Wegdromen op fabelachtig Mauritius

Yaxa Reizen

Mauritius is een ideale strandbestemming. Maar de highlights van hoofdstad Port Louis zoals de sfeervolle haven, het nationale museum, de centrale markt, de Chinese wijk en fort Adelaide zijn ook zeker de moeite waard. Mauritius is een uitstekende bestemming om uw safarireis door bijvoorbeeld Kenia of Zuid-Afrika mee af te sluiten. U kunt hier bijkomen op parelwitte zandstranden en genieten van het kristalheldere water en de schitterende koraalriffen. Voor een huwelijksreis of een relaxvakantie leent Mauritius zich perfect. Duikfanaten kunnen hier hun hart ophalen in de sprookjesachtige onderwaterwereld!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Mauritius

Ligging

Mauritius is een eiland in de Indische Oceaan, ten oosten van Madagaskar. Met een oppervlakte van ongeveer 2.040 vierkante kilometer. Er wonen ruim 1,5 miljoen inwoners op het eiland. Mauritius behoord tot de Afrikaanse eilanden. Door zijn ligging is het een populaire bestemming voor zonvakanties en duikactiviteiten. Ook bevinden zich op het eiland een aantal prachtige meren en rivieren.

Tijdsverschil

In Mauritius is het tijdens onze winter drie uur later dan in Nederland. In onze zomertijd is het twee uur later.

Reisdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Mauritius een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Bij een verblijf van maximaal 90 dagen is geen visum vereist, mits reizigers van Nederlandse of Belgische nationaliteit zijn. Mocht u langer willen verblijven dan is een toeristen visum vereist. Dit kan aangevraagd worden op Mauritius met de benodigde documenten op het immigratiekantoor in Port Louis. In het vliegtuig naar Mauritius ontvangt u een ‘embarkation formulier’ voor douaneformaliteiten. Let op: U dient dit formulier te tonen bij vertrek. Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Taal

De officiële talen die gesproken wordt op Mauritius zijn Creools, Engels en Frans. Maar op het eiland word merendeels Creools gesproken. De lokale bevolking is daarom vaak tweetalig. Daarnaast worden nog maar liefst 19 andere talen gesproken, deze zijn verwant aan het Arabisch, Chinees of Indiaas. In het algemeen komt u met Frans een heel eind. Dit neemt niet weg dat in de meer toeristische gebieden mensen wel een beetje Engels spreken. Vaak net genoeg om de belangrijkste informatie uit te kunnen wisselen.

Klimaat

Mauritius heeft een tropisch zeeklimaat. Door dit klimaat komt er vooral in het binnenland af en toe hevige regenval voor. Mauritius kent zijn warmere temperaturen in de maanden januari tot april. Overdag vindt u dan temperaturen rond de 30°C. Dit is tevens ook het tropische stormen seizoen.Vanaf april tot november nemen de temperaturen lichtelijk af en zal het overdag rond 28 °C zijn. Rond de periode van juni, juli en augustus is de minste regenval verwacht, en is de kans op een tropische storm het laagst. Dit is daarom een van de beste periodes om Mauritius te bezoeken. Dit zijn tevens de ‘drukste’ reismaanden vanwege de vakanties in Europa.

Beste reistijd

De beste reismaanden voor Mauritius zijn juni, juli en augustus. Deze maanden kenmerken het einde van het tropische stormen seizoen, de temperaturen zijn aangenaam en er is een lage kans op regenval.

Valuta

De munteenheid in Mauritius de Mauritiaanse Roepie. Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Wij adviseren u op reis te gaan met contanten in Euro's. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. Voor de actuele wisselkoers adviseren wij u om te kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

In de grotere steden de toeristische gebieden is het mogelijk te pinnen bij de lokale ATM’s. Mits de pinpas een Cirrus of Maestro logo draagt. Let er wel op dat uw pinpas ingesteld staat op ‘wereld’ status. Een Visa of Master creditcard wordt vaak in winkels, hotels en restaurants geaccepteerd. Er wordt geadviseerd altijd voldoende contact geld mee te nemen voor eventuele borg van hotels. Let wel op dat bij het gebruik van creditcard of pinpas transactiekosten in rekening gebracht kunnen worden.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd,voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Vanuit Amsterdam zijn er directe vluchten naar Mauritius met Air Mauritius en KLM. Er is één luchthaven aanwezig op Mauritius. Het eiland beschikt over een goed wegennetwerk, daarom is Mauritius prima te verkennen met de bus. Verschillende busmaatschappijen zijn aanwezig op het eiland, deze rijden naar alle mogelijke richtingen op het eiland. In de grotere steden is het openbaar vervoer beschikbaar van 05:30 uur tot 20:00 uur. In de landelijke gebieden rijden de bussen van 06:30 uur tot 18:30 uur. Het gebruik van de bus is ideaal voor korte afstanden. Het is een voordelige manier van reizen, maar de bus tijden zijn er onregelmatig en verschillende overstappen zijn nodig voor langere afstanden. Dit kan voor enige verwarring zorgen. Tevens kunnen de bussen overvol zijn en dit leid dit vaak tot weinig plaats voor bagage.

Een andere optie is de taxi. Deze staan vaak bij grotere busstations of kunnen geregeld worden bij hotels. De gecertificeerde taxi’s beschikken over een route en prijskaart. Het is belangrijk dat er een prijsafspraak wordt gemaakt voordat de taxi rit wordt gemaakt, om hoge kosten te vermijden. s ’Avonds en s ’nachts zijn taxi’s moeilijk te vinden, en daarom zullen de tarieven voor nachtritten ook omhoog gaan. Het is ook mogelijk een taxi te huren voor een halve of hele dagtocht om het eiland nog beter te verkennen. Uiteraard kun u op Mauritius een auto huren. Op Mauritius treft u verharde en onverharde wegen aan. Op Mauritius worden er links gereden.

Elektriciteit

Het voltage in Mauritius is 230. Men gebruikt stopcontacten van het Europese type en driepolige stekkers. Daarom is het aan te raden een wereldstekker mee te nemen. Stroomuitval is niet ongewoon op het eiland.

Communicatie

Vooral in de grote steden van Mauritius vindt u op z’n minst één postkantoor. Ook kunt uw ansichtkaarten en post afgeven aan de receptie in het hotel. Het duurt ongeveer een week voordat de post aankomt in Nederland. In sommige postkantoren kunt u internetterminals vinden. Wifi is beschikbaar in de meeste hotels en restaurants. Mauritius kent twee lokale telefoon providers: Emtel en Cellplus. Hierbij is mobiel bellen en internetten mogelijk. Raadpleeg altijd uw eigen mobiele provider voor de actuele tarieven en mogelijkheden voor het mobiele verkeer. Telefoneren naar Europa kan vanuit hotels en telefooncellen. Hierbij is de telefooncel de goedkopere optie, een telefoonkaart kan gekocht worden bij nabije, supermarkten, benzinestations en postkantoren. Houd er wel rekening mee dat de verbinding traag kan zijn.

Veiligheid

Mauritius wordt gezien als een redelijke veilige vakantiebestemming. Criminaliteit komt voor op het eiland, maar net als in andere landen doet u er verstandig aan op uw hoede te zijn voor mogelijke zakkenrollers en andere soorten criminaliteit. Er wordt geadviseerd om s ’avonds en s ‘nachts stranden en afgelegen steegjes te vermijden. Ga s ‘avonds niet alleen over straat en laat uw persoonlijke eigendommen niet onbeheerd achter. Gebruik eventueel de kluis in uw hotel kamer hiervoor. Let ook goed op uw spullen bij het bezoeken van drukke toeristische locaties en in volle bussen.

Het tropische stormen seizoen loopt van januari tot en met april. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse voordat u afreist naar de betreffende bestemming.

Gezondheid

Voor het bezoeken van Mauritius zijn er een aantal aanbevolen vaccinaties. Zoals hepatitis A, B en DTP. Welke vaccinaties nodig zijn hangt van de duur en reisschema af. Bij een eventueel verblijf in buurland Afrika bevindt u zich in een gele koorts gebied en dient u een vaccinatie paspoort te tonen met bijbehorende vaccinaties voor dit land. Ook is het aan te raadzaam om anti-insectenbeten producten mee te nemen zoals DEET. Dit wordt geadviseerd doordat er Dengue (knokkelkoorts) en Chikungunya op Mauritius voorkomt, deze ziektes wordt veroorzaakt door een muggenbeet. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. We raden tevens aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een reisapotheek zal altijd van pas komen tijdens een reis naar Mauritius. Voor deskundig advies adviseren wij u om contact op te nemen met de GGD via www.ggd.nl.

Kleding

Op Mauritius bevindt zich een tropisch klimaat, hierdoor kan het warm en vochtig zijn. Daarom is het verstandig katoenen kleding mee te nemen. In de avond kan het afkoelen, en dan is een vest of sweater geen overbodige luxe, deze bied tevens bescherming tegen de muskieten. Voor sportieve activiteiten is het raadzaam stevige wandelschoenen met een goed profiel mee te nemen. Overigens wordt het erg gewaardeerd om in de betere hotels en restaurants formele kleding te dragen. Mauritius is een eiland met vele kustlijnen, water activiteiten vinden daarom volop plaats. Voor deze activiteiten is zwemkleding, een extra T-shirt voor het snorkelen en zonnecrème aanbevolen. De zon kan zeer krachtig zijn een zonnebril, hoed of pet kan u hier tegen beschermen. Voor het bezoeken van religieuze plaatsen zoals een Hindoe tempel zijn ook special kleding voorschriften van toepassing.

Eten en drinken

De keuken van Mauritius bestaat uit vele Indiase invloeden, maar ook westerse en oosterse invloeden. Het vinden van Chinese restaurants en het tegenkomen van de Franse keuken is daarom niet ongebruikelijk. Op culinair gebied, bied Mauritius veel diversiteit. Mauritius is geen goedkope bestemming. Het eten bij lokale restaurants kan daarom een goedkopere optie zijn dan bij de hotels.

Door de ligging van het eiland zijn zee producten erg belangrijk in de Mauritiaanse keuken. Kreeft, garnalen en mosselen worden op allerlei manieren bereid. Ook kunt u lokale lekkernijen tegenkomen zoals gedroogde octopus. Maar door de vele invloeden zijn er ook kruidige curries, stoofschotels en wildgerechten te vinden. Op de lokale markten worden diverse soorten groenten en fruit aangeboden. Dit is merendeels eigen teelt, maar af en toe wordt er ook fruit geïmporteerd. Dit fruit dient als basis ingrediënt voor onder andere chutneys. Zoet, zout, pittig en mild. Mauritius bied vele smaak sensaties. Een typisch Mauritiaans drankje is rum gemaakt van rietsuiker. Het is goedkoop en is zeer populair onder de lokale bevolking. Andere typerende drankjes die te vinden zijn op Mauritius zijn koud bier, wijn en kokoswater. Overigens is alcohol drinken vanaf 18 jaar toegestaan. Drinkwater uit de kraan is niet geschikt voor consumptie gebruik.

Openingstijden winkels

De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 09:00 uur tot 18:00 uur, met een rustperiode tussen 12:00 uur en 14:00 uur. Banken zijn geopend van 09:00 uur tot 15:00 uur, en hanteren eveneens een rustperiode. Banken zijn gesloten in het weekend en op feestdagen.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Fooien zijn een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. In lokale restaurants is 10% gebruikelijk. Maar natuurlijk gaat het erom dat u een goed gevoel heeft bij wat u geeft.

Religie

De meest belangrijke religie op Mauritius is het Hindoeïsme, ruim 50% van het eiland. Andere religies zijn het Christendom (30%) en de Islam (15%).

Feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Mauritius zijn:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 01 februari Afschaffing slavernij
  • 12 maart Onafhankelijkheidsdag
  • 20 maart Internationale Dag van de Francofonie
  • 15 augustus Maria Tenhemelopneming
  • 02 november Dag van de Arbeid
  • 25 december Kerstmis
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op