten van het land valt het hele jaar door regelmatig neerslag. In de laaglanden rond Kaapstad heerst een mediterraan klimaat met regenachtige (relatief) warme winters en hete zomers. Het (noord)westen van het land heeft een woestijnklimaat, met een groot verschil in temperatuur tussen dag en nacht en er valt bijna geen neerslag. Het landschap in Zuid-Afrika is veelzijdig. Een groot deel van Zuid-Afrika bestaat uit een centraal plateau, met een hoogte van ± 1.500 meter, het highveld genoemd. Dit gebied wordt omzoomd door ruige bergen, een vlakte in het oosten, het lowveld, kustgebied en in het noordwesten de woestijnachtige Kalahari. In het binnenland ziet u veel gebieden begroeid met hoog gras en lage bomen, het zogenaamde bushland of Karoo. Maar Zuid-Afrika kent ook hele droge woestijnachtige gebieden, dicht bossen, ruige bergen en zandstranden. In de Drakensbergen ontstaat de belangrijkste rivier van het land, de Oranjerivier, die naar de Atlantische oceaan stroomt. De Vaal, de Limpopo, de Tugela en de Grote Visrivier zijn andere voorname rivieren.

Beste reistijd

Zuid-Afrika kan het hele jaar door bezocht worden. De drukste periode is tijdens de Zuid-Afrikaanse zomer, van half oktober tot half februari, met topdrukte in december en januari. Met meerdere mate wordt Zuid-Afrika ook bezocht tijdens de Nederlandse (na)zomermaanden.

Valuta

De Zuid-Afrikaanse munt is de Rand, afgekort R of ZAR (Zuid-Afrikaanse Rand). De Rand wordt weer onderverdeeld in centen. Er zijn bankbiljetten van R10, R20, R50, R100 en R200. De muntstukken bestaan uit 1 cent, 2 cent, 5 cent (koperkleurig), 10 cent, 20 cent en 50 cent (messing), R1, R2 en R5 (zilverkleurig).

Betalingsmogelijkheden

In alle toeristische plaatsen en grote steden is het mogelijk om geld op te nemen met uw Nederlandse pinpas/creditcard voorzien van het Cirrus of Maestro logo. Er zijn wel extra kosten aan verbonden en er geldt een limiet. Neem voor actuele informatie contact op met uw bank voordat u naar Zuid-Afrika vertrekt.

Hotels, resorts en veel restaurants bieden de mogelijkheid om te betalen met uw creditcard (Visa, Mastercard, American Express). Zorg wel dat u voldoende contant geld in kleine coupures op zak heeft voor eventuele souvenirs en marktkraampjes.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Zuid-Afrika heeft diverse luchthavens, zowel internationale als lokale. Daarnaast hebben veel wildparken een eigen airstrip. De belangrijkste luchthavens van Zuid-Afrika zijn O.R. Tambo International Airport in Johannesburg, King Shaka International Airport in Durban en Kaapstad International Airport. KLM vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Kaapstad en Johannesburg. Door de grote afstanden in Zuid-Afrika zijn er nog een aantal belangrijke luchthavens. De bekendste zijn Port Elizabeth en Durban International Airport.

Het reizen per huurauto in Zuid-Afrika is een prima en fijne manier om te reizen. De wegen zijn er in de meeste gevallen goed. Let op: Houd er rekening mee dat u onderweg te maken kan krijgen met onverharde (gravel) wegen. Met name in de Oostkaap en de wegen naar de lodges nabij of in de (nationale)parken zijn soms onverhard.

Elektriciteit

In Zuid-Afrika gebruiken ze andere stekkers dan in Europa. Een reisadapter uit Nederland kunt u hier niet gebruiken. In bijna elke supermarkt en op het vliegveld kunt u een adapter of wereldstekker kopen. Er zijn verschillende adapters in omloop dus kijk goed welke u nodig heeft (een geaarde of een niet geaarde stekker). De adapters zijn niet beveiligd tegen kortsluiting. Haal daarom na gebruik de reisadapter uit het stopcontact.

Communicatie

Er gelden hoge kosten bij het telefoneren met uw mobiele telefoon vanuit Zuid-Afrika. Raadpleeg uw mobiele provider voor de actuele tarieven en mogelijkheden voor het mobiele verkeer. Hotels bieden vaak, tegen betaling, een telefoondienst aan. Ook zijn internet en wifi op de meeste plekken te vinden waaronder in accommodaties, (internet)cafés restaurants en andere openbare voorzieningen. Mocht u kaarten of pakketten willen versturen vanuit Zuid-Afrika dan zijn er voldoende postkantoren te vinden.

Veiligheid

Over het algemeen is Zuid-Afrika een veilig land voor toeristen. Toch heerst er op sommige plekken armoede en in grote steden als Johannesburg en Durban is er meer criminaliteit. Houdt hierbij rekening met de volgende zaken. Loop bijvoorbeeld na zonsondergang niet alleen over straat in onveilige gebieden. Draag geen kostbare sieraden en let goed op uw eigendommen. Reis niet alleen door afgelegen gebieden en volg adviezen van de bevolking op. Wees alert bij het pinnen van geld en transacties met uw creditcard – neem bij voorkeur geld op bij een pinautomaat ín een winkel of bankgebouw. Probeer het reizen per lokale bus te vermijden in de grote steden. Speciaal advies voor reizigers met een huurauto: U wordt aangeraden de portieren van uw auto gesloten te houden, ook overdag. De meeste huurauto’s hebben een automatische vergrendeling. Maak gebruik van de hoofdwegen of goed aangegeven B-wegen. Het wordt afgeraden om lifters mee te nemen en lift zelf ook niet. Wees alert op vee langs of op de weg. Ook wordt er door de lokale bevolking per voet veel gebruik gemaakt van de wegen. Bij het rijden na zonsondergang wordt voorzichtigheid sterk aangeraden.

Gezondheid

De malariamug komt het meest voor in Mpumalanga en KwaZulu-Natal. Draag 's avonds kleding met lange mouwen en een lange broek. Of u wel of geen malariatabletten wilt slikken is een persoonlijke keuze. Hiervoor kunt u zich laten adviseren bij de GGD. Tegen muggenbeten kunt u in Zuid-Afrika prima producten kopen zoals Tabard of Peaceful Sleep. Is het kwaad al geschied dan is Lidocaïne zalf (merk Emla) in een tube een goed middel tegen de jeuk.

Uiteraard moet u er zelf voor zorgen dat u een goede reisverzekering afsluit. Mocht er onverwachts toch wat gebeuren, in heel Zuid-Afrika zijn voldoende ziekenhuizen aanwezig. Er zijn staatsziekenhuizen, provinciale ziekenhuizen en privé klinieken. In een privé kliniek krijgt u de beste zorg. Gebruikt u medicijnen neem dan eventueel een apothekersverklaring mee. Voor deskundig advies adviseren wij u om contact op te nemen met de GGD via www.ggd.nl

Kleding

Aangezien de temperatuur en hoeveelheid neerslag per regio en periode verschilt, is het handig om diverse soorten kleding mee te nemen. Zelfs in de wintermaanden is de temperatuur in sommige delen van het land aangenaam. Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen maar voor de avonden is warmere kleding aan te bevelen. Met name bij verblijf in de hooggelegen Drakensbergen raden we aan een (fleece) trui te dragen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat, zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een warme trui en dichte schoenen zijn dan geen overbodige luxe. Een shirt met lange mouwen komt ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel.

Eten en drinken

Voor eten geldt in Zuid-Afrika wat eigenlijk overal geldt: eet geen ongeschild fruit, eet geen rauw vlees etc. Denk bij het boodschappen doen eraan om vlees in een aparte tas met andere gekoelde producten (bv. frisdrank) te doen. Als de zon schijnt loopt de temperatuur in de auto al gauw hoog op. Niet overal is het kraanwater drinkbaar. Soms ruikt u een sterke chloorlucht. Het beste is om altijd een fles water te kopen voor bijvoorbeeld het tanden poetsen of het innemen van medicijnen.

Typisch Zuid-Afrikaanse producten: Biltong (rundertong), Droë Wors (gekruide droge worst), Rooibos thee en Mrs. Ball chutney.

Openingstijden winkels

De winkels zijn open van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Sommige winkels zijn ook op zondag open van 09.00 uur tot 13.00 uur. In de kleine plaatsen zijn de winkels vaak tussen de middag een uur gesloten. Grote winkelcentra en supermarkten zijn vaak langer open. Kleine buurtwinkeltjes (met levensmiddelen, sigaretten, kranten e.d.) zijn vaak dagelijks tot 24:00 uur open, of soms zelfs dag en nacht. De banken in de steden zijn open van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 15.30 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 11.00 uur. De banken in kleine plaatsen zijn vaak korter open en zijn soms ook voor een lunchpauze gesloten. Banken op de grote luchthavens hebben ruimere openingstijden. Er zijn in de meeste steden bureau de change die tot 17.00 uur of nog later open zijn.

Fooien

Het is gebruikelijk om in de restaurants en hotels een fooi van 10-15% te geven bovenop de rekening. Parkeerwachters, kamermeisjes en pompbedienden verwachten een kleine fooi. Obers en taxichauffeurs verwachten een fooi van 10-15%. Bij georganiseerde safari’s geeft u een fooi voor de gezamenlijke pot die wordt verdeeld onder het personeel (gidsen, dragers, kok en chauffeur).

Feestdagen

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 02 januari Nationale feestdag
  • 21 maart Human Rights Day
  • 27 april Vrijheid dag (Herdenking de 1e democratische verkiezingen 1994)
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 16 juni Dag van de Jeugd
  • 09 augustus Nationale Vrouwendag
  • 24 september Heritage Day
  • 16 december Dag van de verzoening
  • 17 december Nationale feestdag
  • 25 en 26 december Kerstmis

  • Tijdens de feestdagen zijn de meeste openbare voorzieningen gesloten tijdens de feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal feestdagen, waarvan de datum per kalender jaar afwijkt. Ook hier geldt dat op deze dagen de meeste openbare voorzieningen gesloten zijn.

    Belangrijke informatie

    Wees alert bij aankomst op het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg. Rondom het vliegveld zijn criminele bendes actief. Pin of wissel geen geld op het vliegveld en ga ook niet naar een geldwisselkantoor, tenzij strikt noodzakelijk. Door droogte is er gebrek aan water in de West-Kaap provincie, met name in de stad Kaapstad

    Let op: Reizen met kinderen

    De volgende regels gelden volgens de vernieuwde Zuid-Afrikaanse wet omtrent het reizen met kinderen

    Vanaf de voorgenomen datum is het verplicht voor jongeren van 18 jaar en jonger een officieel geboortecertificaat te tonen. De nieuwe regelgeving kan als volgt worden samengevat:

    • Wanneer ouders met hun kinderen, van onder de 18 jaar, naar Zuid-Afrika reizen, dan hebben ze naast een geldig ticket en paspoort een officieel geboortecertificaat nodig voor de reizende kinderen.
    • Reist er slechts één ouder mee met kinderen onder de 18 jaar, dan moet er zowel een geboortecertificaat kunnen worden getoond alsook een schriftelijke verklaring van de andere ouder waarin hij/zij toestemming geeft aan het kind om te reizen. Waar nodig, dient de ouder ook een officiële verklaring te hebben van de voogdij voor het kind, of een officiële overlijdensakte.
    • In het geval van een alleenreizend kind zonder de ouders onder de 18, dient het kind, naast het geboortecertificaat, een verklaring te hebben van beide ouders waarin zij het kind toestemming geven om te reizen. Ook moet het alleenreizende kind kopieën in het bezit hebben van de paspoorten van de ouders of in een ander geval van de officiële voogd.

    Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

    Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

    Neem vrijblijvend contact op