Authentiek Uruguay

Yaxa Reizen

Omgeven door de twee grootste Zuid-Amerikaanse landen, Argentinië en Brazilië, ligt het kleinere Uruguay; vernoemd naar de gelijknamige naastgelegen rivier. Of u hier nu in een koe-en-gaucho-file op een onverharde weg terechtkomt of neerstrijkt op het strand van Montevideo, onder het genot van een traditionele Maté. U blijf zich hier continue verbazen! Het land is uitstekend te verkennen per huurauto. Rij door uitgestrekte droge grasvlaktes en langs de 600 kilometer lange kustlijn met een vissersdropjes en gekleurde huisjes. U ontdekt authentiek Uruguay.

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Uruguay

Ligging

Uruguay is een land met ruim 3,4 miljoen inwoners en heeft een totale oppervlakte van circa 176.215 vierkante kilometer. In het noorden grenst Uruguay aan Brazilië en in het westen aan Argentinië. Het land is relatief vlak met veel grasland en vele rivieren, zoals de Rio Negro, die het land in tweeën deelt. Het grootste gedeelte van de Uruguayaanse bevolking (40%) woont in de hoofdstad, Montevideo, en zijn vaak van Spaanse of Italiaanse komaf.

Tijdsverschil

In de zomer is het tijdsverschil 5 uur, waar het in Uruguay dan vroeger is. In de winter is dit verschil 4 uur. De data wanneer de zomer- en wintertijd ingaat is in Uruguay anders dan in Europa.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Uruguay dient u in het bezit te zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort wat na aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig is. Toeristen hebben geen visum nodig. Na aankomst krijgt u een stempel in uw paspoort waarmee u maximaal 90 dagen toegang heeft tot het land. Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u andere vragen dan adviseren wij om contact op te nemen met de Uruguayaanse Ambassade in Den Haag:

Mauritskade 33
2514 HD Den Haag
Tel:+31(0)70 3609815

Indien nodig kunt u contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Buenos Aires.
Tel: + 541143380050

Taal

De officiële voertaal in Uruguay is Spaans. In het noorden van het land, bij de grens van Brazilië, wordt er vaak ook Portugees gesprokken. In de grotere plaatsen spreken de Uruguezen prima Engels. Mocht u meer de binnenlanden intrekken van het land dan is het handig om Spaans te spreken. Een Spaans woordenboek zal zeker uitkomst bieden.

Klimaat

Uruguay kent een gematigd klimaat. Tijdens de zomermaanden, van november tot maart, zijn de temperaturen aangenaam tussen de 20 en 30 graden. Het is dan heerlijk toeven op de prachtige zandstranden langs de kust of langs één van de vele rivieren in het binnenland van Uruguay. Landinwaarts lopen de temperaturen vaak nog hoger op tot soms wel 35 graden. De winters van juni tot augustus zijn vaak fris tot koud met een gemiddelde temperatuur van 15 graden. Tijdens strenge winters kan het zelfs nog verder afkoelen richting het vriespunt. Het milde zeeklimaat in Uruguay kent geen hevige regen periodes. De hoeveelheid regen is relatief constant door het jaar.

Beste reistijd

De periode van december tot en met april zijn de ideale maanden om Uruguay te bezoeken. U kunt dan heerlijk genieten van aangename temperaturen rond de 28 graden. Met dit klimaat is Uruguay een fijne bestemming om tijdens de Nederlandse winter te ontdekken. In de winterperiode, die van juni tot augustus loopt, zakt de temperatuur naar circa 15 graden.

Valuta

De officiële munteenheid van Uruguay is de Uruguayaanse Peso (UYU). Daarnaast wordt de Amerikaanse Dollar (US$) ook overal geaccepteerd. Bij pinautomaten wordt u de optie gegeven welke van de twee valuta u wilt pinnen. Voor de actuele koers kunt u terecht op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Met uw pinpas voorzien van het Maestro of Cirrus logo kunt u in de grote en middel grote steden geld opnemen en betalen. Ook is het mogelijk om te betalen met uw creditcard van bijvoorbeeld Mastercard of Visa die op de meeste plekken worden geaccepteerd. Zorg er altijd voor dat u genoeg contant geld op zak heeft voor het geval er niet de mogelijkheid is om geld op te nemen of te betalen met een van uw betaalpassen. Vooral in kleine dorpjes en in het binnenland van Uruguay is deze mogelijkheid er vaak niet.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u ten alle tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Dagelijks zijn er vluchten vanuit Amsterdam naar Montevideo in Uruguay. Vanuit Nederland worden er geen rechtstreekse vluchten aangeboden. U moet rekening houden met één á twee overstappen in Parijs en/of Sao Paolo, Brazilië. Het openbaar bus vervoer in Uruguay is erg goed geregeld en aangenaam vanwege de relatief korte afstanden en comfortabele bussen. ‘Terminal Tres Cruces’ in Montevideo is het belangrijkste station en tevens knooppunt voor nationale en internationale reizen. Belangrijke bestemmingen zijn Punta del Este, Canelones, Salto, Colonia del Sacramento, Brazilië en Argentinië. Naast de bus kunt u ook gebruik maken van de taxi die in alle grote steden rijden. Deze is in verhouding met de bus veel duurder. Het huren van een auto in Uruguay behoort ook tot de mogelijkheid. Op elk vliegveld en in elke grote stad vind u verhuurbedrijven. Over het algemeen zijn de wegen in Uruguay goed, maar dat is niet in het hele land het geval. U kunt met uw huurauto het land verkennen op eigen tempo. In de Montevideo kunt u gebruik maken van de metro die u naar de belangrijkste plekken van de stad brengt.

Elektriciteit

De netspanning in Uruguay is 230 volt. U doet er goed aan om voorafgaand aan uw reis een reisstekker aan te schaffen aangezien er verschillende stekkers worden gebruikt.

Communicatie

Wanneer u wilt bellen vanuit Uruguay is de meest voordelige manier het kopen van een telefoonkaart en deze te gebruiken in een telefooncel of een telefoonkantoor. Ook kunt u een simkaart kopen en deze gebruiken met uw eigen mobiele telefoon. Mobiel bellen met uw Nederlandse of Belgische simkaart is erg duur. Neem voor actuele kosten en mogelijkheden contact op met uw provider. In het hele land zijn er in steden en dorpen internetcafés te vinden waar u tegen betaling gebruik kunt maken van de aangeboden internetdiensten. Hotels bieden vaak een (gratis) draadloze verbinding aan. Post verstuurd u bij voorkeur via de grotere postkantoren of via uw hotel.

Veiligheid

Uruguay is één van de veiligste landen van Zuid-Amerika. Het is wel verstandig om alsnog erg voorzichtig met uw kostbare bezittingen om te gaan om diefstal te voorkomen. Hotels bieden vaak gratis een kluisje aan om deze waardevolle bezitten in op te bergen. Daarnaast wordt u aangeraden om extra op te letten wanneer u s ’nachts door het oude stadscentrum van Montevideo loopt.

Gezondheid

Vaccinaties voor een bezoek aan Uruguay zijn niet verplicht maar worden wel aangeraden. De vaccinnaties die aangeraden worden zijn tegen DTP en hepatitis A. Bij een verblijf van drie maanden of langer wordt u inentingen tegen rabiës aanbevolen. Neem voor deskundig advies contact op met uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Dit kunt u doen via www.ggd.nl of 030- 252 30 04. U doet er goed aan uw eigen reisapotheek mee te nemen met daarin de basis eerste hulp.

Kleding

Voor een rondreis door Uruguay zijn er een aantal kledingvoorschriften waar u om moet denken. Neem vooral praktische kleding mee. Lichte en luchtdoorlatende katoenen kleding heeft de voorkeur vanwege de soms hoge temperaturen en de hoge luchtvochtigheid. Daarnaast beschermen deze kleren u tegen de muggen en insecten.

Eten en drinken

De Uruguayaanse keuken is een zeer fijne mix van Argentijnse, Spaanse, Portugese, Afrikaanse en zelfs Duitse invloeden. Veel voorkomende ingrediënten zijn kokos, rijst, bonen en veel vlees en vis. Daarnaast staat in elk huis vaak een barbecue waar de lekkerste vleesgerechten op worden bereidt. Een populair gerecht van de barbecue is Asado, een groot stuk rib van rundvlees die op verschillende manieren wordt gegrilld. Een traditioneel gerecht met een lange historie is Ñoquis, oftewel gnocchi; een pasta gerecht gemaakt van aardappel. Ten tijden van de economische crisis konden veel mensen zich rond de 29e dag van de maand maar weinig veroorloven. Het maken van Ñoquis was voor velen de oplossing. In sommige restaurants in Uruguay wordt het vaak alleen op die datum geserveerd. Een typisch Zuid Amerikaans drankje dat veel in Uruguay en ook in Argentinië, Paraguay wordt gedronken is Mate. Het thee drankje bevat onder andere de kruiden Yerba en wordt gedronken door middel van een ‘bombilla’, een filterrietje. In de weekenden komen Uruguayaanse families samen om te genieten van een heerlijk kopje Mate. Naaste de Mate staat Uruguay bekend om de smaakvolle Tannat wijn. De wijn wordt gemaakt van de Tannat druif die uitgeroepen is tot nationale druif. In Europa is de wijn nog niet zo bekend, dus als u in Uruguay bent dan is het zeker het proberen waard!

Openingstijden winkels

Winkels zijn doordeweeks geopend van 09.00 uur tot 19.00 uur en op zaterdag tot 13.00 uur. Supermarkten zijn meestal tot later geopend. Kantooruren zijn over het algemeen van 08.30 uur tot 17.00 uur. Postkantoren zijn geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. In het weekend gelden vaak verkorte openingstijden en ook moet u er rekening mee houden dat er rond het middaguur een siësta wordt gehouden.

Fooien

Wanneer u tevreden bent met de geleverde service dan is het geven van fooi in Uruguay zeer gebruikelijk. Onder andere kamermeisjes, taxichauffeurs en gidsen verwachten een kleine fooi als toevoeging aan hun soms erg lage loon. In restaurants is het gebruikelijk om, wanneer dit nog niet is inbegrepen bij het eindbedrag, een fooi van 10% te geven.

Religie

Het overgrote deel van de Uruguayaanse bevolking is rooms-katholiek en brengt regelmatig op zondag een bezoek aan de kerk. Een klein deel van de bevolking in Uruguay is Joods.

Feestdagen

Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Uruguay:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 06 januari Epifanie (Día de los Ninos)
  • 14 april Pan American Day
  • 19 april Desembarco de los 33 Orientales
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 18 mei Slag bij Las Piedras
  • 18 juli Dag van de grondwet
  • 25 augustus Onafhankelijkheidsdag
  • 12 oktober Día de la Raza
  • 25 december Kerstmis

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op