Gedenkwaardige impressies in Cambodja

Yaxa Reizen

Een bezoek aan Angkor Wat, dit is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van uw onvergetelijke rondreis door Cambodja. Deze Hindoeïstische tempel wordt gezien als het grootste tempelcomplex ter wereld, en terecht! Dit schitterende bouwwerk doet u verstelt staan door het web van gangen en torens en de boeiende verhalen die in deze tempel schuilen. Desalniettemin is Cambodja nog veel meer dan Angkor Wat. Uitgestrekte natuurgebieden, nationale parken, de Killing Fields, het contact met de lokale bevolking en de prachtige stranden laten zeker een overgetelijke indruk op u. Cambodja is centraal gelegen en is daarom perfect te combineren met een rondreis naar andere landen in Zuidoost-Azië. Uw reis door Cambodja zult u niet snel vergeten!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Cambodja

Ligging

Cambodja is een land gelegen in Zuidoost Azië en kent een oppervlakte van ruim 180.000 km². Er wonen bijna 15 miljoen mensen. Het land grenst aan Thailand, Laos en Vietnam en in het zuidoosten aan de Golf van Thailand.

Tijdsverschil

In Cambodja is het tijdens de zomertijd 5 uur later dan in Nederland. In de winter is dit verschil 6 uur.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Cambodja is het verplicht om in het bezit te zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort wat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast is ook een visum nodig. Voor een visum van 30 dagen betaald u USD 30. Dit visum kan zowel bij- en voor aankomst worden verkregen evenals in Thailand en Vietnam. Niet alle grensovergangen maken het mogelijk om een visum te verkrijgen. Voor de meest actuele informatie over visums voor Cambodja of voor een visum langer dan 30 dagen adviseren wij om contact op te nemen met de Cambodjaanse ambassade in Brussel. Ook wanneer u niet in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort kunt u contact opnemen met de Cambodjaanse ambassade in Brussel:

Avenue de Tervuren 264 A
B-1050 Brussel
Tel: 0032(0)2 2770372

In Cambodja is geen Nederlandse ambassade. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade in Bangkok, Thailand: Tel: 0066(0)2 3095200

Taal

De officiële taal van Cambodja is het Khmer. Deze taal wordt door de meeste Cambodjaanse inwoners gesproken. Engels wordt als tweede taal steeds meer gebruikt als gevolg van het groeiende aantal buitenlandse toeristen. Hierdoor kan men zich nagenoeg overal redelijk tot goed redden in het Engels, met name in de grotere steden zoals Phnom Penh en Siem Reap. Daarnaast spreekt de oudere generatie Cambodjanen nog wel een woordje Frans, doordat Cambodja een Franse kolonie is geweest.

Klimaat

Het klimaat van Cambodja kan worden gekenmerkt door een tropisch moessonklimaat en kan worden verdeeld in twee verschillende periodes. Van mei tot en met oktober heerst de zuidwestelijke moesson wat veel koele wind en neerslag met zich meebrengt. Vanaf oktober tot ongeveer april is het een stuk warmer en wordt ook de luchtvochtigheid een stuk hoger. Vanaf november stopt het met regenen en zijn de temperaturen zo rond de 27/30 graden. Medio april begint het steeds weer meer te regenen. Hoewel er een verschil van seizoenen is blijft de temperatuur het gehele jaar zo rond de 25 tot 30 graden.

Beste reistijd

De beste reistijd voor een bezoek aan Cambodja is in de droge periode van november tot en met april. De beste maanden zijn november, december en januari. De temperaturen in deze maanden zijn erg aangenaam. In februari tot en met april kunnen de temperaturen oplopen tot wel 40 graden in combinatie met een hoge luchtvochtigheid.

Valuta

In Cambodja betaalt men met de Riel. Ook de Amerikaanse Dollar is een wettig betaalmiddel. Bij toeristische attracties staan prijzen vaak aangeduid in Amerikaanse Dollars en ook in de grotere restaurants is dit vaak het geval. Over het algemeen is Cambodja een erg goedkoop land. Voor de actuele wisselkoers kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

In de grotere steden zoals Phnom Penh en Siem Reap zijn er genoeg pinautomaten te vinden en kunt u gewoon pinnen met uw Nederlandse pinpas voorzien van het Maestro of Cirrus logo. Deze ATM’s geven vaak Amerikaanse Dollars. Buiten de steden is de mogelijkheid om geld op te nemen zeer beperkt. Neem daarvoor genoeg contante Dollars en Riel mee. Het gebruik van creditcards is zeker niet overal mogelijk. Alleen in de grotere hotels en restaurants in de grote steden kan men met creditcard van Mastercard, Visa of American Express betalen.

​Let op: pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Cambodja is te bereiken op verschillende manieren. De meest gebruikelijke is met het vliegtuig. U komt dan aan op een van de twee luchthavens in Siem Reap of Phnom Penh. Vanuit Nederland gaan er dagelijks vluchten naar Cambodja. Een andere manier om naar Cambodja te reizen is over land. Vanuit Thailand, Laos en Vietnam is het mogelijk om per auto en bus het land binnen te komen. Mocht u hiervoor kiezen, let er dan wel op dat een visum verplicht is en niet bij elke grensovergang een visum verkregen kan worden.

De belangrijkste middelen van vervoer binnen Cambodja zijn de bussen en de minibusjes. Tussen Siem Reap en Phnom Penh is er een busverbinding en vanuit deze steden gaan er ook bussen naar de belangrijkste plekken binnen het land. Het weggennet van Cambodja is van niet al te beste staat en er gebeuren dan ook veel ongelukken, al is de bus wel een van de meest veilige manier van reizen. Ook wordt de boot veel gebruikt. Er is een mooie verbinding over water tussen de twee grote steden en naar andere plekken in Cambodja.

In de steden rijden er talloze motoren die geen enkele moeite hebben met het omzeilen van de verkeersregels. Het is er dan ook een behoorlijke chaos en kan voor gevaarlijke situaties lijden. De meeste taxi’s in de steden zijn motoren en brommers en die zijn er dan ook genoeg te vinden. Vanwege de slechte kwaliteit van het weggennet van Cambodja is het af te raden om uw eigen auto te huren en gebruik te maken van de aangeboden openbare diensten.

Elektriciteit

Cambodja kent een voltage van 220 volt. In sommige gevallen is een reisstekker nodig dus het is aan te raden om deze voor uw vertrek aan te schaffen.

Communicatie

(Mobiel) bellen van en naar Cambodja is erg duur. Neem contact op met uw mobiele provider voor de actuele omstandigheden en prijzen voor het mobiele verkeer van en naar Cambodja. Postkantoren en hotels bieden vaak tegen betaling de mogelijkheid om een telefoontje te plegen. Ook internet wordt vaak tegen betaling aangeboden in hotels en internetcafés evenals de mogelijkheid om een draadloze verbinding te gebruiken. Vanaf het hoofdpostkantoor in Phnom Penh kunt u het beste uw ansichtkaarten versturen.

Veiligheid

Zoals al eerder vermeld is het verkeer in Cambodja soms erg gevaarlijk. Bij grensovergangen is het bekend dat sommige douaniers erg corrupt zijn en veel geld proberen los te krijgen bij toeristen. Vaak is het beste om gewoon dat, voor ons, kleine beetje extra te betalen. Criminaliteit gericht op toeristen komt, net als in de meeste wereldsteden, geregeld voor. Let goed op uw waardevolle spullen zodat u geen doelwit bent voor eventuele zakkenrollers. Hotels bieden vaak gratis een kluisje aan om deze in op te bergen.

Gezondheid

Het is niet verplicht om u te laten inenten maar vaccinaties zijn sterk aanbevolen. Neem contact op met de GGD voor deskundig advies. Dit kunt u doen door de kijken op www.ggd.nl of te bellen met 030-252 30 04. Een veelvoorkomend voorval is voedselvergiftiging onder toeristen. Let op wat u eet en drinkt, drink vooral geen kraanwater. Let ook vooral op rauw vlees, verse vis en rauwe groente om vergiftiging en diarree te voorkomen. Daarnaast is de sterkte van de zon ook een veelvoorkomende oorzaak voor gezondheidsklachten bij toeristen. Zorg ervoor dat u genoeg gezuiverd water drinkt en draag een hoofddeksel om zonnesteek en verbranding te voorkomen.

Kleding

Door het warme klimaat van Cambodja is het aan te raden om lichte makkelijk zittende kleding mee te nemen. Denk hierbij aan katoenen shirts en korte broeken. Ook kan een hoofddeksel goed van pas komen niet alleen tegen de zon, maar ook tegen de insecten. Mocht u een religieuze tempel bezoeken, wat sterk is aan te raden, dan is het uit respect verplicht om schouders en knieën te bedekken.

Eten en drinken

Net zoals in de rest van Zuidoost Azië is het hoofdingrediënt van de Cambodjaanse keuken rijst, vaak geserveerd met als bijgerecht vlees, vis en/of groente. Het verschil met de rest van de Aziatische landen is dat de Cambodjaanse keuken minder kruidig is. In de steden Phnom Penh en Siem Reap zijn er naast de lokale restaurantjes ook genoeg eetgelegenheden te vinden met andere invloeden zoals Chinese restaurants, Italiaanse pizzeria’s en Franse bistro’s. Het nationale gerecht van Cambodja is (Fish) Amok. Dit is een gerecht met vis in een curry, bereidt met kokosmelk en groente. Ook wordt hier uiteraard vaak rijst bij gegeten. Een typische Cambodjaanse snack zijn gefrituurde insecten. Op straat vind u verscheidene kraampjes die de meest rare gefrituurde insecten verkopen. In Cambodja wordt er veel thee gedronken en ook kent het zijn eigen bier, Angkor Beer, wat erg geliefd is onder de bevolking en de toeristen die Cambodja bezoeken. Over het algemeen is het eten in Cambodja erg goedkoop.

Openingstijden winkels

De meest gebruikelijke openingsuren van winkels zijn van 08.30 uur tot 21.00 uur al zijn er ook verschillende avondmarkten die tot later open zijn. Banken zijn doorgaans geopend van 08.00 uur tot 15.00 uur van maandag tot en met vrijdag en postkantoren zijn doordeweeks geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur. De meeste toeristenvoorzieningen zoals Angkor Wat zijn vaak al erg vroeg open en sluiten erg laat. Op feestdagen zijn openbare voorzieningen veelal gesloten.

Fooien

Het geven van fooi is niet verplicht maar door de lage lonen in Cambodja is dit een goede aanvulling op hun vaste salaris. Deze fooien vormen vaak een belangrijk deel van hun inkomen. De hoogte van de fooi is uiteraard geheel aan uzelf en aan de kwaliteit van de geleverde service.

Religie

96% van de Cambodjaanse bevolking is Boeddhist. Tijdens het reizen door Cambodja vind u hier ook veel aanwijzingen naar door de vele tempels en monniken die u tegenkomt. Cambodja kent een moeilijke periode wat de religie betreft. In de jaren ’70 probeerde de Rode Khmer het Boeddhisme en alles wat daarmee te maken had uit te roeien. Veel Boeddhisten zijn in deze periode vermoord en vele tempels vernietigd. Aan het einde van regime van de Rode Khmer was het Boeddhisme vrijwel helemaal verdwenen. Door de jaren heen is het Boeddhisme steeds meer hersteld, en het is nu weer de grootste religie.

Feestdagen

 • 01 januari Nieuwjaarsdag
 • 07 januari Bevrijdingsdag (val van de Khmer Rouge)
 • 08 maart Dag van de vrouwen
 • 13 april Khmer nieuwjaar
 • 01 mei Dag van de arbeid
 • 01 juni Dag van de kinderen
 • 18 juni Queen’s Birthday
 • 24 september Dag van de constitutie
 • 29 oktober Kroningsdag
 • 09 november Onafhankelijkheidsdag
 • 10 december Dag van de mensen rechten
 • 25 december Kerstmis

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op