Veelbelovend Vietnam

Yaxa Reizen

Vietnam is een van de meest veelzijdige landen in Azië. Waarom? In weinig Aziatische landen vindt u zo’n uitgebreide samensmelting van cultuur, natuur en historie als in dit prachtige land. Een rondreis door het langgerekte Vietnam staat garant voor veel mooie vergezichten, ontmoetingen met de lokale bevolking en onvergetelijke belevenissen. Vaar met een boot tussen de rotsformaties van Halong Bay of maak een tocht over de Mekong Delta. Bezoek een van de levendige steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh of geniet aan een van de witte stranden van Nha Trang. In de binnenlanden ziet u kilometerslange rijstvelden en kleine bergdorpjes waar oude volkeren nog steeds de dienst uitmaken. Ook een bezoek aan de oude stad Hue mag zeker niet ontbreken op uw reis door Vietnam. Reizen door Vietnam is een belevenis op zich! Gaat u mee?

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Vietnam

Ligging

Vietnam is gelegen in Zuidoost-Azië en grenst aan Laos, Cambodja en China en is aan de gehele oostkust omgeven door de Zuid-Chinese Zee en in het zuidwesten grenst het aan de Golf van Thailand. Met een totaal oppervlak van rond de 330.000 km² is het vergelijkbaar met de grootte van Italië. In Vietnam wonen zo’n 91 miljoen inwoners.

Tijdsverschil

In Vietnam is het in de wintertijd 6 uur later. In de zomer is dit verschil 5 uur.

Reisdocumenten

Bij een bezoek aan Vietnam is het verplicht in het bezit te zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort wat na terugkomst in Nederland ten minste nog 6 maanden geldig is. In alle gevallen is een visum voor het bezoek aan Vietnam verplicht. U kunt deze aanvragen bij de Vietnamese ambassade in Nederland, maar kan ook bij uw aankomst op de luchthaven van bijvoorbeeld Hanoi worden aangeschaft. Hiervoor heeft u twee pasfoto’s nodig en een visumautorisatie. Mocht u van plan zijn langer dan 30 dagen in Vietnam te verblijven dan is een visum nodig dat is verleend voorafgaand van uw vertrek. Neem hiervoor contact op met de Ambassade van Vietnam in Den Haag:

Nassauplein 12
2585 EB Den Haag
Tel: +0031 70 364 89 17

Ook kunt u de Nederlandse Ambassade in Hanoi bereiken op:
Tel: 0084 43831 56 50

Taal

De officiële voertaal in Vietnam is het Vietnamees. Ongeveer 85% van de bevolking spreekt Vietnamees. De oudere Vietnamezen spreken soms nog wel Frans, aangezien Vietnam een vroegere Franse kolonie was. Het Engels wordt ook wel gebruikt, al is dat niet overal van hoog niveau. Op de scholen krijgen de jongeren nu Engelse les. Neem voor de zekerheid een woordenboek mee zodat u zeker weet dat u uw weg kan vinden en uzelf duidelijk te maken.

Klimaat

Vietnam kent verschillende klimaten en seizoenen. Dit komt door de uitgerekte vorm van het land. In het noorden is het simpelweg een seizoen verschil tussen warm en koel. In de maanden november tot en met maart is het winter en tevens de natte periode. Temperaturen kunnen dalen tot het vriespunt. De maanden april tot en met oktober is de zomerperiode. Hoe zuidelijker men gaat, hoe hoger de luchtvochtigheid. In het zuiden van Vietnam ligt de jaartemperatuur op zo’n 30 graden. Ook heerst er in het zuiden de moesson die er voor zorgt dat het er in het begin van het jaar erg warm kan worden. Daarnaast kan het er in de bergen erg koud worden en zelfs vriezen. Ook moet er het hele jaar door rekening worden gehouden met tyfoons en orkanen.

Beste reistijd

De beste reistijd om Vietnam te bezoeken is de periode van november/december tot en met februari. Deze overgangsfase van het koelere weer naar de warme periode biedt de beste omstandigheden voor een reis naar Vietnam. Afhankelijk van uw reisplannen verschillen de beste reisperioden.

Valuta

De munteenheid van Vietnam is de Vietnamese Dong (VND). Het is verdeeld in een groot aantal biljetten en munten, waar het biljet van 500.000d slechts 20 euro waard is. Het is niet mogelijk om Vietnamese Dong in- of uit te voeren. Wel is het mogelijk om de secundaire munteenheid die ook overal wordt geaccepteerd in te voeren, dit is de Amerikaanse Dollar. Voor de actuele wisselkoers raden wij aan om te kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Geld kan makkelijk worden gewisseld bij de erkende banken in Vietnam die zijn te vinden in de grotere steden en toeristische gebieden. Ook kunt u gewoon uw pinpas, voorzien van het Cirrus of Maestro logo, gebruiken om geld te innen. Buiten de steden is dit niet altijd mogelijk, zorg dus dat u voldoende contanten (VND of $) op zak heeft. Ook uw creditcard, voorzien van het Mastercard, Visa of American Express logo, kunt u gewoon gebruiken in de grotere steden en toeristische hotspots. Het is het meest gebruikelijk om in Vietnam met contanten te betalen.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Er zijn dagelijkse vluchten van en naar Vietnam naar onder andere Hanoi en Ho Chi Minh. Ook zijn er lijndiensten per vliegtuig die de grotere steden met elkaar verbinden binnen Vietnam. Wilt u liever over land reizen dan is de trein een aangename manier. Vietnam kent een paar prachtige treinreizen waaronder de Reunification Express tussen Hanoi en Ho Chi Minh Stad. Daarnaast is een treinkaartje, die je vaak van te voren moet reserveren, niet al te duur. Een alternatief voor de trein is het goedkopere en ook minder comfortabele busnetwerk in Vietnam. Deze bussen zijn vaak erg verouderd, en de staat van het wegennet maakt de reis ook niet veel plezieriger. Voor de avonturier en diegene die niet teveel willen uitgeven aan vervoer is de bus zeker een goeie uitkomst. Het is ook mogelijk om een auto te huren, optioneel met een chauffeur. Vooral in de steden is een chauffeur van belang, het kan er namelijk erg druk en chaotisch zijn. In de steden vind u talloze (motor)taxi’s en bussen die u van A naar B kunnen brengen. Daarnaast is ook de boot een goed vervoersmiddel, met name op de Mekong Rivier Delta in het zuiden van Vietnam of in de Halong Baai.

Elektriciteit

Vietnam heeft een voltage van 220 volt, al kunnen er regelmatig stroomstoringen voorkomen. Het stopcontact is doorgaans hetzelfde als wat in Nederland wordt gebruikt al wordt er op het platteland soms van afgeweken. Neem voor alle zekerheid een reisstekker mee.

Communicatie

Alle nodige communicatiemiddelen zijn te vinden in Vietnam. U bent gewoon bereikbaar op uw mobiele telefoon. Desondanks raden wij aan om uw mobiele provider te raadplegen voor de actuele kosten en omstandigheden voor mobiel verkeer van en naar Vietnam. In elke stad vindt u internetcafés en zelfs op het platteland is er soms de mogelijkheid om het internet te gebruiken. Ook bieden hotels vaak, tegen betaling, internet aan en is er een wifi verbinding aanwezig. Mocht u een pakketje of ansichtkaart willen versturen vanuit Vietnam dan zijn daar voldoende postkantoren voor aanwezig.

Veiligheid

Vietnam is een land wat als erg veilig kan worden bestempeld. Desalniettemin zijn er, zoals ook op de meest veilige plekken ter wereld, zakkenrollers actief evenals andere kleine vormen van criminaliteit gericht op toeristen. Het is aan te raden uw waardevolle spullen goed op te bergen, eventueel in een kluis die het hotel wellicht aanbied. Wees wel op uw hoede in het verkeer, met name in de grote steden. Het kan er hier vaak erg chaotisch aan toe gaan.

Gezondheid

U doet er verstandig aan u te laten vaccineren voor uw vertrek naar Vietnam. Veel voorkomende ziektes zijn DTP, buiktyfus en hepatitis A. Voor deskundig advies verwijzen wij u door naar de GGD welke u kunt bereiken op www.ggd.nl en op het telefoonnummer 030-252 3040. Het drinken van leidingwater is sterk af te raden, koop hiervoor in de plaats gezuiverd water in supermarkten of in hotels. Ook ijsklontjes worden vaak gemaakt van ongezuiverd leidingwater. Informeer hiernaar wanneer u een drankje besteld. Bezoek bij voorkeur de ietwat drukkere restaurants en eetkraampjes. Slecht bereid en onhygiënisch voedsel kan resulteren in maagklachten en diarree.

Vietnam ligt vlak op de evenaar en dat resulteert in een zon die vele malen sterker is dan dat we in Nederland gewend zijn. Neem hier passende maatregelen voor zoals zonnebrand, het dragen van een hoofddeksel in de volle zon en het drinken van voldoende gezuiverd water.

Muggenbeten kunt u (gedeeltelijk) voorkomen door vooral ’s avonds kleding te dragen die uw armen en benen beschermen. Koop daarnaast insecten werende middelen zoals DEET of citronella.

Kleding

Afhankelijk van uw reisdoel en het seizoen is het aan te raden om gepaste kleding in te pakken. Gaat u de bergen in om trektochten te maken dan doet u er goed aan om warme kleren te dragen aangezien het hier erg koud kan worden. Gaat u meer naar het zuiden en bezoekt u Vietnam in de droge periode dan misdoet u er niet aan om lichte, luchtdoorlatende katoenen kleding mee te nemen. Daarnaast kunt u alleen boeddhistische tempels bezoeken wanneer u gepast gekleed bent. Dit betekent dat de schouders en knieën bedekt moeten worden. Vergeet niet uw hoofddeksel voor in de brandende zon. Ook is het handig om een paraplu mee te nemen. Deze kunt u gebruiken voor zowel een hevige regenbui maar ook als parasol voor in de zon.

Eten en drinken

Goed en goedkoop, zo kan het aanbod van eten en drinken in Vietnam worden omschreven. Op veel plekken in de steden en op het platteland vindt u kraampjes en restaurants. Veel streken binnen Vietnam hebben hun eigen specialiteit, veelal met Aziatische invloeden. De Vietnamese keuken bestaat uit meer dan 500 traditionele gerechten, keus te over dus. Ook kunt u er gemakkelijk Franse gerechten en lekkernijen vinden zoals stokbroden en paté. De basis van de Vietnamese keuken bestaat uit gestoomde rijst. Dit wordt veel bereidt met groente, vlees en verse vis(saus). In Vietnam eet men over het algemeen met stokjes wat is overgenomen vanuit China. Ook soep is een belangrijke toevoeging aan de Vietnamese keuken.

Misschien wel het bekendste gerecht uit de Vietnamese keuken is de Spring Roll (loempia). Traditioneel bestaan de kleine loempia’s uit krab, varkensvlees, garnalen, rijst, paddenstoelen, fijne mie, dit alles ingerold in een dun rijstvel wat vervolgens wordt gefrituurd. Een ander gerecht wat overal in Vietnam is te vinden en wat vaak wordt gegeten als ontbijt is Pho, een noodlesoep.

Openingstijden winkels

Openbare diensten zoals supermarkten en kantoren zijn van maandag tot vrijdag geopend van 07.30 uur tot 16.00 uur. Vaak zijn deze wel gesloten rond de lunch, van 12.00 uur tot 13.00 uur. De banken en postkantoren zijn geopend voor bezoek van 08.00 uur tot 15.00 uur en deze zijn soms ook open op de zaterdagochtend. Daarnaast zijn er, vooral in de grote steden zoals Ho Chi Minh en Hanoi, veel winkels te vinden die soms wel 24 uur per dag geopend zijn. Let wel, alle openingstijden verschillen per stad en regio en kunnen dus afwijken van al het bovengenoemde.

Fooien

In Vietnam is het niet verplicht om een fooi te geven, maar aangezien de lonen erg laag zijn worden deze zeer gewaardeerd en vormen dan ook een belangrijk deel van de inkomsten. U kunt bijvoorbeeld fooien geven aan kamermeisjes, hotelbedienden en gidsen. Ook in restaurants is het geven van een fooi een blijk van waardering voor het personeel, in het geval van een goede service.

Religie

Vietnam kent een smeltkroes van verschillende religies. De drie grootste religies zijn het Boeddhisme, confucianisme en het taoïsme maar ook deze zijn veelal in elkaar verwikkeld. Ook het straatbeeld wordt gekenmerkt door deze smeltkroes. U vind er onder andere veel boeddhistische tempels vanuit het Boeddhisme en yin & yang tekens van het taoïsme. Ook zijn tradities erg belangrijk binnen Vietnam, zo is de samenleving gebaseerd op (wederzijds) respect en de wil om te leren.

Feestdagen

De volgende feestdagen vallen elk jaar op dezelfde datum:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 14 februari Chinees Nieuwjaar
  • 30 april Bevrijdingsdag
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 19 mei Geboortedag Ho Chi Minh
  • 21 mei Geboortedag Boeddha
  • 02 september Dag van de Onafhankelijkheid
  • 03 september Sterfdag Ho Chi Minh
  • 25 december Kerstmis

Naast deze vaste feestdagen zijn er feestdagen die elk jaar van datum variëren. Deze zijn gebaseerd op de maankalender. Het belangrijkste feest naar aanleiding van deze maankalender is het Tet-festival. Dit Vietnamees-Nieuwjaar is voor de Vietnamese bevolking het belangrijkste feest van het jaar. Tijdens dit drie dagen durende feest worden er veel festiviteiten georganiseerd en tevens worden er offers gedaan aan de voorvaderen. Deze voorouders vormen een belangrijk aspect van het Tet-festival en worden daardoor ook veel betrokken bij de rituelen en festiviteiten.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op