Gastvrij en groen Suriname

Yaxa Reizen

Suriname is een prachtig land die u de ideale mix biedt van avontuur, natuur en cultuur. Trek de jungle in, ontdek het historisch erfgoed en maak kennis met de inheemse bevolking. Het zal een unieke gewaarwording zijn om zelfs diep in de jungle Nederlands te kunnen spreken met de lokale bevolking. Ruim driekwart van het Surinaamse vasteland is bedekt met een dichtbegroeid tropisch regenwoud en een groot deel van uw reis zal dan ook in het teken staan van het ontdekken van deze prachtige natuur. Wordt wakker met de typische jungle geluiden, maak kennis met de vriendelijke bevolking en geniet van de ongerepte Surinaamse natuur. Suriname is een wonderlijke reisbestemming!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Suriname

Ligging

In het noordoosten van het Zuid-Amerikaanse continent ligt Suriname. Met 163.820 km² is het één van de kleinste landen van dit continent. Het land heeft ongeveer 550.000 inwoners. De meeste Surinamers wonen aan de kust waardoor het binnenland erg dunbevolkt is. Suriname is gelegen tussen Guyana en Frans Guyana. In het zuiden grenst het land aan het Amazonegebied van Brazilië. De meer dan 300km kustlijn wordt gevormd door de Atlantische Oceaan in het noorden van Suriname.

Tijdsverschil

Het is in Suriname 4 uur vroeger dan in Nederland en België. Tijdens de Europese zomertijd is het tijdsverschil 5 uur.

Reisdocumenten

Wanneer u naar Suriname reist moet u in het bezit zijn van een toeristenkaart welke u van te voren aan kunt vragen via www.consulaatsuriname.nl. Met deze toeristenkaart kunt u maximaal 90 dagen in het land verblijven. Voor de aanvraag van deze toeristenkaart moet u in het bezit zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort wat na aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig is. Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u vragen omtrent deze toeristenkaart dan kunt u contact opnemen met het Surinaamse consulaat via de volgende contactgegevens:

De Cuserstraat 11
1081 CK Amsterdam
Tel: 020-6426137

Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Paramaribo: Tel: 00597 477 211

Taal

Doordat de Surinaamse bevolking afstamt van zowel Afrikanen, Europeanen en Aziaten worden er wel 20 talen gesproken. De officiële taal is het Nederlands. Voor de meeste landen in Zuid-Amerika is het handig wanneer u een woordje Spaans spreekt, maar voor Suriname is dat niet van toepassing, u kunt gewoon Nederlands praten. Toch spreekt men in het binnenland niet altijd Nederlands. Een andere voertaal is het Sranantongo, het Surinaams. Waar u niet in het Engels of Sranantongo terecht kan spreekt men over het algemeen wel een goed woordje Engels. Toch is het niet verkeerd om een paar woorden Sranantongo te leren, het is niet alleen makkelijk, maar ook een erg leuke taal.

Klimaat

Suriname kent een tropisch klimaat. Verschillende seizoenen zoals wij ze kennen in Europa zijn er niet. Toch is er wel degelijk verschil. Suriname kent twee verschillende seizoenen gebaseerd op de neerslag; twee regenperiodes en twee droge periodes. De korte regentijd is in december en januari. De lange regentijd heerst van april t/m juli. Daarnaast is er de korte droge tijd in februari en maart en een lange droge tijd van augustus t/m november. De regen die er valt komt vaak in korte hevige buien. Ook in de droge periodes kan er af en toe een hevige bui vallen. De gemiddelde temperatuur in Suriname is het hele jaar rond de 30 graden. Daarnaast heerst er een hoge luchtvochtigheid. Met name aan de kust zorgt een frisse bries ervoor dat de omstandigheden iets aangenamer worden.

Beste reistijd

De beste reisperiodes zijn de twee droge tijden in februari en maart en van augustus t/m november. U moet het hele jaar rekening houden met hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en ook in de droge perioden soms een hevige regenbui. Met name december is een goede maand om Suriname te bezoeken. Deze maanden vinden er veel festivals en feesten plaats in de aanloop naar het nieuwe jaar. Vergeet dan niet dat dit dus een erg drukke periode is.

Valuta

In Suriname betaald men met de Surinaamse dollar (SRD). Er zijn munten van 1, 5, 10, 25, 100 en 250 dollarcent, muntbiljetten van 1 en 2,5 SRD en bankbiljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 SRD. Suriname is geen duur land. Vervoer, accommodatie en lokale restaurantjes zijn erg goedkoop. Supermarktprijzen zijn, doordat veel goederen worden geïmporteerd, relatief duur.

Betalingsmogelijkheden

In de meeste grote plaatsen zoals de hoofdstad Paramaribo kunt u gewoon geld opnemen en betalen met uw pinpas welke is voorzien van het Maestro of Cirrus logo. Creditcards van onder andere Visa, Mastercard of American Express worden vooralsnog alleen geaccepteerd in de grotere en duurdere restaurants en hotels. Geld wisselen doet u bij voorkeur bij aankomst op het vliegveld bij een van de grotere wisselkantoren of banken. Wisselkoersen kunnen soms verschillen dus u doet er goed aan deze te vergelijken bij verschillende wisselkantoren. Voor de actuele wisselkoers kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Dagelijks vertrekken er (directe) vluchten van- en naar Paramaribo vanaf Amsterdam Schiphol Airport. Een vlucht duurt ongeveer 9 uur, maar met overstap is dit vanzelfsprekend langer. Paramaribo is het beginpunt van uw reis. U kunt ervoor kiezen om het vliegtuig te nemen en zo het land te ontdekken. Veel plekken in het land, met name plekken in de jungle, zijn alleen te bereiken per vliegtuig, soms is vliegen dus een vereiste. Er zijn een aantal goedkope luchtvaartmaatschappijen die lijnvluchten aanbieden naar bijna elke hoek van het land. Sommige vluchten worden uitgevoerd met kleine propeller toestellen. Er gelden strenge bagageregels voor vluchten met kleinere toestellen, zo mag u in veel gevallen maar 5-10 kilo meenemen. Naast het vliegen komt u ook een heel eind via het 4.000 km tellende wegennet van Suriname. Een groot deel van dit wegennet is niet geasfalteerd waardoor het reizen over de weg soms niet erg comfortabel is. Jumbo’s, vrachtwagens omgebouwd tot bus, rijden elke dag op vaste tijden het binnenland in. U deelt deze bussen voornamelijk met de lokalen, waardoor het een erg avontuurlijke rit wordt. In de jungle zult u overwegend met de korjaal, een soort boot, of motorboot reizen over de vele rivieren van de jungle. Daarnaast is het reizen met de taxi ook erg gebruikelijk. Taxi’s hebben vaak geen meter dus spreek van te voren een schappelijke prijs af. Als laatst is het ook mogelijk om uw eigen auto te huren, indien nodig met chauffeur. Deze chauffeur kan tegelijkertijd ook als gids dienen. Wanneer u zelf een auto huurt dient u in het bezit te zijn van een geldig (internationaal) rijbewijs.

Elektriciteit

Suriname hanteert een netspanning van 110 volt. In sommige hotels is dit de gebruikelijke 220 volt. De stopcontacten zijn over het algemeen hetzelfde als die in Nederland, maar u doet er altijd goed aan een wereldstekker te kopen, vooral wanneer u de jungle in gaat.

Communicatie

Mobiel bellen en gebeld worden in Suriname is mogelijk met uw eigen mobiele telefoon, maar brengt hoge kosten met zich mee. Als alternatief kunt u een Surinaamse simkaart kopen en deze met uw mobiele telefoon gebruiken. Ook kunt u een telefoonkaart kopen en deze te gebruiken in een telefooncel of belkantoor. Het goedkoopste alternatief is het bellen via een internetverbinding (Skype) in een van de vele internetcafés welke u in de grotere plaatsen zult vinden. Ook hotels bieden vaak een (draadloze) internetverbinding aan. Post verstuurd u bij voorkeur bij een van de grotere postkantoren.

Veiligheid

Suriname is over het algemeen een veilig land. Net als in de meeste steden zijn er ook in Paramaribo en andere steden in Suriname zakkenrollers actief. Door uw kostbare bezittingen onder uw kleding te dragen of eventueel in een kluisje in uw hotel op te bergen voorkomt u slachtoffer te worden van zakkenrollers. Daarnaast is het raadzaam om na zonsondergang niet alleen over straat te gaan. In het noordoosten van het land, in de buurt van Albina, kunnen er gewelddadige bendes actief zijn. U kunt het beste, alvorens u van plan bent naar die regio te gaan, informatie inwinnen bij veiligheidsinstanties.

Gezondheid

Wanneer u naar Suriname reist is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht wanneer u binnen zeven dagen voor aankomst in Suriname een land heeft bezocht waar gele koorts voorkomt. Daarnaast worden een aantal vaccinaties aanbevolen, waaronder die tegen DTP en hepatitis A. Vooral in de binnenlanden komt er malaria voor. Voor deskundig advies en inentingen verwijzen wij u door naar uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. U kunt contact met hen opnemen via www.ggd.nl of u kunt bellen naar 030- 252 30 04. In principe is in de meeste steden het kraanwater te drinken, maar dit wordt toch afgeraden. Het is beter om mineraalwater te kopen in de supermarkt, of wanneer u in de jungle bent kunt u uw water koken om zo vervuild water van bacteriën te ontdoen. Suriname ligt erg dicht op de evenaar en daardoor is de zon vele malen sterken en dus is de kans op een zonnesteek en verbranding erg groot. Zorg ervoor dat u uzelf insmeert met een hoge factor zonnebrand. Ook een hoofddeksel kan goed van pas komen en drink veel mineraalwater.

Kleding

Net als in de meeste landen op het Zuid-Amerikaanse continent geldt ook voor Suriname dat het verstandig is om voor elk weertype kleding mee te nemen. Vooral voor de wat koelere nachten doet u er goed aan om een trui en een lange broek mee te nemen. Stevige schoenen zijn een must wanneer u de jungle in gaat en een flink stuk gaat wandelen. Voor de warme dagen in de jungle zijn lichte en luchtdoorlatende katoenenkleding vereist. Helemaal wanneer de luchtvochtigheid boven de 90% uitkomt. Zorg ervoor dat u niet teveel bagage meeneemt. Wanneer u met een klein vliegtuig reist is het maximum aantal kilo’s niet meer dan 10 kilo en in veel gevallen zelfs minder.

Eten en drinken

Door de vele koloniale invloeden van Suriname en talloze bevolkingsgroepen is de keuken van Suriname erg gevarieerd. Er zijn onder andere Afrikaanse, Europese (Nederlandse), Aziatische en Portugese invloeden. Rijst, vlees en vis worden veel gebruikt in Surinaamse maaltijden. Dit wordt veel gecombineerd met lekkere specerijen, groeten en bijgerechten. Een bekend recept in Suriname is Roti, wat oorspronkelijk uit de Hindoestaanse cultuur komt. Dit is een soort van pannenkoek die in Suriname veel gegeten wordt met erwten, aardappelen, chili en komijn, verschillende soorten vlees en een mengsel van verschillende specerijen. Een ander gerecht wat veel gegeten wordt door Surinamers is heri heri. Dit is een schotel van aardevruchten die vooral met bakkeljauw wordt gegeten. Bakkeljauw is een gezouten en gedroogde kabeljauw. Ook voor vers fruit bent u in Suriname aan het goede adres. Wat betreft het drinken vindt u er door de verscheidenheid aan vers fruit veel verse vruchtensappen. Bier wordt door de Surinamers veel gedronken, Parbo bier is het bekendste Surinaamse biermerk.

Openingstijden winkels

De meeste winkels in Suriname gaan open om 08.30 uur en sluiten aan het eind van de middag. In onder andere Paramaribo zijn er markten, winkels en winkelcentra die tot later in de avond geopend zijn. Postkantoren, banken en kantoren zijn doorgaans geopend van 07.00 uur of 08.00 uur tot 14.00 uur. In de weekenden zijn kantoren en winkels veelal gesloten vanaf het middaguur.

Fooien

Het is heel gebruikelijk om fooi te geven in Suriname aan de mensen die u een dienst verlenen. In een restaurant is 10% de richtlijn. Soms wordt er al een service charge berekend in het eindbedrag. Daarnaast verwachten kamermeisjes, taxichauffeurs en gidsen een kleine fooi. Uiteraard is het geven van fooi en de hoogte daarvan geheel vrijblijvend.

Religie

Naast veel verschillende culturen kent Suriname ook veel verschillende godsdiensten. De meest beleden godsdienst is het christendom welke is onderverdeeld in een groep rooms katholieken en een groep protestanten. Naast het christendom vindt u in Suriname ook het Hindoeïsme, de Islam en andere kleine religieuze groeperingen. Door de verscheidenheid aan godsdiensten wordt ook het straatbeeld bepaald door kerken, tempels en moskeeën.

Feestdagen

Suriname kent veel verschillende feestdagen en festivals, veelal gerelateerd aan de godsdiensten. Dit zijn de belangrijkste feestdagen:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 10 februari Chinees Nieuwjaar
  • 27 maart Holi Phagwa
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 01 juli Dag van de Vrijheden
  • 25 november Onafhankelijkheidsdag
  • 25-26 december Kerstmis
  • 31 december Oudejaarsavond

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op