'Impresiones de Cuba'

Yaxa Reizen

16-daagse individuele rondreis
€ 1.859,00 per persoon (excl. vlucht)
Beste reistijd november t/m april
Vrijblijvende offerte aanvragen

Wilt u kennismaken met het authentieke Cuba?

Ontdek het land van salsa, sigaren, rum, oldtimers en bondgekleurde koloniale huizen. Maar Cuba biedt u nog veel meer: van een rijke historie, oneindige suikerriet- en tabaksplantages tot de mooiste palmstranden. De vriendelijke Cubanen heten u van harte welkom.

Uw reis begint met een paar heerlijke dagen in Havana. Deze swingende stad ontdekt u tijdens een fantastische tour; vanuit een echte oldtimer! Vervolgens reist u door naar de vallei van Viñales, dé tabaksregio van het eiland. En het koloniale verleden? Daar maakt u kennis mee in steden als Havana en Trinidad. Maar u beleeft nog veel meer. De gastvrije bevolking, het kleurrijke straatbeeld en de afwisselende natuur maken uw vakantie tot een onvergetelijke belevenis.

Hoogtepunten Cuba

 1. Cruisen in een oldtimer door Havana
 2. Geniet van de schitterende groene omgeving in Vinales
 3. Spot exotische vogels in Penïnsula de Zapata
 4. Koloniale pracht in Santa Clara
 5. Geniet van parelwitte stranden op Cayo Santa Maria

Benieuwd naar nog meer hoogtepunten? Neem dan contact op met onze reisexpert!

Reisprogramma

Dag 1

Amsterdam - Havana

Vandaag vliegt u van Amsterdam naar Havana. Bij aankomst op Cuba wordt u verwelkomt door onze lokale vertegenwoordiger. Hij verzorgt de transfer naar uw accommodatie in Havana. Na incheck is de rest van de dag ter vrije besteding.

Overnachting: u verblijft drie nachten in een 2-persoonskamer in Hotel Los Frailes op basis van logies en ontbijt.

Dag 2

Stadstour Havana in een oldtimer

Na het ontbijt wordt u rond 10.00 uur bij uw hotel opgehaald door uw privéchauffeur/gids voor een rit door Havana: u gaat rondtoeren in oldtimer uit de jaren vijftig! Eerst maakt u een wandeling door het oude en nieuwere deel van Havana. U ziet het ‘Palacio Presidencial’, het voormalige domicilie van de president. Parque Central Capitolio Nacional, de beroemde drink- en eetgelegenheid El Floridita, en Plaza de la Revolución. U bezoekt de imponerende ‘Colón’ begraafplaats en de wijk Miramar. U wandelt door de historische stadskern La Habana Vieja en bezoekt hier onder andere Plaza de San Francisco de Asis, Plaza Vieja, Plaza de Armas en de Plaza Catedral. Na de excursie wandelt u zelf terug naar het hotel en is de middag ter vrije besteding.

Kleurrijke oldtimers in Havana

Havana

Dag 3

Vrije dag in Havana

Havana is een heerlijke stad waar het straatbeeld nog steeds getuigd van een roerige geschiedenis. Havana is Cuba op zijn best: levendige kleuren, mooie koloniale gebouwen en een ongedwongen levensstijl. Sinds de oude binnenstad wordt gerestaureerd, komt het roemrijke verleden steeds meer bovendrijven. Havana is zonder twijfel de meest levendige stad van het eiland. De mensen leven er op straat en in elk café klinkt traditionele Cubaanse muziek. U kunt bijvoorbeeld het museum van de revolutie en het rummuseum 'Havana Club' bezoeken. Of geniet u liever van een mooi uitzicht over 'Habana Vieja' vanaf Castillo del Morro? Wilt u in de voetsporen van Ernest Hemmingway treden? Bezoek dan de vissersplaats Cojimar. Tip: Wij hebben een tweetal goede restaurants voor u ontdekt. Beide restaurants liggen niet ver van uw hotel. Restaurant Imprenta is een goede keuze! Wilt u liever eten in een Paladar? Dan kunnen wij van harte Paladar Los Mercaderes aanbevelen. Op dag 3 tegen circa 18:00 uur haalt u uw huurauto op bij het verhuurbedrijf. Dit heeft als voordeel dat u de volgende ochtend gelijk naar uw volgende bestemming kunt reizen

Dag 4

Havana – Viñales

Vandaag is een relatief korte reisdag, in ongeveer 3 uur rijdt u naar het prachtige, groene stadje Viñales. Onderweg maakt u voor het eerst kennis met de Cubaanse snelweg. Let u vooral op het langzame verkeer als fietsers en paard en wagens. De vallei van Viñales is schitterend. Het gebied bestaat uit kalksteen dat vrij gemakkelijk oplost in water, met als gevolg dat er ondergrondse rivieren en grotten zijn ontstaan. Soms storten deze grotten in, met steile bergen die recht uit het landschap omhoog rijzen, mogotes genaamd, als resultaat. De rode grond die de bodem bedekt is bijzonder vruchtbaar. Viñales is dan ook dé bakermat van Cuba’s trots: de sigaar! De streek bestaat grotendeels uit tabaksplantages. De tabak wordt gedroogd onder afdakjes gemaakt van palmbladeren. U komt dit typerende beeld onderweg vast en zeker tegen.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Casa Villa Dary Y Tuty op basis van logies en ontbijt.

Tabaksvelden van Viñales

Viñales

Dag 5

Vrije dag Viñales of Fiets/paardrijdtocht

Wat wilt u vandaag doen? Wilt u meer over de Cubaanse trots, de sigaar, te weten komen? Bezoek dan de Manufactura de Tabacos in Viñales. De ijverige Torcedos rollen de sigaren hier nog altijd met de hand. Deze ervaren sigarenmakers rollen ongeveer 40 tot 180 sigaren per dag. Ook de grot Cueva del Indio is een bezoek waard. Op vier kilometer onder de aarde kronkelt de rivier de San Vincente. U kunt hier een mooie tocht maken, waarbij u het eerste deel te voet aflegt en de laatste 300 meter per boot. U vaart naar een 135 meter hoge grot vol met stalactieten en stalagmieten. Indrukwekkend! Of wilt u een mooie tocht te paard of op de fiets door de vallei maken? Ook dat kan (optioneel, kosten niet inbegrepen).


Dag 6

Viñales – Penïnsula de Zapata (Playa Larga)

U rijdt verder oostwaarts en reist langs de zuidkust naar het schiereiland Zapata. Onderweg ziet u het heuvelachtige landschap overgaan in de moerassen van Zapata. Te midden van de moerassen ligt de historische Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. Hier werd in april 1961 een invasie van een door de CIA gesteund huurlingenleger na drie dagen afgeslagen, mede omdat de verwachte algemene opstand tegen Castro uitbleef. De verdediging werd geleid door Fidel in eigen persoon. Een klein museum herinnert aan deze, voor Cubanen heroïsche strijd. Het museum is zeker interessant, en eigenlijk een must, voor iedereen die in de geschiedenis van de Cubaanse revolutie geïnteresseerd is.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Casa Kiki op basis van logies en ontbijt.

Moerasgebied

Penïnsula de Zapata

Dag 7

Vrije dag in Penïnsula de Zapata & omgeving

Penïnsula de Zapata is, met een oppervlakte van 5.000 km2, het grootste moerasreservaat van de Caraïben en een van de rijkste vogelgebieden van Cuba. Het is een bosrijk gebied waar maar liefst vier soorten quail-doves (Blue-crowned, Key West, Grey-headed en Ruddy), maar ook de endemische Fernandina’s Flicker, voorkomen en het is een geschikte leefplek voor de kleinste vogel ter wereld, de zeldzame Bee Hummingbird. Het schiereiland is een belangrijk overwinteringsgebied voor duizenden trekvogels.

Dag 8

Penïnsula de Zapata - Cienfuegos – Trinidad

In de ochtend reist u verder naar Trinidad. U kunt eventueel een (lunch)stop maken in Cienfuegos. In deze charmante stad bevinden de meeste bezienswaardigheden zich rondom Parque Martí. Dit grote plein is uitgeroepen tot ‘nationaal monument’. U vindt hier onder andere Teatro Tomás Terry, een kathedraal, Museo Provincial en het Palacio Ferrer. De voornaamste inkomstenbron van Cienfuegos was de suikerindustrie. De meeste prachtige huizen uit deze welwarende tijd kunt u nog steeds bewonderen, bijvoorbeeld Palacio del Valle. Vanaf hier heeft u een adembenemend uitzicht op de baai Jagua. Vanaf Cienfuegos is het nog ongeveer een uur rijden naar Trinidad.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Casa Hostal Rigo op basis van logies en ontbijt.

Koloniaal paleis

Cienfuegos

Dag 9

Vrije dag Trinidad of bezoek aan Topes de Collantes

Op zo’n 30 minuten rijden ten noorden van Trinidad ligt Topes de Collantes. Topes de Collantes in de bergketen Sierra del Escambray, is een genot voor de reiziger. Het is niet alleen een biodivers natuurpark met vele inheemse soorten flora, het ligt ook dicht bij de koloniale stad Trinidad. De uitzonderlijke natuurlijke pracht en het gezonde klimaat zijn bijzonder geschikt voor de lange wandelingen en trekkings die hier gemaakt kunnen worden. Voorafgaand aan de triomf van de Cubaanse Revolutie was dit gebied verdeeld in vier kleinere parken en werd het voornamelijk bewoond door koffieboeren. Nu is het een paradijs voor wandelaars en hikers. Aangezien niet alle trails duidelijk zijn aangegeven, is het voor de meeste routes vereist dat er een gids meegaat. Deze kunt u ter plaatse regelen. Topes de Collantes kenmerkt zich door de kwantiteit en kwaliteit van zijn watervallen, sommige zijn meer dan 60 meter hoog en eindigen in diepe, blauwe poelen. De meest spectaculaire zijn Salto Vega Grande, Salto Caburní en de watervallen van El Nicho. Een bezoek wat zeker de moeite waard is; Hacienda Codina, een ranch met genezende modderbaden, tuinen met geneeskrachtige planten en sierplanten. Met een collectie van meer dan 40 lokale soorten orchideeën, een bamboebos en een grot met een geheime doorgang die eindigt in een natuurlijk uitkijkpunt. Vanaf hier ziet u de Valle de los Ingenios en Trinidad, samen Werelderfgoed van UNESCO.

Dag 10

Trinidad – Santa Clara

Na uw ontbijt zet u koers naar de provincie Ciego de Ávila. De stad Santa Clara werd in één klap beroemd toen in december 1958, de revolutionairen onder leiding van Che Guevara, deze strategische plaats veroverden op het regeringsleger. In een buitenwijk staan enkele wagons van de trein, die dictator Batista hier met versterking heen stuurde. De verovering van de trein was beslissend voor de slag.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Hotel La Granjita op basis van logies en ontbijt.

Monument Che Guevara

Santa Clara

Dag 11

Vrije dag in Santa Clara

Santa Clara is een stad voor liefhebbers van de Cubaanse geschiedenis en wordt ook wel ‘de stad van Che’ genoemd. In deze stad heeft Ernesto ‘Che’ Guevara namelijk in 1958 voor de zege van de revolutie gezorgd. U vindt hier onder andere het monument ‘Comandante Ernesto Che Guevara’. Het complex omvat een museum en het mausoleum van Che Guevara. Het gebeente van Che is hier kort geleden herbegraven. Ook kunt u het fraaie stadsplein Parque Leoncio Vidal, het Teatro de la Caridad, een kleine tabaksfabriek en Tren Blindado bezoeken. Op minder dan een uur rijden ten oosten van Santa Clara vindt u Remedios. Een relatief weinig bezocht plaatsje maar daardoor een erg leuke plek om te bezoeken! Let op: op maandag is het Mausuleum gesloten.

Dag 12

Santa Clara – Cayo Santa Maria

Vandaag levert u rond 15.00 uur uw huurauto in bij het verhuurbedrijf op de luchthaven van Santa Clara. Aansluitend wordt u met een privé transfer naar uw hotel gebracht op Cayo Santa Maria. Dit betoverende eiland, met een 40 kilometer lange weg verbonden met het vasteland, is een heerlijke plek om tot rust te komen.

Overnachting: u verblijft drie nachten in een 2-persoonskamer in Hotel Golden Tulip Aguas Claras op basis van all inclusive.

Parelwitte stranden

Cayo Santa Maria

Dag 13 en 14

Vrije dagen op Cayo Santa Maria

De komende dagen kunt u heerlijk genieten en ontspannen. De witte zandstranden hebben een totale lengte van ongeveer 10 kilometer en worden omringd door prachtig kristalhelder water. Bent u een duik en-snorkelliefhebber? Dan is Cayo Santa Maria écht het paradijs. Ook kunt u vanuit het hotel deelnemen aan verschillende excursies (optioneel, kosten niet inbegrepen). Zo kunt u bijvoorbeeld meevaren op een catamaran, een vistocht maken of met een glasbodemboot de onderwaterwereld verkennen.

Dag 15

Cayo Santa Maria - Havana – Amsterdam

Vandaag wordt u met een privétransfer naar de luchthaven van Havana gebracht. Onderweg heeft u de gelegenheid om een stop te maken voor een korte lunch. Bij aankomst op de luchthaven checkt u in voor uw terugvlucht naar Amsterdam.

Cubaanse artiest

Havana

Dag 16

Aankomst Amsterdam

Vandaag komt u aan op de luchthaven Schiphol en kunt u terugkijken op een fantastische vakantie!

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Reissom indicatie € 1.859,00 per persoon (excl. vlucht)

op basis van een 2-persoonskamer

Inbegrepen

 • Overnachtingen in hotels en casa particulares in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt. De nachten in op Cayo Santa Maria zijn op basis van all inclusive.
 • Transfers zoals omschreven in het programma.
 • Huurauto MG 5 of gelijkwaardig (handgeschakeld met airco en radio/cd) van Havana naar Santa Clara, inclusief ongelimiteerd aantal kilometers, voor een totale periode van 10 dagen.
 • SGR bijdrage (€5,00 per persoon).
 • Assistentie van onze lokale agent/vertegenwoordiger.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vluchten en de daarbij behorende luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Overige maaltijden, tenzij anders vermeld.
 • Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Overige entreegelden en (optionele) excursies.
 • Benzine, tolgelden en eventuele parkeerkosten
 • Borg autohuur (ca 200 CUC per huurauto, ter plaatse te voldoen per creditcard van de hoofdbestuurder)
 • Verplichte autoverzekering SCDW en LWD, circa CUC 20,00 per dag.
 • Kosten eventueel extra bestuurder, CUC 10 voor de gehele huurperiode.
 • Visum Cuba, € 28,00 per persoon.
 • Bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50 per dossier maximaal 9 personen).
Neem vrijblijvend contact op