Rijke historie in Cuba en Mexico

Yaxa Reizen

25-daagse individuele rondreis
€ 2.289,00 per persoon (excl. vlucht)
Beste reistijd oktober t/m april
Vrijblijvende offerte aanvragen

Verken een rijke historie, prachtige landschappen, verrukkelijke Mexicaanse gerechten, en de mooiste palmstranden.

Uw reis begint met een paar heerlijke dagen in Havana. Deze swingende stad ontdekt u tijdens een fantastische tour; vanuit een echte oldtimer! Vervolgens reist u door naar de vallei van Viñales, dé tabaksregio van het eiland. Net als in het natuurgebied Las Terrazas, doet de prachtige natuur u hier zeker verrassen. En het koloniale verleden? Daar maakt u kennis mee in steden als Cienfuegos en Trinidad. Maar u beleeft nog veel meer. De gastvrije bevolking, het kleurrijke straatbeeld en de afwisselende natuur maken uw vakantie tot een onvergetelijke belevenis. Na uw rondreis door Cuba brengt u een bezoek aan Mexico. Wanneer u door Mexico reist, is het onmogelijk om aan dit bijzondere aspect voorbij te gaan, want de dromerige, ‘magisch-realistische’ sfeer is overal. Ontdek de Mexicaanse keuken, de Latijns-Amerikaanse barokarchitectuur, spectaculaire berglandschappen, honderden tempels en piramides en de prachtige Caribische stranden. In deze reis gaan cultuur en natuur gelijk op en ontdekt u de vele facetten van Mexico. La vida es un sueño’, het leven is een droom.

Hoogtepunten Cuba & Mexico

 1. Cruisen in een oldtimer door Havana
 2. Geniet van de schitterende groene omgeving in Vinales
 3. Zwem met walvishaaien in Holbox
 4. Ga terug in de tijd bij Chichén Itzá
 5. Relax aan de kust bij Tulum

Benieuwd naar nog meer hoogtepunten? Neem dan contact op met onze reisexpert!

Reisprogramma

Dag 1

Amsterdam - Havana

Vandaag vliegt u van Amsterdam naar Havana. Bij aankomst op Cuba wordt u verwelkomt door onze lokale vertegenwoordiger. Hij verzorgt de transfer naar uw accommodatie in Havana. Na incheck is de rest van de dag ter vrije besteding.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Hotel Mecure Sevilla op basis van logies en ontbijt.

Dag 2

Stadstour Havana in een oldtimer

Na het ontbijt wordt u rond 10.00 uur bij uw hotel opgehaald door uw privéchauffeur/gids voor een rit door Havana: u gaat rondtoeren in oldtimer uit de jaren vijftig. Eerst rijdt u door het oude en nieuwere gedeelte van Havana. U ziet het ‘Palacio Presidencial’, het voormalige domicilie van de president, Parque Central Capitolio Nacional, de beroemde drink- en eetgelegenheid El Floridita, Plaza de la Revolución en de imponerende ‘Colon’ begraafplaats, Miramar. U rijdt door de historische stadskern La Habana Vieja en bezoekt hier onder andere Plaza de San Francisco de Asis, Plaza Vieja, Plaza de Armas en de Plaza Catedral. Na de excursie wandelt u zelf terug naar het hotel en is de middag ter vrije besteding. Tip: Wij hebben een tweetal goede restaurants voor u ontdekt. Beide restaurants liggen niet ver van uw hotel. Restaurant Imprenta is een goede keuze! Wilt u liever eten in een Paladar? Dan kunnen wij van harte Paladar Los Mercaderes aanbevelen. Tegen circa 18:00 uur haalt u uw huurauto op bij het verhuurbedrijf. Dit heeft als voordeel dat u de volgende ochtend gelijk naar uw volgende bestemming kunt reizen.

Oldtimer in Havana

Havana

Dag 3

Havana – Viñales

Vandaag is een relatief korte reisdag, in ongeveer 3 uur rijdt u naar het prachtige, groene stadje Viñales. Onderweg maakt u voor het eerst kennis met de Cubaanse snelweg. Let u vooral op het langzame verkeer als fietsers en paard en wagens. De vallei van Viñales is schitterend. Het gebied bestaat uit kalksteen dat vrij gemakkelijk oplost in water, met als gevolg dat er ondergrondse rivieren en grotten zijn ontstaan. Soms storten deze grotten in, met steile bergen die recht uit het landschap omhoog rijzen, mogotes genaamd, als resultaat. De rode grond die de bodem bedekt is bijzonder vruchtbaar. Viñales is dan ook dé bakermat van Cuba’s trots: de sigaar! De streek bestaat grotendeels uit tabaksplantages. De tabak wordt gedroogd onder afdakjes gemaakt van palmbladeren. U komt dit typerende beeld onderweg vast en zeker tegen.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in Hotel La Ermita op basis van logies en ontbijt.

Dag 4

Paardrijdtocht

In de ochtend om 09:00 uur maakt u een paardrijdtocht dwars door de tabaksvelden. De Cubaanse werkpaarden zijn gehoorzaam en makkelijk 'te besturen'. U rijdt over slingerpaadjes dwars door de akkers waar, van oktober tot maart, tabak wordt verbouwd. Naast tabak worden in deze streek ook aardappelen en maïs verbouwd. Vraag onderweg gerust aan uw begeleider of hij onderweg even wil stoppen bij een van de boerderijtjes. Het is namelijk erg leuk om even rond te wandelen tussen de rondscharrelende kippen en biggen. In de middag kunt u meer te weten komen over de Cubaanse trots, de sigaar. Bezoek dan de Manufactura de Tabacos in Viñales. De ijverige Torcedos rollen de sigaren hier nog altijd met de hand. Deze ervaren sigarenmakers rollen ongeveer 40 tot 180 sigaren per dag. Ook de grot Cueva del Indio is een bezoek waard. Op vier kilometer onder de aarde kronkelt de rivier de San Vincente. U kunt hier een mooie tocht maken, waarbij u het eerste deel te voet aflegt en de laatste 300 meter per boot. U vaart naar een 135 meter hoge grot vol met stalactieten en stalagmieten. Indrukwekkend!

Groene vallei van Viñales

Viñales

Dag 5

Viñales - Cienfuegos

Na het ontbijt reist u verder naar Cienfuegos, een relatief korte afstand van circa 80 kilometer. In het charmante Cienfuegos bevinden de meeste bezienswaardigheden zich rondom Parque Martí. Dit grote plein is uitgeroepen tot ‘nationaal monument’. U vindt hier onder andere Teatro Tomás Terry, een kathedraal, het Provinciaals Museum en het Palacio Ferrer. De voornaamste inkomstenbron van Cienfuegos was de suikerindustrie. De meest prachtige huizen, bijvoorbeeld Palacio del Valle, uit deze welwarende tijd zijn nog altijd te bewonderen.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Hotel La Union op basis van logies en ontbijt.

Dag 6

Cienfuegos - Trinidad

In de ochtend heeft u alle tijdom een aantal hoogtepunten in Cienfuegos te bewonderen. Cienfuegos heeft een rijk verleden en dit is nog altijd te zien aan het historische centrum van de stad. In de koloniale tijd werd de stad ook wel 'de Parel van het Zuiden' genoemd, en dat is natuurlijk niet voor niets. Sinds 2005 staat de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet en een plaats op deze lijst krijg je niet zomaar. Vandaag kunt u op eigen gelegenheid de indrukwekkende bouwwerken bewonderen. De Spanjaarden bouwden er in 1745 voor het eerst een fort, maar pas in 1819 kreeg de stad ook daadwerkelijk een naam. Aansluitend reist u verder in circa één uur naar Trinidad.

Overnachting: u verblijft drie nachten in een 2-persoonskamer in Casa Blue Media Luna op basis van logies en ontbijt.

Stadszicht Trinidad

Trinidad

Dag 7

Vrije dag in Trinidad

Deze vrije dag leent zich uitstekend om heerlijk door de stad te slenteren en de cultuur op te snuiven. Trinidad is een echte museumstad. In het Museo Romántico bevindt zich een grote collectie meubilair, glaswerk en huishoudelijke spullen afkomstig uit deze luxe woningen. Ook kunt u er een indrukwekkende juwelencollectie uit de 19e eeuw bewonderen. Maar eigenlijk hoeft u nergens naar binnen om u in een museum te wanen: de hele stad is met haar monumentale architectuur eigenlijk al een groot openluchtmuseum! Of ga naar de grotten van Santo Tomas. Dit zijn de langste grotten op het eiland en zijn zeker een bezoekje waard. Ook een bezoek San Diego de los Baños, een charmant stadje dat bekend is vanwege zijn medicinale zwavelbaden, is een aanrader.

Dag 8

Topes de Collantes

Op zo’n 30 minuten rijden ten noorden van Trinidad ligt Topes de Collantes. Topes de Collantes in de bergketen Sierra del Escambray is een genot voor de reiziger. Het is niet alleen een biodivers natuurpark met vele inheemse soorten flora, het ligt ook dicht bij de koloniale stad Trinidad. De uitzonderlijke natuurlijke pracht en gezond klimaat dragen bij aan lange wandelingen en trekkings die hier gemaakt kunnen worden. Voorafgaand aan de triomf van de Cubaanse Revolutie was dit gebied verdeeld tot vier kleinere parken en werd voornamelijk bewoond door koffieboeren. Nu is het een paradijs voor wandelaars en hikers. Aangezien niet alle trails duidelijk zijn aangegeven, is het voor de meeste routes vereist dat er een gids meegaat. Deze kunt u ter plaatse regelen. Topes de Collantes kenmerkt zich door de kwantiteit en kwaliteit van zijn watervallen, sommige zijn meer dan 60 meter hoog en eindigen in diepe, blauwe poelen. De meest spectaculaire zijn Salto Vega Grande, Salto Caburní en de meerdere watervallen van El Nicho. De Hacienda Codina is een ranch met genezende modderbaden, tuinen met geneeskrachtige planten en sierplanten, met een collectie van meer dan 40 lokale soorten orchideeën, een bamboebos en een grot met een geheime doorgang die eindigt in een natuurlijk uitkijkpunt. Vanaf hier ziet u de Valle de los Ingenios en Trinidad, samen Werelderfgoed van UNESCO.

Waterval in Topes de Collantes

Topes de Collantes

Dag 9

Trinidad – Jibacoa

Vandaag reist u in circa 4 uur via de Autopista naar Jibacoa. Onderweg kunt u een (lunch)stop maken in Mantanzas. Matanzas, vaak het ‘Athene van Cuba’ genoemd, ligt aan zee en is bekend om haar bruggen, interessante architectuur en muziek. Het ‘ritme’ van de golven en de krachtige ochtendwind maakt het stadje tot een geliefde plek voor kitesurfers. Ook is het de geboorteplaats van de Danzón en dus een goede plaats om een danzonete of rumba te beluisteren. Matanzas kwam tot bloei in de 19e eeuw als toenmalige suikerhoofdstad van Cuba. Op het charmante marktplein, Parque Libertad, bevindt zich het Farmaceutisch Museum, een prachtig bewaard gebleven apotheek. Het klassieke plein wordt omringd door interessante gebouwen, monumenten en musea, waaronder het Museo Histórico Provincial, het Teatro Sauto, en de kathedraal van San Carlos. Kortom, Matanzas is een (lunch)stop meer dan de moeite waard.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in hotel Memories Jibacoa op basis van all inclusive.

Dag 10

Vrije dag in Jibacoa

Wat u in Jibacoa te wachten staat? De prachtige turquoise zee is betoverend mooi en strand is betoverend met het zachte witte zand. Hoe wilt u de dag doorbrengen? U kunt bijvoorbeeld een lange strandwandelingen maken. De kustlijn is soms rotsachtig, waterschoenen kunnen dus van pas komen. Onderwater wordt hét grote geheim van Jibacoapas echt onthuld: op ongeveer 50 meter voor het strand ligt een rif van circa drie kilometer lang. Jibacoa is dé plek voor snorkelaars en duikers! Naast watersporten kunt u ook andere activiteiten ondernemen, zoals wandelen en paardrijden. Of bezoek het nabijgelegen plaatsje Santa Cruz del Norte, een klein stadje waar de wereldberoemde Havana Club rum wordt geproduceerd en de Bacunayagua Brug, de hoogste brug van Cuba, zich bevindt.

Kustlijn van Jibacoa

Jibacoa

Dag 11

Jibacoa – Havana

Halverwege de ochtend reist u naar Havana. Bij aankomst in Havana levert u uw huurauto uiterlijk om 17:00 uur in bij hotel Iberostar Parque Central. Het hotel is op loopafstand van uw hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Hotel Mecure Sevilla op basis van logies en ontbijt.

Dag 12

Havana – Cancun – Isla Holbox (Mexico)

Na een vroeg ontbijt wordt u met een privé transfer naar de luchthaven gebracht. Aansluitend vliegt u naar Cancun. Bij aankomst op Cancun neemt u de auto in ontvangst. Isla Holbox is gelegen aan de noordkust van Mexico. Het is een kleine drie uur rijden vanuit Cancun naar het plaatsje Chiquila, waar u de ferry naar Isla Holbox neemt. Uw auto kunt u achterlaten in de haven. En binnen een half uur varen komt u aan bij dit mooie eiland en kan het relaxen beginnen. Isla Holbox is zo’n veertig kilometer lang en anderhalve kilometer breed en het is een paradijs voor vogels. Knalroze flamingo’s, enorme pelikanen, aalscholvers, reigers, u ziet ze allemaal af en aan vliegen.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in hotel Villa’s Paraso del Mar op baiss van logies en ontbijt.

Amerikaanse schaarbekken op het strand van Isla Holbox

Isla Holbox

Dag 13

Zwemmen met Walvishaaien

Een must voor iedere bezoeker aan Isla Holbox, en daarom inbegrepen in de prijs is de excursie zwemmen met walvishaaien. Het hoogseizoen is van eind mei tot half september. Walvishaaien zijn ongevaarlijk, maar de dieren komen hier onder meer om te eten. Zorg dus dat u ze niet aanraakt en dat u op gepaste afstand blijft. De dieren blijven meestal opvallend rustig en komen geregeld naar u toe zwemmen. Deze gigantische beesten worden wel 12 meter lang en het is een unieke ervaring om daarmee te zwemmen. Wees niet bang want ondanks dat het woord ‘haai’ misschien wat gevaarlijk klinkt, eten deze reuzen enkel plankton.

Tip: Het is aan te bevelen om genoeg cash mee te nemen naar Isla Holbox. De pinautomaten zijn regelmatig buiten bedrijf. Er zijn wel kleine pinautomaten van ondernemers maar daar komen enkel dollars uit en wisselen is onvoordelig. Gebruik (wanneer deze het doet) de officiële pinautomaat boven het politiebureau op het plein. Vandaag is de lunch inbegrepen.

Dag 14

Isla Holbox – Valladolid

Na het ontbijt reist u naar Valladolid, één van de oudste koloniale steden van Yucatán. Wanneer u in de stad van Valladolid loopt ziet u nog veelal de inwoners die oude Mayakleding dragen. Samen met de brede straten en een centraal plein geeft Valladolid een gemoedelijke sfeer. In de stad zijn de koloniale gebouwen Convento de San Bernardino en het Palacio Municipal zeker de moeite waard om te bezoeken.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer in het El Meson Del Marques op basis van logies en ontbijt.

Cenote nabij Valladolid

Valladolid

Dag 15

Bezoek aan Chichén Itza

Vandaag rijdt u naar een indrukwekkend archeologische opgraving uit het Maya-tijdperk: Chichén Itzá. Hier maakt u samen met een gids een privétour. Chitzén Itza is één van de mooiste en meest bezochte Mayasteden ter wereld. De meest bekende bezienswaardigheden zijn de beelden van Chac Mool en El Castillo (Piramide van Kukulkán). De piramide lijkt simpel, maar het bouwwerk is een uitvoering van de Mayakalender: alle treden bij elkaar opgeteld zijn het er 365. De Chac Mools dienden als boodschappers die de offers naar de goden brengen. Ook de balspeelplaats is een bezoekje waard. Hier streden Maya's in twee groepen van zes spelers op leven en dood tegen elkaar.

Dag 16

Chitchén Itza – Merida

Uw reis gaat verder naar de prachtige koloniale stad Mérida. Wie Mérida bezoekt, valt meteen voor de charme van deze stad vol historie, cultuur en kunst. Mérida wordt ook wel ‘De Witte Stad’ genoemd vanwege de vele witte huizen en mediterrane uitstraling. Geniet van de rust op een vredig pleintje of maak een romantische tocht per ‘calesa’ (paardentaxi) door de straten van de oude stad. Het hart van Mérida is Plaza Grande, waar één van de oudste Mexicaanse kathedralen staat: de kathedraal San Ildefonso.

Overnachting: u verblijft twee nachten in een 2-persoonskamer Hotel del Gobernador op basis van logies en ontbijt.

Chichen Itzá

Yucatán

Dag 17

Vrije dag in Mérida

Eén van de meest relaxte steden van Mexico is Mérida, hoofdstad van Yucatán. Maar waar de stad vooral bekend om staat, zijn de vele koloniale gebouwen. Ook voor het op de kop tikken van leuke, plaatselijke producten, kunt u in Mérida goed terecht. Kortom, een veelzijdige stad met een uniek karakter. In de hoofdstraat, Paseo de Montejo, verbaast u zich over de enorme gebouwen in Franse, Neorenaissance stijl, naast bescheiden typisch Yucateekse huizen in pastelkleuren. De oudste kathedraal van Yucatán is prachtig en het Palacio de Gobierno is tot laat in de avond open en heeft muurschilderingen, verhalend over de geschiedenis van Yucatán. Uiteraard kunt u ook een stadstour maken onder begeleiding van een Engelssprekende gids maken (optioneel, kosten niet inbegrepen). De keuze is aan u!

Dag 18

Mérida – Campeche

U vervolgt uw reis naar het sfeervolle en koloniale Campeche. Onderweg komt u langs de indrukwekkende ruïnestad Uxmal, wiens opgravingen kleinschalig maar zeer bijzonder zijn. Er zijn geen Tolteekse invloeden te vinden in de architectuur. De stad werd in de 15e eeuw gesticht door Spaanse veroveraars op de plaats van een Mayastad. Het duurde even voordat de stad werd veroverd. De Maya’s hadden dan ook een fort met een stadsmuur gebouwd om zich tegen de piraten te beschermen. Binnen de stadsmuren bevinden zich smalle straatjes en pastelkleurige huizen.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Hotel Plaza Colonial op basis van logies en ontbijt.

Oude fort van Campeche

Campeche

Dag 19

Campeche – Chetumal

U laat Campeche al vroeg achter u en reist in circa 3,5 uur over een weg waar u diverse plattelandsdorpjes tegenkomt. Vanuit de bossen bereikt u uiteindelijk de havenstad Chetumal, tegen de grens met Belize.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Hotel Los Cocos op basis van logies en ontbijt.

Dag 20

Chetumal – Tulum

Chetumal is vanwege haar ligging aan de grens een bijzondere plek, waar veel mensen komen omdat er een belastingvrije zone is. In Chetumal vindt u verder een museum van de Maya’s wat een bezoekje waard is. Vandaag reist u in ongeveer 3 uur verder naar de volgende kustplaats, Tulum.

Overnachting: u verblijft drie nachten in een 2-persoonskamer in Hip Hotel Tulum op basis van logies en ontbijt.

Kustlijn van Tulum

Tulum

Dag 21

Vrije dag in Tulum

Tulum is de plek in Mexico voor zelfstandige reizigers om te genieten van de prachtige witte stranden van Yucutan. Met ruïnes aan het strand, cenotes in de achtertuin en prima snorkelen hoeft u zich hier zeker niet te vervelen. De oude Maya stad Tulum bestaat eigenlijk uit drie delen. Het dorpje Tulum dat langs de snelweg is ontstaan, Tulum de ruïnes en Tulum het strand. Het witte strand is de grote attractie van Tulum, u kunt hier redelijk snorkelen, mooie strandwandelingen maken of gewoon heerlijk relaxen. Duiken kan ook maar vanuit Tulum zijn cenote duiken populairder. In de directe omgeving van Tulum zijn drie cenotes die regelmatig worden bezocht, Dos Ojos, Grand Cenote en Cenote Calaveras. Dos Ojos is de bekendste en populairste bij zowel snorkelaars als bij duikers. Wilt u snorkelen dat zijn de andere twee cenotes beter, omdat u daar met minder mensen bent.

Dag 22

Bezoek Xel-Ha

Tulum kunt u als excursie perfect combineren met het nabijgelegen ecopark Xel-Há.

Xel-Ha is een ecologisch park, een ideale plek om even te ontspannen, zwemmen, rusten, eten en genieten van de natuurschoon die de Caribische zee te bieden heeft. Dit prachtige park wordt beschouwd als het grootste aquarium in Mexico. Zo vindt u hier ook een rivier vol met gekleurde tropische vissen. U kunt er snorkelen, drijven op een band, in het water springen van een hoogte van vier meter of lekker genieten in een hangmat. Andere activiteiten zijn: fietsen en wandelen op de verharde wegen van de jungle. Kortom Xel-Ha nodigt u uit om te ontspannen, snorkelen en heerlijk te eten in een prachtige omgeving. U kunt zelf eenvoudig een entreekaartje kopen bij de ingang.

Blauwe wateren van Xel-Ha

Tulum

Dag 23

Tulum - Cancun – Havana

Na het ontbijt reist u terug naar de luchthaven van Cancun. U levert uw huurauto weer in bij het verhuurstation. Aansluitend checkt u in voor uw vlucht naar Havana. Bij aankomst in Havana gaat u met een privé transfer naar uw hotel. Na incheck is de avond ter vrije besteding.

Overnachting: u verblijft één nacht in een 2-persoonskamer in Hotel Mecure Sevilla op basis van logies en ontbijt.

Dag 24

Havana - Amsterdam

U wordt opgehaald bij het hotel en naar de luchthaven van Havana gebracht. Hier checkt u in voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Kleurrijke straten van Havana

Havana

Dag 25

Aankomst Amsterdam

Vandaag komt u aan op de luchthaven Schiphol en kunt u terugkijken op een fantastische vakantie.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Reissom indicatie € 2.289,00 per persoon (excl. vlucht)

op basis van een 2-persoonskamer

Inbegrepen

 • Binnenlandse vlucht Havana - Cancun en de daarbij behorende luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Transfers zoals omschreven in het programma.
 • 9 x 24 uur autohuur MG 5 (of gelijkwaardig) handgeschakeld met airco en radio, inclusief ongelimiteerd aantal kilometers. Tip: gebruik voor (offline) navigatie op Cuba de app MAPS.ME, te downloaden op uw smartphone.
 • Autohuur Mexico, VCA Chrysler Voyager Minivan (of gelijkwaardig), inclusief alle verzekeringen en ongelimiteerd aantal kilometers.
 • Overnachtingen in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt. De nachten in Hotel Memories Jibacoa zijn op basis van all-inclusive.
 • Excursies en entreegelden, zoals omschreven in het programma.
 • SGR bijdrage (€5,00 per persoon).
 • Assistentie van onze lokale agent/vertegenwoordiger.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vluchten en de daarbij behorende luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Overige maaltijden, tenzij anders vermeld.
 • Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Overige entreegelden en (optionele) excursies.
 • Benzine, tolgelden en eventuele parkeerkosten.
 • Borg autohuur (ca. CUC 200 per huurauto, ter plaatse te voldoen per creditcard).
 • Verplichte autoverzekering SCDW en LWD, (circa CUC 20,00 per dag).
 • Kosten eventueel extra bestuurder, CUC 10,00 voor de gehele huurperiode.
 • Visum Cuba € 28,00 per persoon.
 • Bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50 maximaal 9 personen per dossier).
Neem vrijblijvend contact op