Koloniale pracht in Cuba

Yaxa Reizen

19-daagse individuele rondreis
€ 1.859,00 per persoon (excl. vlucht)
Beste reistijd november t/m april
Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontdek het land van de salsa, sigaren, rum, oldtimers en bondgekleurde koloniale huizen!

Cuba biedt u nog veel meer: van een rijke historie, oneindige suikerriet- en tabaksplantages tot de mooiste palmstranden. De vriendelijke Cubanen heten u van harte welkom.

Uw reis begint met een paar heerlijke dagen in Havana. Deze swingende stad ontdekt u tijdens een fantastische tour; vanuit een echte oldtimer! Vervolgens reist u door naar de vallei van Viñales, dé tabaksregio van het eiland. Net als in het natuurgebied Las Terrazas, doet de prachtige natuur u hier zeker verrassen. En het koloniale verleden? Daar maakt u kennis mee in steden als Cienfuegos, Trinidad en Santiago de Cuba. Maar u beleeft nog veel meer. De gastvrije bevolking, het kleurrijke straatbeeld en de afwisselende natuur maken uw vakantie tot een onvergetelijke belevenis.

Hoogtepunten Cuba

 1. Cruisen in een oldtimer door Havana
 2. Geniet van de schitterende groene omgeving in Viñales
 3. Spot exotische vogels in Península de Zapata
 4. Komt tot rust op de stranden van Cayo Levisa
 5. Gooi je heupen los in Santiago de Cuba

Benieuwd naar nog meer hoogtepunten? Neem dan contact op met onze reisexpert!

Reisprogramma

Dag 1

Amsterdam - Havana

Vandaag vliegt u van Amsterdam naar Havana. Bij aankomst op Cuba wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Hij verzorgt de transfer naar uw accommodatie in Havana. Na incheck is de rest van de dag ter vrije besteding.

Overnachting: u verblijft drie nachten in een 2-persoonskamer in Hotel Valencia op basis van logies en ontbijt.

Dag 2

Stadstour Havana in een oldtimer

Na het ontbijt wordt u rond 10.00 uur bij uw hotel opgehaald door uw privéchauffeur/gids voor een rit door Havana: u gaat rondtoeren in oldtimer uit de jaren vijftig. Eerst maakt u een wandeling door het oude en nieuwere gedeelte van Havana. U ziet het ‘Palacio Presidencial’, het voormalige domicilie van de president, Parque Central Capitolio Nacional, de beroemde drink- en eetgelegenheid El Floridita, Plaza de la Revolución en de imponerende ‘Colon’ begraafplaats, Miramar. U wandelt door de historische stadskern La Habana Vieja en bezoekt hier onder andere Plaza de San Francisco de Asis, Plaza Vieja, Plaza de Armas en de Plaza Catedral. Na de excursie wandelt u zelf terug naar het hotel en is de middag ter vrije besteding.

Cruise langs de kleurrijke huizen in Havana

Havana

Dag 3

Vrije dag in Havana

Havana is een heerlijke stad waar het straatbeeld nog steeds getuigd van een roerige geschiedenis. Havana is Cuba op zijn best: levendige kleuren, mooie koloniale gebouwen en een ongedwongen levensstijl. Sinds de oude binnenstad wordt gerestaureerd, komt het roemrijke verleden steeds meer bovendrijven. Havana is zonder twijfel de meest levendige stad van het eiland. De mensen leven er op straat en in elk café klinkt traditionele Cubaanse muziek. U kunt bijvoorbeeld het museum van de revolutie en het rummuseum 'Havana Club' bezoeken. Of geniet u liever van een mooi uitzicht over 'Habana Vieja' vanaf Castillo del Morro? Wilt u in de voetsporen van Ernest Hemmingway treden? Bezoek dan de vissersplaats Cojimar. Tegen circa 18:00 uur haalt u uw huurauto op bij het verhuurdbedrijf. Dit heeft al voordeel dat u de volgende ochtend gelijk kunt vertrekken naar uw volgende bestemming.

Mijn klanten vonden de rondreis Cuba geweldig: "Havana is echt om verliefd op te worden en de casa's waren voor ons de kers op de taart". Fantastisch geregeld weer!

– Muriel Jansen - The Travel Club Elburg

Dag 4

Havana - Viñales

Vandaag is een relatief korte reisdag, in ongeveer 3 uur rijdt u naar het prachtige, groene stadje Viñales. Onderweg maakt u voor het eerst kennis met de Cubaanse snelweg. Let u vooral op het langzame verkeer als fietsers en paard en wagens. De vallei van Viñales is schitterend. Het gebied bestaat uit kalksteen dat vrij gemakkelijk oplost in water, met als gevolg dat er ondergrondse rivieren en grotten zijn ontstaan. Soms storten deze grotten in, met steile bergen die recht uit het landschap omhoog rijzen, mogotes genaamd, als resultaat. De rode grond die de bodem bedekt is bijzonder vruchtbaar. Viñales is dan ook dé bakermat van Cuba’s trots: de sigaar! De streek bestaat grotendeels uit tabaksplantages. De tabak wordt gedroogd onder afdakjes gemaakt van palmbladeren. U komt dit typerende beeld onderweg vast en zeker tegen.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Casa Villa Dary Y Tuty op basis van logies en ontbijt.

De kunst van het rollen van sigaren

Viñales

Dag 5

Vrije dag in Viñales of fiets/paardrijdtocht

Wat wilt u vandaag doen? Wilt u meer over de Cubaanse trots, de sigaar, te weten komen? Bezoek dan de Manufactura de Tabacos in Viñales. De ijverige Torcedos rollen de sigaren hier nog altijd met de hand. Deze ervaren sigarenmakers rollen ongeveer 40 tot 180 sigaren per dag. Ook de grot Cueva del Indio is een bezoek waard. Op vier kilometer onder de aarde kronkelt de rivier de San Vincente. U kunt hier een mooie tocht maken, waarbij u het eerste deel te voet aflegt en de laatste 300 meter per boot. U vaart naar een 135 meter hoge grot vol met stalactieten en stalagmieten. Indrukwekkend! Of wilt u een mooie tocht te paard of op de fiets door de vallei maken? Ook dat kan (optioneel, kosten niet inbegrepen).

Dag 6

Viñales - Cayo Levisa

In circa één uur rijdt u naar het haventje van Palma Rubia. Hier parkeert u de auto en stapt u om circa 10:00 uur op de boot naar Cayo Levisa (vaartijd circa 30 minuten). Het kan zijn dat u op dit tijdstip nog niet meteen in uw kamer terecht kunt. Een goede reden om uw badkleding al aan te hebben en een badhanddoek in de buurt te houden. Op het strand kunt u een mooi plekje uitzoeken en genieten van de late ochtendzon.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Villa Levisa op basis van volpension.

Strand van Cayo Levisa

Cayo Levisa

Dag 7

Vrije dag in Cayo Levisa

Strijkt u neer op het strand of wilt u de komende dagen iets ondernemen? Niet ver van Cayo Levisa ligt een piepklein eiland waar schrijver Ernest Hemingway af en toe zijn toevlucht zocht en inspiratie opdeed. Hij noemde het Isla Paraíso: Paradijs eiland! Informeer of de boot met duikers en snorkelaars er heengaat.

Dag 8

Cayo Levisa - Penïnsula de Zapata

Een prachtige rit voert u langs de Cubaanse zuidkust naar het schiereiland Zapata. Onderweg ziet u het heuvelachtige landschap overgaan in de moerassen van Zapata. Te midden van de moerassen ligt de historische Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. In april 1961 werd hier een invasie, van een door de CIA gesteund huurlingenleger, na drie dagen afgeslagen, mede omdat de verwachte opstand tegen Castro uitbleef. De verdediging werd geleid door Fidel in eigen persoon. Een klein museum herinnert aan deze, voor Cubanen heroïsche strijd. Bent u geïnteresseerd in de Cubaanse geschiedenis? Dat is het museum uw bezoek zeker waard.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Casa Sol Y Caribe op basis van logies en ontbijt.

Krokodil uit het moeras

Penïnsula de Zapata

Dag 9

Vrije dag in Península de Zapata

Península de Zapata ligt vlakbij de bekende Varkensbaai (Bahía de Cochinos) en worden om tal van redenen bezocht. Allereerst vanwege de geschiedenis. De Varkensbaai werd bekend vanwege de mislukte invasie van Cubaanse ballingen in 1961, gesteund door de Amerikaanse geheime dienst. Met deze invasie wilde men de macht van Fidel Castro, die in 1959 aan de macht kwam, af nemen. Vele ballingen kwamen hierbij om het leven of werden gevangen genomen. Tijdens een bezoek aan Playa Larga zult u weinig zien van de strijd die destijds hier heeft afgespeeld. Naast de geschiedenis is Playa Larga bijzonder aantrekkelijk vanwege de natuur. Het grote moeras- en mangrove gebied ten westen van Playa Larga en de fantastische uitzichten op de baai.

Dag 10

Península de Zapata - Cienfuegos – Trinidad

In de ochtend reist u verder naar Trinidad. U kunt eventueel een (lunch)stop maken in Cienfuegos. In deze charmante stad bevinden de meeste bezienswaardigheden zich rondom Parque Martí. Dit grote plein is uitgeroepen tot ‘nationaal monument’. U vindt hier onder andere Teatro Tomás Terry, een kathedraal, het Provinciaals Museum en het Palacio Ferrer. De voornaamste inkomstenbron van Cienfuegos was de suikerindustrie. De meeste prachtige huizen uit deze welwarende tijd kunt u nog steeds bewonderen, bijvoorbeeld Palacio del Valle. Vanaf hier heeft u een adembenemend uitzicht op de baai Jagua. Vanaf Cienfuegos is het nog ongeveer een uur rijden naar Trinidad.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Casa Blue Media Luna op basis van logies en ontbijt.

Kleurrijke straten van Trinidad

Trinidad

Dag 11

Topes de Collantes

Op zo’n 30 minuten rijden ten noorden van Trinidad ligt Topes de Collantes. Topes de Collantes ligt 800 meter boven zeeniveau in het ongerepte Sierra del Esembray. Door de schone lucht is hier ooit al eens een sanatorium voor longpatiënten gebouwd. Tegenwoordig is het in gebruik als antistresscentrum. U kunt hier heerlijk wandelen en volop genieten van de mooie natuur. Wandel bijvoorbeeld via het tropische bos met rotsformaties naar de waterval Salto del Caburní, bij een steile rotswand. Het water vormt een grote poel waar u kunt zwemmen. Het is niet mogelijk om met een 'normale' auto de waterval te bereiken, dat kan alleen te voet of per 4-wheel drive.

Dag 12

Trinidad – Sancti Spiritus - Camagüey

U reist vandaag verder naar Camagüey. Onderweg kunt u eventueel een stop maken in het plaatsje Sancti Spíritus. Ondanks dat het koloniale centrum de status van 'nationaal monument' heeft, trekt het weinig bezoekers. U kunt hier bijvoorbeeld de Yayabo-brug en Parque Serafín Sánchez bezoeken. Vervolgens reist u door naar Camagüey. Camagüey heeft een belangrijk cultureel en architectonisch centrum met smalle steegjes, kerken, pleintjes en in Spaanse stijl opgetrokken huizen. Daarnaast is de stad bekend om haar 'tinajones'; grote kruiken van terracotta. Het is verstandig het centrum per ‘bicitaxi’ te verkennen; de straten vormen een soort labyrint waardoor u met de auto makkelijk verdwaalt.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Casa Caridad op basis van logies en ontbijt.

Stadszicht Camagüey

Camagüey

Dag 13

Camagüey - Sierra Maestra

Vandaag rijdt u verder naar de Sierra Maestra, de grootste bergketen van het eiland. De bergen zijn dichtbegroeid, geflankeerd door koffie-, bananen- en cacaoplantages. U kunt een excursie maken naar de Comandancia de la Plata (optioneel, kosten niet inbegrepen). Een stevige wandeling voert u naar het voormalige hoofdkwartier van Castro, met een verscholen, een veldhospitaal en een radiostation.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Hotel Villa Santo Dominco op basis van logies en ontbijt.

Dag 14

Vrije dag in Sierra Maestra

Sierra Maestra is één van de meest afgelegen regio's op Cuba. Dit robuuste en dunbevolkte berggebied werd bekend doordat Fidel Castro vanaf 1956 hier zijn rebellenleger opbouwde. In het gebied ligt tevens de hoogste berg van Cuba: de Pico Turquino ligt maar liefst 1974 meter boven de zeespiegel. Vandaag kunt u een bezoek brengen aan een botanische tuin met prachtige panoramische uitzichten. De Gran Piedra is voor het grootste stuk met kleine busjes te bereiken. Het laatste stuk moet echter te voet worden afgelegd: 460 goed aangelegde treden brengen u naar de top. Het laatste trapje is van staal, dus als u last heeft van hoogtevrees... Vanaf de rots geniet u, 's ochtend bij helder weer, van een schitterend uitzicht over omgeving. Volgens archeologen weegt deze rots die als uitzichtspunt fungeert 60.000 à 70.000 ton. Men kan er vele vogels en een prachtige vegetatie zien, waaronder diversie wilde orchideeën en wel 22 verschillende varensoorten (5 soorten komen alleen in dit gebied voor). Verder groeien er tamelijk zeldzame pijnboomsoorten.

Groene berglandschappen van Sierra Maestra

Pico Turquino

Dag 15

Sierra Maestra - Santiago de Cuba

U rijdt vandaag naar Santiago de Cuba. Onderweg passeert u de plaatsen Las Tunas en Bayamo, waar u eventueel een stop kunt maken. Tegen circa 16:00 uur levert u uw huurauto in bij het verhuurstation. Tip: het handigst is het om eerst uw koffers bij uw casa in te checken en daarna uw huurauto in te leveren bij het verhuurstation. Santiago kent verschillende monumenten en de komende dagen heeft u alle tijd om al dit moois te ontdekken.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Hotel Rex op basis van logies en ontbijt.

Dag 16

Vrije dag in Santiago de Cuba

Santiago de Cuba biedt tal van interessante bezienswaardigheden. Vandaag is het aan u om al dit moois te verkennen. Zo is het huis waar Diego Velazquéz, de veroveraar van Cuba, woonde een bezoekje waard. Het is het oudst bewaarde gebouw van van het eiland en ligt aan het centrale plein, het Parque Céspedes. Aan dit plein staat ook een fraaie kathedraal en het Casa Granda, een statig, koloniaal hotel waar bijna altijd live muziek te horen is. De Cubaanse geschiedenis van de guerrillero’s heeft in deze omgeving vele beslissende fases gekend, waarvan u de kenmerken overal tegen komt. Zo mag u de Moncada-barakken, die door Castro werden aangevallen, eigenlijk ook niet missen. Naast de rijke historie, is Santiago ook de bakermat van de 'son'. Aan de monding van de baai ligt het Castillo del Moro, een Spaans fort waarin nu een museum over de geschiedenis van de piraterij is gevestigd. Vlakbij het fort kunt u eens per uur de ferry naar het eilandje Cayo Granma nemen. Kortom, in Santiago de Cuba is genoeg te doen!

Kathedraal van Santiago de Cuba

Santiago de Cuba

Dag 17

Santiago de Cuba - Havana

U wordt naar de luchthaven van Santiago de Cuba gebracht voor uw vlucht naar Havana. Bij aankomst in Havana wordt u naar uw casa gebracht. De rest van de dag kunt u naar eigen wens invullen.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Casa de Greisy op basis van logies en ontbijt.

Dag 18

Havana - Amsterdam

U wordt bij uw hotel opgehaald voor de transfer naar de luchthaven. Bij aankomst checkt u in voor uw vlucht naar Amsterdam.

Kleurrijke woningen

Havana

Dag 19

Aankomst Amsterdam

Vandaag komt u aan op de luchthaven Schiphol en kunt u terugkijken op een fantastische vakantie.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Reissom indicatie € 1.859,00 per persoon (excl. vlucht)

op basis van een 2-persoonskamer

Inbegrepen

 • Transfers zoals omschreven in het programma.
 • 12 x 24 uur autohuur MG 5 (of gelijkwaardig) handgeschakeld met airco en radio, inclusief ongelimiteerd aantal kilometers. Tip: gebruik voor (offline) navigatie op Cuba de app MAPS.ME, te downloaden op uw smartphone.
 • Overnachtingen in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt. De nachten in Cayo Levisa zijn op basis van volpension.
 • Excursies en entreegelden, zoals omschreven in het programma.
 • Assistentie van onze lokale agent/vertegenwoordiger.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vluchten en de daarbij behorende luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Overige maaltijden, tenzij anders vermeld.
 • Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Overige entreegelden en (optionele) excursies.
 • Benzine, tolgelden en eventuele parkeerkosten
 • Borg autohuur (ca. CUC 200 per huurauto, ter plaatse te voldoen per creditcard).
 • Verplichte autoverzekering SCDW en LWD, (circa CUC 20,00 per dag.
 • Kosten eventueel extra bestuurder, CUC 10,00 voor de gehele huurperiode.
 • Visum Cuba € 28,00 per persoon.
 • Bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50 maximaal 9 personen per dossier).
Neem vrijblijvend contact op