Ongeschonden natuur in Argentinië

Yaxa Reizen

Argentinië wordt gescheiden van buurland Chili door het prachtige Andesgebergte. De hoofdstad Buenos Aires wordt ook wel het ‘Parijs van Zuid-Amerika’ genoemd. De ruige natuur van het zuiden, met gletsjers, bergtoppen en unieke diersoorten staan in sterk contrast met het droge noordwesten, waar u cowboys, woestijnen en het tropische noordoosten, met de indrukwekkende Iguazu watervallen vindt. In het noorden zijn de stadjes Tilcara en Purmamarca zeker een bezoek waard; u kunt hier een kijkje in het koloniale verleden nemen. Argentinië zal de natuurliefhebber niet vervelen!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Argentinië

Ligging

Argentinië is, na Brazilië, het op één na grootste land van Zuid-Amerika met een oppervlakte van ruim 2,7 miljoen km². Het land heeft meer dan 42 miljoen inwoners. In het noorden grenst Argentinië aan Bolivia en Paraguay, in het noordoosten aan Brazilië en Uruguay en in het westen, gescheiden door het Andesgebergte, aan Chili. De kustlijn wordt in het oosten gevormd door de Atlantische Oceaan.

Tijdsverschil

Tijdens de Europese winter is het in Argentinië 4 uur vroeger dan in Nederland. In de zomertijd is dit verschil 5 uur.

Reisdocumenten

Wanneer u naar Argentinië reist moet u in het bezit zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort wat na aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig is. Wanneer u Argentinië binnenkomt krijgt u een toeristenkaart waarmee u maximaal 90 dagen toegang heeft tot het land. Voor een verblijf langer dan 90 dagen heeft u een visum nodig. Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u andere vragen over bijvoorbeeld een visum dan kunt contact opnemen met de Argentijnse Ambassade in Den Haag:

Javastraat 20
2585 AN Den Haag
Tel: 070 311 84 11


Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Buenos Aires, Argentinië: Tel: +54 11 4338-0050.

Taal

De officiële taal van Argentinië is het Spaans. Het Spaans wat in Argentinië wordt gesproken wijkt iets af van het normale Spaans wat in Spanje wordt gesproken. Met het normale Spaans kunt u zich ook makkelijk redden. Naast het Spaans zijn er nog een aantal inheemse talen waaronder het Quechua, Mapuche, Guaraní, Tobas en Matacos. Door de vele Italiaanse immigranten wordt het Italiaans soms ook nog wel verstaan. De meeste Argentijnen spreken zeer gebrekkig Engels. Alleen in de grotere steden in Argentinië wordt er vaak redelijk Engels gesproken. U doet er goed aan om een Spaans woordenboek mee te nemen of alvast wat Spaanse basiswoorden en zinnen te leren.

Klimaat

Door de grootte van het land kent Argentinië verschillende klimaatsoorten. Het noorden kent een subtropisch klimaat. Hoge temperaturen, relatief veel neerslag en een hoge luchtvochtigheid kenmerken het weerbeeld. Het verschil tussen zomer en winter is in het noorden kleiner dan in de rest van het land. Gemiddeld is de temperatuur zo’n 23 graden. Het middenwesten van Argentinië kent een mediterraan klimaat. Hier zijn de omstandigheden perfect voor het verbouwen van druiven en men vind hier dus ook veel wijngaarden. De centraal gelegen pampa’s (vlaktes) kennen een steppeklimaat. Dit klimaat is een overgang tussen het warme en vochtige subtropische klimaat en het droge woestijnklimaat. In het oosten van het land, het kustgebied, heerst een warm- of gematigd zeeklimaat. Hier zijn er, qua temperatuur, grote verschillen. In bijvoorbeeld Buenos Aires kan het in de zomermaanden (november tot maart) zo’n 35 graden worden, waar in de wintermaanden (april tot oktober) de temperatuur daalt tot rond de 15 graden. Hoe zuidelijker men gaat, hoe kouder het wordt. Met name in Vuurland; het meest zuidelijke punt van Argentinië, komen de temperaturen zelden boven de 15 graden uit in de zomer. In Patagonië is het klimaat iets milder. Gaat u de bergen in dan moet u rekening houden met zowel gemiddelde als lage temperaturen van soms onder het vriespunt. Ook is de kans op een regen- en sneeuwbui hier groter dan in de lager gelegen gebieden.

Beste reistijd

Argentinië kent door zijn vele verschillende klimaten niet een periode waarin het land het best bezocht kan worden. De periode waarin Argentinië over het algemeen het meest wordt bezocht is de zomerperiode aldaar, van november tot maart. In januari hebben de meeste Argentijnen vakantie en daarom kan het op sommige plekken erg druk zijn. Voor een rondreis door Argentinië zijn de maanden oktober en november of maart, april en mei het meest geschikt, oftewel het voor- en najaar. In deze periode zijn alle excursies beschikbaar. De beste reistijd voor het uiterste zuiden van Argentinië zijn de maanden december en januari.

Valuta

In Argentinië betaald men met de Argentijnse peso (ARS). Eén peso is onder te verdelen in 100 centavos. Er zijn de volgende munten in omloop: 1, 5, 10, 25 en 50 centavos en 1 peso. Biljetten zijn er in coupures van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 peso’s. Argentinië is geen duur land, maar ook zeker niet spotgoedkoop. Het zuiden van het land en rondom Buenos Aires ligt het prijspeil iets hoger dan de rest van het land. Voor de actuele wisselkoers kunt u kijken op: www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

In het hele land kunt u gebruik maken van uw pinpas om geld op te nemen of hiermee te betalen. Wel moet deze voorzien zijn van het Cirrus of Maestro logo. Hetzelfde geldt voor het gebruik van uw creditcard, voorzien van het logo van Mastercard, Visa of American Express. In afgelegen gebieden is er vaak niet de mogelijkheid om überhaupt elektronische betalingen te doen. Zorg er dus voor dat u altijd genoeg contant geld op zak heeft. In de meeste gevallen is er een limiet van 300 peso’s per keer. Wel kunt u meerdere keren per dag geld opnemen, al wordt er wel elke keer een klein bedrag in rekening gebracht. Geld inwisselen, bijvoorbeeld bij aankomst, kan bij wisselkantoren en banken. U doet er goed aan om de koersen te vergelijken bij de verschillende banken en kantoren.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Er zijn dagelijks vluchten van- en naar Argentinië, sommige rechtstreeks. Het belangrijkste internationale vliegveld is gevestigd in Buenos Aires. Wanneer u weinig tijd heeft of wanneer u liever niet over land reist bieden binnenlandse vluchten een uitkomst. Er zijn een aantal (budget) luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden tussen de grote steden van het land. Wanneer u wat meer tijd heeft dan raden wij aan om over land te reizen. De infrastructuur van Argentinië kan gerust uitstekend worden genoemd. Door het hele land zijn de wegen van goede kwaliteit. In de wintermaanden zijn de wegen in Patagonië en Vuurland soms slecht begaanbaar door het slechte weer.

Elke stad en vele dorpjes zijn verbonden door een goed busnetwerk welke u naar nagenoeg elke uithoek van het land vervoerd. Er zijn bussen in verschillende klassen, waar de duurste en meest luxe de ‘cama’ (bed) klasse is. Leren stoelen, uitstekende service en zelfs een glas champagne voor het slapen gaan is in deze klasse de standaard. De ‘normale’ klasse is de ‘común’ klasse. Dit is de gewone touringcar die we in Nederland en België gewend zijn. De ‘común’ klasse is vele malen goedkoper dan de ‘cama’ klasse. U moet er wel rekening mee houden dan de afstanden enorm zijn en u soms dus erg lang in de bus zult zitten. Comfort is dus een must. In de zomer worden er meer busdiensten aangeboden dan in de winter.

Het reizen per trein in Argentinië is niet heel populair voor de lange afstanden. Treinen zijn ongeveer even duur, maar doen er langer over en het spoornetwerk is minder uitgebreid dan de bus. Wel zijn er een aantal prachtige treinritten. Het bekendste voorbeeld is de Tren de las Nubes; de trein naar de wolken, welke eigenlijk onmisbaar is tijdens een reis door Argentinië. De trein vertrekt vanuit Salta en voert u door de meest prachtige landschappen, over bergpassen, door tunnels en over bruggen tot een hoogte van 4200 meter; een geweldige ervaring.

Uiteraard kunt u ook uw eigen auto huren. Autohuur is ideaal wanneer u Argentinië in uw eigen tempo wilt ontdekken. Wel moet u rekening houden met de lange afstanden die u dan zelf moet afleggen. In steden en op vliegvelden vindt u de bekende verhuurbedrijven. Een bekende route die u per 4WD kan afleggen is Ruta 40. Deze loopt van het noorden tot het zuiden van Argentinië en telt meer dan 5000 km door de meest prachtige natuur. Natuurlijk kunt u autohuur ook combineren met binnenlandse vluchten of busritten. In de steden is het makkelijkst om gebruik te maken van de vele taxi’s die er rondrijden. In Buenos Aires kunt u ook gebruik maken van de metro, beter bekend als ‘Subte’.

Elektriciteit

Het voltage in Argentinië is 220 volt. De stopcontacten verschillen van die in Nederland. Wij raden u aan om een wereldstekker mee te nemen om gebruik te kunnen maken van deze stopcontacten.

Communicatie

Mobiel bellen van- en naar Argentinië brengt zeer hoge kosten met zich mee. Neem voor de actuele prijzen en mogelijkheden contact op met uw provider. Het beste kunt u een telefoonkaart of munten kopen en deze gebruiken in een van de telefooncellen of telefoonkantoren. Daarnaast kunt u een simkaart te kopen en deze met uw eigen mobiele telefoon te gebruiken, indien mogelijk. De goedkoopste manier om te bellen is in een van de vele internetcafés. Hier kunt u gebruik maken van de aangeboden internetdiensten om zo via Skype te bellen. Hotels bieden vaak ook een (draadloze) internetverbinding aan. Post verstuurd u bij voorkeur via een van de grotere postkantoren of via uw hotel.

Veiligheid

Vergeleken met andere landen in Zuid-Amerika is Argentinië een relatief veilig land. Natuurlijk vindt u ook hier zakkenrollers. Wees te allen tijde op uw hoede en zorg er voor dat u uw kostbare bezittingen niet in het zicht draagt. Verstop deze onder uw kleren in bijvoorbeeld een money belt of gebruik mogelijk een kluisje in uw hotel. Met name op bus- en treinstations, markten en andere drukbezochte gebieden moet u op uw hoede zijn. In Buenos Aires, en ook andere grote steden, dient u de arme wijken, de Villas de Miserias, niet te bezoeken op eigen gelegenheid.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een reis naar Argentinië. Wel zijn er een aantal inentingen aan te raden, waaronder die tegen hepatitis A en DTP. In het noorden van het land komt malaria voor en gele koorts. Voor deskundig gezondheidsadvies raden wij u aan om contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Dit kunt u doen via www.ggd.nl of door te bellen naar 030-252 30 04. Het drinken van kraanwater in Argentinië wordt afgeraden. Koop dus flessen mineraalwater in supermarkten of kook het water voordat u het gaat drinken. Let ook op bij het gebruik van ijsklontjes, deze kunnen ook van ongezuiverd kraanwater worden gemaakt.

Kleding

Voor Argentinië is het van belang dat u voor elk weertype kleding meeneemt. Dit houdt dus in dat u zowel lichte, luchtige en praktische kleding meeneemt voor wanneer het wat warmer is, en dat u voor een wandeltocht of voor het zuiden van het land truien, jacks, lange broeken en stevige wandelschoenen in uw koffer stopt. Met name van Patagonië wordt er gezegd dat weer hier snel omslaat. Hier dient u dus rekening mee te houden.

Eten en drinken

Argentinië heeft veel immigranten vanuit vele landen ter wereld. Dit is ook terug te zien in de gevarieerde keuken. De grootste invloeden zijn die van de Spanjaarden en Italianen. De Argentijnse keuken draait vooral om vlees, vlees en vlees. Argentijnen worden soms wel de grootste vleeseters ter wereld genoemd. Vooral rundvlees is populair en wordt veelal bereid op de grill, barbecue of in de pan.

Elke regio heeft zijn eigen gerechten. In het hele land wordt er ‘locro’ gegeten, dit is een stoofpot met ingrediënten zoals mais, uien en, hoe kan het ook anders, veel vlees. Een ander bekend gerecht uit Argentinië zijn de empanadas. Dit zijn deeg- of broodhapjes gevuld met bijvoorbeeld vlees, vis, groenten en kaas. Argentinië is een groot producent, de grootste van Zuid-Amerika, van goede wijnen welke over de hele wereld verkocht worden. Bekende wijnstreken in Argentinië zijn gelegen in Mendoza en Cafayate. Een ander populair drankje wat veel gedronken wordt in Argentinië is maté. Dit is een sterke kruidenthee gemaakt van de jonge knoppen van de maté plant.

Openingstijden winkels

Winkels zijn dagelijks geopend van 09.00 uur tot 19.30 uur. Op zaterdag en zondag gelden andere openingstijden welke verschillen per regio en per winkels. Er zijn supermarkten, markten en winkelcentra die tot laat in de avond open zijn. Kantooruren zijn doorgaans de gebruikelijke 8-5 of 9-5 uren. Ook de banken zijn geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur. Op de zaterdag sluiten deze na het middaguur. De openingstijden van postkantoren verschillen per bank. Gebruikelijke tijden zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur. Sommige banken zijn tot later geopend en in het weekend gelden verkortte tijden. Vanwege de siësta, welke in de meeste landen van Zuid-Amerika wordt gehouden, zijn winkels, kantoren, banken en postkantoren voor een paar uur gesloten vanaf ongeveer 13.00 uur. Vaak zijn musea in Argentinië gesloten op maandag.

Fooien

Het geven van fooi in Argentinië is erg gebruikelijk. In restaurants en bars wordt er een fooi verwacht van 10%. Soms zit dit al bij het eindbedrag in. Kamermeisjes, taxichauffeurs en gidsen verwachten ook een kleine fooi. Vergeet niet dat het geven van fooi geheel vrijblijvend is.

Religie

Het grootste deel van de Argentijnen, ongeveer 90% van de bevolking, zijn katholiek, maar slechts 20% brengt regelmatig een bezoek aan de kerk. Een klein deel van de bevolking is joods, protestants of is niet gelovig.

Feestdagen

Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Argentinië:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 24 maart Nationale Dag van de Waarheid en Gerechtigheid
  • 09 juli Onafhankelijkheidsdag
  • 12 oktober Dia de la Raza
  • 10 november Dag van de Traditie
  • 25 december Kerstmis

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op