Authentiek en avontuurlijk Laos

Yaxa Reizen

Vergeleken met omliggende Aziatische landen is Laos het jongere broertje. Weinig massatoerisme zorgt er voor dat u in Laos een pure Aziatische ervaring beleeft. Laos onderscheidt zich door een bergachtig landschap, vele rivieren, oude tempels en de ontzettend vriendelijke bevolking. In het noorden ligt de oude stad Luang Prabang, die staat op de gerenommeerde UNESCO Werelderfgoedlijst. Buiten de steden van Laos vindt u de dichtbeboste natuurgebieden. Hier kunt u werkelijk schitterende wandeltochten maken. Ook een tocht over de Mekong-rivier is een must tijdens uw reis door Laos. Avontuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen! Laos is de onontdekte schat van Indochina, aan u de taak om deze te ontdekken!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Laos

Ligging

Laos bevindt zich in Zuidoost-Azië en wordt bewoond door 6,7 miljoen inwoners. Dit land word maar liefst omringt door vijf andere landen: China, Vietnam, Cambodja, Thailand en Myanmar. Dit maak Laos tevens een populaire backpack bestemming. Door de binnenlandse ligging kent Laos geen kustlijn. Wel kent Laos de ‘Mekong’ rivier die zich in het vooral in het Noorden van Laos bevindt.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Laos 5 uur later. Tijdens de wintertijd is dit 6 uur.

Reisdocumenten

Om Laos te bezoeken is het vereist een Nederlands of Belgisch paspoort te hebben die na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Eenmaal aangekomen op de luchthaven in Laos is een visum-on-arrival nodig, dit kost ongeveer 35 USD en een kleuren pasfoto is vereist. Tevens is het ook mogelijk online het visum voor Laos aan te vragen of de ambassade in Brussel te bezoeken. Hierbij variëren de kosten (€25 - €40). Dit visum verleend u toegang tot het land voor maximaal 30 dagen. Voor een langer bezoek aan dit land kunt u het visum nogmaals verlengen voor 30 dagen bij de ambassade van Laos.

Voor het aanvragen van een toeristenvisum of als u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft raden wij u aan contact op te nemen met het Laotiaanse consulaat in Brussel:

Av. De La Brabanconne 19-21
B-1000 Brussel
Tel: +32 274 009 50

Mocht u contact op willen nemen met de Nederlandse consulaat in Laos dan kan dat via onderstaand telefoonnummer:

Tel: +85 621 413 290

Taal

In Laos is de officiële taal Laotiaans/Lao. Deze taal is verwant aan het Thai. Er zijn verschillende dialecten in Laos die zich onderscheiden in het noorden, zuiden en centraal Laos. Ook zijn er verschillende etnische groepen in Laos die elk hun eigen taal spreken. Door de handel geschiedenis van Laos worden de talen Engels en Frans ook verstaan. Vooral in de toeristische sectoren worden Engels verstaan. Alhoewel, buiten de toeristische gebieden wordt vooral Laotiaans gesproken.

Klimaat

Laos bevindt zich een tropisch klimaat en kent temperaturen van 25 tot 40 graden. Ook kent Laos berggebieden, hier liggen de temperaturen wat lager. Door de vele hoogteverschillen in deze berggebieden is de neerslag in deze regio’s wispelturig. Laos kent twee seizoenen. Het regen seizoen en het droge seizoen. Het regen seizoen is in de periodes van mei t/m oktober. In deze periode zijn de temperaturen hoog maar wordt er veel neerslag verwacht. Deze buien zijn vaak kort maar heftig. En het droge seizoen bevind zich van november t/m april. Waar de temperaturen rond 30 graden liggen en er minimale neerslag wordt verwacht. Er bevindt zich ook een orkaanseizoen in Laos, deze treed in van juni tot december. De landinwaartse ligging en berggebieden van Laos bieden een bescherming tegen de volle kracht van een orkaan.

Beste reistijd

De beste periode om Laos te bezoeken is in het begin van het droge seizoen (december-januari). Dit is mede doordat de temperaturen aangenaam zijn, en er kans is op weinig neerslag, en aan het einde zit van het orkaanseizoen. Deze periode is ook gelijk het hoofdseizoen van Laos en het kan daarom ook erg druk worden.

Valuta

In Laos betaald men met de Laotiaanse Kip. Men kent geen muntgeld in Laos, alleen maar bankbiljetten. Overigens is het ook mogelijk om op sommige plaatsen met Thaise Bath of met Amerikaanse dollars te betalen. Buiten Laos is het niet mogelijk om deze valuta in te wisselen. Voor de actuele wisselkoers adviseren wij u om te kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Pinnen in Laos is in ontwikkeling en wordt steeds makkelijker. Vooral in de grote steden zoals Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang en Pakse is het mogelijk om te pinnen. Let wel op dat het maximale pinlimiet vaak één miljoen Laotiaanse Kip (€100) bedraagt. Bij het pinnen wordt ook een vaak klein bedrag transactie kosten in rekening gebracht. Indien je geld wilt pinnen in Laos is een pinpas vereist met een Cirrus of Maestro logo. De instellingen van deze pinpas moeten worden ingesteld op ‘Wereld’. Een andere betalingsmogelijkheid is met uw creditcard (Visa, Mastercard, American Express). Het gebruik van de creditcard is vaak alleen mogelijk in de duurde hotel ketens in de grotere steden van Laos. Er wordt geadviseerd altijd voldoende contact geld mee te nemen voor eventuele souvenirs en eetkraampjes.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

In Laos bevindt zich de internationale luchthaven in Vientiane. Er vertrekken geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar dit vliegveld, een overstap in Bangkok (Thailand) of Hanoi (Vietnam) is daarom gebruikelijk. Vanuit dit vliegveld zijn er ook mogelijkheden om binnenlandse vluchten te nemen in Laos of naburige landen te bezoeken zoals Vietnam, Cambodja en Thailand. Een meer avontuurlijke en goedkope manier van vervoer is de lokale bus, hiermee worden goederen, dieren en mensen vervoerd door heel Laos. Een meer comfortabele manier is de VIP bus, voor een meerprijs is er een eigen zitplaats, airconditioning en gebruikelijk een toilet. Een ander populaire optie is de ‘slowboat’ over de Mekong rivier deze vaart langs de grens van Thailand tot het noorden van Laos, deze optie brengt u een mooi uitzicht maar niet altijd genoeg comfort. Taxi’s zijn er schaars, buiten de hoofdstad zijn deze weinig te vinden. Het huren van een auto met chauffeur is wel gebruikelijk. Voor kleine afstanden is de Tuk-Tuk tevens op een goedkope optie.

Elektriciteit

Laos kent een voltage van 220 volt. Er wordt vaak gebruik gemaakt van dezelfde stopcontacten als in Nederland. Wel is het aan te raden om een reisstekker aan te schaffen voor uw vertrek naar Laos, vooral wanneer u van plan bent het binnenland te gaan bezoeken. Stroomuitval komen regelmatig voor.

Communicatie

Er gelden hoge kosten bij het telefoneren met uw mobiele telefoon vanuit Laos. Raadpleeg uw mobiele provider voor de actuele tarieven en mogelijkheden voor het mobiele verkeer. Hotels bieden vaak, tegen betaling, een telefoondienst aan. Met een simlock vrije mobiel is het eventueel mogelijk een lokale sim kaart aan te schaffen. Internet en wifi zijn te vinden in de grotere steden en op toeristische bestemmingen. Zoals bij hotels, restaurants en internet cafés. In de mindere toeristische dorpen zijn vaak internet cafés te vinden. Mocht u kaarten of pakketten willen versturen vanuit Laos dan zijn er voldoende postkantoren te vinden in de grotere steden.

Veiligheid

Laos is een land in ontwikkeling. Dit geeft aan dat er beperkingen zijn in medische voorzieningen en infrastructuur. Er zijn een aantal goede wegen in Laos, buiten dit wordt het afgeraden om na zonsondergang te reizen. Er is vooral oplettendheid gevraagd in het Xien Khuoang gebied dit grenst aan buurland Vietnam en hier worden regelmatig onontplofte mijnen gevonden. Net als in andere landen doet u er verstandig aan op uw hoede te zijn voor mogelijke zakkenrollers en andere soorten criminaliteit.

Gezondheid

Mocht u een bezoek willen brengen aan Laos dan is het zeker aan te raden om medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Mede doordat bij een ernstig ongeval er weinig medische voorzieningen beschikbaar zijn. Medische evacuatie kan mogelijk zijn naar een buurland zoals Thailand. Raadpleeg hiervoor uw zorg verzekering en reisverzekering voor dekking van deze kosten. Een bekend lokaal gerecht in Laos is Paa-dek. Dit word afgeraden om te eten, in dit rauwe visgerecht zitten wormpjes die je lever aan kunnen aantasten. Een ziekte die in Laos veel voorkomt is Dengue (knokkelkoorts). Deze ziekte wordt veroorzaakt door een muggenbeet en het is daarom ook raadzaam om anti-insectenbeten producten mee te nemen zoals DEET. In geheel Laos komt malaria voor. Een reisapotheek zal altijd van pas komen tijdens een reis naar Laos. Voor deskundig advies adviseren wij u om contact op te nemen met de GGD via www.ggd.nl.

Kleding

Allereerst moet u rekening houden met de vele insecten. Probeer zoveel mogelijk lichte en lucht doorlatende kleding mee te nemen, welk seizoen dan ook. Probeer daarnaast vooral ’s avonds zoveel mogelijk uw armen en benen te bedekken. Als u overdag van plan bent in de zon te gaan dan doet u er goed aan om een hoofddeksel te dragen en veel water te drinken. Laos ligt vlak bij de evenaar wat resulteert in een felle zon. Afhankelijk van uw reisdoel, bijvoorbeeld zon, zee en strand of een actieve vakantie, dient u uw kledij aan te passen aan de omstandigheden. Op religieuze plekken zoals tempels is wordt geacht dat u kleding draagt welke uw schouders en knieën bedekt.

Eten en drinken

Eten is een belangrijke onderdeel van de cultuur in Zuidoost-Azië. Dit geld ook voor Laos. Rijst en rijst noedels zijn de basis producten die gebruikt worden in elk gerecht. Dit gecombineerd met variërende specerijen, kruiden, vis of vlees maakt een palet van verschillende Aziatische gerechten, vaak voor een zacht prijsje. Er kan op elk tijdstip gegeten worden, dit kan op voedselmarkten, nachtmarkten, restaurants en veel al variërende voedsel kraampjes aan de weg. De Aziatische keuken kan wel wennen zijn voor een westerse maag, mede doordat de lokale bevolking van pittig houdt. Drinkwater uit de kraan is niet voor consumptie gebruik.

Openingstijden winkels

Vooral in de grote steden is er altijd bedrijvigheid en zijn er te allen tijden eet- en winkel gelegenheden geopend. Kantooruren zijn door de week van 08.00 uur tot 17.00 uur. Daarentegen zijn warenhuizen en supermarkten de hele week geopend van 09.00 uur tot 21.00 uur Voor uw geldzaken kunt u terecht bij de banken doordeweeks van 08.30 uur tot 15.30 uur. Er kan sprake zijn van een middag pauze tussen 12.00 uur tot 14.00 uur. Op feestdagen zijn winkels en overheidsinstellingen vaak gesloten.

Fooien

Van oorsprong is het niet gebruikelijk om fooi te geven in Laos. Door de jaren heen met de komst van de talloze toeristen is het echter wel als een gewoonte gezien. Serveersters, kamermeisjes, gidsen, chauffeurs en andere service verleners verdienen in Laos niet veel en daarom is het gebruikelijk om deze, afhankelijk van de verleende service en de kwaliteit hiervan, een kleine fooi te geven. Restaurants rekenen vaak al een service charge.

Religie

Tijdens uw reis zal het snel opvallen dat de belangrijkste godsdienst binnen Laos het Boeddhisme is. Zo’n 65% van de Laotiaanse bevolking volgt deze religie. Talloze tempels sieren het straatbeeld en ook monniken gekleed in hun typische oranje gewaden zult u veel tegenkomen. Een ander belangrijk geloof in Laos is het animisme. Dit geloof focust zich op de ziel van een mens. En uit zich in verschillende rituelen waar gezang en offers worden geuit om de zielen van de overledenen te eren. Dit geloof is nauw verwant aan het Boeddhisme.

Feestdagen

 • 01 januari Nieuwjaarsdag
 • 20 januari Dag van Strijdkrachten
 • 8 maart Internationale vrouwendag
 • 20 maart Internationale Dag van de Francofonie
 • 22 maart Dag van de Volkspartij
 • April Boun Pimai (Boeddhistisch feest)
 • 13-15 april Pi Mai (Laotiaans Nieuwjaar)
 • 01 mei Dag van de Arbeid
 • 13 augustus Bevrijdingsdag
 • Oktober (volle maan) Lai Heua Fai (lichtfestival)
 • 12 oktober Bevrijdingsdag van Frankrijk
 • 2 december Dag van de Onafhankelijkheid
 • 10 december Dag van de Constitutie

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op