Bruisende metropool Hong Kong

Yaxa Reizen

Hoge wolkenkrabbers naast eeuwenoude tempels, dat is de meest bruisende metropool in Azië: Hong Kong. Hier vindt u de perfecte combinatie van het drukke stadsleven met daarnaast de oude tempels, Aziatische cultuur en prachtige natuurgebieden. Shoppen doet u in een van de shopping malls, winkelstraten of in een van de Aziatische wijken. Lekker eten koopt u bij een straattentje waar de meest kleur- en geurrijke gerechten worden bereid. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om luxe te dineren in een van de sterrenrestaurants. Voor mooie uitzichten gaat u naar Victoria Harbour of Victoria Peak, vanwaar u geniet van een fantastisch uitzicht over de iconische skyline van Hongkong. Zoekt u Aziatische cultuur? Bezoek dan een van de vele tempels. Eén ding is zeker: in Hong Kong verveelt u zich geen moment!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Hong Kong

Ligging

Hong Kong is een speciale administratieve regio van China en heeft een landoppervlakte van 1.104 vierkante kilometer. Het gebied bestaat uit circa 236 eilanden dat gelegen is in de Zuid-Chinese zee. Het grootste eiland is Lantau met een oppervlakte van 146 vierkante kilometer. Hong Kong heeft ruim 7,2 miljoen inwoners en staat vooral bekend om haar flitsende wolkenkrabbers en het drukke stadsleven. Maar buiten deze wereldstad liggen vele pittoreske dorpjes, afgelegen zandstranden en uitdagende wandel en fietsroutes door de prachtige natuur.

Tijdsverschil

Het is in Hong Kong tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland. In de winter is dit verschil 7 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Hong Kong is het vereist dat de reizigers in het bezit zijn van een paspoort dat na terugkomst in Nederland nog twee maanden geldig is. Zonder visum is het mogelijk om 90 dagen in Hong Kong te verblijven. Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit dan kunt u het beste contact opnemen met het consulaat van China:

Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag
Tel: +31 703 065091

Mocht u meer informatie willen dan kunt u contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Hong Kong: Tel: +85 225 999200

In de praktijk is gebleken dat de informatie betreffende grensdocumenten en visa sterk aan veranderingen onderhevig is. Daarom adviseren wij een ieder om voor de meest actuele informatie de desbetreffende instantie (bijvoorbeeld de VisumCentrale) te raadplegen. Denk hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Taal

De officiële talen die gesproken worden in Hong Kong zijn Kantonees, Mandarijn en Engels. De moedertaal van de meeste Hongkongers is het Waitauwaa en Hongkong-Hakka, twee dialecten die helaas steeds minder gesproken worden en met uitsterven worden bedreigd.

Klimaat

Hong Kong heeft een warm zeeklimaat wat zich kenmerkt door relatief warme winters en tropische warme zomers met veel regen en een hoge luchtvochtigheidsgraad. De gemiddelde maximum temperatuur over het jaar gemeten is circa 25,5 graden. De minimumtemperatuur in Hong Kong is circa 21 graden Celsius. De maand juli is de meeste zonnige periode met overdag een gemiddelde temperatuur van circa 31 graden. De maanden februari en maart zijn het minst zonnig met circa 100 zonuren per maand. Van maart tot september loopt het regenseizoen met een hoge luchtvochtigheid en tropische temperaturen.

Beste reistijd

Het voor- en najaar (april, mei, september en oktober) zijn de beste reismaanden. De temperatuur is in deze tijd aangenaam, maar neem voor koudere avonden een warme trui mee.

Valuta

De munteenheid in Hong Kong is de Hong Kong Dollar (HKD). Bij aankomst op de luchthaven kunt u geld wisselen naar de lokale valuta. Dit is ook mogelijk bij de meeste hotels en banken. Voor actuele wisselkoersen verwijzen wij u naar: www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

In het overgrote deel van Hong Kong kan men geldautomaten vinden waar u met uw pinpas (Cirrus en Maestro) en creditcard (Visa, Mastercard en American Express) geld kunt pinnen. Let wel op, de bankbiljetten in Hong Kong worden uitgegeven door drie verschillende banken, welke alle drie een ander ontwerp van de biljetten uitvoeren. Zorg er echter ten alle tijden voor dat u contant geld op zak heeft.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren) of via telefonisch contact met uw bank. Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u ten alle tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Hong Kong heeft de afgelopen jaren een grote groei doorgemaakt en ook de vervoersmogelijkheden zijn hierdoor toegenomen. Allereerst kent Hong Kong een grote internationale luchthaven waar meer dan 100 (inter)nationale luchtvaartmaatschappijen gebruik van maken. Ook vanuit Nederland gaan er dagelijks diverse rechtstreekse vluchten van en naar Hong Kong. Ook kan de stad worden bereikt per trein, auto en boot vanuit andere delen van Azië. Hong Kong kent een rijk netwerk aan vervoersmogelijkheden die u stuk voor stuk goed, (redelijk) goedkoop en consequent van A naar B vervoeren. Er bestaat een groot metrostelsel dat over de hele stad verspreid is. Daarnaast zijn er talloze bussen, minibussen, taxi’s en trams. Ook is het mogelijk uw eigen auto te huren wanneer u Hong Kong in uw eigen tempo wilt ontdekken. In en rond het centrum van Hong Kong kan het soms erg druk zijn op de wegen.

Elektriciteit

In Hong Kong is een netspanning van 220 volt. Wel worden er Britse stopcontacten gebruikt dus u doet er goed aan om voor vertrek of tijdens uw reis naar Hong Kong een verloopstekker of adapter aan te schaffen.

Communicatie

De stad is een grote internationale toeristen- en handelsstad dus communicatie is een erg belangrijk aspect in Hong Kong. Daarom is het geen enkel probleem uw mobiele telefoon te gebruiken en bereikbaar te zijn. Wij raden u echter wel aan uw mobiele provider te raadplegen voor de tarieven en mogelijkheden voor mobiel bellen in Hong Kong. Ook kunt u op veel plekken gebruik maken van wifi.

Veiligheid

Hong Kong staat niet bekend als een onveilige stad. Desalniettemin doet u er verstandig aan om goed op uw waardevolle eigendommen te passen voor eventuele zakkenrollers. Hotels bieden vaak de mogelijkheid aan om uw spullen op te slaan in een kluisje. Voor actuele informatie en reis advies verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (www.minbuza.nl).

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor een bezoek aan Hong Kong. Wel is het aan te raden de GGD te raadplegen voor deskundig advies. Dit kunt u doen door contact op te nemen met de GGD via ggd.nl of te bellen met 030-252 30 04. Kraanwater kunt u beter niet drinken in Hong Kong. Hotels bieden vaak gezuiverd water aan en ook in supermarkten is gezuiverd water verkrijgbaar.

Kleding

Per seizoen verschilt het welke kleding het meest geschikt is. Neem bijvoorbeeld voor de zomer lichte katoenen kleding mee aangezien het erg warm kan worden. Voor de winter zijn lange broeken en truien aan te raden maar, ook lichte katoenen kleding is prettig door de hoge luchtvochtigheid die het hele jaar heerst. Hong Kong kent geen strenge voorschriften wat betreft religie, al is het aan te raden om u gepast te kleden in religieuze plekken zoals tempels. Neem voor de zekerheid nette kleding mee aangezien (chique) restaurants vaak verwachten dat u netjes gekleed bent tijdens het diner.

Eten en drinken

Niet voor niets wordt Hong Kong de culinaire hoofdstad van Azië genoemd. Op elke hoek van de straat en in winkelcentra vindt u restaurantjes, kraampjes en straatverkopers die allemaal wat anders aanbieden. Ook is er voor elk budget wat te vinden, van goedkope kraampjes tot chique restaurants. Uiteraard kent de keuken van Hong Kong sterke Aziatische invloeden maar door de internationalisering van de stad, zijn er ook veel westerse invloeden te vinden. Daarnaast verschilt het aanbod per regio. Zo vindt u in SoHo veel verschillende (luxe) restaurants en op het eiland Lantau veel visrestaurants.

Een gerecht wat veel wordt gegeten in Hong Kong is Dim Sum. Dit zijn kleine gerechtjes die worden geserveerd in mandjes van bamboe, vaak bereid door te stomen, te frituren of te bakken. Er zijn zo’n 150 Dim Sum gerechten met meer dan 2000 variaties. Het wordt veel gegeten tijdens het ontbijt en lunch. Belangrijke ingrediënten zijn vlees en vis, en samen met de Dim Sum wordt er thee gedronken.

Openingstijden winkels

Hong Kong is een stad die als het ware 24 uur per dag open is. Er is altijd wel een winkel open en ook voor een hapje eten kunt u overal terecht. De stad handhaaft wel kantooruren, die van maandag tot vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur zijn. Ook op de zaterdag zijn kantoren vaak open van 09.00 uur tot 13.00 uur. Door de week zijn ook de banken overdag open en ook op zaterdag zijn deze geopend van 09.00 uur tot 12.30 uur. Op de twee dagen van het Chinese Nieuwjaar zijn de meeste winkels, banken en postkantoren gesloten.

Fooien

Vaak wordt er in restaurants 10% service charge gerekend in. Het is niet gebruikelijk om hier nog een extra fooi aan toe te voegen. Andere service verleners zoals gidsen, taxichauffeurs en kamermeisjes stellen een fooi naar eigen keuze wel zeer op prijs.

Religie

Het overgrote deel van de bewoners van Hong Kong (ruim 90%) is aanhanger van oude traditionele Chinese godsdiensten. In het straatbeeld vindt u vele tempels. De stad telt maar liefst 600 religieuze plekken, van kleine tempels tot enorme grote bouwwerken zoals het boeddhistische Po Lin klooster. Ook zijn er talloze Chinese festivals waarvan de grootste het Chinees Nieuwjaar is.

Feestdagen

Feestdagen die elk jaar op (vaak) dezelfde datum plaatsvinden, zijn:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 22 januari Verlichting van Boeddha
  • 16 februari Chinees Nieuwjaar
  • 04 april Dag van het Kind
  • 05 april Qing Ming Jie (Gravenfeest)
  • 01 mei Dag van de arbeid
  • 22 mei Geboorte van Boeddha
  • 01 juli Oprichting SAR Hongkong
  • 01 oktober Chung Yeung Feest
  • 25 december Kerstmis

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op